SELECCIÓ Nº. 285, GENER DEL 2019

SELECCIÓ Nº. 285, GENER DEL 2019

“Vi jove”

Benjamín Romeo A mi manera 2018 (DOCa Rioja)
Joseph Drouhin Beaujolais Villages Nouveau 2018 (Bourgogne)
Torelló Rosa d'Abril 2018 (DO Penedès)
Abadía San Campio Albariño 2018 (DO Rías Baixas)
Ostatu Joven 2018 (DOCa Rioja)
Espelt Efímera Lledoner Negre 2018 (DO Empordà)

Preu especial socis d’“El Club”: 58,95€

Els primers vins de l'última verema. Vins joves que acostumen a gaudir-se en un termini d’entre un a dos anys i són vins fàcils de beure, amb aromes florals i afruitats (préssec, fruits vermells, pruna, plàtan, etc.). Vins desitjables per prendre ben frescos. La nostra selecció d’El Club d’aquest mes es compon de sis ampolles que responen a aquest perfil. De l’última collita 2018, un vi rosat, un vi blanc i quatre vins negres de consum fàcil i amable per acompanyar aperitius i un dinar de principi a fi.

BENJAMÍN ROMEO. BODEGA CONTADOR. DOCa Rioja
Darrera d’aquest celler es troba Benjamín Romeo, tota una figura en el món del vi, que va començar a treballar com a enòleg el 1985 a la Casa del Vino de Laguardia. Amb el temps, va prendre el relleu del seu pare, es va fer càrrec de les seves hectàrees de vinya i va començar a experimentar en una cova centenària sota el castell de Sant Vicente de la Sonsierra. El 1996 va elaborar la primera anyada de “La Cueva del Contador” i va començar a adquirir vinyes per al seu propi projecte. És el 1999 quan neix la primera anyada de Contador i, el 2001, es trasllada a un garatge situat a casa dels seus pares per continuar treballant en els seus vins. El condiciona i augmenta la capacitat de producció. Les collites 2004 i 2005 van rebre la màxima puntuació (100 punts) de la revista del crític nord-americà Robert Parker, el que va catapultar la fama de la marca.

Bodega Contador compta amb 40 hectàrees de vinyes distribuïdes en 62 parcel·les repartides entre San Vicente, Labastida, Ábalos i Briones. Conrea per a vins negres les clàssiques i autòctones tempranillo, garnatxa, graciano i mazuelo plantades en diferents sòls, microclimes, orientacions i altituds. També compta amb altres varietats i clons per a vins blancs, com viura, malvasia i garnatxa blanca. Els seus raïms creixen a la Sierra de Toloño, una barrera natural del vent del nord que, però, permet que l’aire fresc de l’Atlàntic suavitzi els estius continentals d’influència mediterrània. La majoria dels seus ceps estan conduïts en vas (mètode tradicional a Rioja) amb un únic rovell per polze per potenciar la qualitat del raïm.

Així mateix, la viticultura i tots els treballs que es realitzen en el camp són tradicionals i respectuosos amb l’entorn. La verema es realitza amb una selecció manual de raïms petits que es transporten al celler en caixes de no més de 14 quilos en un termini màxim de 30 minuts. Després de la fermentació, espontània en dipòsits troncocònics de roure francès Allier (10, 20, 30, 60 i 100 hl), el most reposa en bótes noves dels millors boters de França. Els vins amb criança romanen en bóta entre 18 i 20 mesos. En aquest període es realitzen dos tràfecs, així com farcits setmanals per suplir les minves que es produeixen en una sala amb un grau d’humitat moderat (65%) per motius de salubritat i higiene. Tots els moviments del vi s’efectuen tenint en compte els cicles lunars.

Entre 2004 i 2006, Benjamín Romeo va dissenyar el projecte del seu celler actual amb el jove arquitecte Héctor Herrera, que va inaugurar el juny de 2008. Amb una superfície útil de més de 2.700 m2, permet elaborar 150.000 ampolles. El celler es divideix en tres plantes o terrasses i reprodueix els talussos del terreny, la qual cosa facilita la manipulació del raïm i del vi mitjançant gravetat. A més, les terrasses estan cobertes de plantes amb l’objectiu de fondre’s amb la vegetació autòctona i compta amb murs de formigó vist que, amb el pas del temps, es confonen amb la terra del voltant.

