SELECCIÓ Nº. 264, FEBRER DE 2017

"Vins en parella"

2 Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2015, DOQ Priorat
2 Pas Curtei 2014, DO Penedès
2 Arcán Albariño 2014, DO Rías Baixas

Preu especial socis d’"El Club": 89,50€

La selecció del mes de febrer està dedicada a vins elaborats en parella.
L'any 2008 Ester Nin i Carles Ortiz van unir esforços, finques i vides, creant el celler Família Nin Ortiz a la DOQ Priorat. Fruit d'aquesta unió i del seu treball en l'agricultura biodinàmica neix Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2015.
Pas Curtei 2014 també és fruit d'un projecte en parella, formada pels enòlegs Irene Alemany i Laurent Corrio, que el 1999 van crear el seu propi celler en un petit magatzem del Penedès, i que es van donar a conèixer amb el seu gran negre Sot Lefriec.
Arcán és un sorprenent albariño de les Rías Baixas amb un caràcter marcat per la Vall del Salnés. La seva elaboració està supervisada pels enòlegs i també parella, Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée.
Dues ampolles de cada, tres excel·lents vins en parella a un preu preferent per als socis d'"El Club".

FAMÍLIA NIN ORTIZ. DOQ. PRIORAT.

Aquest projecte neix de la unió de dos particulars protagonistes: Ester Nin i Carles Ortiz.
Ester Nin va néixer el 1972 a Pla de Manlleu (Alt Penedès) i després d'estudiar Biologia i Enologia, així com d’aprofundir en agricultura ecològica i biodinàmica, va arribar al Priorat l'any 2001, on va treballar en diversos projectes, entre els quals el celler Clos Erasmus de Daphne Glorian. El 2004 va comprar una vinya plantada en un coster i va començar tota sola "Nit de Nin", del qual en aquella primera anyada tan sols en va elaborar tres bótes de 225 litres, és a dir, un total de 900 ampolles.
Carles Ortiz, nascut a Barcelona el 1965, va estudiar Delineació Industrial i viticultura ecològica i biodinàmica. A la seva arribada al Priorat, el 1998, va comprar la Finca Les Planetes i la va plantar des del principi seguint els paràmetres de l'agricultura ecològica i certificada pel CCPAE des de 2002.
La vida d'aquests dos personatges es creua el 2008, moment en el qual uneixen esforços, finques i vides, creant el seu propi celler. Amb totes les vinyes situades a la zona climàtica de Porrera, van elaborar al celler Clos Erasmus de Daphne Glorian a Gratallops fins el 2012, moment en què van començar a vinificar al seu propi celler a Porrera.
Els seus vins neixen de dues vinyes pròpies de característiques molt diferents. Nit de Nin procedeix d'una zona anomenada Mas d'en Caçador que pertany al municipi de Porrera. Una vinya de tres hectàrees plantada el 1905 amb garnatxa peluda i carinyena. Es caracteritza per l’orientació nord, una altitud de 650 metres, que la fa una de les més altes del Priorat i també per baixos rendiments de només 200 g/cep. Planetes de Nin procedeix d'una única finca situada a la partida de "Les Planetes" i és el seu vi de vinyes joves de garnatxa en bancals i carinyena en costers. La parcel·la es va plantar amb garnatxa fa 14 anys i amb quatre clons de carinyena molt vella del Priorat fa 7 anys.
Tant Ester com Carles centren tots els seus esforços en la viticultura, que és la part més important per entendre els seus vins. Quatre persones treballen la vinya tot l'any i tenen cura dels sòls, plantes i entorn, utilitzant tan sols sofre mineral i tisanes d'extractes de plantes per a la prevenció de fongs. L'adob dels sòls es fa exclusivament amb compost que elaboren ells mateixos amb fems animals.
La verema, sempre manual, es fa a primera hora del matí i es deixa el raïm en fred durant 48 hores. Ja al celler, la seva filosofia continua, duent a terme una segona selecció a nivell de gotim i gra, eliminant tot el raïm que no hagi madurat correctament.
La fermentació dels mosts es fa amb llevats autòctons i els remuntats es fan sempre manualment, evitant l'ús de bombes mecàniques.

Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2015 s'elabora amb raïm procedent de ceps de garnatxa de 19 anys de la Finca Planetes (Porrera) situada a una altitud de 650 metres i amb orientació est. El sòl és de llicorella —pissarra trencada— i la viticultura que es practica és ecològica i biodinàmica. És un vi natural, sense addició de sulfits, i la fermentació es va fer exclusivament amb llevats autòctons, i va reposar durant set mesos en àmfora. L'abril de 2016 es van embotellar un total de 6.068 ampolles i 50 magnums.

Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2015 és d'un color granat preciós i viu. Al nas és exquisidament fragant, una simfonia d'aromes de fruita vermella fresca, d'herbes mediterrànies, de flors com les violetes i amb un punt de caramel torrat. A la boca és un vi franc, que llisca pel paladar com una cascada de fruites vermelles llamineres, com són els gerds i les groselles. Amb un bon equilibri entre la frescor i el cos, els tanins es fonen en un conjunt de sensació llaminera. Té un cos lleuger i perfecte per a elaboracions senzilles a base de carn vermella, fins i tot per gaudir amb un bon pernil i un formatge curat. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Sobre Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2015, en Carles Ortiz explica que: "Fem aquest vi criat amb àmfores i sense sulfits afegits, per aconseguir l'expressió varietal de la garnatxa, el clima mediterrani i el sòl de llicorella del Priorat en estat pur i salvatge ".

SOT LEFRIEC - ALEMANY I CORRIÓ. DO PENEDÈS.

Irene Alemany i Laurent Corrio han influenciat a una nova generació de joves viticultors del Penedès. El 1999 van crear el seu propi projecte, un micro-celler situat en un petit magatzem a Vilafranca del Penedès, i actualment, Laurent, bioquímic i enòleg de professió, dirigeix l'empresa juntament amb la seva dona Irene.
Es van conèixer estudiant a la Borgonya i després de l’experiència elaborant en aquesta zona, el pare de l'Irene els va incitar a vinificar les seves vinyes al Penedès, per elaborarhi un vi negre excepcional. Les vinyes estan situades a Lavern, al municipi de Subirats. Estan plantades en un suau pendent del 5 al 15% i hi conreen 4 hectàrees de merlot i 4 hectàrees de cabernet sauvignon, totes dues amb uns 30 anys d'edat, i 0,75 hectàrees de carinyena de 65 anys. Per tal d'aconseguir un raïm de la màxima qualitat possible, la viticultura està enfocada per obtenir rendiments molt baixos, aconseguint així una major concentració fenòlica de les baies. D'altra banda, per obtenir un major coneixement del terreny, del seu potencial i de la capacitat d'adaptació del cep, han realitzat profunds estudis geològics de cadascuna de les parcel·les. La climatologia de la zona és de clara influència mediterrània, amb 500 mm de pluviometria anual, diversos microclimes i un diferencial de temperatura entre el dia i la nit de gairebé 20ºC.

El celler és un antiga impremta situada al centre de Vilafranca del Penedès que han condicionat amb tot el necessari. No hi ha luxes ni decoració, però tot està pensat per treballar de la manera més còmoda i funcional possible.

Pas Curtei 2014 és el segon vi negre del celler, i s'elabora amb un assemblatge de merlot, cabernet sauvignon i carinyena.
Per a l'elaboració de la collita 2014, al celler van optar per maceracions més curtes i criança més llarga. Durant les fermentacions han anat suprimint els remuntats (ara són cada vegada més puntuals) i han augmentat els pigeages (enfonsar el barret format pels sòlids del raïm, bàsicament la pell, que suren sobre el most). El most i el vi sempre van estar en un ambient reductiu, sense contacte amb l'aire per evitar l'oxidació, i tots els trasbalsos del vi es van fer seguint el calendari lunar. La fermentació malolàctica es va fer en bóta.
Pas Curtei 2014 ha estat criat 12 mesos en bótes de roure francès d'alta qualitat, amb dogues de tres anys d'assecat i un grau de torrat mitjà-baix.
La producció total d'aquest vi va ser de 12.000 ampolles, que es van embotellar durant la setmana de lluna vella del mes de febrer de 2016.

Pas Curtei 2014 té un color de cirera madura bonic i profund. Al nas és intens, amb predomini de les aromes de fruites vermelles, com la pruna confitada, així com les móres madures. Té lleus notes de fusta i d’herbes mediterrànies, fruits secs torrats i un toc de xocolata negra. A la boca es mostra aeri, amb una lleugera percepció tànnica inicial, amb volum i un final més intens i opulent. Deixa un record de fruita vermella i caramel. Perfecte amb plats de carn vermella a la graella, presa ibèrica i magret d'ànec. Servir entre 14 i 15ºC a la Copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Per Irene Alemany "Pas Curtei 2014 és l'anyada (i no ho dic pas perquè sigui l'última que hem tret) que més s'assembla al que volem que el vi expressi, és a dir, crec que és l'anyada que més li hem facilitat a la vinya, al raïm, al most... el camí perquè s'expressi tal com és: un vi amb nervi, fresc, amb estructura ".

ADEGA POMBAL A LANZADA. DO RÍAS BAIXAS.

