SELECCIÓ Nº. 288, ABRIL DEL 2019

SELECCIÓ Nº. 288, ABRIL DEL 2019

“Vins imprescindibles”

Ossian Quintaluna 2017 (VT Castilla y León)
Ossian 2016 (VT Castilla y León)
Principia Mathematica 2017 (DO Penedès)
Finca Allende 2013 (DOCa Rioja)
Oller del Mas Bernat Oller 2017 (DO Pla de Bages)
Montecastro 2014 (DO Ribera del Duero)

Preu especial socis d'“El Club”: 94,95€

Aquest mes el Club d’abril es compon de sis vins imprescindibles –tres blancs i tres vins negres– de cinc grans regions vitivinícoles. En primer lloc, dues propostes d’Ossian, celler que va adquirir el fundador de Pago de Carraovejas, José Mª Ruiz, el 2013. Dos fantàstics verdejos de ceps prefiloxèrics de dos estils ben diferenciats: Ossian 2016 i Quintaluna 2017. El tercer blanc és Principia Mathematica 2017, un dels vins blancs més personals d’Irene Alemany i Laurent Corrio. Xarel·lo de velles vinyes de les serres de l'Ordal (Penedès), estructurat i fresc. El primer dels vins negres és Finca Allende 2013 del prestigiós enòleg Miguel Ángel de Gregorio. Un tempranillo de ceps de més 45 anys plantats a Briones (Rioja) que, anyada rere anyada, se situa entre els millors de la zona. Bernat Oller també s’ha posicionat com un dels millors vins negres de Pla de Bages. De producció ecològica certificada, procedeix d’un celler amb més de 1000 anys d’història, Oller del Mas. I, finalment, l’anyada 2014 de Montecastro, la primera després de l’adquisició del celler per part d’Hacienda Monasterio. Un tinto fino afruitat i complex al nas que marca una nova etapa al celler.

OSSIAN. VT CASTILLA Y LEÓN
Ossian és un dels projectes més ambiciosos dels últims anys a la regió de Rueda, el patrimoni vitícola es compon de ceps d’un valor incalculable que arriben en alguns casos als dos segles d’edat.

El celler, assentat al poble segovià de Neva, és propietat de la família Ruiz (Pago de Carraovejas) des del 2013. El projecte es basa en excepcionals vinyes prefiloxèriques d’entre 100 i 200 anys, que es troben plantades a Nieva, Aldehuela, Aldeanueva del Codonal i Santiuste de San Juan Bautista, municipis travessats per l’antiga via de transport coneguda com el “Cordel de las Merinas”, situats al nord de Segovia.

Els sòls es componen, segons la zona, de sorra, pissarra, argila i codons (còdols d’antigues terrasses de riu). Sobre aquest sòl franc-sorrenc, característic de moltes zones del sud del Duero, es troben prop de 90 hectàrees de vinya extremadament vella que no va patir la fil·loxera a finals del segle XIX, atès que les larves de l’insecte no van poder eclosionar entre les fines arenes que envolten el mar de pinedes. Aquest fet va convertir a la zona en una de les majors reserves de vinya prefiloxèrica de la Península.

Es tracta de verdejo amb peu franc (sense empeltar) amb raïms molt petits, el fruit diminut i una qualitat excepcional. Les vinyes es troben a una altitud de més de 900 metres sobre el nivell mar, un factor important que crea unes condicions climàtiques peculiars a la zona amb importants oscil·lacions tèrmiques entre el dia i la nit, retardant la verema i augmentant la qualitat del raïm.

Un cop realitzada la verema manual, el raïm passa per una càmera de fred fins aconseguir els 5ºC de temperatura. Després se selecciona novament a taula, abans d’entrar al celler, per traslladar-se a petites premses pneumàtiques amb trepitjat previ. El most realitza la fermentació i criança en petits dipòsits d’acer inoxidable, en bótes de roure francès de 600 i 228 litres i en foudres de 1.200 i 2.400 litres amb els seus propis llevats.

Des que es va posar en marxa el celler, la viticultura és ecològica i també va ser el primer de la zona en aconseguir aquesta certificació. Actualment, Ossian està treballant al costat de la Universitat Politècnica de Madrid en el coneixement profund dels diferents sòls que conformen la seva vinya, les seves condicions edafològiques i climàtiques. També s’està estudiant la microbiologia dels sòls i de les fermentacions, així com l’entomofauna a la recerca d’un coneixement profund del terroir i l’entorn de la vinya. A més, ha creat un Banc de Biotips, que recopila els existents a les vinyes velles de verdejo de la zona per crear una plantació amb ells i, així, no perdre aquest material genètic únic.

