SELECCIÓ Nº. 281, SETEMBRE DEL 2018

“Novetats”

1 Garmón 2015 (DO Ribera del Duero)
1 Manuel Manzaneque Mil Cepas Bobal 2016 (DO València)
1 Castaño Santa 2014 (DO Yecla)
1 Batlliu Vi Bord 2016 (DO Costers del Segre)
1 Mas Romeu Senglar 2015 (DO Empordà)
1 Màquina & Tabla Páramos de Nicasia Blanc 2017 (Vino de la Tierra de Castilla y León)

Preu especial socis d’“El Club”: 92,95 €

Aquest mes a la selecció de “El Club” li oferim la possibilitat de disposar d’alguns vins acabats d’arribar, novetats de diversos cellers i zones vitivinícoles, amb un nexe comú: la passió dels seus elaboradors pel seu terrer i la seva obstinació en reflectir els seus paisatges a cada ampolla. Garmón 2015 és una de les creacions del mestre de la tempranillo, l’enòleg Mariano García. Manuel Manzaneque i la seva dona Paloma Mínguez presenten el seu Mil Cepas Bobal 2016, procedent d’una petita parcel·la de 0,9 ha de vinyes de 70 anys. Per la seva banda, Ramón Castaño, un dels màxims valedors del monestrell, ens ofereix des de Yecla el seu Santa 2014, un dels seus vins de producció més limitada i una excel·lent expressió d’aquesta varietat. Des del Pirineu, Batlliu de Sort amb el seu Vi Bord 2016 ens il·lustra la recuperació de la viticultura d’alta muntanya. De l’Empordà ens arriba, impulsat per la tramuntana, Mas Romeu Senglar 2015. I després dels negres, un blanc de Màquina & Tabla, Páramos de Nicasia 2017, que inspirat en els tradicionals vins ‘Pálidos’ de Toro, és un excepcional assemblatge de malvasia castellana i verdejo. No us els perdeu!

GARMÓN CONTINENTAL. DO RIBERA DEL DUERO

Amb Garmón Continental, Mariano García juntament amb els seus fills Alberto i Eduardo completa la seva particular trilogia de vins i cellers de la vall del Duero –Mauro (Tudela de Duero) i San Román (Toro)– amb un apassionant i exclusiu projecte familiar sustentat en la vinya, amb la varietat tempranillo o tinto fino com a protagonista principal, i amb una producció no superarà les 80.000 ampolles anuals. El nou celler s’ubica al Pago de la Barca, una finca de 3 hectàrees a la riba del riu Duero, al municipi d’Olivares, a escassos 15 km de Bodegas Mauro. Amb Garmón, la família García aposta per una viticultura ancestral i minifundista, de vinyes velles poc vigoroses i clons autòctons, situats en zones riberenques altes, fredes i continentals, amb un cicle de maduració més llarg i una verema més tardana.

L'anyada 2015 es va caracteritzar per un hivern i una primavera temperats amb un avançament de la brotada en una anyada molt seca. Una verema precoç, amb excel·lents condicions per a la maduració final del cicle a causa de les temperatures diürnes moderades i nocturnes baixes. En un context climàtic continental, la recol·lecció va començar el 30 de setembre a La Aguilera i va concloure deu dies més tard a Tubilla. Vins amables, intensos, de gran càrrega fruital.

Garmón 2015 es va elaborar exclusivament amb tempranillo procedent d’una selecció de vinyes d’entre 30 i 80 anys cultivades en petits minifundis de cinc municipis situats en àrees orientals de la Ribera del Duero: La Aguilera, Moradillo, Baños i Tubilla, amb sòls majoritàriament argil·localcaris i argil·losorrencs, i rendiments d’entre 3.000 i 4.000 kg per ha. L’altitud d’aquestes vinyes, d’entre 850 i 1.000 metres, a més de la frescor i lenta maduració en aquest tipus de sòls, confereixen nervi, profunditat i una maduresa controlada. La fermentació alcohòlica i maceració amb llevat autòcton es va allargar durant 12 dies, amb remuntatges diaris i temperatures de fins a 28 ºC. La posterior criança va ser de 16 mesos en bótes de roure francès. El juny de 2017 es van embotellar 45.936 ampolles i 1.769 màgnums.

