SELECCIÓN Nº. 292, SEPTIEMBRE DE 2019

SELECCIÓ Nº. 292, SETEMBRE DEL 2019

"Els grans desconeguts vins de València i Alacant"

Preu especial Socis d’“El Club”: 94,95€

Aquest mes El Club es trasllada a València i Alacant per descobrir als nostres socis els grans vins que, tot i procedir de dues regions vitivinícoles històriques, són sovint desconeguts.
De Celler del Roure, fundat el 1996 i dirigit per Pablo Calatayud, oferim Maduresa i Parotet, dos vins que neixen de les Terres dels Alforins. Celler del Roure aposta per la recuperació de les varietats autòctones i les elaboracions tradicionals com la criança en àmfores de fang. Dos vins intensos, però delicats.
Sensal 2018 del jove viticultor Javi Revert, col·laborador de Pablo Calatayud, és un vi de poble elaborat amb garnatxa tintorera i monastrell de vinyes velles. Un vi negre que busca la fruita i la frescor. Un dels últims micro projectes emergents de València a seguir de prop.
Gutiérrez de la Vega és un celler emblemàtic d'Alacant, fundat als anys 70 i situat a la vall de Xaló. El seu Viña Ulises 2017 és un vi dedicat a James Joyce i a Homer, que s'elabora amb giró i monastrell. Violeta Gutiérrez de la Vega s'encarrega de dirigir-lo al costat del seu pare Fernando Gutiérrez de la Vega i, paral·lelament, ha iniciat el seu projecte Curii amb Alberto Redrado (el sommelier del Restaurant L'Escaleta) al qual va conèixer el 2008. Tots dos volen recuperar varietats i antigues vinyes a la comarca de Marina Alta a Alacant. El seu vi Una noche y un día 2018 es va elaborar amb la varietat giró amb una visió fresca i vibrant fidel a les seves arrels mediterrànies.
Alfynal 2010 és un vi de Bruno Prats, antic propietari de Château Cos d'Estournel a Saint-Estéphe (Bordeaux) i actual president de l'Académie Internationale du Vin que, després d’un període a França i treballar a Xile, Portugal i Sud-àfrica, va crear el seu projecte personal a Alacant amb l'enòleg Stéphane Point. Allà treballa amb l'autòctona monastrell per a extreure tot el potencial de les vinyes velles de secà i aconseguir vins profunds i de frescor inimitable.
Sis grans ampolles per només 94,95 €.

CELLER DEL ROURE (DO VALÈNCIA)
El 1996 Pablo Calatayud i la seva família van fundar Celler del Roure al poble valencià de Moixent (Terres dels Alforins) com un petit celler familiar amb voluntat de créixer i aprendre dels seus avantpassats, utilitzant mètodes antics d'elaboració i recuperant antigues varietats de la zona, com la mandó, gairebé desapareguda, o la monastrell.

Actualment, conreen 42 ha de vinya en propietat i 36 ha en arrendament o contractes a llarg termini. Els sòls són majoritàriament pobres en matèria orgànica i les parcel·les presenten diverses textures, continguts de calcària activa i diferències microclimàtiques.
La monastrell és la protagonista en la seva col·lecció de vins “clàssics” (Maduresa i Les Alcusses), criats en botes i foudres de roure francès. Els vins coneguts com a “antics” (Safrà, Parotet, Vermell i el blanc Cullerot) s'elaboren amb raïms tradicionals minoritaris (mandó, arcos, garnatxa tintorera, verdil, pedro ximénez, etc.) i la criança es duu a terme en tines de fang enterrades a la “bodega fonda”, una galeria subterrània excavada fa més de 200 anys que alberga 97 tines de capacitats compreses entre els 600 i 2.800 litres.
El celler es troba en una vella edificació on es van instal·lar dipòsits d'acer inoxidable de diverses grandàries. També disposen de dipòsits de formigó armat i d'unes 300 botes de roure majoritàriament francès que es renoven cada tres o quatre anys.

Parotet 2017 és un assemblatge de 90% mandó i 10% arcos de vinyes ecològiques a 550 metres sobre el nivell del mar, les més altes de la finca Les Alcusses. Sis hectàrees de vinyes sobre sòls franco-arenosos. La verema va ser manual en caixes de 15 kg i es va criar durant 10 mesos en les velles tines de fang (2.600 L) i encubat en els vells cups. Producció de 12.000 ampolles.

