SELECCIÓ Nº. 272, NOVEMBRE DEL 2017

“Wine is international”

1 Ashbourne Sauvignon Blanc 2016 (Walker Bay, South Africa)
1 Alta Vista Premium Malbec 2016 (Mendoza, Argentina)
1 Marcel Deiss Alsace Rouge 2016 (AOC Alsace)
1 Niepoort Alonso Quijano 2015 (Porto, Portugal)
1 Frank Cornelissen Susucaru Rosé 2016 (Sicília)
1 Ceretto Moscato d’Asti 2016 (Moscato D’Asti D.O.C.G.)

Preu especial socis d’“El Club”: 83,95€

Aquest mes els nostres socis d’El Club podran gaudir d’una magnífica selecció de vins internacionals. En primícia, Ashbourne Sauvignon Blanc 2016 és la demostració de la gran feina d’Anthony Hamilton amb aquesta varietat a Sud-àfrica. Des d’Argentina, el Malbec d’Alta Vista és un dels grans vins del celler, una aposta segura que reflecteix tota la tipicitat d’aquesta varietat al país. Ja a Europa, amb l’Alsace Rouge 2016 de Marcel Deiss, el bodeguer d’Alsàcia demostra el gran potencial de la regió pels vins negres més enllà dels blancs de verema tardana. El també vi negre Alonso Quijano 2015 de Dirk Niepoort, bodeguer de referència al Douro, és un vi alegre, amb una etiqueta signada pel dibuixant Daniel Torres, que està inspirada en el Quixot. Susucaru Rosé 2016 és el desitjat i especial rosat de Frank Cornelissen, un dels bodeguers icònics de Sicília, que cultiva les seves escasses hectàrees de vinya a les vessants del volcà Etna. Tanquem la selecció amb la dolçor del Moscato d’Asti de Ceretto, una llaminadura refinada de sobretaula que, amb aquesta, ja compleix 40 anyades.

ASHBOURNE. WALKER BAY, SOUTH AFRICA

Quan Anthony Hamilton Russell –propietari de Hamilton Russell Vineyards i fundador de Southern Right– va torna a Sud-àfrica el 1991, es va entusiasmar amb la idea de crear un vi amb la clàssica i singular varietat de la regió, pinotage. Es tractava d’una varietat no massa popular en aquell moment, però per la que ell va apostar per aconseguir vins grans i emocionants. Fou el 1996 quan Anthony Hamilton va fundar Ashbourne, un nom que ret homenatge al seu rebesavi, Lord Ashbourne, que havia estat Lord Chancellor d’Irlanda a finals del segle XIX.

Ashbourne està situat en una bonica propietat de 113 hectàrees a la vall de Hemel-en-Aarde, al límit est de les vinyes de Hamilton Russell. Allà el clima es veu influenciat pel fresc oceà Atlàntic. Anthony Hamilton va estudiar els sòls per plantar les varietats correctament i va deixar part de la propietat sense plantar per preservar l'hàbitat natural. El seu objectiu era convertir-lo en un celler de grans vins elaborats amb varietats singulars i autòctones. Estava convençut que, amb la correcta elecció del lloc, el sòl i la viticultura, ho podia aconseguir.

El 2001 neix el seu primer pinotage, un vi d'estil clàssic que no replica ni imita els grans vins de referència. I, el 2012, després de gairebé dues dècades treballant amb la sauvignon blanc i la chardonnay, llança Ashbourne Sauvignon Blanc.

L'estil i la imatge de l'ampolla s'inspira en la Belle Époque i els voltants de Hemel-en-Aarde. El blau i el verd fan referència a una antiga granja abandonada a la vall, el rosa viu vol representar un tipus de mol·lusc que es troba a les platges de sorra de Walker Bay, i el taronja imita una petita i estranya granota (Arum Lily) que viu a la propietat. La flora i la fauna de la resta de la regió es poden veure en els lliris, pelicans i altres animals de l'etiqueta.

Per a la família Hamilton Russell: “Ashbourne Sauvignon Blanc 2016 vol evocar l'època de la Belle Époque, una era d'optimisme, alegria i de recerca de la bellesa a tot arreu, inclòs el vi”.