Garmón 2015 té un seductor color robí profund i intens. Al nas desprèn un perfum de fruites vermelles i negres madures combinades amb una delicada nota d’espècies dolces com la vainilla i el coco que li atorguen el seu pas per bóta. A la boca llisca amb una textura densa i amb greix, deixant suculents records de móres i groselles negres i amb un punt balsàmic que li confereixen frescor i un bon equilibri. Ideal per acompanyar carns guisades i a la brasa des d’un xai al forn o un filet amb salsa, així com formatges de cabra curats. Gaudiu-lo a partir d’ara i durant els propers 4 anys, servit a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) entre 14 i 16ºC.

¡Ea! VINOS DE MANUEL MANZANEQUE SUÁREZ. DO VALÈNCIA

És la iniciativa personal i familiar del jove enòleg i viticultor Manuel Manzaneque juntament amb la seva dona Paloma Mínguez. Aquest petit i jove projecte va néixer el 2011 quan en Manuel va decidir començar un nou camí, buscant vinyes velles per a elaborar vins de qualitat. Després de diverses proves amb diferents varietats al sud-oest de la província de Conca (Vino de la Tierra de Castilla), com la boval, la garnatxa tintorera, o la cencibel (ull de llebre), neix el seu primer vi, ¡Ea!, cencibel de vinyes velles, de 40 a 70 anys, buscant la unió de la tipicitat del terrer i la tradició de la zona amb l’elaboració d’un vi amb respecte per la matèria primera i, sobretot, hedonista. Poc després, el 2013 elabora ¡Ea! Blanco, amb un assemblatge de macabeu i airén amb un toc de sauvignon blanc. I el 2014 elabora el seu primer vi de parcel·la, Mil Cepas, procedent d’una petita parcel·la amb un sòl diferenciat de la resta, que li aporta matisos diferents tot i tractar-se de la mateixa varietat, cencibel 100%. S’elabora amb una cuidada viticultura i donant-li tota l’atenció possible, tant a la vinya com al celler. I amb el mateix concepte, el 2016 elabora Mil Cepas Bobal: una parcel·la petita, sòl sorrenc, vinya de 60 anys i viticultura ecològica, en aquest cas procedent d’una vinya a Casas del Rey, a la Do València. L'anyada 2016 va tenir un estiu calorós, amb una mica de pluja els últims dies i un final de maduració més fresc, amb àmplies diferències de temperatura entre el dia i la nit, que li aporten al vi una gran frescor i elegància, amb molta fruita, notes florals i una bona tensió.

Manuel Manzaneque Mil Cepas Bobal 2016 s’elabora exclusivament amb raïms de la varietat autòctona boval, procedents d’una sola parcel·la, Paraje La Palomera, de 0,9 ha de vinya de 70 anys, situada a Casas del Rey, una petita pedania a la zona de l’interior de la província de València i integrada al parc natural de les Hoces del Cabriel. La zona presenta un clima mediterrani amb una lleugera continentalització a causa de l’alçada i llunyania respecte del mar. La parcel·la compta amb un sòl sorrenc amb grava en el subsòl, pobre, fresc, solt i ben drenat i està rodejat d’un bonic paisatge de muntanya situat a una alçada que ronda els 730 m. Tots els treballs de la vinya, poda d’hivern, poda, verema en verd i seguiment de la maduració estan realitzats per en Manuel, la Paloma i el seu equip, i només s’han realitzat tractaments naturals als ceps, i la vinya i el vi estan certificats com ecològics. La verema es va dur a terme el 10 d’octubre, en el moment òptim de maduració de la parcel·la. Es va vinificar amb el gra sencer, sense aixafar, i amb el 15% dels gotims sencers, amb la rapa. Se li va donar una maceració prefermentativa en fred de 4 dies a 12 ºC per a l’extracció d’aromes. La fermentació va ser a 22 ºC en cups amb llevats autòctons, buscant el respecte i la tipicitat de la matèria primera. Posteriorment es va realitzar la fermentació malolàctica de manera espontània i la criança de 14 mesos en bótes de roure francès d’un vi. A la recerca de l’excel·lència, s’ha incorporat el primer tap de suro natural del món amb garantia de TCA no detectable, tecnologia NDtech. Només 1.436 ampolles, una gran part de les quals reservades per als socis d’“El Club”.