Parotet 2017 és de color porpra amb bonics reflexos violeta. En nas és seriós, intens i profund, amb records de prunes negres, regalèssia, nectarina i un lleu toc torrat-fumat. A la boca és sàpid i carni, amb taní, estructura i frescor. Tot en harmonia i equilibri. El taní es manté a la boca durant un llarg temps. Bon record de fruita vermella i negra intensa, i espècies com el pebre negre. Un vi negre polivalent perfecte amb aus, carns vermelles i arrossos de carn. Per a gaudir a partir d'ara i en els pròxims 3 anys, servit lleugerament fresc entre 12 i 14 °C a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0).

"Parotet 2017 és el nostre gran vi antic. Arcos i mandó. Terres calcàries i raïms tradicionals minoritaris. Puresa i caràcter. 12 mesos en tina de fang enterrada. Vi de finca", així ho defineixen des del celler.

Maduresa 2018 està elaborat amb un 80% de monestrell i un 20% de carinyena de 8 hectàrees de vinyes sobre sòls franco-arenosos. La verema es va realitzar manualment en caixes de 15 kg amb desrapat parcial i maceració tradicional de, aproximadament, 15 dies. Es va criar durant 12 mesos en foudres de 5.000 litres i en botes de roure francès de 225 i 500 litres noves i usades de fins a 6 anys. En l'anyada 2018 s'han elaborat 18.000 ampolles i 600 magnum. La primera anyada de Maduresa va ser la 2000 i s'ha convertit en el gran vi clàssic i de guarda de Celler del Roure. S'elabora amb els millors raïms de les millors parcel·les per a aconseguir un vi madur, com indica el seu nom.

Maduresa 2018 té un viu color violaci amb reflexos porpra. En nas afloren les fruites negres i vermelles i les flors (violetes), tot sota una refrescant àuria de joventut. Al final apareixen unes lleus notes d'espècies. A la boca té un bon volum, una entrada llaminera i un taní marcat que s'acabarà de polir després d'uns mesos de criança en ampolla. El final deixa un seductor record de prunes, flors i una lleugera sensació madura. Ideal amb entrants, gachasmigas, arrossos de carn i tota mena de carns. Per a gaudir des d'ara o en els pròxims 5 anys a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Per al celler: "Maduresa és el nostre vi més intens i elegant procedent de les nostres millors parcel·les de monastrell (la varietat reina del Mediterrani) amb 12 mesos en foudres i botes. Vi de finca".

JAVI REVERT (DO VALÈNCIA)
Un dels projectes més interessants que han sorgit a València en els últims anys és el capitanejat pel jove viticultor Javi Revert, qui el compagina amb el seu treball al Celler del Roure, on va començar amb la seva primera verema el 2009. De 2009 a 2011 va treballar al costat de Pablo Calatayud i el llavors responsable del celler Víctor Marqués. Van ser anys d'aprenentatge. El 2011 va assumir la responsabilitat tècnica de Celler del Roure i el 2014 va començar a dibuixar-se el seu projecte personal, quan es va enamorar d'una vinya plantada pel seu besavi.

Els seus avis van estudiar a l'escola de Requena, eren viticultors i elaboraven vi per a l'autoconsum principalment. Ell va estudiar Agrònoms a la Universitat Politècnica i un dia, buscant vinyes velles de varietats blanques, el seu avi li va parlar d'una parcel·la. Era la de Pla del Micalet que el seu besavi havia plantat el 1948 amb varietats com la tortosí, la trepadell, la malvasia o la verdill. Aquesta cerca li va portar a descobrir la zona agresta situada a la part més occidental de La Font de la Figuera, el seu poble natal, amb sòls blancs i altures de 700 i 800 metres. Allà la vinya conviu amb oliveres, ametllers i un bosc mediterrani. Així va començar el seu treball de recuperar vinyes (abandonades des de feia més de 50 anys) i de plantar-les en zones especials, on li hagués agradat trobar-les.

El 2016 va elaborar la seva primera anyada. Els primers dos anys ho va fer a les instal·lacions de Celler del Roure i el 2018 va iniciar la reforma d'un garatge a La Font de la Figuera, on ha instal·lat dipòsits de formigó, botes i tines. És aquí on elabora els vins actualment.

