SELECCIÓ Nº. 268, JUNY DEL 2017

“Novetats”

1 Dominio de Anza Selección de Parcelas 2014 (DO Bierzo)
1 Drouhin Cloudline Pinot Noir 2015 (Oregon, EE.UU)
1 Grand Village Rouge 2011 (AOC Bordeaux Supérieur)
1 Cara Nord Trepat 2015 (DO Conca de Barberà)
1 Bründlmayer Grüner Veltliner Bankett 2016 (Kamptal, Àustria)
1 Mestres Reserva Especial Brut Ecològic (DO Cava)

Preu especial soci d’"El Club": 85,50€

Aquest mes El Club reuneix sis novetats i sis estils molt diferents. De la mà de Diego Magaña Tejero, la primera anyada del seu Dominio de Anza Selección de Parcelas, part del seu honest i valent projecte al Bierzo, elaborat amb una selecció de mencía de velles vinyes. Representant la pinot noir, la nova anyada de Cloudline 2015, el pinot noir de Drouhin a Dundee Hills, una de les millors zones d’Oregon, al nord-est d’Estats Units, reflex d’una gran anyada a la zona. A la selecció de juny, també incloem el negre Grand Village Rouge de la família Guinaudeau (Château Lafleur), elaborat principalment amb merlot de la propietat històrica que té la família a Mouillac (Bordeaux). Des de la Conca de Barberà, Cara Nord Trepat 2015, fruit del projecte de Tomàs Cusiné amb Xavier Cepero i Eric Solomon, que mostra tot el caràcter de la varietat, que prové de vinyes de més de 20 anys. Pels amants dels vins cítrics, frescos i florals, incloem la nova anyada de Bankett de Bründlmayer, un dels cellers austríacs més reconeguts a nivell mundial i famós pels seus grüner veltliner i rieslings. I, per tancar la selecció, el Brut Ecològic de Mestres, elaborat amb les tres varietats clàssiques cultivades en ecològic que compta amb el certificat del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE).

DOMINIO DE ANZA. DO BIERZO

Dominio de Anza és el projecte a Valtuille de Abajo de Diego Magaña Tejero, jove navarrès de família amb tradició vitivinícola –Bodegas Viña Magaña–, amb experiència també a Bordeus, Borgonya, Argentina i Xile. Després d’aquesta àmplia trajectòria, Magaña coneix a Raúl Pérez amb qui comparteix la seva passió pel món del vi. És ell qui el convenç per iniciar un projecte propi al Bierzo. L’anyada 2014 és la primera del celler, que es vinifica en bótes obertes de 500 L i, des del 2015, es fa en tines de fusta.

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2014 s’elabora amb Mencía de la parcel·la del Val, considerada una de les més fresques de Valtuille de Abajo a Villafranca del Bierzo. La vinya té 80 anys d’edat i creix sobre sòls d’argila i superfície de còdols amb orientació oest. Es tracta de 10 hectàrees localitzades a 540 m d’alçada. En total, s’han elaborat 1.700 ampolles que es van embotellar el 7 de desembre.

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2014 té un elegant, brillant i intens color granat. Al nas apareixen aromes de fruites negres i vermelles madures amb un punt subtil d’espècies com la pega dolça vermella juntament amb un record del torrat de la fusta, procedent de la criança en bóta. A la boca té una entrada rodona, amb un bon recorregut pel paladar, suculent i amb una adequada presencia de tanins que li donen volum. Té un deliciós final que recorda les fruites vermelles i una nota de fruits secs. Una mencía amb personalitat i caràcter, perfecta per acompanyar carns vermelles a la brasa, així com aus de caça. Servir entre 15 i 17ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Grape de Riedel (6404/0).

Dominio de Anza Selección de Parcelas 2014 és un vi pur, elegant i fresc, que sempre busca mostrar la puresa d’on procedeix”, afirma Diego Magaña.

