SELECCIÓ Nº. 289, MAIG DEL 2019

SELECCIÓ Nº. 289, MAIG DEL 2019

Telmo Rodríguez

Lanzaga 2013 (DOCa Rioja)
Corriente 2016 (DOCa Rioja)
Gago 2015 (DO Toro)
Al-muvedre 2017 (DO Alicante)
Mountain Blanco 2015 (DO Sierras de Málaga)
Viñas Viejas de Pegaso Granito 2011 (VT Castilla y León)

Preu especial socis d’“El Club”: 91,95€

Telmo Rodríguez va estudiar biologia a Bilbao, enologia a Bordeus i va treballar al celler familiar de Remelluri a Labastida (Rioja Alabesa) que va dirigir durant 10 anys. El 1994 va iniciar nous projectes en diferents paratges vitivinícoles de la geografia espanyola. Al costat de Pablo Eguzkiza, elaborava el seu primer vi, Alma, amb velles garnatxes de Navarra. Des d'aquell moment, la filosofia del projecte es va basar en la recuperació de vinyes i les varietats autòctones. Pocs professionals del vi han fet el gran esforç de revisitar i redescobrir zones vitivinícoles històriques de la Península, per entendre-les i treballar-les alhora. Al llarg d'aquests 24 anys suma un total de 355 petites parcel·les, més de 80 hectàrees plantades amb 43 varietats de raïm autòctons en diferents regions del mapa vitícola espanyol (Rioja, Rueda, Ribera del Duero, Cigales, Toro, Galícia, Màlaga, Alacant i Àvila). El Club de maig és una petita declaració d'intencions d'un dels personatges que més ha fet per la recuperació de varietats i regions gairebé oblidades.

LA RIOJA
El 1998 Telmo Rodríguez va tornar a Rioja i va triar Lanciego per la seva varietat de paisatges i el seu contrast de climes. Allà va crear al costat de Pablo Eguzkiza Bodega Lanzaga. Avui dia compten amb diverses vinyes que sumen un total de 15 hectàrees entre les parcel·les Las Beatas, Tabuérniga, El Velado i La Estrada. A més de Corriente i Lanzaga, allà elabora LZ, un homenatge als viticultors del poble (Lanciego de Álava) dels anys 20. Tempranillo, graciano i garnatxa de les seves vinyes, situades entre 500 i 700 metres d'altitud, conreades en ecològic.

A l'anyada 2013 es va registrar l'hivern més plujós dels últims 70 anys. Els més de 500 litres que van caure fins al març van ajudar a compensar les anyades tan seques del 2011 i 2012. La primavera va ser freda, amb alguns dies de gelada. El retard de la brotació i la floració i l'estiu tardà van convertir 2013 en una de les anyades més difícils que recorda el bodeguer.

Lanzaga 2013 s'elabora amb tempranillo, graciano i garnatxa de vinyes en ecològic, situades a Lanciego de Álava. Es tracta del projecte principal de Telmo Rodríguez a Rioja que reuneix, a més, tots els elements que caracteritzen la seva filosofia i forma de treballar: respecte pel lloc, co-plantació, poda en vas, viticultura ecològica, criança en fudres i en botes de diferents mides i orígens i producció molt limitada. Les vinyes es troben entre 500 i 700 metres d'altitud i s'assenten sobre dos tipus de sòls d'origen continental de l'era terciària. Unes estan en replans de gresos, plans, pedregosos, calcaris i de textura llimosa. I altres se situen en vessants sobre margues moderadament profundes, amb pendents suaus, poc pedregoses, calcàries i de textura fina. Les vinyes es van veremar manualment i el raïm va fermentar amb llevats autòctons i es va criar durant 14 mesos en foudres de 1500-2500 litres i bótes de 225 litres.

Lanzaga 2013 té un delicat color robí profund i límpid. Al nas apareixen delicades notes de fruita vermella madura i intensos records de regalèssia negra, una punta de pebre i fusta. A la boca té una entrada sedosa i voluminosa amb una bona estructura i complexitat, i uns tanins polits, però encara presents que el vertebren i l’auguren encara uns anys de guarda. Al final apareixen unes persistents aromes de mores i nabius amb un deliciós record balsàmic com l'eucaliptus. Per acompanyar estofats de llegums, carns vermelles a la brasa o amb salsa, caça menor, arrossos de muntanya i formatges curats. Per gaudir des d'ara i durant els propers 4 anys. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Lanzaga 2013 és la gran joia que molts passaran de costat”, diu Telmo Rodríguez.