Ashbourne Sauvignon Blanc 2016 és un assemblatge de 80% sauvignon blanc i 20% chardonnay de vinyes situades a Walker Bay amb una producció de 45 hl/ha.

Ashbourne Sauvignon Blanc 2016 és un blanc fresc, vibrant i perfumat, enriquit amb una chardonnay que no passa per fusta i que atorga al vi un bon equilibri i el fa altament versàtil. Un vi concís i complex amb una mineralitat clàssica, que combina aromes de fruita cítrica amb un final persistent i elegant. Servir entre 6 i 10º a la Copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05) o a la copa Riesling/Sauvignon Blanc de la sèrie Grape de Riedel (6404/15).

La verema de l'anyada 2016 va ser inusualment primerenca i curta, que va seguir gairebé els mateixos esquemes climàtics que la del 2015. No obstant això, com acostuma a passar amb la natura, el caràcter d'aquesta anyada és sorprenentment diferent de l'anterior. Encara que la resta de vinyes van patir calor i sequedat excessives, Walker Bay, per la seva situació al costat del fred Atlàntic sud va mantenir les temperatures a ratlla i també es va beneficiar d’oportunes pluges que arribaven del sud-est i que, en rares ocasions, assoleixen les àrees interiors més càlides. El gener va ser una mica més càlid que els anys anteriors, però no més sec. Els crucials mesos de febrer i març també van tenir registres habituals. El mes de desembre va ser relativament càlid, seguit d’un gener calorós que, probablement, va ser el factor que va provocar que l'anyada 2016 fos més primerenca que la del 2015. L'elevada humitat va generar una mica d'ansietat (menys míldiu i més oïdi), així que es recordarà com una anyada que plantejava molts més reptes que la del 2015, encara que els vins reflecteixen tot l'estil i caràcter del celler.

 

ALTA VISTA. MENDOZA, ARGENTINA

En els últims 20 anys, els vins d'Argentina s'han anat posicionant dins el panorama mundial. L'estil llaminer i intens dels seus vins negre elaborats amb la varietat malbec han captivat un gran nombre de paladars. Un dels seus cellers més coneguts, Alta Vista, el va crear la família Aulan el 1998, antiga propietària de la famosa casa de Champagne Piper Heidsieck. Situada a Chacras de Coria (sud de Mendoza), en un parc de 5 ha de lavanda i amb més de 50 oliveres centenàries, representa l'arquitectura dels cellers del segle XIX i no ha deixat de funcionar des de llavors. Amb aquesta intenció, el 2003 es va modernitzar amb l'última tecnologia enològica.

El celler compta amb cinc vinyes, quatre a Mendoza i una cinquena a Salta (Cafayate). Les situades a Mendoza sumen 211 hectàrees dividides en Alizarine Vineyard, Alzamor Vineyard, Albaneve Vineyard i Temis Vineyard. Alizarine es troba a Las Compuertas (Luján de Cuyo) i compta amb 14 hectàrees plantades amb malbec de 70 anys. Alzamor, al mateix enclavament, suma 10 hectàrees també de malbec sobre sòls franco-sorrencs i de còdols. La parcel·la Albaneve, situada a Campo Los Andes (Valle de Uco), disposa de 132 hectàrees a 1.100 metres sobre el nivell del mar, a una de les zones més fredes i altes per al cultiu de la vinya de la província de Mendoza. De les 132, 92 hectàrees estan plantades amb malbec, cabernet sauvignon, merlot, syrah i chardonnay. La vinya Temis està emplaçada a Altos del Cepillo (Valle de Uco), on s'estenen 74 hectàrees de vinyes, principalment malbec, amb 60 anys. Les 1.200 hectàrees de la vinya de Cafayate, situades entre els 2.000 i els 2.300 metres sobre el nivell del mar, entraran en producció durant els propers anys.

