SELECCIÓ NÚM. 294, NOVEMBRE DEL 2019

VINS SINGULARS DE CASTILLA Y LEÓN

1 Belondrade Quinta Apolonia 2018
1 Terras Gauda Quinta Sardonia 2014
1 Prieto Pariente Confines de Prieto Pariente 2016
1 Prieto Pariente La Provincia 2016
1 Màquina & Tabla Terrazas de Serapia 2017
1 Màquina & Tabla Serapia 2017

Preu especial socis d’“El Club”: 102,80€

El nostre Club d’aquest mes es compon de sis propostes que formen part d’un petit catàleg de vins singulars que neixen a Castilla y León. A la comunitat hi ha una gran diversitat vitícola, amb vinyes molt velles, exemples de la viticultura ancestral, amb poca producció i de caràcter únic, que una sèrie de joves elaboradors van rescatar per començar els seus projectes propis i, de vegades, canviar radicalment el destí de les varietats autòctones. Vins amb personalitat i esperit innovador que presenten perfils versàtils de Castilla.

BELONDRADE Y LURTON. CASTILLA Y LEÓN

Didier Belondrade és un dels personatges fonamentals en la història contemporània dels vins blancs espanyols. Nascut a França, es va fixar en Rueda per elaborar un gran vi blanc inspirat en els grans vins de Borgonya i Bordeus. Per aconseguir-ho, va decidir comprar vinyes a La Seca (Valladolid) i el 1994 va començar a elaborar en unes instal·lacions llogades a Nava del Rey el seu vi emblemàtic, Belondrade y Lurton, la primera anyada sortiria al mercat el 1996. Amb l’arribada de l’any 2000, es va acabar la construcció del seu celler de La Seca dissenyat per l’arquitecte Vincent Dufos de Rau i van elaborar-se dos nous vins, Quinta Clarisa (amb el nom de la seva filla petita) i Quinta Apolonia, una interpretació diferent de la verdejo que té el nom de la seva filla gran. L’any 2012 es van ampliar les instal·lacions del celler amb un edifici que albergava una nova sala de botes: 330 botes de roure francès de 300 litres, de prestigioses marques com Sylvain, Vicard i Dargaud & Jaegle.
Actualment, el celler compta amb 40 hectàrees de vinya pròpia que es distribueixen en 22 parcel·les, a una alçada d’uns 750 metres i amb vinyes amb una edat mitjana de 30 anys. El sòl està format per una capa de còdols d’entre 20 centímetres i 1 metre de gruix, una altra composta de sorra i argila i, finalment, roca mare d’argila. La proporció de tots ells varia segons la parcel·la. Això suposa que el procés d’assemblatge sigui vital, per això Didier Belondrade el porta a terme amb el seu fill Jean i amb Marta Baquerizo, directora tècnica i enòloga del celler. En totes es conrea la varietat verdejo, excepte en una on creix la tempranillo pel seu rosat Quinta Clarisa.
La seva interpretació de la verdejo se sustenta en tres pilars: vinificació individualitzada per parcel·les (per buscar la diversitat), criança parcel·lària (fermentació espontània i criança en bota sobre mares i en petits lots) i assemblatge (al mes de juny es tasten les botes una a una per fer una dotzena de lots depenent de les característiques organolèptiques del vi).

Anyada 2018
La verema va començar la tercera setmana de setembre, data habitual tractant-se de la zona del Duero, però tardana si es compara amb anys anteriors. Després d’una primavera llarga i marcada per abundants pluges, la brostada i l’inici del cicle vegetatiu es van endarrerir lleugerament amb una floració que es va desenvolupar al començament de juny i un verol a finals d’agost. La maduresa va ser bastant heterogènia a les 22 parcel·les. Es va començar la verema amb la parcel·la Clarisa, el 17 de setembre, a la qual van seguir la primera part de Cantarranas i Huerta dos dies després. La verema es va desenvolupar de forma pausada. Les parcel·les de major estructura com La Bodega o La Alameda es van veremar els dies 30 de setembre i, 2 i 3 d’octubre, respectivament. La verema es va donar per finalitzada amb Apolonia, la segona més jove de totes, que es va collir la segona setmana del mes d’octubre.