Laura Montero (Madrid, 1975) és enginyera agrònoma. Els dos últims anys de la carrera, 5è i 6è, va aprofitar per fer veremes als hemisferis Nord i Sud, a l'hivern a Xile i a l'estiu a Espanya, a Montebaco (Ribera del Duero), i amb Alvaro Palacios al Priorat. Va ser Alvaro Palacios qui li va deixar ben clar que si volia aprofundir en el coneixement del vi, havia de completar els seus estudis a Bordeus. Així que el 2001, i ja amb el títol d'enginyera, va anar a fer les seves primeres pràctiques a França. I allà, entre tan aprenentatge, va conèixer el Dominique. Va continuar a França fins l'any 2005 treballant i aprenent en diversos cellers, Château Reynon, Clos Floridène i Château la France.
Dominique Roujou de Boubée va néixer a l’inici de la verema de 1972. Als 14 anys, l'amor a la bona taula de la seva família el va fer decidir que seria enòleg.
Seduït pels camí més llarg, el de la investigació, després de quatre anys a la facultat de ciències de Montpeller, el 1994 va anar a Bordeus per ingressar a la Facultat d'Enologia i iniciar una tesi doctoral. Allà va conèixer a Denis Durbourdieu (investigador, propietari de diversos cellers a Bordeus i un dels consultors en viticultura i enologia més cotitzat del món) qui seria el seu professor, guia i pare espiritual durant els 5 anys següents. Una altra trobada impactant va ser amb Jean Claude Berrouet, enòleg de Pétrus des de 1964 fins a 2008, amb qui va treballar durant la verema del 98.
Ja junts, la Laura i en Dominique decideixen el 2005 anar a viure a Catalunya, on Laura va ser directora tècnica en Clos d'Agon i on va treballar amb Peter Sisseck durant 3 anys intensos. El 2008, després d'una trobada amb Pepe Raventós, es va unir com a directora tècnica a l'equip de Raventós i Blanc, on, a més d'aprendre a treballar amb bombolles, es va dedicar a la conversió total de la finca en ecològica i més tard en biodinàmica.
L'any 2012 es traslladen a Galícia on tots dos s'impliquen en el món de la consultoria, un fet que els permet treballar junts en alguns projectes.
La història d’Adega Pombal a Lanzada és la d'una família gallega dedicada a les muscleres a la ria d'Arousa, però que sempre havia tingut vinyes i que elaborava a casa vi per a consum propi. Suso i José María Rodríguez fa alguns anys es van plantejar la possibilitat d’elaborar-ne de forma professional. Van construir un petit celler prop de casa i van comercialitzar la primera anyada el 2010.
El 2011 van conèixer a la parella formada per Laura i Dominique, i a l'any següent van començar a col·laborar junts. Montero i Roujou de Boubée, apassionats de l’albariño i convençuts que és un gran raïm blanc capaç de donar un vi amb capacitat d'envellir favorablement, creuen també en altres maneres de conrear la vinya tot i la pressió de les malalties. Així va ser com a partir de 2014 van passar a conrear totes les parcel·les en ecològic, utilitzant extractes de plantes en els tractaments per intentar rebaixar les quantitats de coure que normalment es fan servir. Actualment, tota la família està involucrada en el projecte, encapçalat pel fill gran José María Rodríguez, i amb Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée com a consultors tècnics.

El celler compta amb 7 petites parcel·les a Noalla (Sanxenxo), caracteritzades per sòls d'esquistos, argilosos, i altres de càlid granit descompost. Juntament amb el raïm propi, a partir de l'any 2014 van començar a comprar-ne petites quantitats a familiars i veïns.

Arcan Albariño 2014 s'elabora a la Vall del Salnés, a les Rías Baixas, en un sòl pobre i argilós. Els ceps tenen una edat de 13 a 50 anys, amb poda en forma de parra. Un cop el raïm derrapat i premsat, es va desfangar el most, que va fermentar a 18ºC durant vuit dies. Li va seguir una criança sobre lies en dipòsit d'acer inoxidable durant 10 mesos.

Arcan Albariño 2014 és d'un atractiu color groc pàl·lid amb un lleuger reflex daurat. Al nas és fragant, viu i fresc. A poc a poc ens revela aromes de flors blanques delicades — lliri— i un punt de fruita exòtica com la pinya. A la boca té una entrada amb greix i bon cos. La frescor equilibra el conjunt i el final és llarg i persistent amb records de cítrics com la llimona i un punt salí. ¡Vibrant ! És el maridatge ideal acompanyant ostres i mariscs. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Chianti de la sèrie Grape de Riedel (6404/15).

Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée defineixen Arcan Albariño 2014 així: "Identitat fresca i salina de l'albariño sobre sòls granítics de la Vall del Salnés. Herbes silvestres i cítriques en un vi afilat molt versàtil a taula".