SELECCIÓ Nº. 271, OCTUBRE DEL 2017

 “Tomàs Cusiné”

1 Tomàs Cusiné Finca Barqueres Carinyena 2015 (DO Costers del Segre)
1 Tomàs Cusiné Auzells 2016 (DO Costers del Segre)
1 Castell del Remei Oda 2015 (DO Costers del Segre)
1 Castell del Remei 1780, Collita 2013 (DO Costers del Segre)
1 Cara Nord Garrut 2015 (DO Conca de Barberà)
1 Cara Nord Blanc 2016 (DO Conca de Barberà)

Preu especial socis d’“El Club”: 84,95€

Per a la selecció d'aquest mes, hem triat sis vins elaborats per l'enòleg Tomàs Cusiné, una figura indispensable en les DO Costers del Segre i Conca de Barberà. Del celler que porta el seu nom, Tomàs Cusiné, hem escollit dos vins: Finca Barqueres Carinyena 2015, fruit de la recuperació d'aquesta varietat a Costers del Segre, un vi que reflecteix tota la frescor del paisatge, i Auzells 2016, la millor representació del mestratge de Cusiné en l'assemblatge, elaborat amb set varietats blanques que conformen un vi fresc i de gran complexitat aromàtica. Del majestuós i històric celler Castell del Remei, hem seleccionat Oda que, fidel a l'estil d'elaboració bordelès, és un assemblatge de merlot i cabernet sauvignon fet amb gran classe i finor, i Castell del Remei 1780 Collita 2013, un vi de gran estructura , amb volum i elegància, que amb el seu nom homenatja els inicis de l'activitat vinícola de la finca. Per arrodonir la selecció, dos vins de Cara Nord Celler, el celler que Cusiné va crear el 2012 juntament amb Xavier Cepero i Eric Solomon. Garrut 2015, de producció molt limitada i criat en bóta i àmfora, elaborat íntegrament amb aquesta varietat autòctona recuperada, i Cara Nord Blanc, que neix d'un paisatge abrupte i ondulat, de vinyes aïllades. Un Club que ofereix l'oportunitat de conèixer, a través de sis vins, dues denominacions d'origen emergents de la mà d'un dels seus elaboradors més aclamats.

Tomàs Cusiné

L'empresari i viticultor Tomàs Cusiné Barber és propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei i Cérvoles Celler, i participa a Cara Nord Celler. Fa 33 veremes es va iniciar com a elaborador al celler familiar de Castell del Remei, empresa amb la qual, buscant la màxima expressió del terroir i les vinyes de muntanya, el 1997 va adquirir Cérvoles Celler. Després d'abandonar l'empresa familiar, el 2003 va decidir emprendre un projecte personal, el celler que porta el seu nom al poble del Vilosell. Més endavant, el 2012, va crear Cara Nord Celler a la DO Conca de Barberà al costat de Xavier Cepero i Eric Solomon amb els quals també elabora un vi, Mineral, a la DO Montsant.

Després de consolidar la trajectòria d'aquests cellers i revelar-se com un dels viticultors amb més projecció de Catalunya, l'octubre de 2014 Tomàs Cusiné va tornar a Castell del Remei i va assumir la màxima responsabilitat en la direcció de l'empresa.

TOMÀS CUSINÉ. DO COSTERS DEL SEGRE

Després de 20 anys d'experiència en l'elaboració i comercialització de vins a Costers del Segre, Tomàs Cusiné va iniciar el 2003 aquest projecte vitivinícola. Gran coneixedor de la zona, es va instal·lar al poble del Vilosell, a la comarca de Les Garrigues (Lleida), va llogar una antiga cooperativa, la va remodelar, va recuperar sitges subterrànies i va incorporar tota la infraestructura necessària per obtenir els vins que buscava. El 2006 va iniciar l'ampliació amb 500 m2 més, destinats a la criança i l'embotellat.