Quinta Apolonia 2018 té un bonic color groc llimona amb reflexos verds. Al nas és una explosió de fruites cítriques i tropicals, pell de llimona, pinya i maracujà acompanyades amb intenses notes d’herbes aromàtiques, un lleu record de flors blanques i espècies com la vainilla i el pebre blanc. A la boca llisca amb una exquisida textura untuosa, equilibrada per una frescor cítrica que intensifica les aromes de fruita blanca i fonoll fresc. Un blanc elegant i seductor ideal per acompanyar un aperitiu o un dinar entre amics a base de verdures i amanides, peixos fumats, en salsa, carns fredes i formatges blancs cremosos. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit entre 6 i 8ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Quinta Apolonia 2018 és el resultat d’un primer assemblatge que té lloc amb l’arribada de la primavera. En ell s’uneixen dos caràcters diferents, però afins: el nervi i la frescor propis d’aquesta varietat amb l’elegància d’una subtil criança”, el defineixen a Belondrade.

QUINTA SARDONIA. CASTILLA Y LEÓN
Des de la seva primera anyada el 2002, Quinta Sardonia ja va entrar a formar part d’aquest grup de cellers que aporten quelcom nou i destacable entre els múltiples projectes vinícoles que afloren a la vora del riu Duero. Quinta Sardonia es va incorporar al grup Terras Gauda a finals del 2010. Aquest grup, d’origen gallec, està format per Bodegas Terras Gauda, Bodegas Pittacum, Conservas A Rosaleira, Bodegas Heraclio Alfaro i la mateixa Quinta Sardonia. El seu objectiu és elaborar vins de màxima qualitat a partir de varietats nobles vinificades segons la tradició de la zona. Actualment, Christian Rei és el director tècnic.
El celler se situa a 400 metres del riu Duero, a una altitud de 830 metres i compta amb 22 hectàrees de vinya, a més de muntanya i boscos de pi amb sòls d’origen calcari, margues i guix. Una gran riquesa de sòls on es poden trobar les varietats tinto fino, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, malbec i cabernet franc plantades entre els anys 1999 i 2000.
Seguint els principis de la biodinàmica, amb l’objectiu d’aconseguir l’equilibri entre sòl, clima, cep i entorn, adoben amb compost propi, mantenint la coberta vegetal al sòl, i tracten amb plantes medicinals, respectant el cicle de la lluna i afavorint la biodiversitat dels microorganismes i insectes.
El celler es troba a l’entrada de la finca, al municipi de Villabañez (Valladolid), i està format per dues naus paral·leles construïdes amb grans blocs de formigó. A la primera es localitzen els equips de fred, les oficines, el laboratori i la sala de vinificació. En aquesta última es treballa amb dipòsits d’acer inoxidable de 5.000 i 10.000 litres, baixos i molt amples, coberts (gairebé totalment) amb camises de refrigeració. La segona nau es divideix en tres sales independents, dues de criança –amb botes de 225 i 600 L més foudres de 1.200 i 5.000 L, tot això de roure francès, i ous de formigó– i un boteller. La maduració dels vins es porta a terme amb un 40-50% de botes noves durant els 6 primers mesos, per després passar a botes d’un vi depenent de l’anyada i del sòl del qual prové el raïm, sent el període de criança d’entre 14 i 20 mesos. El volum actual de producció és de 140.000 ampolles de les tres etiquetes elaborades pel celler: QS, QS2 i Sardón.

Anyada 2014
L’any 2014 va ser lleugerament càlid i amb precipitacions normals durant tot el cicle vegetatiu. La primavera va ser relativament càlida i una mica seca, encara que hi havia reserves gràcies a les pluges de l’hivern. L’estiu va ser fresc i molt sec, seguit d’una tardor càlida i relativament humida amb dos fronts de pluja al mes de setembre que van marcar el desenvolupament de la verema. Aquesta va començar després d’assecar-se l’aigua de les primeres pluges, durant l’última setmana de setembre, el que va significar que la vinya i el terra havien digerit molt bé les precipitacions. El gruix de la verema es va dur a terme durant la primera setmana d’octubre abans de les segones pluges. En termes generals, 2014 va ser un any en el qual les vinyes van treballar gairebé sense parades vegetatives, aconseguint un bon equilibri entre maduresa fenòlica i aromàtica.