DOMAINE DROUHIN. OREGON (EE.UU)

Encara que les arrels de la familia Drouhin es remunten al 1880 a Borgonya, el 1987 Willamette Valley es va convertir en el lloc escollit pel celler per elaborar vi a Oregon. El seu increíble entorn natural, l’esperit pioner i l’extraordinària comunitat d’elaboradors van fer que Robert Drouhin decidís adquirir vinyes a la zona.
El 1986 Verónique Drouhin, la rebesnéta del fundador, Maurice Drouhin, va treballar a la verema de tres famílies –Eyrie Vineyards, Bethet Heights i Adelsheim Vineyards– un fet que la va ajudar a estrènyer relacions i enfortir els llaços entre la família Drouhin i les ja arrelades de la zona. De fet, es va convertir en un dels cellers pioners en situar Oregon al mapa vitivinícola internacional.
Localitzades al cim dels Dundee Hills, entre 400 i 800 metres sobre el nivell del mar, el que va començar com a plantacions d’assaig de porta-empelts de pinot noir clonats, actualment s’han convertit en 50 hectàrees de vinyes a turons. També disposen de 4,5 ha de chardonnay, plantades a diferents elevacions i, como passa a les vinyes de Borgonya, justament al costat dels ceps de pinot noir.
Les tècniques de vinificació també segueixen la filosofia de la família Drouhin a Borgonya, és a dir, l’elaboració dels vins es porta a terme amb una manipulació mínima. El raïm es verema a mà en bosses d’11 kg per aconseguir que les baies arriben el més senceres possibles al celler. En el primer nivell de l’elaboració, els gotims se seleccionen a mà i passen al dipòsit de fermentació, on romandran entre 2 i 5 dies abans de l’inici de la fermentació, que es porta a terme amb llevats autòctons.
Les fermentacions actives tenen una durada d’entre 7 i 12 dies, període durant el qual es fan servir tècniques antigues de la Borgonya d’enfonsament del barret (pigeage) i remuntats (remontage) com a mitjà d’extracció suau. La pinot noir envelleix en bótes de roure francès noves que s’han fabricat expressament a Borgonya. Després de més d’un any en roure, Véronique Drouhin selecciona les bótes per cadascuna de les cuvées, es fa l’assemblatge dels vins i reposen durant uns mesos abans de l’embotellament. Tenen una criança d’entre 6 i 18 mesos en ampolla abans del seu llançament al mercat.

Drouhin Cloudline Pinot Noir 2015 és 100% pinot noir de Willamette Valley a Oregon. L’anyada 2015 fou càlida i amb un llarg període de creixement que va portar el celler a fer una segona collita de qualitat excepcional. Aquest vi és un reflex molt precís de tota la bellesa de l’anyada 2015. Es presenta en ampolla Eco-Glass, que és un 20% més lleugera.

Drouhin Cloudline Pinot Noir 2015 és la nostra expressió de la pinot noir de Willamette Valley, amb la seva fruita atrevida, la seva textura sedosa i les seves delicioses capes de complexitat”, afirma la família Drouhin.

GUINAUDEAU. AOC BORDEAUX SUPÉRIEUR

El 1984, Jacques i Sylvie Guinaudeau, els rebesnéts de Henri Greloud, el fundador de Château Lafleur, es van fer càrrec del celler. Durant més d’una dècada es van dedicar a millorar-lo per tal de recuperar la imatge d’aquesta petita joia de Pomerol, on s’elaboren alguns dels millors vins negres del món. Propietat també de la família, Grand Village és també un celler històric situat a Mouillac, a la regió de Fronsac, que s’estén sobre 50 hectàrees, 20 de vinyes plantades a altiplans i lleugeres vessants, i 30 de prats i boscos.
Encara que en el record de la família Guinaudeau sempre quedaran l’anyada 1982 dels seus inicis i la del 1990, testimoni inoblidable del terroir argilo-calcari de la zona, després de més d’una dècada, el celler està vivint de nou una etapa històrica. A més de la recent incorporació de Baptiste Guinaudeau i de la seva dona al celler, s’ha decidit fer un canvi important al cultiu de les vinyes i confiar la totalitat de la feina a Château Lafleur. Els últims 10 anys, els progressos són evidents i s’ha aconseguit un Grand Village sense artificis, harmoniós i rodó.