Un viticultor a seguir que s'ha proposat recuperar varietats -com l'autòctona arco- i buscar l'essència mediterrània i la frescor. De moment, elabora quatre vins (Micalet, Sensal, Simeta i Clausus) i continua buscant vinyes velles i noves formes d'elaboració (entre les quals ja es troben la criança en damajoana o en tina de 1.000 litres).

Sensal 2018 és un assemblatge de monastrell, bonicaire, arcos i garnatxa. Les dues últimes (fermentades amb llevat autòcton amb un 70% de gotim sencer) es crien durant 10 mesos en bota de roure francès, mentre que la monastrell i la bonicaire (fermentades també amb llevat autòcton i amb un 30% de gotim sencer) estan 10 mesos en tina de fang. Es tracta de quatre varietats tradicionals de la zona, que procedeixen de quatre parcel·les amb sòls calcaris i de vinyes amb edats entre 35 i 50 anys. Es van embotellar sense clarificar i amb un filtrat per 5 micres. Un total de 2.600 ampolles embotellades el 2019.

Sensal 2018 té un delicat color grana de mitja intensitat. Al nas és nítid i precís, amb fruites vermelles cruixents i un delicat perfum de violetes. A la boca és fresc, sucós i molt aromàtic. Un fantàstic vi negre de caràcter mediterrani, però amb un lleuger record continental. Té una bona morfologia amb un taní que omple la boca sense fer-lo pesat. Per a gaudir a discreció des d'ara i fins a 2022, amb carns blanques i vermelles, plats especiats i formatges de cabra. Servir a la copa Red Wine de la sèrie Degustazione de Riedel (489/0) o a la copa Magnum de la sèrie Ouverture de Riedel (480/90).

Sensal és el vi de poble del projecte, un vi que reflecteix una identitat vitícola, la de La Font de la Figuera", afirma Revert.

GUTIÉRREZ DE LA VEGA (DOP ALACANT)
Felipe Gutiérrez de la Vega i la seva dona Pilar van crear aquest emblemàtic celler per a elaborar vins que s'assemblessin als mítics vins dolços alacantins, encara que equilibrant acidesa, dolçor i alcohol. De fet la impulsora va ser Pilar, atès que el seu pare era un gran consumidor dels Fondillones a l'estil de l'Horta d'Alacant. La veritat és que, a més de Jerez, existeixen pocs cellers especialitzats en vins dolços al nostre país. Actualment, és la seva filla Violeta qui s'encarrega de dirigir el celler al costat del seu pare.

Amb la mirada posada en el raïm moscatell, el celler va néixer als anys 70 en una antiga casa de camp de Xàbia del segle XIX. Van començar a recuperar les antigues vinyes familiars i a conèixer la cultura local. El 1982 es van traslladar a una almàssera a Parcent, un petit poble de muntanya entre Dénia i Benidorm, i van començar a comercialitzar els seus vins, el primer pas per a anar ampliant les instal·lacions i augmentar la producció. Finalment, el 1992, inauguren un celler més funcional. El conjunt de botes es troba en una gruta excavada sota terra amb parets de pedra viva per a aconseguir la humitat i temperatura adequades. Una vegada al celler, els vins reposen en fustes de roure francès, americà, caucàsic o hongarès amb el fil musical de diversos músics. Felipe Gutiérrez de la Vega és un gran amant de la música i la literatura, tal com es reflecteix en els noms dels seus vins com Casta Diva.
Les vinyes del celler es troben a 700 metres d'altitud i molt prop del mar, el què brinda una major frescor als vins. Tots es conreen en secà i, encara que només compten amb 2 hectàrees de vinya, lloguen i treballen altres 8.

Gutiérrez de la Vega Ulises 2017 s'elabora amb un 60% giró i un 40% monastrell de vinyes, amb orientació sud i nord, situades a la Vall de Xaló i a la Serra de Salines (a pocs quilòmetres de Villena) respectivament. Les vinyes tenen una edat mitjana de 40 anys i es troben a una altitud de 400 i 700 metres sobre el nivell del mar amb sòls argil·localcaris vermells i amb margues calcàries. La giró es va veremar el 16 d'agost de 2017 i la monastrell el 26 de setembre de 2017. Va fermentar en dipòsits d'acer inoxidable durant 10 dies amb llevats indígenes i es va criar durant 7 mesos amb les seves mares fines en dipòsit d'acer inoxidable. Es va embotellar el 17 de març de 2017 i la producció és de 15.000 ampolles.