Quinta Sardonia 2014 és un assemblatge de tinto fino (60%), cabernet sauvignon (27%), merlot (11%) i malbec (2%) de vinyes pròpies situades a Villabáñez i Sardón del Duero (Valladolid). La finca es compon d’11 sòls diferents d’origen calcari i les vinyes es troben entre els 760 i 830 metres sobre el nivell del mar. Els raïms s’han seleccionat durant tot l’estiu fins a la seva entrada al celler i s’han barrejat les diferents varietats abans de fermentar. Els raïms es van encubar amb una petita proporció de raïms sencers (en funció del sòl), buscant potenciar la part aromàtica i aportar tensió en boca amb les rapes madures. La fermentació es va realitzar amb llevats autòctons mitjançant peus de cuba. Durant la maceració es va jugar amb la temperatura i els temps d’encubat per fer una extracció delicada i precisa per infusió. La fermentació malolàctica va tenir lloc de manera espontània en botes noves i d’un vi. La criança de 20 mesos es va fer en un 16% en botes de roure francès noves i la resta en botes d’un i dos vins. Abans d’embotellar (24.900 ampolles en aquesta anyada), el vi es va filtrar lleugerament.

Quinta Sardonia 2014 té un color granat profund amb reflexos robins. Al nas destaca la fruita vermella i negra fresca exuberant que recorda els gerds i a les mores amb seductores notes d’herbes aromàtiques que li atorguen un punt fresc i un intens record de fusta lleugerament torrada. A la boca té una entrada voluminosa, es desplaça amb corpulència i la seva textura –formada per uns tanins rodons ja fosos amb el conjunt– acaronen el paladar. Al final de la boca apareixen intenses notes de caramel, espècies dolces com el clau d’espècia i un llaminer record de vainilla. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys acompanyant tota mena de carns a la brasa, xai al forn, bolets de temporada i formatges d’ovella. Per gaudir entre 16 i 18ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Quinta Sardonia 2014 és l’expressió pura d’un terrer, d’un sòl excepcional, complex i elegant en el qual creixen les nostres vinyes i del que el vi és només un fidel reflex”, afirma Christian Rei, director enològic.

PRIETO PARIENTE. CASTILLA Y LEÓN
El 2013 Martina i Ignacio Prieto Pariente van decidir iniciar un projecte propi en diferents erms de Valladolid. La tercera generació de Bodegas José Pariente es va proposar recuperar vinyes representatives de la zona, centrar-se en petites produccions i no perdre l’esperit innovador. Diferència, territori i selecció són les tres paraules que defineixen la seva filosofia, focalitzada en respectar les arrels i la viticultura de la zona.
Ignacio Prieto Pariente té formació en gestió empresarial i la seva germana Martina és enginyera agrònoma i enòloga, així que formen l’equip perfecte per a dur a terme aquest projecte.
L’inici d’aquesta família de viticultors va començar amb el seu avi José Pariente, viticultor a Rueda. La seva filla, Maria Victoria, va estudiar química i enologia i, després de treballar a la Estación Enológica de Castilla y León, va fundar Bodegas José Pariente el 1998 en homenatge al seu pare mort un any abans. Fa més de quatre anys va ser el torn dels seus fills, que van decidir fer valer la gran diversitat vitícola de la província de Valladolid i del Valle del Duero.
Actualment, compten amb ceps a Mucientes (Cigales), Pedrosa del Rey (Toro) i Valbuena de Duero (Ribera del Duero). Cada parcel·la es vinifica per separat per aconseguir vins complexos, elegants i equilibrats, en els quals l’assemblatge aporta el millor de cada varietat i parcel·la. El seu únic vi blanc és l’elaborat amb la varietat viognier que es treballa en una petita vinya amagada al municipi val·lisoletà de la Seca.
L’últim repte dels germans és el vi Los Confines de Prieto Pariente, amb vinyes de 80 anys que se situen en els confins de la seva regió, a la Sierra de Gredos. En total compten amb 16 hectàrees i elaboren en un antic celler amb un calat subterrani.

