SELECCIÓ Nº. 277, ABRIL DEL 2018

“Novetats”

1 Sierra Cantabria Colección Privada 2014 (DOCa Rioja)
1 El Regajal Selección Especial 2015 (DO Vinos de Madrid)
1 Bruno Murciano El Sueño 2013 (DO Utiel-Requena)
1 Avgvstvs Microvin Ull de Llebre 2015 (DO Penedès)
1 Cara Nord Trepat Rosat 2017 (DO Conca de Barberà)
1 Sindicat La Figuera 2016 (DO Montsant)

Preu especial socis d’“El Club”: 89,95€

El Club d’abril està composat per vins molt personals, i en algun cas, novedosos, que procedeixen de projectes petits i familiars. Sierra Cantabria Colección Privada 2014 és una joya enològica elaborada amb tempranillo de Sonsierra sota l’atenta mirada dels germans Miguel i Marcos Eguren. La proposta de El Regajal és el resultat d’un projecte familiar encapçalat per Daniel García-Pita que, juntament amb el seu fill, vol extreure tot el partit als seus ceps situats a Aranjuez. Des d’Utiel-Requena, el sommelier Bruno Murciano llança l’anyada 2013 del seu Sueño, un vi elaborat amb la varietat reina de la zona, la boval, treballada amb cura i respecte després del pas de Murciano per alguns dels millors restaurants d’Europa. De les microvinificacions d’Avgvstvs Forvm, en aquesta selecció destaquem el seu Ull de Llebre, procedent d’una vinya situada a Santes Creus, on la varietat ha assolit tota la seva delicadesa i personalitat. Amb el seu nou rosat, Tomàs Cusiné torna a demostrar el seu mestratge com a enòleg. A Cara Nord, projecte que va posar en marxa amb Xavier Cepero i Eric Solomon, s’hi suma ara el Trepat Rosat, que mostra tota la riquesa de la varietat a la Conca de Barberà, fresca, viva i vibrant. Finalment, Sindicat La Figuera elabora una garnatxa que neix a 550 metres sobre el nivell del mar al Montsant, amb caràcter i tota la frescor de la seva privilegiada ubicació.

SIERRA CANTABRIA. DOCa RIOJA

La família Eguren es dedica al cultiu de la vinya des del 1870, però va ser el 1957 quan Guillermo Eguren va fundar el celler Sierra Cantabria a San Vicente de la Sonsierra –entre el riu Ebre i la serra de la que adopta el nom– per donar el pas de viticultor a elaborador. Miguel Eguren com a director del celler, i Marcos Eguren com a enòleg, són la quarta generació que porta les regnes, juntament amb el seu pare i Eduardo Eguren, la cinquena generació.

El paisatge vinícola de Sierra Cantabria –amb 100 ha entre San Vicente de la Sonsierra, Laguardia i Labastida– s’estén en terrasses que es despleguen des de la serralada fins al riu Ebre, amb una bona exposició solar sud/sud-est. Els sòls, de composició arcillo-calcárea, pobres en matèria orgànica, nutrients i sals minerals, són molt apropiats per al cultiu de la vinya.

D’altra banda, l’abundància de còdols, restes d’al·luvió i grava, proporcionen un bon drenatge de l’aigua. Al subsòl, hi ha roca esquerdada que facilita a les arrels la recerca d’aportacions complementàries. Per la seva situació, les vinyes també gaudeixen d’un

microclima únic de caràcter mediterrani-continental, on el contrast de calor entre el dia i la nit augmenta la síntesi de polifenols (responsables en els vins negres del color, de l’astringència, del cos i de l’estructura).