El resultat lògic després de tals condicions de sòl, clima i treball és una matèria primera d’excel·lent qualitat.

Anyada 2017
L’any 2017 va començar sec i molt fred amb registres de fins a -15ºC a mitjans de gener. Després de la brotació, el 28 d’abril i l’1 de maig es van registrar dues fortes gelades, i les pluges de maig juntament amb un mes de juny càlid i sec van ajudar a restablir el vigor de la vinya. Això sí, el 7 de juliol va tenir lloc una forta tempesta amb pedregades que van caure sobre diversos punts, encara que la resta de l’estiu va ser sec i calorós amb nits fredes i pluges puntuals a l’agost que van ajudar a combatre la sequera. Aquestes condicions adverses es van traduir en rendiments molt baixos, però amb un raïm en un excel·lent estat sanitari i de qualitat. Els raïms es van veremar entre el 19 i el 30 de setembre.

Ossian Quintaluna 2017 s’elabora amb verdejo procedent d’una àmplia representació de petites vinyes del nord de Segòvia, plantades en sòls sorrencs amb un alt contingut en codons. Es tracta, principalment, de raïm prefil·loxèric amb peu franc i d’una vinya més jove, seleccionada i de baix rendiment. Els raïms es van veremar a mà i, després de la taula de selecció, es van desrapar i premsar amb suavitat. El most va fermentar en petits dipòsits d’acer inoxidable amb llevats autòctons. El vi va estar amb les seves mares en els mateixos dipòsits i altres elaboracions en foudre i bóta. Es va embotellar a l’agost del 2018.

Ossian Quintaluna 2017 té un bonic color groc amb reflexos verdosos. Al nas destaca per la seva fruita, que recorda al meló, a les prunes i a la llimona. Amb el pas del temps apareixen notes florals, calcàries, especiades de nou moscada i un refrescant final mentolat. A la boca és sàpid, llarg, fresc i amb una incisiva nota final salina. Records de fruites grogues, flors blanques i un toc de pebre blanc. Un blanc per gaudir des d’ara i durant els propers tres anys acompanyant tot tipus de mol·luscs, peix blanc i carns blanques. Servir entre 10 i 12ºC a la Copa Riesling o Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (449/15 o 449/05, respectivament).

En paraules de Pedro Ruiz Aragoneses, director general de Pago de Carraovejas i Ossian: “Quintaluna 2017 és un vi representatiu d’una zona. La màxima expressió de la verdejo segoviana. Sòls de sorres i codons al costat d’un clima extrem continental i una altitud límit, ens ofereixen un vi untuós, mineral i d'una finor vibrant”.

Anyada 2016
La 2016 va ser una anyada de baixos rendiments, però d’una alta qualitat. Els primers brots van aparèixer a finals d'abril després d’haver passat un hivern plujós, amb temperatures suaus i algun episodi de neu. A mitjans de maig es van registrar diverses gelades que van alentir el desenvolupament de la vinya. Les altes temperatures i escasses pluges de l’estiu van contribuir a limitar també una producció que ja venia reduïda, però van proporcionar una alta qualitat. Setembre va ser molt calorós, el que va retardar l’inici de la verema.

Ossian 2016 es va elaborar amb verdejo de vinyes centenàries i ecològiques cultivades amb peu franc. Es troben a Nieva (Segovia), on els sòls són majoritàriament de marga sorrenca, encara que algunes parcel·les tenen una superfície coberta de còdols (o codons). En definitiva, la geologia de la vinya es va formar al Cenozoic o l’era terciària fa 20 milions d’anys. Després de la verema manual i una primera selecció en el camp, el raïm es va seleccionar també a la taula. Va reposar en cambra de fred fins baixar a 5ºC, per després premsar suaument i aconseguir el primer most que va fermentar amb llevats autòctons en bótes de 228 i 600 litres, i grans barrils de fusta de diferent capacitat. La criança en bóta es va allargar 9 mesos, amb bâttonnages diaris sobre les seves mares. Es va embotellar el setembre de 2017.