Segons Manuel Manzaneque, “Mil Cepas, la nostra gamma de Vins de Parcel·la, és l’orgull de la nostra família, que ampliem amb aquest boval de vinya vella, ecològic, amb un terrer únic de sòl sorrenc, un vi molt directe amb molta fruita, i notes florals, que a la boca és fresc i amb bona tensió”.

Manuel Manzaneque Mil Cepas Bobal 2016 té un color grana viu i brillant. Al nas revela aromes delicades de violeta conjugades amb notes de fruites vermelles en compota que recorden les cireres i els gerds, amb una lleu punta d’herbes aromàtiques com el romaní. A la boca és suculent com un suc de fruites vermelles amb una textura aèria composada d’uns tanins fins però força presents. Persistents records finals de fruites de bosc com les groselles. El vi perfecte per prendre des d’embotits com el pernil o la botifarra blanca fins a carns vermelles guisades o a la brasa, així com formatges d’ovella i vaca cremosos. Per gaudir des d’ara i durant els propers 3 anys, servit entre 14 i 16ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

FAMÍLIA CASTAÑO. DO YECLA

L’actual prestigi de Bodegas Castaño es deu, sens dubte, a la fermesa i la força d’en Ramón Castaño Santa, que va apostar per la qualitat, sempre recolzada en la varietat amb major arrelament a la zona: el raïm monestrell. La relació de la família Castaño amb el món del vi es remunta a diverses generacions enrere, tant de viticultors com d’elaboradors. Ja el 1950, Ramón Castaño Santa havia construït un nou celler, modernitzant i actualitzant els mitjans tècnics i ampliant les vinyes familiars. Però no va ser fins al 1980 quan va començar a embotellar. Al principi aquesta actitud va semblar massa atrevida en el conservador món vinícola de Yecla, ja que la monestrell permetia una fàcil comercialització en el mercat a granel. Des d’aleshores fins als nostres dies, l’obsessió per la qualitat ha guiat la trajectòria d’aquest celler. Ja als 90, i amb la incorporació completa dels seus tres fills, Ramón, Juan Pedro i Daniel, comença la trajectòria internacional, amb presència a fires, viatges de prospecció, presentacions i tasts. És aquest el moment dels primers reconeixements i distincions tant en l’àmbit nacional com en l’internacional. Des d’aleshores la Família Castaño ha sigut pionera a la zona, experimentant amb la varietat monestrell, tan en varietal com en assemblatge. Actualment, Bodegas Castaño posseeix una extensió de vinyes de més de 400 hectàrees, repartides en quatre parcel·les situades en diferents punts de la Denominación de Origen Yecla, situada al nord de la província de Múrcia. Les vinyes estan situades a una alçada d’entre 500 i 750 metres sobre el nivell del mar, amb un clima continental, amb estius càlids i hiverns freds, i escàs índex de pluges que acostuma a situar-se vora els 320 l/manuals. Els sòls són fonamentalment de tipus calcari, profunds amb bona permeabilitat, pobres en nutrients, rics en minerals i amb un baix contingut en humus.