A cada vinya tenen definit un terroir management específic, que és el conjunt de pràctiques vitícoles dissenyades per a cada parcel·la i/o terroir. Unes tasques que combinen la tècnica i el coneixement profund de la vinya i que els permet realitzar pràctiques agrícoles adaptades a cada sòl, gràcies a l'existència de terrers individualitzats. El 2001 també van desenvolupar un estudi sobre clima amb el Centre Nacional d'Investigació Científica de França (CNRS) per determinar les variacions climàtiques de la capa fina de terrer i adoptar els principis vitivinícoles adequats. A més, des del 2007, realitzen estudis de cada vinya per conèixer parcel·la a parcel·la i obtenir zones de collita homogènies. D'aquesta manera es coneix de manera profunda cada terroir.

Alta Vista també va ser una de les pioneres de la zona que va introduir la taula de selecció. Ho va fer el 1998, en un any difícil de producció per l'efecte Niño. A la recepció, a més d'aquesta doble cinta de selecció per gotims i baies, disposen de 52 dipòsits petits de 110 hl de capacitat i 16 mini dipòsits de 52 hl per vinificacions precises. Així mateix, compten amb 29 dipòsits d'acer inoxidable de 140 hl de capacitat amb sistema de control de temperatura. Totes les bótes de criança –de roure francès i americà– es troben a una cava subterrània on es donen les condicions ideals de temperatura i humitat per al correcte envelliment dels vins.

Alta Vista Premium Malbec 2016 és 100% malbec que es va veremar la primera quinzena d'abril, procedent de vinyes situades a 1.000 m d'alçada, plantades amb una densitat de 5.000 ceps per hectàrea. Els raïms se seleccionen a una doble taula i la vinificació comença amb una llarga maceració prefermentativa en fred a 10ºC i es realitzen remuntats per als tanins de la manera més respectuosa possible. Fermentació malolàctica i, finalment, una maceració post fermentativa llarga de 15 dies. El vi es va criar en un 50% del seu volum en roure francès durant 12 mesos.

Alta Vista Premium Malbec 2016 té un bonic color granat brillant i intens. Al nas és fragant amb records de fruits vermells frescos com els gerds o les groselles, amb un elegant toc de fusta torrada, pebre negre, regalèssia i fulles de tabac. A la boca té una entrada rodona amb una textura sedosa i un volum que va creixent a mesura que el vi recorre el paladar, acompanyat d'uns tanins rodons però presents que aporten cos al vi. Al final, les aromes recorden als fruits negres amb un punt de caramel torrat. Un vi ideal per graellades i carns a la brasa, ja siguin de vedella, pollastre o porc. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (446/0) o a la copa Syrah de la sèrie Grape de Riedel (404/30).

DOMAINE MARCEL DEISS. ALSACIA, FRANCIA

El Domaine Marcel Deiss està situat a Bergheim, una petita ciutat al cor de la zona de vinyes d'Alsàcia. Jean-Michel Deiss, el director i enòleg, va néixer dins una família de viticultors arrelats a la zona des del 1744. Des del principi, la filosofia que ha empès Deiss ha estat el desig d'elaborar grans vins de guarda escoltant el terroir d'Alsàcia, un fet que significa respectar la geologia, les tècniques d'explotació, la microfauna, la flora i els mètodes tradicionals que s'utilitzaven històricament. El Domaine ocupa 26 hectàrees amb vinyes en pendent que s'estenen per 9 poblacions, al llarg de 20 km (220 parcel·les diferents).

La vinya de Saint-Hippolyte (2 ha) es distribueix en una zona escarpada amb sòls sorrencs i granítics amb poca retenció d'aigua, on es conreen gewürztraminer i riesling i s'aconsegueixen molts i fascinants estils de vi. La vinya de Mittelwihr-Bebleheim (2 ha) resulta ideal per conrear gewüztraminer, gràcies a la seva estructura geològica. El mar que antigament ocupava la zona va erosionar el vessant als peus de la muntanya i va dipositar de 500 a 600 metres de sorra i restes de vida marina. El sòl de pedra calcària té propietats naturals de filtració i retenció de calor que, combinat amb el clima continental, proporciona una acidesa molt viva. La vinya Bennwihr-Sigolsheim (4 ha) amb riesling i pinot blanc principalment, se situa a l'entrada de la vall Kaysersberg sobre sòls al·luvials. Finalment, la vinya Ribeauvillé Fault (12 ha) pertany als quatre pobles de Rorschwihr, Bergheim, Ribeauvillé i Riquewihr, així que es tracta de la major àrea de vinya i la més diversificada del Domaine. El sòl és una barreja de marga, argila i pedra calcària i, de fet, només a Bergheim ja hi ha 11 sòls de diferent origen geològic.

