SELECCIÓ Nº. 278, MAIG DEL 2018

Espelt, un referent de l’Empordà”

1 Espelt Coralí 2017 (DO Empordà)
1 Espelt Mareny 2017 (DO Empordà)
2 Espelt Terres Negres 2015 (DO Empordà)
1 Espelt Comabruna 2015 (DO Empordà)
1 Espelt Airam (50 cl) (DO Empordà)

La família Espelt és tota una referència a l’Empordà i, de tota la vida, ha sabut modernitzar els vins de la zona, sense perdre de vista les singularitats de les varietats autòctones i les elaboracions tradicionals. Des de fa uns anys és Anna Espelt, la tercera generació, qui està al capdavant del celler. Aquest mes els socis d’El Club tindran l’oportunitat de descobrir el seu ampli ventall de vins blancs, rosats, negres i dolços. A més, els vins Coralí i Mareny presenten nova etiqueta, obra de l’estudi Mariscal que s’ha inspirat en el Mediterrani i en la naturalesa, bases de la filosofia del celler.

ESPELT. DO EMPORDÀ

Les vinyes d’Espelt estan situades a l’Empordà, formant part d’un paisatge que abasta des de Rabós, als primers contraforts del Pirineu, fins al Parc Natural del Cap de Creus, on hi ha les vinyes de Mas Marés prop de Roses, ja tocant el mar, passant per les vinyes en pla i de muntanya de Vilajuïga, just davant del celler. Una part de les vinyes es van plantar entre els anys 1998 i 2002 com a projecte de fi de carrera d’Anna Espelt, biòloga i enòloga al capdavant del celler. Són 25 ha de vinyes de muntanya cultivades en ecològic, de varietats mediterrànies i empordaneses, entre les quals predominen les garnatxes (que localment es diuen lledoner: lledoner blanc, lledoner negre i lledoner roig), syrah, monastrell, macabeu, moscatell i carinyena.

El tret climàtic més destacat és el poderós vent de tramuntana, perfecte per assecar la vinya després de la pluja i evitar així malalties en el raïm, però un petit enemic quan trenca gotims, fulles i brots. Les vinyes descansen sobre diversos tipus de sòl, el sauló i la pissarra. El primer és sorrenc i brinda vins frescos i elegants, mentre que la pissarra és la responsable de vins més madurs i tànnics.

El nou celler, amb una estructura dominada pel formigó i el vidre, es va inaugurar l’any 2000 i és un gran exemple de l’última tecnologia dedicada a l’elaboració del vi.

L’anyada 2017 s’ha caracteritzat per pluges inferiors a la mitjana registrada durant els últims anys, amb 550 litres anuals i temperatures més altes. L’hivern va ser fred i plujós en contrast amb l’estiu, calorós i sense pluja, com a la primavera. Les ratxes més intenses de la tramuntana van arribar durant els mesos de febrer i maig, sense que això afectés la vinya. Es podria dir que el 2017 ha estat un any principalment càlid en el qual la verema va començar el 9 d’agost amb les varietats blanques a Vilajuïga i Roses.

Espelt Coralí 2017 és un vi elaborat amb lledoner negre (garnatxa negra) de vinyes pròpies del Pla, just davant del celler, que creixen sobre sòls de granit en pendents suaus. Maceració lleugera en fred durant 5 hores amb fermentació a 14ºC durant 21 dies.

Espelt Coralí 2017 és d’un seductor color rosat pàl·lid. Al nas té delicades aromes de maduixetes de bosc acabades de collir, de fruita blanca madura i una nota dolça floral i de caramel. A la boca destaca una textura sedosa, amb volum i una frescor precisa que atorga harmonia al conjunt. Deliciosos records finals de caramel de maduixa i fonoll. El rosat ideal per començar un aperitiu o per acompanyar un àpat diari a base d’embotits i formatges, amanides de llegums o carns blanques a la planxa. Servir entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum (6416/15) o a la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

En paraules d’Anna Espelt, “Coralí és fresc i llaminer, un vi ple de fruita, subtilitat i bones vibracions”.

Espelt Mareny 2017 és un assemblatge d’un 65% de sauvignon blanc, un 25% de lledoner blanc (garnatxa blanca) i un 10% de muscat de vinyes pròpies que neixen en sòls francoargil·losos sobre granit. Cadascuna de les varietats s’ha elaborat per separat, amb una maceració pel·licular a 8ºC durant 4 hores, i fermentació a 14ºC.

Espelt Mareny 2017 és d’un delicat groc pàl·lid molt clar amb reflexos verds. Al nas recorda la pell de cítrics com la llima verda i l’aranja, acompanyat d’un perfum de flors blanques i notes fresques d’herbes aromàtiques i amb un punt refrescant, que recorda el sidral. A la boca té una entrada suau amb una textura sedosa que embolcalla el paladar, amb vivesa i intenses notes de llimona i un punt de fonoll que s’allarguen al final i el fan persistent. Un vi fresc, ideal per acompanyar un dinar d’estiu amb amanides de pasta o arròs, peix a la planxa o carns blanques. Servir entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Per Anna Espelt: “Mareny és un vi blanc afruitat, aromàtic i sincer que sap reivindicar-se quan ho ha de fer i desperta somriures sincers a taula”.