A mi manera 2018 és la novena anyada d’aquest vi que s’ha elaborat amb tempranillo de les parcel·les La Liende (63%), Las Llanas (18%) i Raicilla (19%) de San Vicente de la Sonsierra amb sòls al·luvials i argil·localcaris. La verema es va dur a terme en dos dies, el 24 i el 25 de setembre de forma manual en caixes de 12 kg. Els raïms es van seleccionar exhaustivament per aconseguir tant maduresa com consistència i equilibri.

A mi manera 2018 té un bonic color vermell amb reflexos violacis. Al nas és exuberant, amb intenses aromes de fruites vermelles fresques que recorden els nabius i les maduixes, un suggeridor record de pega dolça i un toc final de canyella. A la boca és una explosió de fruita, com un suc refrescant i saborós, amb un bon recorregut i una bona persistència final. Un vi directe per gaudir amb bolets de temporada, aus estofades o plats de caça menor. Servir lleugerament fresc –a uns 13ºC de temperatura– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) a la copa Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

A mi manera 2018 és un vi natural, pur i molt jove. Un A mi manera net i honest”, defineixen des del celler.

JOSEPH DROUHIN. BOURGOGNE
Ambaixadors de la Bourgogne, la Maison Joseph Drouhin va néixer per dedicar-se al comerç del vi, però aviat es va convertir en una de les grans cases elaboradores. Va ser el 1880, quan Joseph Drouhin es va traslladar de la seva Chablis natal a Beaune i va adquirir els drets d’una casa comercial fundada el 1756. El seu fill, Maurici Drouhin, va heretar el celler en 1918 i va comprar les primeres terres a les famoses parcel·les Clos de Mouches i Clos de Vougeot. El 1957, Maurice va patir un infart i va ser el seu fill adoptiu Robert, amb 24 anys, qui es va fer càrrec de la Maison i li va donar l’envergadura internacional que té avui dia. Des del 2003, el celler està gestionat pels quatre fills de Robert Drouhin: Laurent Drouhin, Frédéric Drouhin, Phippe Drouhin i Véronique Drouhin.

Elaboren en aproximadament 90 denominacions d’origen repartides en 73 hectàrees. A Chablis compten amb 38 hectàrees, a la Côte de Nuits i la Côte de Beaune sumen 32 ha de parcel·les pròpies a les vinyes més prestigiosos del cor de Bourgogne, a Côte Chalonnaise sumen 3 ha i, per descomptat, també elaboren en Beaujolais, treballant amb viticultors locals.

Porten més de 20 anys practicant la viticultura biodinàmica i Philippe i Véronique supervisen diàriament l’evolució del vi i visiten les vinyes per comprovar que el seu cicle evoluciona de manera òptima.

Drouhin Beaujolais Villages Nouveau 2018 s’elabora amb gamay de vinyes situades a la zona de Beaujolais, on són pioners en haver estat els primers a embotellar i comercialitzar vins de la zona en els anys cinquanta. Les vinyes en aquesta zona creixen al seu ritme i independents les unes de les altres. Es va elaborar mitjançant una maceració semicarbònica sense desrapar els raïms i una maduració curta, de manera que el vi surt al mercat menys de dos mesos després d’haver estat veremat.

Drouhin Beaujolais Villages Nouveau 2018 té un intens i joveníssim color robí amb reflexos violacis. Al nas és fragant, amb exultants notes de fruites vermelles com nabius, gerds i groselles i un record de caramel de maduixes amb nata. A la boca és lleuger i alhora suculent, rodó i carnós amb multitud de fruita vermella, molta frescor i un lleu record làctic. Un vi versàtil i plaent per gaudir com a copa d’aperitiu o acompanyant una taula d’embotits, formatges i una graellada de carns i verdures. Servir entre 10 i 13ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Drouhin Beaujolais Villages Nouveau 2018 és clarament un Beaujolais amb caràcter, que reflecteix una anyada excel·lent en la que les condicions climàtiques han estat ideals”, diu Véronique Boss-Drouhin, enòloga del celler.