La principal varietat plantada a la finca és la tempranillo, juntament amb petites quantitats de garnatxa, viura, graciano, malvasia riojana i tempranillo peludo amb edats compreses entre els 35 i els 70 anys. Les densitats de plantació varien de 3.000 a 4.600 ceps/ha i els rendiments van dels 22 a les 47 hl/ha. El celler també compta amb les vinyes de viticultors que assessora. Es tracta d’un patrimoni de vinyes excepcionals on el clima, el sòl, la viticultura i l’enologia es donen la mà. Una gamma que va néixer amb l’objectiu de crear nous clàssics de La Rioja.

Després de la verema del 2013, a l’octubre es van registrar temperatures moderades amb les pluges habituals. Novembre va portar les primeres gebrades i la vinya va començar a perdre fulles i preparar-se per a la temporada d’estiu. Es va recaptar 120 l/m2 aquest mes un fet que assegurava la reserva hídrica. Març també va ser plujós, amb temperatures moderades que van començar a pujar a l’abril, superant els 25ºC durant la primera part del mes, la qual cosa va provocar l’acceleració dels primers brots. Les pluges de maig van assegurar de nou les reserves d’aigua i el correcte desenvolupament del cicle vegetatiu de la planta durant l’etapa de la floració (de principis de juny fins a la tercera setmana del juliol). Durant el període de creixement, va ploure cada 15-20 dies amb un bon desenvolupament vegetatiu. La maduració va començar a principis d’agost, uns 12 dies abans del que és habitual. El mes de setembre va ser suau, tot i que van començar les pluges i núvols i es va aturar el procés de maduració, fet que va obligar a una major selecció del raïm a la vinya i a la taula de selecció.

Sierra Cantabria Colección Privada 2014 s’elabora amb tempranillo de dos vinyes plantades el 1957 i el 1959, concretament de les finques Los Terreros i Jararte, situades a San Vicente de la Sonsierra. A les seves 4 hectàrees es practica la viticultura integrada, respectuosa amb el medi ambient, sense fer servir herbicides i fent-se el seu propi compost orgànic basat en fems d’ovella. El raïm es van veremar el 9 i 10 d’octubre i el rendiment mitjà el 2014 va ser de 24,4 hectolitres per hectàrea. Es van fer dues vinificacions, desrapades (al 50%) i amb gotims sencers (l’altre 50%) amb 15 dies de maceració amb les pells. Criança de 16 mesos en bóta nova de 225 L de roure (50% francès i 50% americà).

Sierra Cantabria Colección Privada 2014 té un preciós color granat profund. Al nas és fragant amb intenses notes de fruita negra com les móres i les groselles embolcallades en tocs d’espècies com el clau d’espècia i la vainilla, i un perfum intens de pega dolça negra. A la boca té una entrada sedosa amb una textura embolcallant i fibrosa, intenses aromes de fruita negra i un deliciós record de pega dolça negra i cedre. El company ideal d’arrossos de carn, caça menor, carn vermella i formatges curats. Servir entre 14 i 16ºC a la copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30). Per gaudir des d’ara i durant els pròxims 5 anys.

Per a Marcos Eguren, Sierra Cantabria Colección Privada 2014 és “la unió de la tradició i la modernitat”.

EL REGAJAL. DO VINOS DE MADRID

Regajal és una finca situada a Aranjuez que era coneguda des del segle XIX per ser un dels hàbitats per papallones més importants del món. Ara combina l’estudi entomològic amb l’elaboració de vi. Aquest personal celler és un projecte familiar que va néixer el 1998 amb la plantació d’una primera vinya que actualment arriba a les 14 hectàrees amb tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot i syrah. Compta amb un celler subterrani que es manté a baixa temperatura situat entre les vinyes. Amb un enfocament d’intervenció mínima, totes les fermentacions utilitzen llevats autòctons i treballen sense addició de sulfurós.