Ossian 2016 té un preciós color daurat amb reflexos també daurats. Al nas és seductor i profund, amb notes de fruits secs, fonoll, pell de cítrics i préssec madur amb un fons torrat i amb records de vainilla. A la boca té caràcter, sedositat, volum i una frescor sorprenent. Aromes finals de fusta torrada, pebre, nou moscada i una bona càrrega de fruita blanca i carnosa. Un blanc intens i de textura glicèrica que acompanyarà perfectament carns blanques intenses, caça menor, peixos blaus i formatges de cabra. Servir entre 12 i 13ºC a la copa Viognier o Oaked Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/15 o 449/97).

Ossian 2016 és el reflex més pur de l’origen i l’autenticitat. Un vi que atrau per la seva força: és saborós, untuós i roman en el record. El verdejo definitiu que fa honor a aquest patrimoni vitícola”, afirma Pedro Ruiz Aragoneses.

ALEMANY I CORRIO. DO PENEDÈS
Irene Alemany i Laurent Corrio es van conèixer estudiant enologia a Borgonya i amb el seu celler, Alemany i Corrio, van ser dels primers enòlegs en elaborar vins de garatge a Espanya.

En una de les seves visites al Penedès, els pares de la Irene els van proposar fer vins allà amb les vinyes de la família. Al principi, la Irene no estava molt convençuda per la filosofia d’elaboració de la zona, però finalment va acceptar perquè el seu pare els va donar la llibertat per fer el que volguessin amb la vinya, és a dir, conduir-la per tal que fossin d’alta qualitat i, per tant, es poguessin elaborar també vins excel·lents. Gràcies a la seva experiència a Borgonya i a Sonoma County (Califòrnia) es van posar a treballar en el seu projecte sense la pressió comercial i amb el coneixement adquirit. Van començar a treballar amb l’estil de Borgonya, seguint “La Lutte Raisonnée”, una manera de cultiu responsable i respectuosa amb el medi ambient, que no compta amb certificat, però que per a ells és la manera d’elaborar de forma honesta i integrada. Treballen des del 1999 amb llevats i bacteris indígenes.

El celler està emplaçat en un petit magatzem de Vilafranca del Penedès on vinifiquen al més pur estil de “vi de garatge”.

Compten amb 11 hectàrees de vinyes pròpies d’entre 24 i 70 anys d’edat, situats a Subirats i el Garraf, on dominen els sòls argil·localcaris i calcaris. Allà treballen amb xarel·lo, garnatxa blanca, carinyena, merlot i cabernet sauvignon. A més de conduir la vinya amb severes restriccions productives per a una major concentració fenòlica, també han realitzat profunds estudis geològics de cada parcel·la per a conèixer millor el terreny i el seu potencial, així com la capacitat d’adaptació de cada cep.

En el seu catàleg de vins de terroir, compten amb tres blancs i tres negres. Sot Lefriec (carinyena, merlot i cabernet sauvignon) va ser el primer dels seus vins negres, el 1999, del qual només es van elaborar 3.000 ampolles. Anys més tard va néixer Pas Curtei (amb les mateixes varietats) i, el 2013, El Microscopi (elaborat amb carinyena i merlot i que ja suma cinc anyades), els beneficis del qual es destinen a l’Institut Oncològic de l’Hospital de la Vall d’Hebron per a la investigació contra el càncer. Pel que fa als blancs, elaboren Cargol Treu Vi que neix a la zona del Garraf i Principia Mathematica que va arribar al celler el 1999, exclusivament xarel·lo de l’àrea de Subirats.

Principia Mathematica 2017 s’elabora amb xarel·lo de vinyes de 60 anys d'edat. El seu nom ve del disc que Àlex Torio estava creant el 1999 mentre Irene Alemany i Laurent Corrio estaven experimentant amb el vi. L’artista Evru va il·lustrar la portada d’aquest disc i també va cedir la imatge per a l’etiqueta del vi. Fermentació alcohòlica en bótes de 228 i 700 L de fusta francesa (Tronçais, Allier i Nevers) de tres anys d’assecat (la major qualitat existent) amb llevats i bacteris indígenes. S’ha criat durant 9 mesos –dos terços en fusta i un terç en dipòsits d’acer inoxidable–, sobre les seves mares i sense bâttonnage. A més, tots els moviments en el vi s’han fet durant els quarts minvants de la lluna. De fet, l’embotellament de les 9.000 ampolles d’aquesta anyada es va fer en el quart minvant de la lluna, que va començar el 30 d'abril del 2018.

