SELECCIÓ NÚM. 295, DESEMBRE DEL 2019

NADAL

2 Pazo Barrantes Albariño 2018 (DO Rías Baixas)
2 Preludio de Sei Solo 2016 (DO Ribera del Duero)
2 Raventós i Blanc De la Finca 2015 (Conca del Riu Anoia)

Com és habitual, al desembre hem preparat una selecció ideal per compartir amb la família i els amics durant les festes de Nadal. Dos vins blancs, dos vins negres i dos escumosos especials per aquestes dates tan assenyalades. L’Albariño de Pazo Barrantes, una de les finques vitivinícoles més belles de la Vall do Salnés, és un vi molt gastronòmic. Un albariño complex i sofisticat que, per la seva estructura, té una fantàstica guarda. Preludio de Sei Solo 2016 és el segon vi de Javier Zaccagnini en el seu projecte personal de Ribera del Duero. Un vi elegant i precís del que va ser president del Consell Regulador durant 6 anys. De la Finca 2015 de Raventós i Blanc és un escumós que prové d’una vinya històrica, la Vinya dels Fòssils, amb sòls compostos per fòssils marins, el que li aporta el seu caràcter salí tan particular, en una de les anyades més especials del celler.

Una selecció valorada en 121,40€ i que oferim al preu de 102,95€ per als socis d’“El Club”. Bones Festes!


PAZO BARRANTES. 
DO RÍAS BAIXAS
El 1991 Vicente Cebrián-Sagarriga, Comte de Creixell, va fundar aquest celler a la Val do Salnés, al marge esquerra de la Ría d'Arousa (Pontevedra). Té la seu al mateix Pazo Barrantes, un palau gallec de 1.229 m2 que havia estat lligat a la família des del 1511. Actualment, la seva direcció està repartida entre Vicente Dalmau i la seva germana Cristina.

En aquesta finca de 12 hectàrees es conrea únicament l'albariño, la varietat reina de les Rías Baixas que, gràcies al microclima únic de la finca, creix en unes condicions òptimes. Es conrea seguint el sistema tradicional d'emparrat que afavoreix la ventilació i la maduració del raïm, a més de facilitar les operacions de tractament, abonament i recol·lecció. El seu sòl és sorrenc, poc profund i prou àcid i, a més, està afavorit per una temperatura suau amb una mitjana anual de 16ºC, de clar caràcter atlàntic, precipitacions abundants, humitat òptima per al desenvolupament del fruit i estius càlids.

Anyada 2018
L'any va començar amb un hivern fred i humit seguit d’uns mesos de març i abril força plujosos, encara que la primavera es va caracteritzar per registrar unes temperatures fonamentalment suaus. Després de la floració, al mes de maig, els raïms eren una mica més petits i menys compactes que a l'anyada anterior, però unes condicions d'humitat i temperatura favorables van ajudar a que el fruit es desenvolupés molt ràpid i, finalment, arribessin a un pes similar al de l'any 2017. Seguint el cicle vegetatiu, tot apuntava a un inici de verema amb un retard de 15 dies respecte a l'anyada anterior, però uns mesos d'agost i setembre amb altes temperatures van ajudar al fet que s'avancés una maduració molt regular. La verema va començar el 20 de setembre, una setmana abans del que estava previst. Per sort, no es van registrar pluges i la verema va estar acompanyada de dies assolellats. Els raïms tenien un perfecte estat sanitari i equilibri entre graduació i acidesa. Per a Pazo Barrantes es tracta d'una de les anyades més extraordinàries.

Pazo Barrantes Albariño 2018 s'elabora amb albariño de Val do Salnés. Els raïms es van desrapar, es van premsar suau i lentament en premsa pneumàtica, i el most va realitzar la fermentació alcohòlica a una temperatura controlada de 10ºC durant 30 dies en dipòsits d'acer inoxidable. El vi va estar en contacte amb les seves mares durant dos mesos per aconseguir textura i densitat. Es va embotellar el març del 2019.

Pazo Barrantes Albariño 2018 té un color daurat pàl·lid amb lleugers reflexos verds molt límpids i brillants. Al nas apareixen intenses notes florals i d'herbes aromàtiques com el fonoll fresc i, en segon pla, notes de fruita blanca, poma vermella i nectarina, amb un punt final de molla de pa. A la boca llisca pel paladar amb una textura de seda que acarona la llengua i una frescor que l’equilibra. Finalment apareixen unes delicioses notes gairebé dolces de fruita de pinyol madura i pell de llimona confitada. El vi blanc ideal per iniciar un dinar o acompanyar tot tipus de marisc i peix a la brasa, fumats o amb salses blanques. Per gaudir des d'ara i en els propers 3 anys servit entre 8 i 10ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Pazo Barrantes 2018 és una anyada molt expressiva al nas i realment elegant a la boca que transmet la singular personalitat del Pazo”, afirma Elena Cores, enòloga del celler.