Confines de Prieto Pariente 2016 s’elabora amb garnatxa de dues vinyes situades a Sierra de Gredos, concretament a Cebreros i San Bartolomé de Pinares. El primer té sòls de pissarra i les vinyes gairebé centenàries situades a 1005 metres d’altitud. El segon té sòls de granit i les seves vinyes, plantades el 1935, es troben a 1.059 metres d’altitud. El vi va realitzar la fermentació alcohòlica espontània i la malolàctica amb temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable. Després va tenir una criança durant 11 mesos en foudre. Producció de 3.354 ampolles, embotellades el 18 de setembre del 2017.

Los Confines de Prieto Pariente 2016 és el vi més complex, seriós i profund de Martina i Ignacio Prieto Pariente. Un vi negre que ja sedueix des del seu nas, amb intenses notes de fruits negres i un record final de pedra foguera. A la boca té volum, una textura formada per uns tanins carnosos que el fan molt agradable, i un bon equilibri gràcies a una fantàstica frescor. Un vi de gran elegància ideal per acompanyar carns vermelles rostides o guisades, caça menor, així com formatges d’ovella i vaca curats. Per gaudir des d’ara o bé oblidar durant una dècada en el seu celler particular. Servir entre 16 i 18ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Confines de Prieto Pariente 2016 és un vi que reflecteix la combinació de sòls de pissarra i granit. La pissarra aporta una mineralitat que es transforma en volum i carnositat en el vi, i el granit es caracteritza per la verticalitat i la finor. L’altitud de les vinyes imprimeix l’acidesa necessària per equilibrar tot l’anterior. El resultat és un vi complex i equilibrat, amb frescor i elegància”, afirmen des del celler.

La Provincia 2016 està format amb un 55% de tempranillo i un 45% de garnatxa de vinyes velles de Mucientes, Pedrosa del Rey i Valbuena del Duero. A Mucientes els sòls són de sorres, pedres calcàries i gredes yesíferes, que reposen sobre argiles i margues que es van plantar el 1941. A Pedrosa del Rey, amb vinyes del 1955, els sòls estan formats per sediments de gres, argiles i pudingues calcàries pliocèniques, que a la superfície originen sòls marrons càlids sobre material no consolidat. D’aquí prové part de la tempranillo i tota la garnatxa de l’assemblatge. I, finalment, a Valbuena del Duero, els sòls estan formats per capes de sorres llimoses i argiloses, on destaquen les capes de marga i calcàries. El vi va realitzar la fermentació alcohòlica espontània amb temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable. Una part del vi va fer la fermentació malolàctica en acer inoxidable i l’altra en bota. Després de la fermentació, es va criar durant gairebé un any en bota de roure francès usada de 225 i 550 L. Es va embotellar el 19 de setembre de 2017 i va sortir al mercat després d’una criança mínima de 9 mesos en ampolla.

Prieto Pariente La Provincia 2016 és el vi fruita del celler i el seu inici de gamma. Al nas dominen les notes de fruita fresca de baia amb tocs d’herbes aromàtiques. A la boca, la seva marcada frescor i la seva textura sedosa ho fan molt suculent i llaminer. Un magnífic vi negre per compartir en un dinar amb amics o família, amb una taula d’embotits, carns rostides, arrossos i formatges curats. Un vi negre molt expressiu que és la carta de presentació del celler i l’avantsala dels seus meravellosos vins negres de guarda. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit lleugerament fresc, entre 15 i 17ºC, a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