La finca està situada a la cara nord de la Serra de la Llena i limita al sud amb la província de Tarragona i les comarques de la Conca de Barberà i el Priorat, a una altitud entre 700 i 740 metres sobre el nivell del mar. Les diferents parcel·les se situen, majoritàriament, en pendents amb diferents exposicions i tipus de sòls, tot i que predomina l'orientació nord-est. Són sòls calcaris, amb diverses quantitats de grava i d'estructura franca i franco-llimosa, amb bona permeabilitat i frescor. El clima és suau i de gran contrast tèrmic entre el dia i la nit amb una pluviometria mitjana anual que oscil·la entre els 380 i els 600 mm. Tots aquests paràmetres garanteixen una maduració lenta, amb veremes tardanes que aporten tanins suaus i una gran intensitat en el color del raïm. Compta amb les varietats cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, garnatxa, carinyena, marselan, chardonnay i sauvignon blanc, entre d'altres. A més de proveir-se de raïm de les seves pròpies finques, també compra a viticultors que dirigeix i assessora.

El celler disposa de dipòsits de ciment i dipòsits d'acer inoxidable amb volums que oscil·len entre els 1.000 i els 10.000 L. El raïm es refrigera abans de passar-lo per la taula de selecció i posteriorment es realitza una premaceració en fred, seguida d'una fermentació lenta a baixa temperatura. Per a la fermentació malolàctica i la criança dels vins utilitza bótes de roure francès de gra fi de 225 L de diferents boters com François Frères, Nadalie, Seguin Moreau, Demptos, Sylvain o Boutes.

Finca Barqueres Carinyena és el vi de carinyena de Lleida”, afirma Tomàs Cusiné.

Tomàs Cusiné Finca Barqueres Carinyena 2015 és el primer vi resultat del projecte de recuperació de la varietat ancestral carinyena a Costers del Segre. Procedeix de la parcel·la Barqueres, de 1,3 ha plantada al vessant nord-est a 712 metres d'altura, en sòls amb diverses quantitats de grava, substrats i roca calcària, resultat de la falla del Montsant. Verema manual en caixes amb una acurada selecció de raïms. Fermentació i maceració en dipòsits de 5.000 L per passar a un envelliment en bótes de roure francès el primer any de 600 L.

Tomàs Cusiné Finca Barqueres Carinyena 2015 té un suggeridor color granat profund i brillant. Al nas és una simfonia d'aromes de fruites vermelles, com les groselles madures i negres, les cireres i la confitura de móres, amb un dolç record d'espècies com la vainilla i un punt torrat aportat per la bóta. En boca és franc amb una bona frescor i uns tanins suaus que vesteixen un conjunt equilibrat i harmònic. Mostra aromes d'herbes amb unes intenses notes finals de fruita de baia com els nabius. Deliciós! Perfecte per acompanyar carns vermelles, bolets i arrossos de muntanya. Recomanem prendre entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Per a Tomàs Cusiné, “Auzells 2016 és un calidoscopi de sensacions”.

Tomàs Cusiné Auzells 2016 és un assemblatge de macabeu, riesling, sauvignon blanc, chardonnay, albariño, müller-Thurgau i viognier de ceps que creixen en vas i emparrat. Els raïms se sotmeten a una maceració en fred de les pells, i cada varietat fermenta per separat a 16ºC de temperatura. Posterior criança amb les mares durant 6 mesos.

Tomàs Cusiné Auzells 2016 es caracteritza per un bonic color groc pàl·lid amb reflexos verds. Al nas és fresc amb intenses aromes de fruites d'os blanques, així com cítriques que recorden la pell de llimona. El conjunt s'acompanya amb un matís d'herbes fresques i mediterrànies com el romaní. En boca és sedós, fresc i viu, amb aromes d'albercoc i un final amb un agradable record d'aranja i un toc d'anís. Perfecte per començar un àpat amb amics com aperitiu o acompanyant plats de peix com el llobarro al forn amb un toc de suc de llima. Prendre entre 6 i 8ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

CASTELL DEL REMEI. DO COSTERS DEL SEGRE

Castell del Remei va ser el primer celler català que va elaborar i va etiquetar vins fins de criança. És un complex format per nombrosos edificis: el castell que manté l'estructura de l'original del segle XIX amb quatre torres i més de 80 finestres, el santuari de la Verge del Remei amb pintures del mestre Obiols, el molí, la farinera, els cellers, la destil·leria, un nucli zoològic i un restaurant obert al públic.