TORELLÓ. DO PENEDÈS
A la fi del segle XIV, el 1395, el senyor de Gelida va establir una cessió vitalícia de terres a canvi d’un cànon anual sobre el Mas de la Torrevella (Alt Penedès) a favor de Jaume Miquel. Aquí es troba actualment la finca Can Martí que és propietat de la família Torelló des de fa 22 generacions. Dirigida per Ernestina Torelló i els seus fills Paco i Toni de la Rosa Torelló, té una extensió de 135 hectàrees i encara conserva dues masies medievals (Can Martí de Dalt i Can Martí de Baix), seu dels cellers al Penedès i punt de recepció de les veremes. Conrea les varietats blanques macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i subirat parent, i les negres merlot, cabernet sauvignon, pinot noir i syrah, que neixen en sòls argil·localcaris pobres en matèria orgànica. La poda es du a terme en curt per controlar el rendiment del cep i la qualitat del raïm, i també realitzen podes en verd perquè la planta dirigeixi la seva energia al fruit. Gairebé totes les vinyes envolten el celler, tenint en compte que la més allunyada és a 15 minuts, el que igualment garanteix una ràpida recepció dels raïms.

Torelló Rosa d’Abril 2018 és un assemblatge de macabeu, malvasia i syrah de vinyes ecològiques situades a la finca de Can Martí. Veremades a mà, les tres varietats comparteixen cicle vegetatiu, el que facilita l’elaboració del vi. Fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a baixa temperatura per conservar les aromes varietals i fermentatives.

Torelló Rosa d’Abril 2018 té un delicat color rosat molt pàl·lid. Al nas és sofisticat, amb aromes de flors blanques i un record de fruites madures i tropicals. A la boca, una textura sedosa i amable embolcalla el paladar, amb una fantàstica frescor que allarga un final net i vibrant. Deliciosos records de fruites vermelles i subtils notes d’herbes aromàtiques fresques com el fonoll. Ideal com a copa d’aperitiu o acompanyant formatges cremosos blancs, salmó fumat o amanides tèbies. Per gaudir durant el 2019 servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Torelló Rosa d’Abril 2018 és un vi rosat ecològic, jove, fresc i aromàtic. De color rosa nacre, té un aroma delicat, persistent i una sensació llaminera. A la boca és fresc i amb bona acidesa”, el defineixen des del celler.

TERRAS GAUDA. DO RÍAS BAIXAS
Terras Gauda es va fundar el 1990 de la mà de José María Fonseca, l’actual president. De treballar de funcionari, supervisant cursos de viticultura i enologia, va passar a fundar amb ajuda de socis, amics i diverses institucions Vinyes do Rosal i Adegas das Eiras que es van fusionar en Terras Gauda. Aquest celler se situa a la Vall de O Rosal, dins de Rías Baixas, i va néixer amb l’objectiu d’elaborar un albariño que sempre mantingués un alt estàndard de qualitat i de recuperar varietats autòctones que s’estaven perdent. Les seves vinyes se situen a la vall, molt a prop de la desembocadura del riu Miño, al sud de la província de Pontevedra. Situades entre 50 i 150 metres d’altitud sobre el nivell del mar, les vinyes ascendeixen per antigues terrasses fluvials i s’assenten sobre una franja de pissarra. Un total de 87 hectàrees a peu de celler que s’uneixen a la finca d'O Condado i a les plantacions dels socis del celler.

Les varietats es veremen manualment i per separat i es transporten al celler en caixes d’un màxim de 20 kg. Ja al celler, el raïm es desrapa i s’esprem i a continuació el most es macera a una temperatura d’entre 10 y 12ºC en contacte amb les seves pells. Aquest es desfanga i fermenta a una temperatura controlada d’entre 15 i 17ºC.

De considerar-se un petit celler, Terras Gauda va passar a convertir-se en un grup amb el mateix nom. Així el 2002 va adquirir Bodegas Pittacum al Bierzo, el 2008 va diversificar la seva línia de negoci amb A Rosaleira, una fàbrica artesanal de conserves vegetals fundada a O Rosal el 1940, el 2010 va incorporar al grup Quina Sardonia a Sardón del Duero, i el 2018 va adquirir un altre celler a Alfaro (Rioja).