Castaño Santa 2014 és un dels vins de producció més limitada de la Família Castaño. Està elaborat amb un assemblatge de raïms de la varietat monestrell (90%) i garnatxa tintorera (10%) cultivades en estricte secà. La vinya compta amb més de 45 anys i creix a uns 750 metres d’altitud, amb orientació sud, sobre sòls pedregosos i sorrencs i subsòl calcari. Els ceps es cultiven amb una conducció en vas i poda curta. El rendiment se situa entre els 1.500 i els 2.000 kg de raïm per hectàrea i la densitat de plantació d’uns 1.600 ceps/ha. El raïm es va veremar entre setembre i octubre, i la fermentació es va prolongar durant 16 dies a temperatura controlada entre els 26 i 28 ºC. Posteriorment es va realitzar la fermentació malolàctica, després de la qual va reposar durant deu mesos en bótes de roure francès i americà. Sobre l’elaboració de Castaño Santa 2014, explica Ramón Castaño Santa que: “Els raïms autòctons monestrell i garnatxa tintorera, acuradament seleccionats de ceps vells de secà i plantats a certa alçada, es combinen harmoniosament per conferir a Castaño Santa tota la seva expressivitat i elegància”.

Castaño Santa 2014 té un preciós color robí límpid i clar. Al nas és una simfonia de fruites negres i vermelles com les móres i els nabius amb intenses notes balsàmiques de fulles d’eucaliptus que li atorguen frescor i un punt de llorer. A la boca entra sedós i delicat, a mesura que llisca pel paladar mostra el seu volum i pes amb una textura sedosa formada per uns tanins abundants però molt ben polits que li donen l’estructura perfecta. Una bona frescor apareix en segon terme aportant un bon equilibri i realçant les seves aromes que persisteixen al final de boca i que recorden les fruites vermelles i la regalèssia negra. El vi ideal per destapar acompanyant un plat de pernil o cecina, formatges d’ovella curats, carns rostides o uns canelons de ceps. Servir a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) entre 14 i 16ºC. Per prendre ara o guardar-lo a la cava particular fins al 2022.

CELLER BATLLIU DE SORT. DO COSTERS DEL SEGRE

Batlliu de Sort neix d’un grup d’emprenedors amb la intenció de reprendre l’elaboració de vi a Sort (Pallars Sobirà, Lleida) i així recuperar també una tradició, la del vi del Pirineu, que s’havia perdut feia més de 200 anys. Els actuals socis del projecte, Ramón i Aleix Aytés, Josep M. Rabasa i Guillem Puràs, treballen amb l’assessorament dels enòlegs Pep Aguilar i Patrick Morillo (Celler Comunica) per a crear vins de muntanya que reflecteixin l’essència de la terra en que creixen i s’elaboren. El lloc escollit va ser una antiga pastura que havia estat propietat dels Comtes del Pallars i que administrava la figura d’un alcalde (batlle), i d’aquí va sortir el nom de Batlliu de Sort. Es van plantar 6 hectàrees de vinyes entre els 800 i els 920 metres d’altitud, envoltades de muntanyes que arriben als 2.900 metres. Els seus vins s’elaboren principalment amb els raïms pinot noir, garnatxa negra, ull de llebre, merlot, riesling i viognier, tot i que també compten amb petites plantacions experimentals d’altres varietats. El celler està situat al costat d’una antiga borda de muntanya, amb prats de suaus pendents i les tradicionals parets de pedra seca, envoltades de boscos de roures i aurons a la falda del Parc Nacional d’Aigüestortes, l’Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. A Batlliu de Sort es cultiven vinyes utilitzant només els productes permesos en l’agricultura ecològica. La verema es realitza de manera manual en petites caixes de 16 kg entre finals de setembre i finals d’octubre, segons les condicions que marqui cada anyada. La fermentació i criança dels vins té lloc en dipòsits d’acer inoxidable amb intervenció mínima i nivells molt baixos de sulfurós per a ser fidels al perfil de vins de muntanya que volen elaborar.