Des del principi, Daniel García-Pita, el propietari i enòleg, i el seu fill confiaven en el gran potencial de la DO Madrid, així que van decidir treballar per aconseguir vins de referència mitjançant la viticultura ecològica. L’enòleg Jérôme Bougnaud també es va implicar en el projecte. Aquest francès és la quarta generació d’una família de viticultors de la regió de Cognac que s’ha fet un nom a Espanya, on ha treballat estretament, a més de amb El Regajal, amb Peter Sisseck a Pingus. De fet, els seus anys d’experiència al Duero el van portar a la creació de Galia el 2009, un projecte personal que porta a terme amb Daniel García-Pita fill i en el qual treballen amb ceps gairebé centenaris repartits a les províncies de Soria, Burgos i Valladolid.

El Regajal Selección Especial 2015 és un assemblatge d’ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot, syrah i petit verdot amb una criança de 15 mesos en bótes de roure francès. Durant aquesta anyada, la verema va ser més tardana del que és habitual, així que la maduració fenòlica del raïm va ser òptima. Per al celler, es tracta d’una anyada molt equilibrada en la que el vi ha guanyat en elegància sense perdre la personalitat del terrer.

El Regajal 2015 té un bonic color granat cirera amb reflexos robí. Al nas desprèn un perfum floral embriagador que recorda la violeta i el lliri blanc, amb fruita vermella com les groselles i els gerds. A la boca és voluminós, recorre al paladar amb uns tanins molt ben integrats, molt complet i harmònic gràcies a un punt final de frescor. Apareixen de nou les aromes que trobàvem al nas, amb molta fruita negra i un suculent final de pega dolça negra. El company ideal de carns vermelles tant a la brasa com crues (tipus steak tàrtar) o per gaudir amb plats de pasta amb salses cremoses. Servir a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6415/31) o a la Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) entre 14-16ºC. Començar a gaudir ara i durant els propers 5 anys.

Per al propietari i elaborador, Daniel García-Pita, Regajal Selección Especial 2015 “té la mateixa personalitat de les anyades anteriors, tot i que és lleugerament més prim i amb una acidesa més compensada”.

BODEGAS BRUNO MURCIANO. DO UTIEL-REQUENA

El celler Bruno Murciano està situat a l’altiplà interior de la Comunitat Valenciana, concretament a l’interior d’Utiel-Requena, a una altitud entre els 700 i els 800 metres sobre el nivell del mar. Bruno Murciano, natural de Caudete de las Fuentes, després de la seva formació com a sommelier a l’Acadèmia de Toulose i de descobrir grans vins per la seva feina a restaurants de França i el Regne Unit, va decidir iniciar el 2005 el seu projecte personal al seu poble natal. Va comprar una parcel·la de 8 hectàrees, amb 6 hectàrees de velles vinyes de boval d’entre 70 i 100 anys, la varietat autòctona per la que més ha apostat pel vincle que té amb el seu territori. Va treballar durant 5 anys recollint dades sobre el sòl i el material vegetal i va llançar el seu primer vi el 2010. La idea és treballar amb vinyes centenàries i singulars des de la perspectiva ecològica i biodinàmica. El 2018, amb el projecte ja consolidat i amb el títol de Millor Sommelier d’Espanya, el seu germà Jose Luis Murciano s’incorpora al projecte, amb l’objectiu de recuperar altres varietats autòctones. Ell aporta coneixement sobre tècniques vitícoles i elaboracions d’altres zones. També estan treballant en la rehabilitació d’un edifici familiar al qual traslladarà la seva producció artesana.

L’anyada 2013 va estar marcada per una climatologia atípica amb una pluviometria escassa a l’hivern i temperatures altes a la primavera que van avançar el cicle i van provocar maduracions amb una alta concentració de polifenols. Per sort i davant el risc que la fruita presentés maduracions desiguals al camp, el temps va forçar un final de cicle en el qual l’interval tèrmic entre el dia i la nit va ser notable. Amb bon temps durant els mesos de setembre i octubre, es va poder dur a terme una verema de forma selectiva, seleccionant els raïms de més qualitat. Ja al celler, només es va haver d’infusionar el fruit amb els seus propis llevats i sense control de temperatura per aconseguir el resultat que es buscava. Es van utilitzar les rapes de més qualitat per donar una aportació extra de tanins en la fermentació alcohòlica.