Grand Village Rouge 2011 és una assemblatge de merlot i cabernet franc, entre 75-85% de la primera varietat i entre el 15-25% de la segona, depenent de l’anyada. Les vinyes, 14 hectàrees de sòls argilo-calcaris, creixen segons els preceptes de la viticultura raonada, és a dir, es porta a terme un rigorós seguiment de la vinya per tal de reduir al mínim l’ús d’herbicides. El raïm es va veremar a mà amb una doble selecció manual a la vinya i una doble selecció al celler. La vinificació va tenir lloc en dipòsits d’acer inoxidable i formigó amb maceracions suaus. Després d’una criança de 12 mesos en bótes –30% de bótes noves, 40% en bótes que han criat un vi i 30% en botes que han criat dos vins–, s’embotella en el seu segon any de criança.

Grand Village Rouge 2011 és d’un bonic color granat intens amb reflexos vermell teula. En nas és fragant, evoca aromes de fruites vermelles i negres com les móres o les cireres. Més tard van apareixent notes més dolces que ens recorden a la pega dolça vermella, així com herbes aromàtiques com el llorer i un punt de pebre negre. A la boca té una entrada sedosa i seductora, amb uns tanins perfilats i rodons. El vi conserva una bona frescor, es mostra suculent i saborós. Deixa un postgust final que recorda les groselles i la magrana. Perfecte per acompanyar carns a la brasa fins i tot amb salses cremoses o de verdures, com el fricandó o el rodó de vedella. Servir entre 16 y 18ºC en copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

“Fruit d’un any marcat per una sequera molt llarga. Grand Village 2011 és dens i profund, i mostra notes de cassis, tabac fresc i sotabosc. El raïm durant la collita era tan petit que el vi mostra una gran concentració natural. Després de 6 anys, Grand Village 2011 ja ofereix molt de plaer, però també es pot guardar al celler durant els proper 4-6 anys. ¡Salut!”, afirmen des de la família Guinaudeau.

CARA NORD. DO CONCA DE BARBERÀ

Cara Nord és el projecte de Tomàs Cusiné –Bodegas Tomàs Cusiné, Cérvoles Celler, Castell del Remei– amb Xavier Cepero i l’importador de vins americà Eric Solomon, a la Conca de Barberà. Seduïts per la diversitat del terroir de la Serra de Prades, el març del 2012 seleccionaren unes parcel·les de vinya plantades a gran alçada (fins a 800 m) i orientades a nord, per començar a vinificar al petit celler que hi ha dintre del recinte murallat del Monestir de Poblet.
Per la seva situació a cotes tan altes i envoltades de cims –Parc Nacional de les Muntanyes de Prades i Parc Natural del Bosc de Poblet– les vinyes viuen en un microclima únic d’hiverns crus, i estius curts, condicions perfectes per aconseguir gotims expressius. Es troben sobre un sòl de transició entre rocós de pissarra (dels vessants) i el calcari d’argila i còdols.
A més del trepat, al celler es treballa amb garnatxa, syrah, garrut, macabeu, chardonnay i albariño sotmesos a règims de baix rendiment i cultivats sense reg. Per tant, els rendiments són baixos mantenint-se amb una mitjana de 2.500 kg/ha.
La fermentació té lloc en dipòsits d’acer inoxidable. En el cas del vi blanc, la criança es porta a terme sobre les seves mares durant 3 mesos, i en el cas dels vins negres, es realitza amb fustes seleccionades de roure francès. La vinificació està dirigida per Tomàs Cusiné.