L’any 2015 va ser calorós amb temperatures altes que es van mantenir durant juny i juliol, situació que feia pensar en una verema primerenca. No obstant això, les pluges de finals de juliol juntament amb un agost de clima moderat, van desaccelerar la maduració. Les varietats blanques es van veremar abans del que és habitual, tot i que els nivells de maduració es van estabilitzar a la fi d’agost, just a temps per als vins negres. Durant el mes de maig, hi va haver tramuntana amb ratxes fortes i molt fortes.

Espelt Terres Negres 2015 s’elabora amb carinyena i lledoner negre (garnatxa negra) de vinyes pròpies d’entre 60 i 80 anys d’edat situades a la zona de l’Albera, amb sòls que es caracteritzen per ser pobres i de pissarra. Després de la verema manual i la preselecció a la vinya, cada parcel·la s’elabora per separat. La fermentació del raïm es porta a terme en petits dipòsits d’acer inoxidable, a una temperatura de 28ºC amb un període de maceració de 25 dies. La fermentació malolàctica es realitza en bóta, i posteriorment el vi reposa un any en bóta de roure francès. La criança es completa amb tres mesos en dipòsits d’acer inoxidable i un any en ampolla.

Espelt Terres Negres 2015 té un intens i bonic color granat. Al nas desprèn intenses notes de fruita vermella i negra fresques com les móres, els nabius i les groselles, matisades amb un perfum de cafè mòlt i cacau. A la boca és com un suc de fruites, rodó i complet, amb un entramat de tanins fins i delicats, marcats al final del pas per boca. Records intensos de groselles i nabius i una nota final d’herbes de bosc mediterrani. El negre ideal per servir una mica fresc (entre 14 i 16ºC) a la copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15), acompanyant arrossos de verdures o bolets, plats de pasta i aus rostides.

Per l’Anna Espelt, Terres Negres 2015 ”és un vi de terrer de vinyes molt velles de carinyena i garnatxa per viatjar entre sòls d’esquist, aromes de fruita negra i notes balsàmiques de l’Empordà”.

Espelt Comabruna 2015 és un monovarietal de carinyena d’una parcel·la. Concretament, prové d’una vinya de somni: orientada a llevant, amb sòls de pissarra i amb vells ceps de més de 115 anys. La tramuntana la toca esbiaixadament i el sol de ponent l’acaricia a l’estiu, assolint un bon nivell de maduresa sense perdre l’acidesa. Les vinyes estan plantades en vas i difícilment sobresurten dos pams de terra. La poda és molt curta i té uns rendiments baixíssims. La verema es realitza a mà en caixes de 15 kg i el raïm se selecciona a la pròpia vinya. Es va fer una maceració prefermentativa en fred de tres dies i, quan va començar la fermentació, es van iniciar els remuntats, molt suaus. Es va deixar pujar la temperatura fins als 28ºC i després va fer una maceració postfermentativa de 10 dies. La fermentació malolàctica va tenir lloc en bóta. El vi va romandre durant 18 mesos en bótes de 500 litres.

Espelt Comabruna 2015 té un profund color granat molt brillant i límpid. En nas és una simfonia d’aromes de fruites negres com el cassis, la grosella espinosa i les móres, amb un punt de flor seca i regalèssia i un lleuger toc de cedre. A la boca és ampli, rodó i embolcallant, amb una textura que inunda el paladar amb intenses notes de móres fresques i uns tanins petits i rodons que llisquen pel paladar. Deliciós final de fruita negra i un record de regalèssia. Bon company de carns vermelles rostides o a la brasa, caça menor i formatges curats. Servir entre 14-16ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

“De vinyes velles i sàvies, Comabruna 2015 és un vi de finca de carinyena plantada el 1901, embolcallant i elèctric, profund i mediterrani”, afirma Anna Espelt.

Espelt Airam és un vi dolç natural elaborat amb un 80% de lledoner negre (garnatxa negra) que neix en sòls francoargil·losos sobre granit i un 20% de lledoner roig (garnatxa roja) de vinyes plantades sobre sòls de pissarra. L’edat mitjana de la vinya és de 60 anys. Per elaborar-lo, es porta a terme una maceració pel·licular en fred durant 48 hores. El sagnat es deixa fermentar amb llevats naturals fins que queden 90 grams de sucre. Seguidament, s’afegeix alcohol fins al 15% vol. Posteriorment, se sotmet a una criança oxidativa d’un any aproximadament, en bóta de roure usada i després s’afegeix a cada bóta de solera l’equivalent al 20% de la seva capacitat. Airam s’embotella sense clarificar ni filtrar.

Espelt Airam és d’un preciós color ambarí. Al nas revela intenses aromes de taronja confitada i amb licor, així com orellanes, un rerefons de brioix i un punt de cacau en pols. En boca, inunda el paladar amb la seva textura densa i una dolçor i calidesa moderades, per assolir finalment una frescor que equilibra el conjunt. Té un deliciós i llarg record de xocolata negra, pell de taronja amarga i un subtil punt d’avellana torrada. Un dolç ideal per acompanyar el final d’un àpat amb postres poc dolços com un pa de pessic d’ametlles, un pastís d’avellanes, o per als més atrevits, un brownie de xocolata negra. Servir una mica fred entre 10 i 12ºC a la Copa Champagne de la sèrie Grape de Riedel (6404/28).

“El vi de l’avi Lluís. Airam és un vi dolç natural de criança de solera, que reflecteix l’essència pura de la garnatxa empordanesa i del pas inexorable del temps “, explica Anna Espelt.