Abadía San Campio Albariño 2008 s‘elabora amb albariño de vinyes situades a Goián, veremat els dies 23 i 24 de setembre. Els raïms es van recollir després d’una primavera plujosa a la qual li va seguir un mes d’agost amb pics de temperatures màximes molt altes i un setembre sec i assolellat, el que va ajudar a una excel·lent maduració del raïm. Les vinyes són les de major altitud de Terras Gauda amb una menor humitat, més frescor i amb una major diferència de temperatura entre el dia i la nit. Es va veremar manualment en caixes d’un pes que no superava els 18 kg. Després d’una maceració prefermentativa en fred, la fermentació alcohòlica es va conduir amb llevat autòcton aïllat a la pròpia vinya del celler. El vi després va reposar, es va estabilitzar i es va embotellar.

Abadía San Campio Albariño 2008 té un bonic color groc pàl·lid molt brillant. Al nas apareixen intenses aromes de fruita tropical com la pinya i el plàtan madurs juntament amb notes de fruita blanca que recorden la pera i la poma. A la boca, la seva frescor i tensió van unides a una textura sedosa que recorre el paladar deixant intensos records de fruites blanques i un saborós punt salí final. Bon equilibri i persistència. El company ideal de peixos i mariscos com les ostres, cloïsses o cranc, així com de plats de cuina asiàtica, sushi, sashimi i elaboracions especiades. Gaudir des d’ara i durant tot el 2019, servit entre 10 i 12ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Abadía San Campio Albariño 2008 és un vi alegre, molt viu, amable i envellutat, propi d’una anyada caracteritzada per la seva bona maduració”, afirmen des del celler.  

BODEGAS OSTATU. DOCa RIOJA
La família Sáenz de Samaniego porta dedicada a la viticultura des de fa generacions. Hi ha evidències de la seva vinculació amb les vinyes des del segle XVI, quan els seus avantpassats van utilitzar un celler situat al barri de Matarredo amb calats subterranis excavats a la roca. A principis dels 70, van ser Doroteo i María Asunción, pares de l’tactual generació, els que van decidir comercialitzar els seus propis vins. Per tal de dur a terme aquest objectiu van construir un nou celler que és el que avui en dia està en funcionament, annex a l’edifici senyorial construït al segle XVIII com a venda-posada (“Ostatu” en basc). Situada entre Laguardia i Vitòria, aquesta posada s’utilitzava com a casa familiar fins al 2009. Des de l’any 2000, quatre dels sis fills (Gonzalo, Ernesto, Mariasun i Iñigo) s'han anat fent càrrec del celler de forma gradual.

El 95% de les seves vinyes creixen sobre sòls argil·localcaris molt accidentats, plens de barrancs i petits monticles. A més del microclima de la Rioja Alabesa, les vinyes estan protegides per la Sierra de Cantabria i es distribueixen en pendents orientades al sud, el que els atorga una maduració òptima. En total, compten amb 34 hectàrees de vinya pròpia, dividides en 50 parcel·les, en les que realitzen una viticultura sostenible.

Des de fa diversos anys, Ostatu divideix els seus vins en dues famílies. La primera és la anomena “Vinos sensatos” i reuneix vins joves (blanc, negre i rosat), un Criança, un Reserva i dos Gran Reserva. La segona inclou els vins coneguts com a “Singulares” (Lore, Selección, Laderas i Gloria de Ostatu), vins amb identitat pròpia que mostren la personalitat de les parcel·les.

Ostatu Joven 2018 és un assemblatge d’un 92% de tempranillo, un 6% de graciano i mazuelo, i un 2% de viura que procedeixen de les vinyes més joves de la propietat (menys de 25 anys), situades en un radi de 6 km al voltant de celler. En concret, es troben en els termes de Samaniego, Laguardia i Elciego amb una altitud que varia dels 350 als 600 m els més alts. El clima de la zona és mediterrani amb una gran influència atlàntica amb una temperatura mitjana de 12,65ºC. Els sòls són argil·localcaris amb còdols amb un subsòl format per diverses capes de roca blanca. La verema va ser manual i es va dur a terme del 12 al 28 d’octubre. Un cop al celler, maceració carbònica del raïm sencer en dipòsits d’acer inoxidable i fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer amb lleugers remuntats. El vi es va conservar en el dipòsit fins a l’embotellat que es va fer amb una suau filtració. Producció total de 155.000 ampolles.  