Principia Mathematica 2017 té un bonic color groc palla pàl·lid i brillant. Al nas apareixen aromes de flors blanques, de pell de cítrics i de fruita blanca com l’albercoc, amb un punt de fonoll i un record molt subtil de vainilla. A la boca és fresc i elegant, embolcalla el paladar i cobreix la llengua amb greix. Una bona frescor apareix en segon terme equilibrant el conjunt, fent-ho harmònic i plaent. Deliciosos records de fruites blanques i de llimona amb una elegant nota de fusta al final. Perfecte a l’aperitiu o acompanyant un dinar amb peixos fumats, formatges cremosos, mariscs o peixos blaus a la brasa. Per gaudir durant el 2019 i fins al 2020 servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Principia Mathematica 2017 és dels únics vins blancs de la zona que porta a terme la fermentació malolàctica de manera natural, gràcies a tota la feina que s’ha fet a través del mapa de sòls que es va elaborar fa molts anys. Té una personalitat molt reivindicativa pels llevats i els bacteris indígenes. Un vi molt honest i que va creixent en ampolla, ple de matisos i sorpreses molt diverses”, afirma Irene Alemany.

FINCA ALLENDE. DOCa RIOJA
Natural de La Mancha, Miguel Ángel de Gregorio només tenia 9 mesos quan la seva família es va traslladar a la Rioja, on el seu pare, Nicolás de Gregorio, va treballar com a responsable de la vinya a l’emblemàtic celler Marqués de Murrieta.

Ja com a enginyer agrònom, el 1995, després de dirigir Bodegas Bretón, va decidir dedicar-se completament a Finca Allende, el seu projecte personal. Les primeres anyades les va elaborar en un antic celler de Briones (Rioja), datada del segle XVII i, el 2002, finalitza les obres del seu celler-palau també a Briones.

Les vinyes estan situades a una altitud d’entre 420 i 615 metres, tenen la influència de la Sierra de Cantàbria, les muntanyes Obarenes i el riu Záncara, un afluent de l’Ebre. A més de les vinyes de varietats negres (un total de 78 hectàrees) també hi ha pomeres, coscolls, ametllers o pins que comparteixen territori amb les varietats tempranillo de més de 45 anys, graciano de més de 20 anys i garnatxa de més de 55. Les varietats blanques estan representades per la viura i la malvasia de 60 anys, i suposen un total de 8 hectàrees. Els sòls són, principalment, argil·localcaris, amb el substrat al·luvial que permet el desenvolupament de les arrels en profunditat i l’extracció de minerals.

Una de les seves vinyes de més renom és Calvario, que es va plantar el 1945 amb una extensió que no supera l’hectàrea. Amb orientació sud-est, es caracteritza per un terreny irregular amb una inclinació de fins al 8%. En aquesta parcel·la es conrea majoritàriament tempranillo, amb un petit percentatge de garnatxa i graciano. Avrvus neix de 3 hectàrees plantades els anys 1926, 1942 i 1950, en la seva major part amb tempranillo i en un 15% amb graciano. La parcel·la de macabeu amb la què elabora el seu blanc amb criança, Mártires, data del 1970 i està situada a l'ermita dels Santos Mártires San Cosme i San Damián. Una de les seves últimes incorporacions va ser Nature, un vi sense addició de sulfits elaborat amb tempranillo de les Cuestas de Valpierre de vinyes de 30 anys d’edat.

Anyada 2013
L’anyada 2013 es va caracteritzar per una tardor amb temperatures suaus i una mica plujosa, seguida d’un hivern temperat amb abundants pluges al febrer i març. Abril va arribar temperat i també molt plujós. La brostada va ser tardana i va tenir lloc la tercera setmana d’abril amb un abundant desenvolupament vegetatiu. Maig va ser fresc i amb precipitacions, i li va seguir un juny que va acollir la floració durant la tercera setmana amb una taxa de quallat una mica menor que altres anyades. Els mesos de juliol i agost van ser frescos. El verol va tenir lloc la tercera setmana d’agost i es va allargar fins a primers de setembre, un mes durant el qual va tenir lloc la maduració. Les nits fresques del mes següent van ajudar a aconseguir una correcta maduresa fenòlica i aromàtica. La verema va començar el 15 d’octubre amb temperatures suaus i sense precipitacions.