SEI SOLO. DO RIBERA DEL DUERO
Javier Zaccagnini va ser president del Consell Regulador de Ribera del Duero del 1992 al 1998 i el 1999 va fundar, juntament amb Mariano García i altres socis, l'exitosa Bodegas Aalto. El 2007 va iniciar el seu projecte personal de Sei Solo a partir de 4 petites parcel·les de vinyes velles (60 anys d'edat) que va adquirir el 2004 al seu poble favorit de Ribera del Duero: La Horra. La seva idea era la d'elaborar un vi més inclinat cap a la finesa, els matisos i l'elegància, un estil diferent al concentrat habitual. Després de 5 anys d'assaig-error per trobar el millor procés, el 2011 va elaborar un vi del que es va sentir orgullós. I, des de llavors, segueix la mateixa metodologia. Des de l'any 2015 compta amb l'ajuda del seu fill Michael que, havent acabat els estudis d'Enologia i Viticultura i després de treballar a Bourgogne, Bordeaux i New Zealand, s'ha unit al projecte.

A les 4 parcel·les dels inicis, ha afegit unes altres 3 pròpies i 15 arrendades, també a La Horra. Una d'elles es troba al Pago de Santa Cruz, que sobrepassa els 90 anys d'edat. Al celler entren al voltant de 60.000 kg de raïm de La Horra, ja que el rendiment és molt baix: 1.400 kg per hectàrea a les vinyes velles i de 4.000 per hectàrea a les joves. Totes tenen formació en vas. Dels pobles de Gumiel de Izan i Moradillo es recullen 10.000 kg de raïm que aporten una major complexitat al segon vi del celler: Preludio de Sei Solo.

Segons Zaccagnini, un dels avantatges d'estar al capdavant d'un projecte petit és que pot estar atent al moment perfecte de maduració i veremar cada vinya el dia adequat. Un cop recollit, el raïm arriba al celler –que es troba a només 6 km– on després de refredar-se en cambra frigorífica, passa per la taula de selecció, es desrapa i se sotmet a un trepitjat suau. Mai es porta a terme el sagnat del most. Les vinyes s’encuben per separat i d’aquesta manera es pot fer un seguiment per anyada, collita i personalitat de cada vinya.

Després de finalitzar la fermentació, el vi es descuba a botes franceses de 2 anys i no s'afegeix res de vi de premsa, amb la intenció de no guanyar en concentració. Aquestes botes es traslladen a una càmera aïllada que al novembre es troba a 10ºC i aquí romandran sense sulfitar entre 1 i 2 mesos a l'espera que comenci la fermentació malolàctica. Aquest procés es perllonga fins a l'abril o el maig i durant aquests mesos les botes no se sulfiten. Després de la fermentació malolàctica, cada partida es trasbalsa a bota. Per als lots destinats a Preludio de Sei Solo s'utilitzen botes de 228, 300, 500 i 600 litres. Només un 30% de les bótes són noves amb la intenció de respectar la frescor i les aromes de la varietat. De fet, Zaccagnini elabora amb una mínima intervenció enològica i sempre utilitza llevats autòctons naturals. Per a les partides destinades al primer vi, la criança es realitza exclusivament en botes franceses de 600 litres, cap nova, d'entre 2 i 4 anys. Des de fa 3 anys també compten amb un foudre de 1.200 litres. La criança s'emmarca dins d'un període d'entre 14 i 20 mesos, amb trasbalsos que, per norma habitual, acostumen a ser cada 6 mesos. Quan el vi ha arribat al seu punt òptim de criança, s'embotella. Només s'aplica un lleugeríssim filtrat per eliminar petits residus, però no s'utilitza cap aclarit.

Anyada 2016
El final de l'hivern del 2016 va ser molt plujós i amb temperatures més suaus que habitualment. Durant la primavera no es van registrar gelades significatives i les vinyes van brostar a principis de maig segons el calendari previst. A l'estiu hi va haver dos setmanes de calor extrema, però amb nits fresques que van marcar els 18ºC. El verol es va retardar una mica més de l’acostumat i, tot i que el setembre va ser molt calorós a l'inici, va registrar una forta baixada de temperatures amb perill de gelades alguna nit. A mitjans de mes, unes lleugeres (i providencials) pluges van ajudar a un final de maduració excel·lent. La verema es va realitzar del 30 de setembre al 3 d'octubre amb una molt bona qualitat de raïm.

Preludio de Sei Solo 2016 s'elabora amb tinto fino de vinyes a La Horra, Gumiel, Aguilera i Moradillo tant pròpies com llogades que es conreen sota la supervisió del celler. Hi ha ceps joves i d'entre 60 i 100 anys, tots podats en vas i de baix rendiment. Es veremen a mà i tots els raïms passen per taula de selecció. El most va fermentar en petits dipòsits de fusta de 2.500 litres oberts i un d'acer de 8.000 litres. Es van realitzar uns remuntats suaus i enfonsaments del barret buscant sempre la frescor i la fruita del raïm. Després de la fermentació alcohòlica, els vins es va trasbalsar a botes franceses de 2 anys, on van realitzar la fermentació malolàctica entre 10 i 12ºC de temperatura.