El Sueño 2013 s’elabora amb boval procedent de la parcel·la Las Brunas, situada a la part més alta (900 metres) d’una vinya considerada Grand Cru pels vilatans de Caudete de las Fuentes. Es tracta de 7,5 hectàrees de ceps centenaris que creixen sobre sòl de terra calcària amb un rendiment aproximat de 2.000 kg per hectàrea. La verema es va dur a terme a mà en caixes de 10 a 15 kg. Fermentació en dipòsits de 500 litres de quart ús, amb tapa oberta per a la fermentació alcohòlica i amb tapa tancada per a la fermentació malolàctica. Criança de 18 mesos en bóta i dos anys en ampolla abans de sortir al mercat. Només 2.400 ampolles.

El Sueño 2013 és d’un color granat molt profund i límpid. Al nas és una simfonia d’intenses aromes de fruites negres en compota com la melmelada de grosella negra i un perfum d’espècies dolces com la vainilla i un punt de fusta i pebre negre. A la boca té una fantàstica textura amb molt volum i cos gràcies a uns tanins completament integrats amb el vi i molt ben perfilats i polits. Tornen intenses aromes de multitud de fruites negres amb el toc just d’herbes aromàtiques que aporten frescor al conjunt i el fan plaent i equilibrat. Deliciós final de pega dolça negra i caramel torrat. Un vi ideal per acompanyar carns estofades, caça major o formatges curats d’ovella. Servir entre 16-18ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30). Per gaudir des d’ara i durant els propers 2 anys.

Per a Bruno Murciano, El Sueño 2013 “és un gran vi de boval, original, sincer i diferent”.

AVGVSTVS FORUM. DO PENEDÈS

Avgvstvs Forum és un petit celler de caràcter familiar situat a Sant Vicenç de Calders, al municipi del Vendrell (Baix Penedès). El 1982, els propietaris van comprar la finca Les Deveses, per on passava antigament la romana Via Augusta, que connectava Roma amb les ciutats més importants de la Mediterrània i, de fet, el nom del celler i d'alguns dels seus vins són un homenatge a aquesta via històrica. Remodelat el 1990, el celler manté tot el seu encant històric i conserva un estil rural i rústic. Avgvstvs Forvm compta amb la certificació de Venda de Proximitat, títol atorgat per la Generalitat de Catalunya per a aquelles empreses preocupades pel territori i vinculades al seu entorn. Destaca el seu creixement sostenible, la innovació contínua i l'obtenció del certificat IFS de cultiu ecològic. Actualment, Enric Roca és el director tècnic i Carles Muray, l'enòleg.

Cellers Avgvstvs Forvm treballa amb dos productes principals: els vins i els vinagres gourmet. Dins de l’apartat de vins hi ha destaca la línia de microvinificacions, que va néixer el 2015 i amb la qual volen donar a conèixer vinyes màgiques. Amb produccions d'entre 500 i 2.000 ampolles aproximadament, el celler embotella vinyes de diferents llocs de la DO Penedès (Santes Creus, Can Benet de la Prua, el Baix Penedès, Olèrdola, etc.) que s'elaboren a les instal·lacions d’Avgvstvs Forum. Es tracta de vinificacions a petita escala que poden variar cada any, que s'elaboren seguint tècniques poc habituals i que s'emmarquen dins el procés de R+D del celler.

Avgvstvs Forvm Microvinificacions Ull de Llebre 2015 s'elabora amb ull de llebre procedent d'Aiguamúrcia (Alt Camp) de vinyes de més de 40 anys en una parcel·la de 0,30 hectàrees amb orientacions nord-est i sud-oest, a una alçada de 314 metres. La parcel·la està per damunt del poble de Santes Creus amb pendents inclinades i terres vermelloses, on els ceps gaudeixen del clima més continental del Penedès.

