SELECCIÓ Nº. 266, ABRIL DEL 2017

“Garnachas de Gredos”

2 Agrícola de Cadalso Garnacha 2015, DO Vinos de Madrid
2 Terrazas de Serapia 2014, VT Castilla y León
2 Los Confines de Prieto Pariente 2014, VT Castilla y León

Preu especial socis d’"El Club": 92,45€

Gredos és una zona situada entre les províncies d'Àvila, Madrid i Toledo, repartida entre les denominacions de Méntrida, Madrid i VT Castilla y León (Àvila). En la selecció d'aquest mes, hem escollit per als nostres socis vins de tres dels últims projectes de la zona que, segur, seran una referència en els propers anys. De Comando G i la Cooperativa de Cadalso de Los Vidrios, Agrícola de Cadalso Garnacha 2015; de l'enòleg Oriol Illa i Susana Pastor, Terrazas de Serapia 2014; i dels germans Martina i Ignacio Prieto Pariente, Los Confines de Prieto Pariente 2014.

AGRÍCOLA DE CADALSO. DO VINOS DE MADRID

La Cooperativa de Cadalso de los Vidrios va néixer el 1956 fundada entre tots els viticultors de la localitat madrilenya del mateix nom. Eren 400 famílies que llavors elaboraven 6 milions de quilos anuals. No obstant això, avui dia la situació ha canviat. El desenvolupament urbà dels anys 60 i la recent bombolla immobiliària han anat minvant l'extensió dels cultius fins al punt que es calcula haver perdut fins a un 80% de la vinya. Va ser a l'Edat Mitjana de la mà dels monjos cistercencs del Monestir de Valdeiglesias quan es va estendre la viticultura a la Sierra de Gredos. Des de llavors, sempre ha estat una regió on els pobles han viscut sobretot de l’agricultura i el cultiu de la vinya, destacant la garnacha i l’albillo.
Per contrast, Gredos també està vivint un renaixement promogut pels les petits cellers, al mateix temps que la regió té cada vegada un major potencial i atrau un gran nombre d'elaboradors. Aquest panorama contrasta amb les cooperatives que han tancat o estan a punt de fer-ho, i així ho demostren els escassos 300.000 kg/anuals que s’elaboren a l'actualitat.
En aquesta complexa situació regressiva apareix el projecte de col·laboració entre Comando G i la Cooperativa de Cadalso de los Vidrios. Que els viticultors puguin guanyar-se la vida dignament i evitar l'abandonament i la pèrdua del patrimoni històric són alguns dels objectius que s'han proposat ambdues parts. Amb Agrícola de Cadalso Garnacha es vol donar suport al treball dels agricultors que van dibuixar els paisatges i la naturalesa de la zona.

Agrícola de Cadalso Garnacha 2015 és 100% garnacha de Cadalso de los Vidrios, de vinyes d'entre 10 i 80 anys que creixen a una altitud de 600-800 m sobre sòls de granit amb sorra a la superfície. Un cop collit el raïm en el punt òptim de maduració, es va desrapar i es va realitzar la fermentació, que va tenir lloc en dipòsits de formigó amb dos remuntats al dia i maceracions d'entre 15 i 20 dies. La criança es va realitzar durant 7 mesos en dipòsits de formigó.

Agrícola de Cadalso Garnacha 2015 té un color granat preciós, d’intensitat mitjana i reflexos rogencs. Al nas és fragant i amb multitud de fruites vermelles, destacant per sobre de tot les cireres cruixents i els gerds. Sota la fruita apareix una part fresca amb aromes de llorer, herbes mediterrànies, fonoll i pell de cítric. A la boca és suau i voluminós, sense astringència ni estridència. Els tanins estan fosos en una crema de fruites amb records de regalèssia. Bon equilibri i longitud. Un negre perfecte per acompanyar carns de porc, xarcuteria i peixos blaus. Prendre entre 14 i 16ºC a la Copa Pinot/Nebbiolo de la sèrie Grape de Riedel (6404/07).

MÀQUINA&TABLA. VT CASTILLA Y LEÓN

Darrere d'aquest jove i prometedor celler hi ha el viticultor Oriol Illa i Susana Pastor que elaboren vins al Bierzo, Rueda, Ribera del Duero, Toro i Sierra de Gredos. Màquina&Tabla també aposta per la peculiaritat del territori a l'hora d'escollir les seves vinyes. En aquesta última zona és on neix Terrazas de Serapia, de ceps de més de 80 anys cultivats en vas sobre sòls de granit.
Després d'una dècada buscant parcel·les, vells ceps i aprenent tècniques oblidades, va néixer aquest celler format per vinyes singulars i de gran valor. La major part de les finques són recuperades i permeten conrear els ceps seguint un sistema tradicional de cultiu (sense selecció clonal ni patrons productius, per exemple). Des de la verema del 2014, Màquina&Tabla compta amb 8 ha treballades en biodinàmica, valedores de la certificació Demeter, que distingeix aquells productes que procedeixen de l’agricultura biodinàmica. Tots els ceps tenen més de 60 anys amb produccions molt baixes (entre 8-18 hl/ha). Generalment, la vinificació és senzilla: encubats llargs –en alguns casos amb rapa– amb extracció delicada i sense addició de sulfurós (SO2). La criança es fa en foudres de 25 hl o en dipòsits de ciment i bótes de 600 L, en el cas de Laderas de Leonila, Páramos de Nicasia i Terrazas de Serapia, els seus vins de poble.