Cal destacar que Marcel Deiss és una excepció en el model tradicional alsacià, ja que és un gran promotor i defensor de la coplantació (barreja de diferents varietats de raïm a una sola parcel·la): coplanta varietats als millors terrers perquè s'expressi el Cru i no la varietat. Per a la família Deiss, la coplantació és sinònim d'una gran família, que viu unida, es comunica i té un comportament de grup que supera el que cada cep tindria per separat, que és el que passa quan es planta sola o envoltada de clons. Aquesta pràctica oblidada és anterior als progressos que va tenir l’agricultura el segle passat. Els esforços de Deiss per aconseguir complexitat i concentració en els seus vins s'han materialitzat en tres categories: vins de fruites, varietals etiquetats com a vins d'una sola població o lloc; vins de terrer, elaborats amb varietats de diferents parcel·les, on el terroir i els sòls tenen una gran importància, vins que el celler considera Premier Cru i que estan reconeguts com a Grand Cru per l'AOC; vins elaborats amb verema tardana, Vendange Tardive, i els que tenen la designació de Sélection de Grains Nobles.

Marcel Deiss Alsace Rouge 2016 s'elabora amb pinot noir de vinyes pròpies, que respecta al màxim el terrer. Aquests raïms expressen la profunditat del terroir d'Alsàcia, que és el que volia aconseguir el celler. Les vinyes, amb una densitat de plantació de 8.000 per hectàrea, creixen sobre sòl al·luvial i de pedra calcària volcànica. Ha fermentat lentament amb enfonsament del barret i una criança d'un any en bótes.

Marcel Deiss Alsace Rouge 2016 és d'un color profund i nas complex i aromàtic que fins i tot ens recorda als Pinot Noir de la Côte de Nuits. A la boca és sedós amb uns tanins rodons i presents. Alsace Rouge serà el company ideal de tots els vostres plats que demanin un vi negre afruitat i amb uns tanins vius. Servir lleugerament fred entre 14 i 16ºC a la Copa Riesling o Pinot Noir de la sèrie Vinum de Riedel (446/15 o 6404/07, respectivament).

Marcel Deiss Alsace Rouge 2016 és un vi ple de fruita i deliciós, amb lleugers tocs torrats i tanins agradables. Un vi que mostra el sorprenent potencial d'Alsàcia per als vins negres”, afirmen des del celler.

CERETTO AZIENDE VITIVINICOLE. PIAMONTE, ITALIA

La família Ceretto és propietària de vinyes a Piemont des del 1930. Ricardo Ceretto va fundar el celler el 1937 i, a la dècada dels seixanta, va donar el relleu als seus fills Bruno i Marcello, també coneguts com els Germans Barolo, que van aconseguir portar-lo i adaptar-lo a l'edat moderna, i expandir-la i elevar el perfil dels seus vins. Ceretto, per exemple, va ser un dels primers cellers del Piemont que va fer servir tancs de fermentació d'acer inoxidable i, des dels anys setanta, ha estat conegut pels seus vins atrevits i avantguardistes.

Actualment, compta amb quatre cellers: Brico Asili a Barbaresco, Vignaioli de S. Stefano a Santo Stefano Belbo, Bricco Rocche a Castiglione Falleto (Barolo) i Ceretto Monsordo Bernardina State a Alba.