Gutiérrez de la Vega Ulises 2017 té un bonic color granat d'intensitat mitjana alta. En nas és profund i especiat, amb lleugeres notes d'hidrocarbur, carbó i espècies que deixen pas a les fruites negres, regalèssia i lleugers records de fruita madura. A la boca és fluid, seductor i amb un taní lleuger i poc pesat. La textura és cremosa i molt sedosa, com una carícia a la llengua. Al final deixa un deliciós perfum de fruita bastant madura i acaba amb un lleuger toc dolç i alhora fresc. Per a servir fred (15-16 °C) acompanyant plats d'embotits, arrossos de carn i formatges de mitja curació. Gaudir ara i durant els pròxims 3 anys, servit a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Magnum de la sèrie Ouverture de Riedel (480/90).

Ulises 2017 és un vi negre de giró i monastrell, de lluminositat mediterrània. Elegant, complex i harmoniós”, afirmen des del celler.

CURII UVAS Y VINOS (ALACANT)
Curii és el projecte de Violeta Gutiérrez de la Vega, filla de Felipe Gutiérrez de la Vega –a qui des de petita els seus pares li van inculcar el valor i la passió pel món dels vins– i Alberto Redrado, sommelier del restaurant L'Escaleta, un reconegut establiment d'Alacant que van fundar el seu pare i el seu oncle, valedor de dues estrelles Michelin. Ella, a més de viure des de petita la passió del seu pare pels vins i la viticultura tradicional, va estudiar enologia a Bordeus i va treballar a Pauillac i Sauternes. Redrado va ser guardonat amb el Premio Nacional de Gastronomía al Mejor Sumiller en 2010 i posseeix un màster en viticultura, enologia i màrqueting del vi. Tots dos es van conèixer el 2008 i van iniciar aquest senzill i petit projecte el 2010. Llavors només van elaborar 800 ampolles que van repartir entre amics i aficionats al vi. Actualment, Curii compta amb Una noche y un día, Curii Trepadell, Curii Giró, Curii Sr. Hyd i Curii Dra. Jekyll.

Alacant és una zona en la qual es donen la mà una gran diversitat de terrers. Amb muntanyes que planen prop del Mediterrani, vells ceps en sòls rocosos i calcaris, i el sol sempre present donant la seva energia. Curii vol revalorar el vi negre de la zona, on els viticultors sempre s'havien centrat en el raïm moscatell i els seus diferents usos, o en la venda de vi a l'engròs. En la zona, el vi negre sempre s'ha elaborat en quantitats petites i de vinyes de muntanya, avui desaparegudes en la seva majoria. Actualment, aquest projecte compte amb 3 hectàrees de giró, repartides en 5 parcel·les de secà estricte, les parcel·les Dra. Jekyll (0,3 hectàrees) i Sr  Hyde (0,5 hectàrees). Per al seu vi blanc (Trepadell, abans anomenat Curii Blanco) i per a Una noche y un día compren raïm sempre al mateix proveïdor i de les mateixes parcel·les.

Anyada 2018
Després d'un 2017 en el qual s'havia recuperat la normalitat pel que fa a pluges, 2018 va tornar a ser un any amb dèficit hídric. A una tardor seca li va seguir un hivern i una primavera amb temperatures habituals i un estiu molt humit. Encara que a partir del 10 d'agost va remetre la calor i va haver-hi nombroses tempestes, va ser el vuitè agost més càlid des de 1950. L'inici de setembre va tornar a ser plujós i, juntament amb aquest final fresc d'agost, la verema va ser la més tardana de la història. Encara que l'hivern i la primavera van ser càlids i secs, les entrades d'aire molt fred de febrer i març van provocar que la floració i el quallat fossin irregulars, així que algunes parcel·les van recuperar els seus rendiments lleugerament alts, mentre que unes altres van produir la meitat de l'habitual. Un any de cicle llarg i de vins carnosos i frescos.

Curii Una noche y un día 2018 es va elaborar amb giró de vinyes de 35 i 60 anys, situades a la subcomarca d'Aixa a la Marina Alta, en diferents parcel·les de Xaló i Lliber. Els sòls són poc profunds i de naturalesa calcària (calcàries sorrenques i arenisques calcàries). La vinificació es va dur a terme en tines de roure obertes amb un 30% de rapa amb enfonsament del barret diari. La criança –de sis mesos– es va realitzar en fusta i en acer inoxidable. Producció de 7.000 ampolles.