Terrazas de Serapia 2014 s’elabora amb garnacha de vinyes situades a Navarrevisca, a l’extrem sud del vessant nord de la Sierra de Gredos. En tractar-se de les últimes vinyes de la zona, donada la seva altitud, el seu cultiu és més extrem. Per la seva situació viuen un clima continental de muntanya amb influència mediterrània i s'orienten cap al fals sud/sud-est, un fet que genera una maduració més lenta i harmoniosa. Les vinyes tenen una edat de 80 anys i creixen sobre sòl de granit amb una producció de 20 hl/ha seguint la viticultura biodinàmica. L’anyada 2014, en concret, va ser complicada. De fet, es va perdre prop del 20% del fruit a causa de les pluges de mitjans de juliol. Després d’un hivern extremadament fred i humit, la primavera va començar amb temperatures suaus i el cicle de creixement dues setmanes més tard que en una collita habitual.

L’estiu va continuar durant el mes d’agost, amb dies calorosos i alta humitat, que va donar pas als dies càlids de principis de setembre. Les pluges habituals van complicar la collita i la decisió de quan veremar. El vi va tenir maceracions llargues (uns 70 dies) en dipòsits de 10 hl d’inoxidable, cubs de plàstic i demimuids (6 hl) de roure. La criança va ser de 15 mesos en bótes de roure francès de 225 i 500 L. El vi, del que tan sols hi ha 3.600 ampolles, es va embotellar a l’abril del 2016.

Terrazas de Serapia 2014 és de color granat quasi vermell teula, d'intensitat mitjana i molt brillant. Al nas destaquen les aromes fresques de la garnacha amb uns matisos d'herbes de bosc, com el llorer o el romaní, així com aromes de fruita vermella, gerds i cireres amb un punt de pega dolça vermella. A la boca té una entrada franca i fresca, i una textura formada de petits tanins marcats que li donen volum. Sobresurten les aromes d'herbes fresques amb un punt floral. Deixa un record de fruites vermelles amb un petit punt amarg. Perfecte per acompanyar entrants de paté, així com aus de caça i formatges blancs semi curats. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

“Per a nosaltres que sempre busquem vins fluids, l’anyada 2014 va ser complicada per les condicions càlides. Terrazas mostra aromes primàries de fruits vermells que transmeten frescor, el roure se sent molt integrat i el conjunt és net. El pas per boca és bastant fresc, amb bona acidesa, sabors nets de fruits vermells, tanins polits i un final bonic, sucós però fresc”, afirma Susana Pastor.

PRIETO PARIENTE. V.T. CASTILLA Y LEÓN

El 2012, Martina i Ignacio Prieto Pariente van decidir iniciar un projecte propi en diferents erms de Valladolid. La tercera generació de Bodegas José Pariente es va proposar recuperar vinyes, elaborar vins amb personalitat, centrar-se en petites produccions i no perdre l'esperit innovador. Diferència, territori i selecció són les tres paraules que utilitzen per definir la seva filosofia que se centra en respectar les arrels i la viticultura de Castella.
Ignacio Prieto Pariente té formació en gestió empresarial i Martina Prieto Pariente és enginyera agrònoma i enòloga, de manera que conformen l'equip perfecte per a dur a terme aquest projecte que ja va per la seva segona anyada. L’inici d'aquesta família de viticultors va començar amb el seu avi José Pariente a Rueda. La seva filla, Maria Victòria, va estudiar enologia i, després de treballar a l’Estación Vinícola de Rueda, va fundar Bodegas José Pariente en homenatge al seu pare. Fa més de quatre anys va arribar el torn dels seus fills, que van decidir posar en valor la gran diversitat vitícola que hi ha a Valladolid.
Per aconseguir-ho van recuperar algunes vinyes de poca producció i amb un caràcter únic, destinats a desaparèixer. Actualment, compten amb ceps en Mucientes (Cigales), Pedrosa del Rei (Toro) i Valbuena de Duero (Ribera del Duero). Cada parcel·la es vinifica per separat. Vins complexos, elegants i equilibrats, en els quals l’assemblatge aporta el millor de cada varietat i parcel·la. El seu únic blanc és l’elaborat amb la viognier que es treballa en una petita vinya amagada al municipi val·lisoletà de La Seca.

L'últim repte dels germans és el vi Los Confines de Prieto Pariente, de vinyes de 80 anys que se situen en els confins de la seva regió, a la Sierra de Gredos. En total compten amb 16 hectàrees i elaboren en un antic celler amb una part subterrània.

Los Confines de Prieto Pariente 2014 és 100% garnacha de dues vinyes de la Sierra de Gredos, un a Cebreros a 1.005 metres d’altitud i amb sòls de pissarra, i el segon de sòl de granit a 1.059 metres, a San Bartolomé de Pinares. Les vinyes es van plantar entre 1922 i 1935 i no sobrepassen els 2.100 kg/ha de rendiment. Després de la fermentació, va tenir una criança de 17 mesos en bóta usada de 600 litres de roure francès. Es va embotellar el 12 d’abril del 2016.

Los Confines de Prieto Pariente 2014 és d’un bonic color granat amb reflexos violacis. Al nas revela aromes de fruita negra i vermella madura acompanyades d’un punt de caramel torrat i herbes mediterrànies. A la boca és ple de frescor i embolcalla el paladar amb uns tanins dòcils però presents. Sobresurten les aromes de fruita vermella com els gerds amb un punt de cafè. De final persistent i amb records d'espècies i un punt de xocolata i violeta. Perfecte per acompanyar carns vermelles guisades amb salses suaus, així com formatges curats d’intensitat mitjana. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Syrah de la sèrie Grape de Riedel

Los Confines de Prieto Pariente és un vi original i profund. A través de les aromes de fruits vermells embolcallats pels cítrics amargs i la sensació de pedra mullada, mostra les sensacions d’estar a les vinyes de les quals prové”, explica l’enòloga Martina Prieto Pariente.