El celler situat a Barbaresco va ser el primer que es va construir, el 1973, amb la idea de vinificar i criar en el mateix lloc del que procedia el raïm imitant el funcionament d'un château francès. Es treballen les parcel·les Bernadot de Treiso i Asili de Barbaresco. El 1976 se n’hi va sumar un de nou, Vignaioli de Santo Stefano, per elaborar exclusivament un seductor Moscato d'Asti que, amb la collita del 2016 celebra quatre dècades. En el seu primer any de producció (el 1978), en van elaborar 4.000 ampolles, una quantitat que es va triplicar en els següents anys per la bona acollida del públic. De fet, la creació del celler respon a la intenció d'aconseguir l'alta qualitat que anys enrere acompanyava a aquest tipus de vi i que, amb el temps, s'havia anat perdent en pro de les grans produccions. A la fi dels vuitanta, als afores d'Alba, es va construir Ceretto Monsordo Bernardina que compta amb 30 hectàrees de vinya i que és on avui dia es troba la seu de la companyia i on es fa la gestió comercial i administrativa. Bricco Rocche es va construir el 1982 i es va crear per vinificar el raïm de les vinyes més refinades de la denominació Barolo. Aquí es vinifiquen i fan la criança els Brunate (de La Morra), Prapò (de Serralunga d'Alba) i Cannubi San Lorenzo (de Barolo).

Viagnaioli de Sanot Stefano compta amb 30 hectàrees en propietat a Santo Stefano Belbo, Cannelli i Calosso, i gestiona 15 hectàrees addicionals de la prestigiosa muntanya de San Maurizio a Carlo Vittorio Incisa Becaria fins arribar a les 45 hectàrees.

La poda acurada, l’aclariment dels raïms i la selecció durant la verema són les pedres angulars del treball a la vinya que, actualment, estan reconvertint a ecològic. La decantació, clarificació i filtració també s'estan reduint al mínim per protegir i respectar les propietats aromàtiques del raïm.

Ceretto Moscato d'Asti 2016 està elaborat exclusivament amb moscato de vinyes situades a Santo Stefano Belbo i Calosso. Es va elaborar per primera vegada el 1978, encara que els dissenys actuals de l'ampolla i l'etiqueta són autoria de Giacomo Bersanetti el 1987. La norma estableix que els vins de la denominació d'origen Asti només es poden elaborar amb raïm de vinyes de moscatell blanc situades a les vessants de turons assolellats amb sòls preferiblement calcaris o argilo-calcaris. La zona de cultiu per aquesta varietat ja va ser oficialment delimitada el 1932, i comprèn el sistema muntanyós a la riba est del riu Tanaro a Piemont i inclou 52 municipis de les províncies d'Alessandria, Asti i Cuneo. Per a la seva elaboració se segueix el mètode Granvas, de manera que la segona fermentació o presa d'escuma no es porta a terme a l’ampolla sinó a grans dipòsits d'acer inoxidable. Un cop fermentat, s'embotella. El resultat és un esplèndid i seductor escumós dolç amb només un 5,5% d'alcohol.

Ceretto Moscato d'Asti 2016 és d'un color daurat pàl·lid i de bombolla petita i fina amb un despreniment constant i ràpid. Al nas és una explosió d'aromes de fruita exòtica amb un punt dolç com el mango, amb un lleuger matís de flors blanques i records de mel d'acàcia i pètals de rosa. A la boca, es percep un carbònic molt delicat i una bona frescor que compensen la seva dolçor i untuositat, deixant un perfum final de litxis, meló, préssec i pinya madura. El vi desapareix deixant un record dolç al paladar que convida a prendre la segona copa. Ideal per acompanyar postres molt dolces i selectes com un pastís d'albercocs madurs, un pastís tatin, un carpaccio de pinya cremada i algun embotit de porc. Gaudir entre 6 i 8ºC a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (6449/28) o a la copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (446/15).