Finca Allende 2013 es va elaborar amb tempranillo de ceps amb una edat mitjana de 45 anys podades en vas. Són vinyes que creixen sobre sòls argilosos amb graves, cultivades de manera sostenible i respectant l’entorn. Els raïms desrapats i no aixafats es van encubar en dipòsits d’acer inoxidable i van fer la maceració prefermentativa en fred a 5ºC durant 6 dies. La fermentació controlada va durar 10 dies a 28ºC amb tres remuntats diaris i la maceració total es va dur a terme amb les pells durant 16 dies. S’ha criat durant 14 mesos en bótes bordeleses de roure francès amb tràfecs cada quatre mesos. Es va embotellar sense filtració ni clarificació.

Finca Allende 2013 té un color vermell teula molt seductor, profund i brillant. Al nas és molt fragant, amb aromes de fruites vermelles madures com les groselles i els gerds amb una nota balsàmica ben definida de fonoll i un punt fresc de violetes. A la boca té una textura sedosa que recorre àgil el paladar amb uns tanins polits i fosos amb el conjunt. Final suculent marcat per les aromes de fruites vermelles i una nota de regalèssia negra. Llarg, plaent i rodó. El company ideal de carns vermelles a la brasa o guisades, arrossos de muntanya, caça menor i formatges curats de vaca i ovella. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys, entre 14 i 16ºC, a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

OLLER DEL MAS. DO PLA DE BAGES
Oller vol dir “el que fa olles”, per aquest motiu en l’escut de la família (i també en el logotip del celler) apareixen tres olles d’or. De fet, enmig de les vinyes hi ha un forn de pedra seca del segle XIII que han encès de nou per tornar a fabricar olles amb la terra de la finca.

Amb 600 hectàrees i 1000 anys d’història, aquest celler s’ha convertit en un dels referents de la DO Pla de Bages. A les seves vinyes es practica una viticultura respectuosa amb el medi ambient certificada pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE). A més, compta amb el certificat de petjada de carboni que l’acredita com el primer celler de Catalunya i el tercer del món amb les emissions de carboni més baixes (0,7 grams per litre).

Dirigida per la 36a generació de la família Margenat, va ser el 2003 quan va començar una nova etapa vinificant i embotellant a la propietat, on també es troba un castell medieval del segle X. Entre els boscos i els cultius hi ha 60 hectàrees de vinya que, per la seva proximitat a Montserrat, gaudeixen d’un clima continental –amb una important variació de temperatures entre el dia i la nit– que afavoreix una òptima maduració del raïm i del seu potencial aromàtic. Allà conreen merlot, syrah, cabernet franc i cabernet sauvignon, juntament amb les varietats autòctones com la picapoll blanc, la picapoll negra i les tradicionals mandó, sumoll, malvasia, samsó i macabeu.

En plena construcció d’un Eco Wine Resort, Oller del Mas inclourà en les seves instal·lacions una depuradora, l’ús de la geotèrmia, plaques solars i una aula de natura per al foment de la biodiversitat.

Anyada 2017
L’anyada 2017 va ser plujosa i amb una temperatura lleugerament inferior a la mitjana. Hivern molt fred i sec, i un mes d’abril que va ser el quart més plujós dels últims 10 anys. Les temperatures de la primavera van ser més fresques que la mitjana anual i la pluviometria va ser la més baixa dels últims 4 anys. Agost, el mes de la maduració, va ser molt sec i calorós. Com es tracta d'un cultiu 100% ecològic, va ser necessari controlar de forma més exhaustiva els ceps per prevenir la pressió fúngica o de malalties criptogàmiques. Això sí, els vins són més fins amb graduacions alcohòliques més baixes i una acidesa més alta que mantindrà els vins frescos durant més temps.

Oller del Mas Bernat Oller 2017 s’elabora amb merlot, syrah i picapoll negre de les parcel·les Alzinar, Rajadell i Margenat amb vinyes de 18 anys de mitjana, plantades a una altitud de 240 metres i amb orientació sud-est. Els sòls són francoargil·losos amb nivells baixos de matèria orgànica. Durant la fermentació alcohòlica s'han utilitzat llevats propis seleccionades a temperatures inferiors als 27ºC, i la criança de 15 mesos s'ha dut a terme en bótes de roure francès Allier, Tronçais i Nevers. Producció de 27.040 ampolles.