Cara Nord Trepat 2015 s’elabora amb trepat de velles vinyes orientades a nord-est d’entre 20 i 29 anys, cultivades en vas i a 400 metres d’alçada. La verema es va portar a terme els dies 18 i 19 d’octubre del 2015, i la criança va tenir lloc en dipòsits d’acer inoxidable durant 10 mesos.

Cara Nord Trepat 2015 és d’un bonic color cirera picota intens i net. Al nas és fragant amb notes de fruitetes vermelles suculentes i d’herbes aromàtiques mediterrànies com el romaní. A la boca té una entrada amable, el vi llisca pel paladar amb tanins aeris i molt rodons. És com el suc de grosella. Una versió molt fresca i accessible del trepat. Al final del pas per boca ens deixa un record de caramel torrat. Perfecte per acompanyar formatges cremosos de cabra o amanides d’arròs o pasta. Ara que s’acosta el bon temps es pot servir un punt fresc, entre 10 i 14ºC en copa Chianti/Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Cara Nord Trepat 2015, trepat en estat pur”, el defineixen des del celler.

BRÜNDLMAYER. KAMPTAL (ÀUSTRIA)

De llarga tradició, la historia de Bründlmayer es remunta al 1581. Amb els anys, aquest celler situat a Langenlois, a uns 70 km al nord-oest de Viena, s’ha convertit en un dels més grans d’Àustria. Compta amb 75 ha de vinyes a terrasses que, durant el dia, reben el calor del sol mentre que els turons de Waldviertel les protegeixen dels vents freds que caracteritzen la zona. Willi Bründlmayer, propietari del celler, li dóna una gran importància a l’ecologia en el cultiu, així que només fa servir fertilitzants orgànic i recursos naturals. Un exemple són els petits embornals que envolten les vinyes per prevenir l’erosió i millorar el microclima de la zona de cultiu.
Una de les seves millors vinyes és la de Heiligenstein, amb sòls de granit i pissarra rocosa amb 250 milions d’anys, on hi neix una riesling d’intensitat sorprenent i gran evolució. Juntament amb la riesling, la varietat més important del celler és la grüner veltliner, que s’ha identificat com a pròpia d’Àustria i que ha donat a conèixer els seus vins al voltant del món. El seu territori natural són les parcel·les que s’estenen per la zona de Langenlois, on aconsegueix una gran diversitat de caràcters, de suau a sec. A la vinya de Lamm, per la seva banda, el substrat consisteix en nombroses fissures estratificades del període pèrmic, encara que també es caracteritza per una capa d’argila vermella que atorga al vi un extra de calidesa, força i cos. Käferberg, una altra de les vinyes destacades, té un substrat pobre, roca primària coberta de dipòsits marino-argilosos que doten d’una força i densitat addicional al vi.
A algunes de les vinyes el sistema de conducció que es fa servir és la lyra, és a dir, els sarments es poden per tal que els braços de la vinya s’estenguin en dues ramificacions cap al sol. Aquest sistema duplica la llum que rep el cep, un fet que millora la qualitat del raïm, permet una millor ventilació dels raïms i redueix el risc de mildiu.
La verema té lloc entre setembre i novembre, i el raïm se selecciona manualment i es diposita en petites caixes abans de traslladar-se al celler. La vinya es verema dues o tres vegades per després esprémer els raïms amb premses neumàtiques. Depenent de la varietat, els vins romandran entre 3 i 18 mesos a les bótes del celler.

Bründlmayer Grüner Veltliner Bankett 2016 s’elabora amb un assemblatge de diverses grüner veltliner que provenen de diferents vinyes del celler. Vinificat en dipòsits d’acer inoxidable, és un vi fresc, crocant i especiat.