El raïm es va veremar el 28 de setembre de 2015. En aquesta anyada es van registrar moltes pluges a la primavera i molta sequera durant l'estiu, fet que va originar maduracions molt bones amb baixa producció de manera natural. El vi es va elaborar amb una maceració prefermentativa a 4ºC durant 4 dies i una maceració fermentativa a 20ºC durant nou dies. Criança de 6 mesos en bóta de roure francès de 500 L i de 10 mesos en ampolla.

Avgvstvs Forvm Microvinificacions Ull de Llebre 2015 és d’un color granat seductor i brillant. Al nas és fragant amb suculentes notes de fruita vermella madura com les cireres i els gerds amb un punt de caramel i un refrescant toc que recorda al romaní. A la boca té una textura increïblement sedosa i perfilada amb uns tanins lleugers gairebé imperceptibles. Gairebé com un suc de fruites vermelles i negres amb notes d'herbes aromàtiques. Un negre molt versàtil per acompanyar un dinar de carns vermelles o xai al forn, formatges cremosos i arrossos. Aconsellem servir lleugerament fresc, entre 14-16ºC. Per gaudir des d'ara i fins l'any que ve, a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Avgvstvs Forvm Microvinificacions Ull de Llebre 2015, 1.733 ampolles amb ànima, que ens parlen d'un vi amb un estil subtil, molta fruita, fons torrat i la delicadesa pròpia de l’ull de llebre ", explica Enric Roca, director tècnic del celler.

CARA NORD. DO CONCA DE BARBERÀ

El bodeguer i viticultor Tomàs Cusiné és propietari dels cellers Tomàs Cusiné, Castell del Remei i Cérvoles Celler a la DO Costers del Segre, i també fundador de Cara Nord Celler a la veïna DO Conca de Barberà. Va començar com a elaborador al celler familiar Castell del Remei, i buscant la màxima expressió del terrer i les vinyes de muntanya, el 1997 va adquirir Cérvoles Celler. El 2003 va emprendre un projecte personal, el celler que porta el seu nom al poble del Vilosell. Més endavant, el 2012, va crear Cara Nord Celler al costat de Xavier Cepero i Eric Solomon amb els quals també elabora un vi, Mineral, a la DO Montsant. Després de consolidar aquests cellers i revelar-se com un dels bodeguers amb més projecció de Catalunya, a l'octubre de 2014 va tornar a Castell del Remei i va assumir la direcció del celler.

Coneixedors de Costers del Segre, Priorat i Montsant, Cusiné, Cepero i Solomon es van sentir atrets per la majestuositat de la cara nord de les Muntanyes de Prades, així que van decidir crear Cara Nord Celler. La zona pertany a la DO Conca de Barberà, una petita denominació situada al nord de la província de Tarragona amb unes 3.800 hectàrees i més de 20 cellers inscrits.

De gran interès geològic, es tracta d'una zona protegida pel Paratge Natural del Bosc de Poblet. Així que, el 2012, amb l'objectiu de dur a terme l'autèntica viticultura de muntanya, van començar a treballar les vinyes i a vinificar en un petit celler dins de l'històric Monestir de Poblet.

Les vinyes de Cara Nord se situen a 5 km del monestir, entre 350 i 800 m d'altitud, amb sòls de llicorella, calcaris d'argila i còdols, en una geografia difícil que implica reptes constants (canvis de temperatura, parcel·les de difícil accés, radiacions solars intenses, etc.). Practiquen l'agricultura sostenible amb una mínima intervenció per donar prioritat a la biodiversitat de les vinyes. La zona té un clima transitori entre la suavitat de les comarques tarragonines del litoral i la continentalitat pròpia de les comarques de l'interior, permetent l'entrada dels vents humits i temperats de la costa. Les varietats que conreen són gatnatxa, syrah, garrut, macabeu,  chardonnay i albariño, essent el macabeu la vinya més vella —amb 80 anys i formada en vas— i la resta amb una edat mitjana de 15 anys.