L'anyada 2016 va ser equilibrada amb una primavera molt plujosa i un estiu sec i càlid. Després d'un hivern temperat, les pluges de la primavera van donar pas a una brotada enèrgica amb un bon quallat. La sequera posterior va resultar en una fruita molt sana i, tot i que gairebé es registra una parada de maduració, les últimes pluges van arrodonir una collita fantàstica.

Corriente 2016 és un vi sense artifici ni ostentació que vol ser una representació de la seva regió i cultura. Nascut a la Rioja Alabesa, concretament a Lanciego de Álava, s'elabora amb les varietats tempranillo, graciano i garnatxa. Els raïms són propis de vinyes ecològiques i també d'alguns proveïdors que segueixen una viticultura tradicional. Les vinyes es troben entre 480 i 650 metres d'altitud amb diferents tipus d'orientació i sobre diversos sòls de Lanciego, entre els quals predominen els calcaris del Terciari, poc profunds i d'escassa fertilitat. Les vinyes estan podades en vas i es va realitzar una verema manual a finals de setembre amb un rendiment de 35 hl/ha.

Corriente 2016 té un color granat profund i intens. Al nas és una simfonia d'aromes de fruites del bosc negres i vermelles com les mores, els nabius i les groselles, tot embolcallat amb una subtil nota especiada que recorda la nou moscada, el pebre rosa i una punta d'eucaliptus sec. A la boca és delicat i seductor, com un suc de fruites negres recentment espremudes, té molta frescor i és aeri i suculent, amb una trama de tanins polits i fosos. Deliciosos records finals de cireres negres i gerds. Perfecte per acompanyar plats d'embotit, carns vermelles a la brasa, canelons o formatges de cabra cremosos. Per gaudir ara i durant els propers 3 anys, servit entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Per a Telmo Rodríguez Corriente 2016 no és una altra cosa que “el bon vi de diari que va fer Rioja”.

TORO
Toro té una orografia ondulada. Es tracta d'una Castilla allunyada, on el riu Duero ja s'endinsa a Portugal per ser el Douro. Amb una viticultura antiga, és una d'aquestes zones rescatades, amb ceps que sorgeixen d'entre les pedres i neixen d'un sòl pobre i amb baixa densitat de plantació. Aquesta zona va començar a revitalitzar-se a finals dels anys 90 per l'empenta de Ribera del Duero i es va convertir en un paradís a recuperar per Telmo Rodríguez. Allà, al seu celler Gago Viticultores de Toro, treballa vinyes velles pròpies, a més de comptar amb famílies de viticultors als que guia durant el procés de viticultura i els hi compra raïm. Al costat de Gago, també elabora Dehesa Gago, tinta de toro fresca i fluïda de vuit famílies amb les que treballa des del 1998, i Pago La Jara, tinta de toro amb una mica d’albillo mayor de cinc parcel·les que formen part del Pago La Jara.

Gago 2015 està elaborat amb tinta de toro i albiño mayor de la zona de Toro (concretament dels pobles d'Argujillo, Villabuena i Morales). Telmo Rodríguez ha triat les millors parcel·les dels seus proveïdors, amb els quals treballa des de l'any 1998 i escollit vinyes velles exclusivament en vas de baixa densitat. Després d'una verema manual en caixes, el raïm va fermentar en dipòsits de fusta i d'acer inoxidable de 600 L. Es va criar durant 14 mesos en foudres (en un 80%) i en botes (en un 20%). Es tracta del seu vi més representatiu de Toro que reuneix els raïms de les vinyes més velles de les 8 famílies amb les quals treballa.