MÀQUINA & TABLA. CASTILLA Y LEÓN
Darrere del celler Màquina & Tabla es troba la parella formada per Susana Pastor i Oriol Illa que van iniciar la seva aventura el 2012. Van estar una dècada recorrent Castilla y León a la recerca de parcel·les, ceps vells i aprenent tècniques ja oblidades per iniciar un celler que es nodrís de vinyes singulars i de gran valor. Ell va estar 15 anys aprenent en els millors cellers de Catalunya i ja fa 20 anys que treballa entre vinyes i botes, i ella treballa en el món del vi des de fa 7 anys i 20 en la comunicació. Actualment, conreen al Bierzo, Toro i Gredos fins arribar a les 8 hectàrees treballades en biodinàmica (amb la certificació Demeter). La seva idea era seleccionar parcel·les situades en territoris que els hi atraguessin per la seva singularitat i per les opcions que donaven d’aconseguir vins autèntics i amb matisos gràcies a la mínima intervenció. Els seus ceps superen els 60 anys d’edat amb produccions molt baixes (entre 8-18 hl/ha) i les seves vinificaciones són senzilles i respectuoses (encubats llargs, de vegades amb rapa, extracció delicada i sense addició de sulfurós). Depenent del tipus de vi, la criança es duu a terme en foudres de 25 hl o en dipòsits de ciment i botes de 600 L. Un projecte singular on el caràcter també es reflecteix en les etiquetes.

Anyada 2017
Després d’un hivern fred i sec, la primavera va començar amb temperatures una mica altes per a l’època i va registrar una manca de pluges. A la sequera es va sumar una terrible gelada el 30 d’abril que, afortunadament, va ser irregular. Això va propiciar que a la mateixa finca hi hagués ceps que no es van veure afectats i aquells que es van gelar i que van tenir una segona brostada i que es van acabar descartant per a la verema. L’estiu va començar sense canvis en la pluviometria, la sequera continuava. El mes de juliol es va inaugurar amb una pedregada que es va repetir a finals d’agost (7 de juliol i 28 d’agost), que van afectar les vinyes fins a un 70%. La verema va ser alguna cosa primerenca. Una anyada marcada per les inclemències del temps (gelades i pedregades), la sequera i un cicle vegetatiu curt. Els vins es mostren sòlids i estrets, amb molta frescor.

Serapia 2017 s’elabora amb garnatxa de vinyes velles conreades en terrasses granítiques a Navarrevisca (Ávila) que tenen rendiments de 18 hl/ha. Per a la seva elaboració es van encubar raïms sencers, va fermentar amb llevats autòctons i es va criar en foudre de roure durant 10 mesos. Producció de 800 ampolles.

Serapia 2017 té un preciós color vermell cirera poc profund, gairebé pàl·lid. Al nas és molt fragant amb una simfonia de fruitetes de baia com els gerds, les groselles i els nabius, acompanyada per un deliciós perfum floral que recorda les violetes i la farigola verda; al final apareix una lleu nota de caramel torrat. A la boca és molt delicat amb una textura de seda que recorre un paladar aeri de tanins molt poc presents. Profund, precís, fresc i harmònic. Plaents i persistents records finals de grosella i herbes aromàtiques. Una versió seductora de la garnatxa en el seu vessant més eteri, fragant i delicat. Un vi ideal per acompanyar plats de caça menor, arrossos cremosos, canelons i formatges de cabra frescos o lleugerament curats. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys. Servir lleugerament fresc entre 14 i 16ºC a la Copa Pinot Noir/Nebbiolo de la sèrie Grape de Riedel (6404/07) o a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07).

Amb un bonic color robí molt brillant i límpid, Terrazas de Serapia 2017 es mostra inicialment tímid al nas, i a poc a poc va revelant una fruita negra concentrada, que recorda a les mores i a les groselles amb un lleu toc de fusta torrada. A la boca entra en forma de coulis de fruites, cobrint la llengua amb una fina textura de tanins sedosos. Les aromes de fruita negra i d’herbes aromàtiques persisteixen al final del paladar. Un fantàstic vi negre ideal amb la cuina de tardor, una taula d’embotits, carns a la brasa o guisats, arrossos, bolets i formatges de vaca i cabra. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys. Servir lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC, a la Copa Pinot Noir/Nebbiolo de la sèrie Grape de Riedel (6404/07) o a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07).