SELECCIÓ Nº. 290, JUNY DEL 2019

SELECCIÓ Nº. 290, JUNY DEL 2019

Clos d'Agon

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

Clos d’Agon es troba al Baix Empordà, en ple espai natural de Les Gavarres. Un projecte que va néixer el 1987 i que, ràpidament, es va convertir en un dels més apassionants dels últims anys a Catalunya. Amb Miguel Coronado i Paco Balsera, com a director tècnic i segon enòleg respectivament, i Peter Sisseck (Pingus, Hacienda Monasterio, Psi i Château de Rocheyron a Saint-Émilion) com a enòleg assessor, els seus vins són elegants, frescos i complexos.
Clos d’Agon és el celler protagonista d’aquest mes a El Club de Vila Viniteca. Els socis gaudireu de dues anyades de Clos d’Agon Blanc, un dels blancs de referència de Catalunya; Amic Rosat 2017, elaborat amb garnatxa tinta i merlot; Clos d’Agon 2013, en un fantàstic moment d’evolució; i dues anyades de Clos d’Agon Amic, el vi més desenfadat del projecte. Una magnífica selecció per gaudir al voltant de la taula d’inici a fi amb un dels cellers referents de l’Empordà.

CLOS D’AGON. EMPORDÀ
Fa més de 350 anys que es cultiva vinya a la Costa Brava, encara que la història de Clos d’Agon s’inicia a mitjans dels anys 80, quan un matrimoni francès va comprar l’antiga masia de Mas Gil, amb més de 300 anys d’història, i assessorat per Pierre Galet i André Crespy –catedràtics de la universitat de Montpellier (França)–, va decidir arrencar les antigues vinyes de la finca i cultivar varietats franceses de prestigi. Aquesta va ser una primera etapa que va iniciar el camí de Clos d’Agon cap a l’elaboració de vins de qualitat. El següent pas va venir de la mà de sis amics suïssos, estretament relacionats amb el comerç i la distribució de grans vins al món, entre ells Frank Ebinger i Silvio Denz, que van adquirir la propietat el 1998 i van contractar a Peter Sisseck –soci de Denz a Château Rocheyron i elaborador de Pingus, Psi o Hacienda Monasterio a Ribera del Duero– per l’assessorament enològic.

A partir d’aquest moment, s’inicia un nou projecte global que també té l’objectiu de construir un nou celler, més gran que l’anterior, dissenyat per l’arquitecte Jesús Manzanares i augmentar la superfície de plantació, recuperant els antics bancals de la part més alta de la finca.

En una petita vall situada al començament de la cadena muntanyosa de l’espai natural de les Gavarres es troben les 15 hectàrees de vinya de Clos d’Agon, entre 40 i 200 metres d’altitud sobre el nivell del mar. Protegides per suredes, alzines i boscos de pins marítims, gaudeixen d’un clima mediterrani amb influències de la Tramuntana i la brisa marina.

Clos d’Agon cultiva –amb una mitjana de 4.000-4.500 ceps per hectàrea– les varietats negres syrah, cabernet franc, merlot, cabernet sauvignon i petit verdot; i les blanques, viognier, marsanne i rousanne. Les vinyes es poden amb el sistema del guyot doble, i es respecten els cicles naturals de la planta amb una intervenció raonada.

El celler –construït entre el 2002 i el 2006– es troba al centre de la vinya, al costat de l’antiga masia. La nova edificació va permetre disposar d’una sala de fermentació amb dipòsits d’acer inoxidable termoregulats, una sala de criança i una altra on realitza la fermentació malolàctica, ambdues perfectament climatitzades i es troben a banda i banda de la sala de fermentació. La zona de recepció del raïm se situa en una escala superior la qual cosa els permet treballar per gravetat, evitant l’ús de bombes.

Actualment, el celler està dirigit per María Ortiz, i de l’enologia s’encarreguen el director tècnic Miguel Coronado i l’enòleg Paco Balsera amb l’assessoria de Peter Sisseck.

Les anyades
L’anyada 2013 es va caracteritzar per ser plujosa durant la primavera, el que va permetre un excel·lent desenvolupament vegetatiu. A l‘estiu es van registrar temperatures moderades i pluges ocasionals. La maduració del raïm va ser lenta, però es va obtenir un fruit excel·lent amb una completa maduració fenòlica, que va donar vins aromàtics i amb una bona concentració sense necessitat de llargues maceracions i amb una fantàstica acidesa natural. Pel que fa a l’anyada 2014 va ser molt humida i fresca, mentre que la 2015 i la 2017 van ser seques i càlides. Aquesta última, a més, va destacar per estar precedida d’un any molt extrem. Les maduracions van progressar ràpidament, però a causa de la sequera, es van obtenir escassos rendiments. En tot cas, l’acidesa natural del fruit es va conservar prou fins al moment de la verema, el que va resultar en uns vins llaminers i molt expressius, que no van perdre mai la frescor. El mateix va passar el 2015, tot i que en aquest cas, l’anyada anterior havia estat molt humida.