Ostatu Joven 2018 té un suggerent color violaci que denota la seva joventut. Al nas desprèn intenses aromes de fruites vermelles fresques com groselles i gerds amb un punt de cirera en licor i herbes aromàtiques. A la boca és com un suc de fruites amb una textura aèria i sedosa que omple el paladar i una frescor final que convida a prendre una segona copa. Deliciosos records de nabius i mores amb un lleuger punt especiat. Un vi negre ideal per gaudir lleugerament fresc (ens 12 i 14ºC), durant tot el 2019, acompanyant un plat de pernil, formatges de cabra i ovella, o carns vermelles com el xai a la brasa. Servir a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vium de Riedel (6416/15).

Ostatu Joven 2018 és una expressió afruitada plena de joventut, elegant i amb molta personalitat. Un clar exemple de la tradició dels joves de Rioja Alabesa, la maceració carbònica”, afirma l'enòleg del celler Iñigo Sáenz de Samaniego.

ESPELT. DO EMPORDÀ
Les vinyes d’Espelt formen part del paisatge que va des Rabós fins al Parc Natural de Cap de Creus. A prop de Roses, tocant al mar, es troben les vinyes de Mas Marés i, just davant del celler, les vinyes de la muntanya de Vilajuïga. Algunes es van plantar entre 1998 i 2002 com a projecte de fi de carrera d’Anna Espelt, biòloga i enòloga al capdavant del celler en l’actualitat. Ella és la tercera generació d’una família que s’ha convertit en tota una referència a l'Empordà.

En total, compta amb 25 ha de vinyes de muntanya cultivades en ecològic de varietats mediterrànies i empordaneses, entre les quals predominen garnatxes (localment coneguda com a lledoner), syrah, monastrell, macabeu (viura), moscatell i carinyena. S’assenten sobre sòls de sauló (sorrenc i que produeix vins frescos i elegants) i pissarra (que dóna vins més madurs i tànics), bressolats per la tramuntana.

El celler actual es va inaugurar l’any 2000 i es caracteritza per l'ús de formigó i vidre.

Anyada 2018
Aquesta anyada va estar marcada per una pluviometria molt per sota de la mitjana dels últims anys. L’any va ser calorós sobretot en els mesos d’estiu i l’hivern va ser poc fred, només amb algunes mínimes a finals de febrer i principis de març. La primavera es va caracteritzar per pluges al març i juny, encara que sense registrar durant l’estiu. La tramuntana va fer sobretot la seva aparició a l’hivern i a la primavera amb fortes ratxes de vent. La verema va començar el 13 d'agost amb les varietats blanques més primerenques i va acabar l’1 d'octubre amb les vinyes velles de Rabós.

Espelt Efímera Lledoner Negre 2018 és l’última novetat del celler, elaborada amb 100% lledoner negre de vinyes pròpies situades a Vilajuïga, molt a prop del celler, amb sòls granítics i pendents suaus. Vi ecològic de maceració carbònica elaborat amb el raïm sencer i fermentat en dipòsit d’acer inoxidable a 24ºC.

Espelt Efímera Lledoner Negre 2018 té un bonic i intens color granat amb reflexos violacis. Al nas és una simfonia d’aromes de fruites vermelles de bosc acabades de recollir, com groselles i gerds amb intenses notes d’herbes de bosc mediterrani i un evocador record de caramel de fira. A la boca és com un suc de fruites, suculent, fresc i rodó, amb marcades notes de fruites vermelles i un punt aromàtic de farigola. El vi ideal per servir un punt fresc (entre 13 i 15ºC) acompanyant des d’embotits i formatges fins a plats de pasta o carns blanques a la brasa. Servir a la Copa Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Espelt Efímera Lledoner Negre 2018 és un vi ecològic per celebrar el carpet diem”, afirma Anna Espelt, enòloga i directora d’Espelt.