Batlliu Vi Bord 2016 s’elabora amb un assemblatge de garnatxa tinta, ull de llebre i merlot aproximadament a parts iguals, de raïms procedents de parcel·les situades entre els 800 i els 920 m d’altitud, de sòls argil·localcaris. La verema, com correspon a un clima d’alta muntanya, és tardana i es va prolongar fins a finals del mes d’octubre. La fermentació alcohòlica es va dur a terme en dipòsits d’acer inoxidable. En aquests mateixos dipòsits el vi va tenir una criança reductiva –sense contacte amb l’aire– de vuit mesos amb mares fines. El vi es va embotellar sense filtrar.

Batlliu de Sort Vi Bord 2016 té un color granat cirera molt brillant i límpid. Al nas revela delicades notes de fruites vermelles madures però guardant molta frescor, com si estiguessin acabades d’esprémer, i es conjuguen amb notes d’herbes seques de bosc mediterrani que recorden el romaní, i un punt més floral de farigola. A la boca és sedós i amb greix, llisca pel paladar amb uns tanins gairebé testimonials, molt suaus i fosos amb el conjunt. Suculent i persistent, té un record final de gerds i groselles i un punt de violeta. L’acompanyant ideal de tot tipus d’entrants, un assortit d’embotits i formatges curats, arrossos de muntanya, un carpaccio de vedella o carns vermelles a la brasa. Gaudiu-lo durant aquesta tardor o guardar-lo un parell d’anys. Serviu-lo lleugerament fresc entre 12 i 14ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

CELLER MAS ROMEU. DO EMPORDÀ

El Celler Mas Romeu és un projecte que l’any 2001 va recuperar el celler històric de la família Serra a la masia familiar de Palau-saverdera, a l’Alt Empordà. Es van plantar els ceps a les mateixes terres on estaven les vinyes antigues. El celler compta amb 3,5 ha de vinyes que combinen varietats autòctones amb varietats franceses i mediterrànies, i les dues vinyes principals reflecteixen la diversitat de l’Empordà. Puig de Guàrdies és una vinya de muntanya dins del Parc Natural del Cap de Creus amb sòl de pissarra, i Antima és una vinya a la plana, amb sorra i còdols. Amb l’assessorament de l’enòleg Delfí Sanahuja, creen vins amb una marcada personalitat, amb collites a mà i treball al celler de manera tradicional. Finalment, els vins envelleixen sota les voltes del celler històric del segle XIV en bótes de roure francès d’Allier i després afinant-se en ampolla el temps necessari.

Mas Romeu Senglar 2015 és un assemblatge de 40% samsó (carinyena), 25% garnatxa negra, 20% cabernet sauvignon i 15% merlot, procedents de les seves dues finques, Puig de Guàrdies i Antima. Per a la seva elaboració, es va procedir a una maceració prefermentativa de duració mitjana, i a una fermentació a una temperatura controlada de 24 ºC.

Mas Romeu Senglar 2015 té un bonic color vermell amb subtils reflexos teula. Al nas desprèn intenses notes de fruites vermelles i negres madures amb un toc de cedre i notes dolces de regalèssia vermella. A la boca entra amb bon volum, i envaeix el paladar amb una textura sedosa i lleugera que el fan aeri i suculent. Persistents i deliciosos records finals de groselles i móres en compota amb un punt de caramel de fira. Serà l’acompanyant perfecte per carns fredes com un rosbif, arrossos de muntanya, i fins i tot pop a la brasa. Gaudiu-lo des d’ara i fins a finals de l’any que ve, servit a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) lleugerament fresc entre 12 i 14ºC.

Mas Romeu Senglar 2015, animal autòcton, un clàssic cupatge de empordanès dedicat a la bestiola que passeja per les nostres vinyes”, el defineixen des del celler.