Els primers indicis documentats d'elaboració de vi a la propietat daten del 1780, encara que hi ha vestigis que ja s'elaborava des de l'època romana. El gran impuls a la viticultura d'aquesta propietat es deu, però, a Ignasi Girona i Vilanova, qui a finals del segle XIX va apostar per aquesta activitat considerant la gran demanda que hi havia en aquell moment a causa de la plaga de fil·loxera que estava arrasant la vinya a França i altres països europeus. Va viatjar a Bordeus per estudiar a fons els seus mètodes i infraestructures i així elaborar vins de criança, i va tornar a Catalunya acompanyat d'un enòleg i famílies de viticultors bordelesos. D'aquesta manera, es va convertir en una propietat que funcionava com un château bordelès. La família Cusiné la va comprar el 1982 després de la mort de Joan, l'últim dels Girona, família propietària del complex des del 1853.

La superfície de vinya plantada és de 170 ha, pràcticament totes situades entre 600 i 800 d'altura amb una edat mitjana de 25 anys. Les vinyes estan a una zona fèrtil, de composició majoritàriament al·luvial. Les vinyes a més altitud estan a la vessant nord del Montsant, sobre sòls de textura franco-llimosa amb moltes graves que faciliten el drenatge. A les varietats autòctones (garnatxa, ull de llebre, carinyena, trepat, malvasia i macabeu) s’hi van sumar al seu moment les d'origen francès que Castell del Remei va introduir a la península en els seus inicis (cabernet sauvignon, syrah, chardonnay, sauvignon blanc). Des que Cusiné va adquirir la propietat i va reestructurar la vinya, es va establir un control exhaustiu del rendiment per assegurar la qualitat dels vins. Les instal·lacions originals suposen una superfície de 5.500 m2 i es distribueixen en sis naus adossades, construïdes sobre pedra, amb estructura de ferro forjat i murs de fins a 100 cm de gruix. L'antic celler està semisoterrat, un fet que permet mantenir una temperatura regular durant tot l'any i un sistema de vinificació per gravetat que en aquell moment era revolucionari. També compta amb un annex dissenyat específicament per a l'elaboració de vins blancs. Actualment disposa de 1.000 bótes (de roure francès i americà, al 50%) i una zona de vinificació equipada amb dipòsits d'acer inoxidable termorregulats, premses pneumàtiques i altres mitjans tècnics d'última generació per a elaborar més d'un milió d'ampolles de vi l'any.

Castell del Remei Oda 2015 és, en paraules de Tomàs Cusiné, “profunditat i complexitat”.

Castell del Remei Oda 2015 és un assemblatge de merlot i cabernet sauvignon de vinyes que reben la insolació òptima per tal que el merlot maduri pausadament.

D’un delicat color granat intens amb reflexos teula, Castell del Remei Oda 2015 és fragant al nas. Destaquen les aromes de fruits vermells i negres madurs com el cassis o les figues en licor, així com un subtil record de fusta i d'espècies com la regalèssia negra. En boca és agradable i complex, amb tanins que llisquen per la llengua donant cos i volum. Hi retrobem aromes de fruita vermella madura i un punt d'espècies com el cafè mòlt i el caramel torrat que marquen el final a la boca. Ideal per acompanyar un àpat a base de bolets, xai al forn un punt caramel·litzat, així com formatges d'ovella. Recomanem obrir-lo una hora abans i servir-lo entre 16 i 18ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0) o a la copa Pinot/Nebbiolo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/07).

Segons Tomàs Cusiné: “Castell del Remei 1780, Collita 2013 és un clàssic que enamora als més atrevits”.

Castell del Remei 1780, Collita 2013 és un assemblatge de cabernet sauvignon i garnatxa, el nom del qual homenatja la primera data documentada d'elaboració de vi a la finca. Aquest vi té una llarga criança en bóta nova per polir i arrodonir la força d’aquestes varietats.