Cara Nord Trepat Rosat 2017 és un monovarietal de trepat que neix d’un paisatge abrupte i ondulat, envoltat d’alts cims i boscos de roures i alzines al Paratge Natural de les Muntanyes de Prades i al Paratge Natural del Bosc de Poblet. Les vinyes a 800 metres d’altitud creixen sobre sòls pobres, de pissarra, argilo calcaris, amb còdols i roques. El clima és continental-mediterrani amb nits fredes que permeten el descans de la vinya i endarrereix l’acumulació de sucres (2.700 hores a l’any d’insolació). La vinya ha crescut seguint un cultiu de secà, cobertura vegetal i la mínima intervenció. Es va veremar a finals de setembre i la maceració amb les pells va durar entre 4 a 8 hores per aconseguir el color característic i posteriorment extreure el most flor i dur a terme la fermentació (14-16ºC).

Cara Nord Trepat Rosat 2017 és d’un bonic color rosat carmí molt brillant i límpid. Al nas té delicades notes florals i de fruites vermelles com les maduixes de bosc amb un toc de caramel de fira. A la boca apareixen intenses aromes de fruita vermella amb una frescor gairebé cítrica, molt viva i vibrant. Al final s’intensifiquen les aromes d’aranja i herbes mediterrànies. Un rosat per prendre en qualsevol ocasió acompanyant entrants freds a base d’embotits o formatges cremosos, amanides amb verdures de temporada i peixos blancs i marisc. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Per a Tomàs Cusiné, Cara Nord Trepat Rosat “és la cara més amable, delicada i fresca de la Conca de Barberà”.

SINDICAT LA FIGUERA. DO MONTSANT

Sindicat La Figuera és la recuperació d’una il·lusió, d’un projecte de sis viticultors de La Figuera, un poble únic al Montsant, amb unes característiques que el fan molt especial. Se situa en el punt més alt de la comarca –a 550 m– i les seves vinyes de garnatxa –l’única varietat– plantada en vas tenen edats compreses entre els 30 i els 80 anys i despunten per la seva excepcionalitat. El clima fresc, gràcies a l’altitud de la vinya, aporta als seus vins notes cítriques i de flors que no es troben a la resta de les propostes de la zona. Si s’afegeix la tradicional forma d’elaborar en cups de ciment subterranis, el resultat són vins lleugers i frescos.

Sindicat La Figuera 2016 és garnatxa 100% de vinyes d’entre 70 i 100 anys que creixen sobre sòls argil·lo-calcaris, situats a una altura d’uns 400 metres. Va ser una anyada bona amb una maduració avançada, tot i que asseguren que la 2017 s’augura encara millor i amb una major personalitat.

Sindicat La Figuera 2016 és d’un bonic color granat molt brillant i límpid. Al nas apareixen delicades notes de fruites vermelles de bosc com les cireres de pastor, les groselles i els nabius amb un dolç record d’herbes aromàtiques de bosc mediterrani com la farigola o un toc floral de fonoll. A la boca té una entrada càlida i sedosa amb bon volum i untuositat. És fresc, equilibrat i amb unes intenses aromes finals de gerds madurs i violeta acompanyades de caramel de fira i un punt de romaní. Ideal per acompanyar un dinar de principi a fi, basat en entrants frescos, carns a la brasa, arrossos de muntanya o formatges de cabra. De consum immediat i fins a la primavera de l’any que ve, pot servir-se una mica fresc –entre 12 i 14ºC– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Sindicat La Figuera 2016 és l'essència d’una garnatxa amb personalitat pròpia per la seva excepcional disposició geogràfica”, comenten des del celler.