MÀQUINA & TABLA. VINO DE LA TIERRA DE CASTILLA Y LEÓN

Darrere d’aquest jove i prometedor celler hi ha el viticultor Oriol Illa i la Susana Pastor que elaboren vins al Bierzo, Rueda, Ribera del Duero, Toro i Sierra de Gredos. Després d’una dècada cercant parcel·les, ceps vells i aprenent tècniques oblidades, va néixer aquest celler que es nodreix i ajuda a conservar vinyes singulars de gran valor. La major part de les finques són recuperades i permeten cultivar els ceps seguint un sistema tradicional de cultiu. Des de la verema del 2014, Màquina&Tabla compta amb 8 ha treballades en biodinàmica, valedores de la certificació Demeter, que distingeix els productes que procedeixen d’aquest tipus d’agricultura. Tots els ceps tenen més de 60 anys i tenen produccions molt baixes (entre 8-18 hl/ha). Generalment, la vinificació és senzilla: encubats llargs –en alguns casos amb rapa– amb extracció delicada i sense addició de sulfurós (SO2). La criança es fa en foudres de 25 hl o en dipòsits de ciment i bótes de 600 L, en el cas de Laderas de Leonila, Páramos de Nicasia i Terrazas de Serapia, els seus vins de poble.

L’anyada 2017 es va caracteritzar per un hivern càlid i sec, seguit d’una primavera en que les temperatures van continuar pujant fins a registrar l’inici de l’any més càlid des de 1965, fet que va dur a un avançament del cicle vegetatiu tot i la sequera. El 30 d’abril una gelada va afectar moltes vinyes de la zona, però de manera molt irregular. A partir de principis de juny la calor va començar a afectar els ceps, especialment els que havien rebrotat després de les gelades. Juliol i agost van ser igualment càlids deixant temperatures fins i tot superiors a les de 2015 i 2016, però amb pluges puntuals que van refrescar els ceps (alguns havien començat a patir aturades en el cicle vegetatiu), sobretot els ruixats de l’última setmana d’agost (que va deixar també alguna pedregada). El setembre va ser sec i amb temperatures més normals.

Màquina & Tabla Páramos de Nicasia Blanc 2017 s’elabora amb un assemblatge de malvasia castellana 50%, verdejo 45%, i altres varietats que es troben coplantades a la mateixa vinya. Procedeix de vinya tradicional del Pasiego de los Villaesteres i el Malhecho, on encara subsisteix una estructura de vinya tradicional amb ceps vells amb peu franc de malvasia, verdejo i altres varietats (des de moscatell o albillo, fins a alguns ceps d’albariño). Des de l’anyada 2016 Oriol Illa i Susana Pastor van decidir canviar de les vinyes de Rueda a aquestes vinyes de Toro, i buscar en les tradicions de la zona una aproximació autèntica al tractament dels vins blancs. Per Páramos de Nicasia Blanc es van inspirar en els vins tradicionals ‘Pálidos’ i després de premsar el raïm sencer, van dur a terme una criança biològica de vuit mesos en foudres de roure, amb la que aconsegueixen aquest excepcional blanc de Toro amb criança sota velo de flor del que només es van elaborar 9.480 ampolles.

Per a Oriol Illa, Màquina & Tabla Páramos de Nicasia Blanc 2017 és “verdejo i malvasia castellana criats sota flor. Un Pálido de Toro sense encapçalar".

Màquina & Tabla Páramos de Nicasia Blanco 2017 té un delicat color or molt pàl·lid. Al nas és fi i elegant amb un perfum de fruita blanca carnosa i un punt floral i d’herbes aromàtiques que recorda lleugerament el fonoll. A la boca té una textura sedosa que envaeix el paladar amb delicadesa, amb una frescor que equilibra el conjunt i realça les aromes de flors blanques i albercoc. Guanyarà en untuositat amb sis mesos en ampolla però es pot començar a gaudir des d’ara i fins el 2021. Perfecte acompanyant de peixos fumats i moixama i aus rostides o amb crema, així com arrossos de muntanya o formatges de cabra de pasta tova. Servir a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05) entre 8 i 12ºC.