Gago 2015 té un bonic color granat profund i brillant amb reflexos vermell teula. Al nas es combinen les aromes de fruites negres i vermelles sucoses i madures amb delicades notes de vainilla, regalèssia negra i pa torrat. A la boca té una entrada multidireccional i embolcalla el paladar amb greix i volum gràcies a una textura de molts tanins polits que li atorguen un bon recorregut. Equilibrat i harmònic, destaquen unes notes finals intenses que recorden la fruita negra i les herbes mediterrànies seques. Molt plaent i persistent. El vi ideal per acompanyar amb carns vermelles rostides o guisades com el cabrit al forn o el rodó de vedella amb salsa, així com el magret d'ànec. També és ideal amb formatges curats d'ovella o vaca. Per beure des d'ara i fins al 2024. Recomanem obrir-lo una hora abans o decantar-lo mitja hora abans de gaudir-lo. Servir entre 15 i 18ºC a la Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) o la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Gago 2015, gran anyada d’un vi ja clàssic!”, sintetitza Telmo Rodríguez.

ALICANTE
Seguint amb el seu treball a diverses zones històriques de la Península, Compañía de Vinos Telmo Rodríguez també elabora vins a Alacant. Al-Muvedre és la representació del paisatge de Llevant, el bressol de la monastrell. Com li ha passat en gairebé totes les vinyes que ha anat incorporant al seu projecte, la varietat i el paisatge d'Alacant li van semblar d'una altra època, una en què vaixells carregats de bótes transportaven vi a través dels oceans, i va decidir elaborar un vi a la zona.

L'anyada 2017 va registrar períodes de sequera que van tenir certa influència en una anyada que es va caracteritzar principalment per una molt bona maduració.

Al-muvedre 2017 és 100% monastrell de la zona d'Alacant. Les vinyes es troben en els pobles de Monovar i Villena, on els sòls són predominantment calcaris i amb estructura sorrenca o franc sorrenca, de vegades amb còdols a la superfície. Són molt pobres en matèria orgànica i amb rendiments i produccions molt limitades. Les vinyes es poden en vas i es veremen manualment per, després, fermentar el vi amb llevats indígenes en dipòsits d'acer inoxidable i ciment. Té una criança d'entre 6 a 8 mesos.

Al-muvedre 2017 és la fruita d’Alacant”, resumeix Telmo Rodríguez.

Al-muvedre 2017 és d'un bonic color vermell cirera límpid i brillant. Al nas és intens, amb unes seductores notes de fruites vermelles com les groselles i els gerds acompanyades d'un perfum de regalèssia vermell i una punta d'herbes mediterrànies i caramel torrat. A la boca té una entrada delicada i sedosa, recorre al paladar àgilment, amb una textura formada per uns tanins sedosos i que es fonen amb el conjunt, una bona frescor dona equilibri i realça les aromes de les fruites fresques de baia que persisteixen al final del paladar. El company ideal d'una taula d'embotits, verdures a la brasa o arrossos de muntanya. Per beure ara o durant els propers dos anys servit entre 14 i 16ºC a la Copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

SIERRAS DE MÁLAGA
Antigament, els grans vins eren sobretot dolços. Parlem de Tokaji, Sauternes, Madeira, Riesling, etc., tots ells relacionats amb grans zones vitícoles del Vell Continent. El mateix va passar a Espanya, encara que molts van acabar desapareixent. Va ser a mitjans dels anys 90 quan Telmo Rodríguez va decidir recuperar el Mountain Wine de Málaga, nom que donaven els anglesos a aquest tipus de vins al segle XVII. Els vins de Màlaga, de fet, estaven a la primera subhasta de vins de Christie's que va tenir lloc el 1769 juntament amb dels millors Rhin i Bourgogne.

A la comarca de l'Axarquía, Telmo es va trobar amb vinyes difícils que havien sobreviscut miraculosament gràcies al comerç de la pansa. Els bancals impossibles en els pobles com Cómpeta o Almáchar se seguien veremant i les dones continuaven cuidant dels paseros. Sense adonar-se'n, aquestes famílies havien protegit la millor moscatell. Al seu celler Molino Real. Mountain Wines, Telmo elabora MR, Molino Real i Mountain Blanc, tots tres amb moscatell d'Alexandria i els tres, fruit del treball de Telmo per recuperar grans vinyes i fer un gran vi dolç, gràcies a les característiques naturals i el saber fer dels viticultors de la zona.