“Bernat Oller és un estil de vi que pretén representar la frescor de les varietats negres plantades a la finca d’Oller del Mas (Bages). Elaborar-lo amb raïm propi i vinificar-lo aconsegueix que any rere any coneguem amb més profunditat les característiques de cada parcel·la i varietat, així com el seu comportament. L’anyada 2017 de Bernat Oller és el producte resultant de tots aquests estudis”, així defineix Carles Muray, l'enòleg del celler, Oller del Mas Bernat Oller 2017.

MONTECASTRO BODEGAS Y VIÑEDOS. DO RIBERA DEL DUERO
Montecastro Bodegas y Viñedos va ser fundat l’any 2000 per un grup d’amics i empresaris amants del vi. Des del 2012 forma part d’Hacienda Monasterio. Carlos de la Fuente, membre de la direcció tècnica del celler, ara està al capdavant de l’enologia de Montecastro. La filosofia és elaborar vins que espremin al màxim les característiques de la vinya, plantada entre 860 i 930 metres d'altitud.

Montecastro compta amb una vinya en propietat de 27 hectàrees (un 90% de tinto fino i un 10% de cabernet sauvignon i merlot) dividits en vuit parcel·les i cinc pagos, i plantada sobre sòls principalment calcaris a Castrillo del Duero (Valladolid). Es conreen amb tècniques sostenibles que respecten l'entorn (abonats controlats, compostatge propi, tractaments preventius, no irrigació, etc.) i, gràcies a la seva elevada altitud sobre el nivell del mar, les plantes es protegeixen de les temperatures de l’estiu, el que permet una maduració més lenta del fruit.

Després de la vinya, el segon pilar important és el celler, integrat en el paisatge i dissenyat per l’arquitecte Roberto Valle. Combina diversos elements de la zona com la pedra blanca de l'erm, l'acer, el vidre, el formigó i la fusta. La verema manual es duu a terme en caixes de 12 kg i arriba als dipòsits mitjançant cintes mecàniques, d’aquí passen a dipòsits de formigó termoregulat, material que protegeix els vins dels canvis bruscos de temperatura i potència el seu caràcter de fruita. En aquests dipòsits es porta a terme la fermentació espontània i la maceració final. Posteriorment, passa a bótes bordeleses noves de roure francès on el vi reposa sobre les seves mares. Depenent de la collita, el vi roman en la bóta entre 16 i 20 mesos i altres 3 o 4 mesos en dipòsits de formigó abans d’embotellar. S'utilitzen bótes de roure francès Allier, però mantenen un 10% de roure americà com una peça romàntica en què sempre s’ha criat el tinto fino a Ribera del Duero.

Anyada 2014
Per a Carlos de la Fuente: “L'anyada 2014 va ser un any de fruita, frescor i equilibri. Una anyada amb una climatologia gairebé perfecta: pluges a l'hivern, temperatures suaus de primavera i estiu càlid”. 

Montecastro 2014 està elaborat amb un 95% de tinto fino i un 5% de merlot amb un 50% de rapa. Va realitzar una maceració en fred durant 26 dies i una criança de 8 mesos en bótes noves de roure francès seguits d’altres 10 mesos en bótes usades de roure francès de segon i tercer any. Un vi negre que marca l’inici d’una nova etapa a Montecastro Bodegas y Viñedos, ja que és el primer elaborat completament pel nou equip enològic del celler, després de l’adquisició d’Hacienda Monasterio.

 Montecastro 2014 té un bonic color granat profund i límpid. Al nas revela una simfonia de fruites negres i vermelles lleugerament madures que es combinen amb un rerefons balsàmic d’herbes aromàtiques com el romaní, notes de fusta torrada i un punt làctic. A la boca té una entrada elegant i voluminosa, amb una textura setinada formada per uns tanins rodons i carnosos que confereixen pes i greix al vi. Equilibrat per una bona frescor que alhora exalta les aromes de fruites vermelles i negres com les groselles i les mores amb un punt final de violeta i una nota de cafè torrat i pebre negre. Ideal per acompanyar carns vermelles a la brasa o carns de caça estofades com un civet de cérvol, així com formatges ben curats de vaca i ovella. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys, servit entre 15 i 17ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

 Montecastro 2014 és un vi amb identitat, deliciós i complex marcat per l’altitud de les vinyes (860 i 923 metres sobre el nivell del mar a la província de Valladolid)”, afirma de la Fuente.