Curii Una noche y un dia 2018 té un preciós color grana amb brillants reflexos vermell robí. Al nas és intens i carregat de fruita vermella com prunes, gerds, maduixes, síndria i unes delicades notes làctiques finals. A la boca és pura explosió de fruita de principi a final, amb un taní present que li dona forma i límits. Carnós i lleuger, sense excessos i amb un bon recorregut a la boca. Fresc final que recorda a les cireres cruixents, figues, prunes i flors. Recomanem enèrgicament decantar i acompanyar amb carns de porc a la brasa, amanides, barbacoes i verdures a la brasa. Per a gaudir de tota la seva fruita fins a 2021. Servir lleugerament fresc (15 °C) en la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Curii Una noche y un día 2018 és el nostre petit homenatge als honestos vins d'agricultor de la zona. Saborós, fresc i delicadament rústic”, explica Alberto Redrado.

IBÉRICA BRUNO PRATS (DOP ALACANT)
Bruno Prats és un personatge imprescindible del món del vi contemporani de Bordeaux. Actualment és el president de l'Académie Internationale du Vin. Va dirigir durant 30 anys la propietat familiar, el mític Château Cos d'Estournel a Saint-Estèphe (Bordeaux). Avui aplica tot el coneixement adquirit al llarg d'aquests anys, juntament amb sòlides conviccions i la seva filosofia als seus quatre projectes. Els anys noranta va crear Viña Aquitania a Xile i al final d'aquesta dècada es va associar amb la família Symington al Douro creant Chryseia. El 2005, al costat de Hubert de Boüard i Lowell Jooste, va crear Anwilka Vineyards en Stellenbosch (Sud-àfrica), elaborant un vi a partir de vinyes de cabernet sauvignon i syrah. La seva fusió amb Klein Constantia el 2012 va donar una altra dimensió al projecte. Durant els seus estudis de viticultura a Montpellier va descobrir la monastrell i el gran potencial d'aquesta varietat quan neix de vinyes velles. El 1998 va visitar per primera vegada Alacant i va descobrir unes increïbles vinyes de la mà de Telmo Rodríguez, encara que no va ser fins al 2009 que va decidir començar a elaborar vins, seleccionant parcel·les i comprant els millors raïms. Així va néixer el celler Ibérica Bruno Prats. Es va unir a aquesta aventura Stéphane Point –llicenciat a la facultat d'enologia de Bordeaux– el que va ser durant anys l'enòleg de Prats-Symington, el seu projecte al Douro.

Els vins s'elaboren de manera tradicional, els raïms se seleccionen manualment i es vinifiquen per parcel·la en dipòsits de grandària reduïda, termo-regulats, amb remuntats per gravetat i premsatges molt delicats. La criança es realitza sempre en botes de roure francès de 225 o 400 litres, nous o d'un vi, durant 12 mesos aproximadament. Elabora dos vins: MosYca –nom que adopta per les varietats amb les quals s'elabora: monastrell, syrah i cabernet sauvignon– i AlfYnal, elaborat amb monestrell de ceps vells.

Alfynal 2010 es va elaborar amb vinyes de monastrell conduïdes en got d'entre 35 i 70 anys amb un rendiment mitjà de 2.500 kg/ha. Plantades sobre sòls pobres de pedres, sorres i argiles, a uns 500-600 metres d'altitud, beneficiades d'una gran amplitud tèrmica i amb escasses pluges (<300mm anuals).

Alfynal 2010 té un color grana intens amb bonics reflexos vermells cirera. En nas és una simfonia d'intenses notes de fruits vermells i negres madurs com grosella, gerd o esbarzer, amb un toc lleuger de violeta. Al final té notes especiades que recorden el pebre negre. A la boca recorre el paladar amb volum i amb una textura etèria i untuosa farcida de tanins polits i rodons. Plaent, de gran equilibri i llarg final, amb marcats records de fruits vermells, un toc d'herbes aromàtiques i un punt de regalèssia negra. Un vi negre complex que serà l'acompanyant ideal de carns vermelles rostides, caça menor i formatges d'ovella o vaca curats. Per a gaudir ara i fins a 2021 servit en la copa Magnum de la sèrie Ouverture de Riedel (480/90) o en la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).