NIEPOORT. DOURO, PORTUGAL

Dirk Niepoort és un dels personatges més inquiets del món del vi. A la fi dels 90 va revolucionar el Douro, elaborant grans vins blancs i negres i demostrant que no tot era vi de Porto. Els seus vins són un referent entre els grans de Portugal. La companyia, d'origen holandès, la va fundar Eduard Kebe el 1842. A la seva mort, el 1858, va prendre el relleu la família Niepoort i la seva direcció ha anat passant de pares a fills durant 5 generacions fins avui, mantenint sempre la seva estructura familiar. A l'actualitat, Dirk Niepoort és l'ideòleg de la casa i sempre ha defensat la idea que un gran vintage no es podia avaluar als 16-18 mesos, sinó que aquesta decisió s'havia de prendre als 2-4 mesos. Amb la mateixa energia, també treballa per tal d’obtenir més frescor en els seus vintages i LBV (Lattle Bottle Vintage).

Entre 1987 i 1988, Niepoort va comprar les velles “quintes” (parcel·les) en estat decadent Quinta de Nápoles i Quinta do Carril. La primera inclou prop de 30 ha de vinyes d'entre 26 a 80 anys, i la segona suma 9 hectàrees més. El 2000 es va iniciar el procés de disseny del nou celler a Quinta de Nápoles i el 2007 va començar la seva edificació. El principal repte d'Andreas Burghardt, l'arquitecte, era que l'edifici, situat damunt d’un turó amb vistes al Duero i a la vall, es mimetitzés amb el paisatge. Per aconseguir-ho, les principals parts del celler se situen sota terra i les parets exteriors s'han recobert de pedra natural. A la zona visible també impera el concepte minimalista, on el formigó i l'acer són els materials escollits. Finalment, el vell museu a Vale de Mendiz va entrar a formar part de Niepoort el 2003 i es va convertir en un celler exclusiu per Portos. Les naus d'emmagatzematge, assemblatge, criança, embotellat, etiquetat i comercialització estan a Serpa Pinto a Vila Nova de Gaia. Envoltada d’altres cellers, Rua de Serpa Pinto és, a més, el lloc màgic on descansen els vells vins de Niepoort.

Els últims anys, Dirk Niepoort també ha adquirit vinyes a Dão (Quinta da Lomba, una antiga vinya comprada el 2013) i Bairrada (Quinta de Baixo, el 2012).

Per Dirk Niepoort: “Alonso Quijano és un vi que com més es beu, més ve de gust seguir bevent".

Niepoort Alonso Quijano 2015 és un assemblatge de touriga nacional, tinta roriz i tinta amarela, principalment, de vinyes d'entre 10 i 40 anys, conduïdes amb poda Guyot i veremades manualment al setembre. El 20% va realitzar la fermentació malolàctica en bótes usades i el 80% restant en dipòsits d'acer inoxidable per tal que conservés tota la frescor.

L'anyada 2006 va ser la primera que es va comercialitzar a Espanya, fins a aquest moment només es venia a Portugal amb el nom de Diálogo. L'etiqueta de l'edició espanyola l’il·lustra Daniel Torres, artista espanyol conegut per la seva tira Rocco Vargas.

L'anyada 2015 va ser magnífica, amb bons nivells de pluja a l'hivern i una estació de creixement relativament seca. El verol al juliol va conduir a una collita també primerenca al setembre, abans de l'inici de la pluja a mitjans de mes. La fruita estava en condicions òptimes i es va veremar molt abans que arribessin les precipitacions per mantenir uns nivells alts d'acidesa, equilibri i frescor. Després de la selecció, el raïm es va desrapar i la fermentació va tenir lloc en dipòsits d'acer inoxidable amb de 8 a 15 dies de maceració pel·licular.

D'un color granat cridaner amb molta intensitat i reflexos violacis, Niepoort Alonso Quijano 2015 mostra, al nas, una simfonia de fruites del bosc com les cireres vermelles, les groselles i fins i tot la melmelada de nabius amb un toc floral de violeta. Tot ben acompanyat per una suggeridor nota d'herba aromàtica de farigola, eucaliptus i un punt d'espècies dolces com la vainilla i el clau. A la boca es mostra sedós amb una textura de tanins ben polits que recorren el paladar amb records de fruits vermells i negres. Al final, apareix una persistent nota dolça de regalèssia negre. Perfecte per acompanyar carns vermelles a la brasa, magret d'ànec, caça menor, bolets a la planxa, així com formatges d'ovella madurs. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (446/0).