Mountain Blanco 2015, amb una primera anyada el 1998, és un monovarietal de moscatell d'Alexandria dels paratges de La Esparraguera, Fogarate i La Loma, situats als pobles de Cómpeta i Árchez (Màlaga). Les vinyes es troben a 550 metres d'alçada i els sòls soms, molt pendents, estan orientats al sud i a l'oest. Pedregosos i de textura fina, es van formar a partir dels esquistos del paleozoic. La viticultura és tradicional amb poda en vas i en policultiu combinant vinya i olivera. Després de la verema manual, es premsa en premses d'oli amb senalla d'espart, per obtenir un vi blanc sec.

Mountain Blanco 2015 és d'un delicat groc llimona pàl·lid, brillant i límpid. Al nas és molt fragant, amb aromes de fruites cítriques com la llima, amb un record de flors blanques i de polpa d'albercoc amb un aromàtic toc de fonoll final. A la boca és exuberant, voluminós i amb pes, amb una textura untuosa que es veu equilibrada per una frescor final que el fa viu i vibrant. Intensos records florals i de pell de llimona fresca persisteixen al final del paladar. Ideal com a copa d'aperitiu o per acompanyar amanides de temporada, peixos fumats o a la brasa, arrossos de marisc i crustacis. Per gaudir des d'ara i en els propers 3 anys servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Per a Telmo Rodriguez, Mountain Blanco 2015 és “la frescor y la finor de les vessants de pissarra de l’Axarquía”.

CASTILLA Y LEÓN
El 1999, Carlos Sainz, expilot de rally, va decidir posar en marxa un projecte personal de vins. Es va trobar amb Telmo Rodríguez a Cebreros (Àvila) mentre tots dos buscaven una vinya. Telmo era un enamorat de la garnatxa de la zona i Sainz va veure prometedora la part alta del poble coneguda com Arrebatacapas, així que van deixar de banda la competència i es van associar en un projecte que van anomenar Viñas Viejas de Pegaso i que es va iniciar aquell mateix any.

La vinya es trobava en un lloc oblidat, difícil de treballar, però on havien sobreviscut ceps de garnatxa a 1.000 metres d'alçada, localització que tempera les altes temperatures de l'estiu. Es tractava d'un poble de pas que va ser un centre vidrier i on, durant el segle XIX, la viticultura va tenir una gran importància. El vessant d’Arrebatacapas, a més, expressa a la perfecció la pissarra de Gredos, encara que més tard van trobar racons amb sòl de granit.

En aquest paratge elaboren Pegaso Zeta, Pegaso Pizarra i Pegaso Granito. El primer és el vi més accessible del projecte, elaborat amb garnatxa de velles vinyes ecològiques que creixen sobre sòls de pissarra i granit. El segon és un vi directe i profund, també de garnatxa, però de vinyes que neixen sobre sòls de pissarra situats per sobre dels 900 metres. Finalment, Pegaso Granito neix de sòls d'origen magmàtic, el que dóna vins més afruitats, amables i delicats.

Pegaso Granito 2011 s'elabora amb garnatxa de Cebreros (Àvila). Les vinyes, situades entre 800 i els 1000 metres d'alçada, creixen sobre sòls de granit d'origen magmàtic amb textura gruixuda i un gran drenatge. Viticultura tradicional ecològica i poda en vas antic.

Pegaso Granito 2011 té un delicat color vermell teula molt límpid i brillant. Al nas desprèn un perfum delicat i seductor de fruites vermelles en compota que recorda les panses i les cireres, amb una part més especiada de pa torrat i clau d’espècia i un punt de sotabosc i regalèssia negra. A la boca té una entrada fresca i sedosa, amb una bona trama, delicada i subtil de tanins aeris i rodons que rellisquen per la llengua. Harmònic i amb un final net i llarg, marcat per aromes de fruites vermelles madures i herbes aromàtiques de bosc mediterrani. Molt suculent i sàpid, per gaudir ara i durant els propers 2 anys. Un vi refinat i delicat que acompanyarà fantàsticament aus de caça menor estofades o formatges de cabra cremosos. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6416/31) o a la Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/05).

Telmo Rodríguez defineix aquest vi com “el primer gran vi de Gredos”.