Bründlmayer Grüner Veltliner Bankett 2016 és de color groc pàl·lid d’intensitat mitja, molt límpid i cristal·lí. Al nas és fresc i exuberant amb notes de poma vermella, fruita groga madura i notes florals i herbes aromàtiques. A la boca té una entrada deliciosa, amb molta frescor i una bona tensió. Hi trobarem aromes de fruita de pinyol i tocs cítrics, així com un deliciós perfum de record dolç. Perfecte per acompanyar aperitius frescos com torrades de formatge fresc i salmó fumat o a base de peix i marisc com les escopinyes marinades. Prendre entre 10 i 12ºC a la copa Chianti/Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Al celler afirmen que Bründlmayer Grüner Veltliner Bankett 2016 és molt famós en el món de la gastronomia. De fet, “Bankett” significa “banquet” en català.

HERETAT MESTRES. DO PENEDÈS

La historia de la família Mestres al Penedès es remunta a principis del segle XIV, encara que va ser el 1925 quan Josep Mestre va començar a experimentar amb la segona fermentació en ampolla, llançant el 1928 el “Champán Mestres”, el seu primer cava, i el 1945, el “Coquet Visol Triple Seco”, el primer Brut Nature de la història.
Al llarg d’aquests gairebé 90 anys elaborant cava, la família Mestres ha estat pionera en la utilització de la paraula “cava”, en l’elaboració del primer “brut zero” –sense addició de sucres en el licor d’expedició– i dels caves elaborats a partir de vins criats en bóta.
Compten amb 80 hectàrees de vinyes propietat de la família des del 1312, repartits a les parcel·les Clos Damiana i Clos Nostre Senyor. El tipus de sòl de les finques és argilo-calcari i hi conviuen les tres varietats autòctones clàssiques de la Denominació d’Origen Cava: macabeu (45%), xarel·lo (35%) i parellada (20%).
La verema es va portar a terme de forma manual en caixes de 20 kg i, després del premsat, només s’aprofita el most flor. Al llarg del procés d’elaboració s’utilitzen materials naturals, com el tap de suro per realitzar la criança en rima, així com tècniques manuals per realitzar la clarificació –a pupitres– i el desgorjament manual de les ampolles. Les criances van dels 18 mesos als 7 anys.

Mestres Reserva Especial Brut Ecològic és un assemblatge de xarel·lo (45%), macabeu (30%) i parellada (25%) de vinyes controlades amb més de 20 anys, certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). La criança es porta a terme amb tap de suro en lloc de fer servir l’habitual tap corona metàl·lic. La primera fermentació del vi base té lloc a una temperatura controlada de 14-15ºC, mentre que la segona es fa amb el primer tap de suro en posició horitzontal a la rima i amb una criança a partir dels 20 mesos en ampolla amb les seves mares. En el cas dels caves de llarga criança, es fan remoguts a la rima i, després del desgorjament, s’hi posa el segon tap de suro. Aquest és el cas del Reserva Especial Brut Ecològic.

Mestres Reserva Especial Brut Ecològic és de color d’or vell pàl·lid, brillant i límpid. A la copa hi apareixen aromes intenses de poma verda I notes cítriques que recorden la llima verda. Poc a poc les aromes es tornen més dolces i cremoses, recordant la poma caramel·litzada amb una subtil nota làctica. A la boca té una bombolla ben integrada i gens agressiva, amb una sensació fresca i vibrant. A mesura que el vi agafa temperatura es torna untuós. Deixa un post-gust llarg i agradable amb records de fruites de pinyol blanques i espècies dolces. Perfecte per acompanyar un aperitiu, marisc, amanides lleugeres i fins i tot pastissos de poma o un pa de pessic de taronja amarga i xocolata negra. Servir entre 6 i 8ºC a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel (6408/48).

“Amb aquest nou assemblatge de Mestres Reserva Especial Brut Ecològic ens hem apropat encara més, a l’excel·lència de la ‘màxima expressió del cava’, fruit de la nostra filosofia única d’elaboració i respectant al màxim la natura”, explica l’enòleg de Mestres, Moises Virgili.