Castell del Remei 1780, Collita 2013 té un elegant color granat amb reflexos teula. Al nas revela suggerents aromes de fruita madura que recorden melmelada de pruna negra, acompanyat d'una bona càrrega d'herbes aromàtiques i de sotabosc, així com un dolç record de caramel torrat i espècies com el clau i el cafè mòlt. A la boca és molt elegant, amb una entrada rodona i uns tanins sedosos que recorren el paladar amb un bon volum. Deixa un record de fruites suculentes i una bona frescor amb un llarg final perfumat per fruits vermells i un punt de cacau. Molt plaent i ideal per acompanyar un àpat de tardor entre amics o família a base de carns vermelles a la brasa o plats de caça major guisats amb bolets de temporada. Recomanem decantar i servir entre 16 i 18ºC a la Copa de la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

CARA NORD. DO CONCA DE BARBERÀ

Aquest celler va néixer el 2012 de l'amistat de més de 20 anys entre Tomàs Cusiné, Xavier Cepero i Eric Solomon, tots tres amb llarga experiència en el sector vinícola. Coneixedors de les DO Costers del Segre, Priorat i Montsant, que comparteixen el territori de les Muntanyes de Prades, es van sentir atrets per la majestuositat de la cara nord d'aquesta serra, que pertany a una quarta DO: Conca de Barberà. És una zona de gran interès geològic, protegida pel Parc Natural del Bosc de Poblet. Així que el 2012, amb l'objectiu de fer viticultura de muntanya, van començar a treballar les vinyes i a vinificar en un petit celler dins de l'històric Monestir de Poblet. Les vinyes se situen a 800 m d'altitud en una geografia difícil que implica reptes constants (canvis de temperatura, parcel·les de difícil accés, radiacions intenses, etc.). Conca de Barberà és una petita denominació d'origen al nord de la província de Tarragona, amb sòls calcaris i pobres en matèria orgànica i textura franco-llimosa i franco-argilosa. El clima se situa en una mitjana anual de 14ºC amb màximes a l'estiu que poden superar els 35ºC i mínimes per sota dels 0ºC a l'hivern.

Les vinyes se situen a 5 km del Monestir de Poblet i s’hi practica una agricultura sostenible amb una mínima intervenció per donar prioritat a la biodiversitat dels boscos.

Cara Nord Garrut 2015: una varietat ancestral per a un vi diferent", resumeix Tomàs Cusiné.

Cara Nord Garrut 2015 s'elabora al 100% amb la varietat garrut (l'adaptació local del monestrell) amb sis mesos de criança. La meitat del vi s'ha criat en bótes de 500 L de roure francès de segon ús i l'altra meitat en àmfores també de 500 L. Un negre original de la Conca de Barberà que sorgeix de la recuperació d'una varietat tradicional en risc d'extinció a la zona. Producció limitada a 2.400 ampolles.

D'intens i brillant color granat picota, Cara Nord Garrut 2015 és exuberant i llaminer al nas amb notes de fruites fresques com les cireres i els nabius i fins i tot de maduixes amb nata. A la boca llisca pel paladar, és aeri i amb una textura formada per suaus tanins. Tornen les aromes de móra negra i grosella amb un final llarg que deixa un record dolç d'herbes aromàtiques com el romaní. Perfecte per acompanyar aperitius, formatges de cabra suaus, carns blanques com el conill o aus a la brasa com les guatlles. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Cara Nord Blanc 2016, “un blanc d'altura", segons Tomàs Cusiné.

Cara Nord Blanc 2016 és un assemblatge de macabeu i chardonnay que procedeixen de vinyes situades a 800 m d'altitud i aïllades entre els boscos de roures i alzines del Paratge Natural de Poblet, un indret de sòls pobres en pissarra, amb roques i serres escarpades. El clima és continental-mediterrani amb nits fredes que permeten el descans de la vinya i retarda les acumulacions de sucre per conservar l'acidesa i ajudar a l'aparició d'aromes més complexes. Viticultura de mínima intervenció que prioritza la diversitat. Vinificació de tres mesos sobre les seves mares en dipòsit.

Cara Nord Blanc 2016 és de color groc pàl·lid amb reflexos lleugerament daurats, brillant i límpid. Delicat al nas, té notes de fruita d'os com la nectarina i un subtil i elegant record floral. A la boca és sedós i rodó amb un bon recorregut i una frescor sostinguda que li atorga un bon equilibri. Retrobem les notes d'aromes de fruites d'os blanques amb una bona sensació fresca i un final persistent. Perfecte per acompanyar cloïsses marinades, un risotto de verdures o peixos blaus lleugerament intensos com el verat, les sardines o la tonyina. Recomanem servir entre 6 i 8ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).