Clos d'Agon Blanc 2014 Clos d'Agon Blanc 2015 estan elaborats exclusivament amb viognier de vinyes de més de 25 anys plantades en sòls de pissarra, sorra i argila vermella. Els raïms es van veremar de l’1 a l’11 de setembre del 2014, es van desrapar i van realitzar una maceració en fred durant 3 hores. La fermentació alcohòlica va tenir lloc en dipòsits d’acer inoxidable en un 70% i en bótes en un 30%. Es va criar durant 7 mesos en botes de roure francès (25% bota nova, 25% bota d’1 vi, 25% bota de 2 vins i 25% bota de 3 vins) i dipòsits d’acer inoxidable amb continus battônages. La producció de l’anyada 2014 va ser de 8.008 ampolles i de 7.934 per a la 2015.

Clos d’Agon Blanc 2014 té un bonic color groc palla amb intensos reflexos daurats. Al nas és perfumat amb notes elegants de fruites blanques madures com l’albercoc i la pruna, amb un delicat record de vainilla i fusta suaument torrada. Un delicat perfil salí apareix en segon terme. A la boca és expressiu, ampli i voluminós, amb una textura sedosa que recorre el paladar i acarona la llengua. Una bona frescor el fa plaent i harmònic, allargant els intensos records finals de fruites blanques madures. Un blanc complex i elegant per gaudir des d’ara o guardar durant més d’una dècada al seu celler particular. Perfecte per acompanyar peixos crus o adobats com un tàrtar de salmó o tonyina, peixos blancs, marisc, arrossos cremosos i formatges d’ovella o cabra madurs. Servir entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Clos d’Agon Blanc 2014 és la versió més fresca i mineral del nostre Clos d’Agon, que reflecteix al nas tot el sotabosc de les Gavarres. Gran potencial de guarda”, així ho explica l’enòleg del celler.

Clos d’Agon Blanc 2015 té un delicat color daurat molt brillant i límpid. Al nas inunda amb un ampli ventall d’aromes de fruita blanca i cítrica amb un rerefons de flors blanques i intensos records d’herbes aromàtiques com el romaní i una delicada punta salina. A la boca té una entrada embolcallant amb una textura de seda que recorre el paladar amb suavitat. Una fantàstica frescor apareix en segon terme, aportant un bon equilibri i augurant una llarga guarda. Al final deixa deliciosos i persistents records de pell de llimona confitada i fonoll. Un blanc seductor i complex per gaudir des d’ara i en els propers 10 anys, acompanyant peixos fumats al forn o a la brasa, carns blanques amb salsa o formatges cremosos de cabra o ovella. Servir entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Per a Miguel Coronado, aquest vi és “una versió més afruitada i estructurada del Clos d’Agon, vertebrada per una bona acidesa”.

Clos d'Agon Amic Rosat 2017 està elaborat amb un 80% de garnatxa tinta i un 12% de merlot de vinyes, plantades entre 1991 i 2004, que creixen sobre sòls d’argila i pissarra. La verema manual va tenir lloc de l’1 al 7 de setembre i, després del desrapat, una maceració en fred de 3 hores i la fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable, el vi es va criar durant 2 mesos en dipòsits també d’acer inoxidable amb continus battônages. Producció de 7.800 ampolles.

Clos d’Agon Amic Rosat 2017 té un delicat color salmó molt seductor i elegant. Al nas apareix un intens i atractiu perfum de fruites vermelles com maduixes del bosc amb una punta de poma vermella i pell d’aranja acompanyades d’un record d’herbes mediterrànies i un toc de piruleta. A la boca la seva entrada és àmplia, amb una textura sedosa que es veu equilibrada per una bona frescor, que et convida a prendre una segona copa. El final ve marcat per intenses notes cítriques i herbes mediterrànies com el fonoll. El company ideal d’un aperitiu d’estiu, d’amanides, verdures a la planxa, arrossos de mar o muntanya, així com de peixos blancs a la brasa. Per gaudir des d’ara i fins a l’estiu vinent, servit entre 6 i 8ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Clos d'Agon Amic Rosat 2017 és un rosat fresc i vibrant amb una gran complexitat aromàtica”, explica Miguel Coronado.