FRANK CORNELISSEN. SICÍLIA, ITÀLIA

Frank Cornelissen és un dels bodeguers icònics de Sicília. Després de molts anys dedicat al comerç de vins fins i de tastar els grans i desitjats clàssics, el 2001, aquest belga va decidir crear el seu propi celler a les vessants volcàniques de l'Etna. La seva idea era elaborar vi en un paratge històric sense llevats afegits, ni sulfurós, ni l'aportació de la fusta, seguint pràctiques ecològiques i biodinàmiques. Lluny del fanatisme, el que Cornelissen volia demostrar és que, amb talent i treball, aquest podria ser un gran camí perquè els vins s'expressessin amb autenticitat.

Les seves vinyes se situen a una alçada d'entre 600 i 1.000 m, eun fet que ofereix una gran biodiversitat i un ambient el més pur possible, la qual cosa deriva en una gran sanitat i qualitat per les vinyes.

Les vinyes de Cornelissen, principalment de la varietat autòctona nerello mascalese, s'estenen aproximadament en 24 hectàrees, de les quals 13 ha són velles vinyes que creixen sota el sistema Alberello, també conegut com Gobelet, altres 9 són velles vinyes que s'han transformat en modernes fileres, unes 2 ha són oliveres i a la resta del terreny hi ha arbres fruiters, hortalisses i arbustos.

Encara que a l'Etna hi ha una llarga tradició pel que fa a la plantació de vinyes, a Cornelissen es busca reduir el monocultiu, per això han intercalat diverses varietats de fruites locals i es manté la convivència amb les abelles per recuperar el complex ecosistema. Les seves vinyes més joves tenen 50 anys i les centenàries daten de 1910. Les noves vinyes es planten sense empelts i utilitzant seleccions de vinyes pròpies. El blat sarraí s'utilitza per equilibrar els sòls baixos en material orgànic sense recórrer als compostos industrials, un punt molt important quan s'està preparant la terra de cara a noves plantacions de vinya. També s'evita llaurar del sòl, tot i que es valora segons l'anyada i la quantitat d'aigua registrada durant l'hivern. A la zona, els districtes reben el nom de contrades, algunes d'elles atresoren Grand Crus com Contrada Marchesa, Contrada Barbabecchi, Contrada Monte Colla, Contrada Porcaria, Contrada Pietramarina, Contrada Charanchello, Contrada Guardiola, Contrada Tartaraci, Contrada Santo Spirito i Contrada Calderara.

 Frank Cornelissen Susucaru Rosé 2016 no és un simple vi fresc per a l'estiu, també és un rosé que pot considerar-se un vi negre, com un vi del Jura, que marida bé amb una àmplia varietat de plats”, explica Frank Cornelissen.

Frank Cornelissen Susucaru Rosé 2016 és un rosat elaborat seguint la mateixa filosofia i vinificació que la resta de vins del celler: contacte total amb les pells per aconseguir la textura i identitat de territori, fermentació malolàctica i gens de sulfurós afegit. Assemblatge de malvasia, moscadella, cattaratto i nerellomMascalese de les vinyes Picciolo, Pietramarina, Calderara Soprana, crasa i Muganazze.

Frank Cornelissen Susucaru Rosé 2016 és d'un suggeridor color vermell cirera pàl·lid amb reflexos lleugerament teula o salmó. Al nas desprèn notes de fruites vermelles com el cassis, la cirera en licor i les maduixes, així com espècies dolces, romaní i un final terrós. A la boca és lleuger, amb un recorregut viu i fresc, gràcies a una petita bombolla subtil que acarona la llengua. Té un deliciós final amb un intens record de llevat i pa i fruits negres com els nabius i el cassis. Un rosat a contra corrent, ideal per acompanyar aperitius amb olives negres gregues o amb entrants a base d'embotits amb entremesos o carns fredes, com el rosbif, el carpaccio de vedella o arrossos de muntanya. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Zinfadel de la sèrie Vinum (446/15).