Clos d'Agon 2013 està elaborat amb cabernet franc (50%), syrah (29%), petit verdot (11%) i cabernet sauvignon (10%) de vinyes d’entre 7 a 23 anys. Els raïms es van veremar del 8 al 17 d’octubre, es van desrapar i van realitzar una maceració en fred durant 5 dies. La fermentació alcohòlica va tenir lloc en dipòsits d’acer inoxidable d’entre 50 i 80 hectolitres i la malolàctica en botes de roure francès (40% bota nova i 60% bota d’un vi) durant dos mesos amb battônages continus. Es va criar durant 17 mesos en botes de roure francès. Producció de 23.915 ampolles: 20.000 de 75 cl, 2.400 de 1,5 L, 1.200 de 0,375 L, 200 ampolles de 3 L, 100 de 6 L i 15 ampolles de 15 L.

Clos d’Agon 2013 té un bonic color robí amb reflexos vermell teula. Al nas és molt seductor, amb tota una simfonia de fruites vermelles madures com les mores, les groselles i un punt de cirera. En segon lloc, apareixen intenses notes d’herbes mediterrànies seques, amb un toc especiat de canyella i clau i el suggeridor perfum de la fusta torrada. A la boca té una entrada voluminosa i amb pes, la seva estructura sedosa arriba com una onada i omple el paladar, acaronant la llengua amb uns tanins carnosos i polits. Gran harmonia i persistència, amb intensos records de fruites negres i una punta intensa de cacau. Un negre seductor i elegant que encara es manté jove. Per beure ara o guardar fins a 10 anys a la cava particular. El company perfecte de carns vermelles i plats de caça guisats, així com de formatges curats d’ovella o vaca. Recomanem obrir-lo mitja hora abans del seu servei i gaudir-lo entre 15 i 17ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (6449/30).

“Potència, fruita, elegància, frescor: un gran equilibri”, afirma Coronado.

Clos d'Agon Amic 2014 està elaborat amb garnatxa (24%), cabernet sauvignon (15%), merlot (27%), syrah (21%) i carinyena (13%) de vinyes d’entre 24 i 40 anys, cultivades en parcel·les amb sòls de pissarra, sorra i argila, segons la varietat. Després de la verema, que va tenir lloc del 8 al 22 de setembre del 2014, els raïms es van desrapar i macerar en fred durant 5 dies. La fermentació alcohòlica va tenir lloc durant 25 dies més en dipòsits d’acer inoxidable de 50 i 80 hectolitres, i la malolàctica durant 2 mesos en bótes amb continus battônages. Finalment, el vi es va criar durant 6 mesos en bótes de roure francès (50% en bota d’1 vi, 30% en botes de 2 vins i el 25% en botes de 3 vins). Producció total de 8.008 ampolles.

Clos d’Agon Amic 2014 té un color robí profund, límpid i seductor. Al nas és una simfonia d’intenses notes de fruites negres i vermelles madures, acompanyades per una bona càrrega refrescant d’espècies com el pebre negre, amb una punta d’eucaliptus i un punt de caramel torrat. A la boca és com una carícia, embolcalla el paladar amb una textura sense arestes i amb pes i volum, però alhora és àgil i amb una bona frescor. El final està marcat per uns deliciosos records de nabius, groselles, gerds i una punta torrada. Perfecte per acompanyar verdures a la planxa, una taula d’embotits, arrossos de muntanya, carns a la brasa i formatges de vaca i ovella. Per gaudir des d’ara i durant els propers tres anys, servit entre 14 i 16ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (6449/30).

Per a Miguel Coronado: “Clos d’Agon 2014 és un Amic fresc amb el caràcter mediterrani de Les Gavarres”.

Clos d'Agon Amic 2015 és un assemblatge de 64% merlot, 13% carinyena, 12% cabernet franc, 8% syrah i 5% cabernet sauvignon de ceps plantats entre 1991 i 2004 sobre sòls de pissarra i argila. Per a aquesta anyada, la verema es va retardar un dia i va ser més curta, del 9 al 21 de setembre. L'elaboració va ser idèntica a l’anyada del 2014, però amb un resultat de 8.500 ampolles.

Clos d’Agon Amic 2015 té un bonic color grana profund i brillant. Al nas apareixen intenses notes de fruites negres madures com les groselles, les móres i els nabius, combinades amb lleugers records violeta, llorer i un petit toc de pebre negre. A la boca té pes i volum amb una textura setinada que rellisca pel paladar amb un bon gruix i una fantàstica frescor que el fa equilibrat i plaent. Finalment, apareix un deliciós record de fruites vermelles i negres fresques i una punta fresca d’eucaliptus. Un vi negre complet i accessible per gaudir ara i durant els propers 3 anys, acompanyant des de carns vermelles en arrossos de muntanya, un steak tàrtar, xai a la brasa o al forn, fins a formatges d'ovella i de cabra. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/60) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Clos d’Agon Amic 2015 és un Amic llaminer i expressiu, que mostra la seva versió més afruitada”, afirma Miguel Coronado.