Preludio de Sei Solo 2016 té un preciós color robí amb reflexos granats, intensos i brillants. Al nas és una simfonia d'aromes de fruita vermella i negra madura que recorda els nabius, les groselles i els gerds, conjugades amb el suggeridor perfum de la bota una mica torrada i notes especiades com el clau d’espècia i la vainilla. A la boca és voluminós i profund amb una deliciosa textura sedosa formada per uns tanins eteris i suaus molt plaents a la llengua. Té un perfecte equilibri entre cos, fruita i frescor. Persistents i marcats records finals de regalèssia, nabius madurs i un punt de pebre negre. El vi negre ideal per acompanyar plats de carn vermella guisada o a la brasa, magret d'ànec, caça menor, així com formatges d'ovella i vaca curats. Per gaudir des d'ara i en els propers 7 anys. Recomanem obrir-lo mitja hora abans o decantar-lo 15 minuts abans de gaudir-lo. Servir entre 14 i 16ºC a la Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

“Aquest és el millor Preludio de Sei Solo que hem elaborat des de l'inici del celler el 2007. No només l'anyada 2016 va ser declarada com a 'excel·lent' pel Consell Regulador, sinó que el nostre tractament de la fusta i l'any que donem de repòs en ampolla han resultat en un vi rodó, harmònic i perfecte per beure ara o durant les Festes que s'acosten”, diu orgullós Javier Zaccagnini.

RAVENTÓS I BLANC DE LA FINCA 2015. CONCA DEL RIU ANOIA
Situada als afores de Sant Sadurní d'Anoia (Penedès), Raventós i Blanc és una finca que pertany a una família de viticultors representants d’una de les més llargues tradicions vitivinícoles d'Europa. La finca està formada per 90 hectàrees, 50 d’elles de vinyes, 10 de cereals, un petit camp d'oliveres, ametllers i figueres, a més de dos boscos, un llac i dos turons. El celler es troba al centre. Es tracta d'una finca històrica que va marcar l'inici del vi escumós a Espanya, quan Josep Raventós Fatjó va crear el primer escumós, seguint el mètode champenoise, amb raïms procedents d'aquestes vinyes el 1872. Més endavant, el 1888, Manuel Raventós Domènech va fer el primer assemblatge només amb les varietats autòctones macabeu, xarel·lo i parellada.

Aquesta saga de viticultors –que han treballat les seves terres de pares a fills– la van continuar Josep Maria Raventós i Blanc i el seu fill Manuel Raventós Negra que, el 1985, van fundar el celler Raventós i Blanc, enmig d'aquesta històrica finca familiar. Avui Pepe Raventós, la 21a generació, es troba al capdavant del projecte. Es va formar en viticultura amb Didier Dageneau al Loire, Domaine Hubert Lamy a Bourgogne, Heral Hexamer a Nahe o Philippe Blanc a Alsàcia.

L'excepcional quantitat de fòssils marins que es troben en els sòls de la finca atorga als seus escumosos una marcada tipicitat salina i mineral. El sòl on ara apareix roca mare amb fòssils marins estava cobert pel Mediterrani fa més de 16 milions d'anys.

Pepe Raventós viu i treballa a la finca, on ara també hi ha una granja amb cabres i ovelles que pasturen per les vinyes per tal d’evitar les segues i mantenir el bosc, i tres cavalls que treballen la terra. De l’any 2002 al 2010 el celler es va bolcar en interpretar la naturalesa de la finca i va estudiar la geologia de les seves terres amb Olivier Tregoat, geòleg i expert en la matèria, i l'orografia i composició amb altres reconeguts experts. Raventós i Blanc és una finca orgànica certificada des del 2009 i biodinàmica amb Certificació Demeter des del 2013. Els preparats biodinàmics es realitzen a la mateixa finca, treballant amb compost dels seus propis animals, i sembrant les cobertes vegetals per estructurar millor el sòl. Una autèntica granja moderna que forma un ecosistema sostenible.

El 2012 va abandonar la DO Cava i, d'acord amb les característiques dels seus sòls i el seu treball a la vinya, va crear la denominació Conca del Riu Anoia, una zona delimitada geogràficament per la vall del riu Anoia, centrada en l'elaboració d'escumosos. Aquesta té uns requisits estrictes de viticultura: elaboració pròpia, treball amb raïms de vinyes pròpies (al menys un mínim del 80%), cultiu de varietats autòctones, aplicació de la viticultura biodinàmica, i escumosos amb una criança mínima de 18 mesos i sempre d’anyada.

Al celler la verema sempre es realitza manualment i amb selecció del raïm a la vinya. Aquest raïm arriba sencer al celler per proximitat i pel seu transport en cubs i remolcs petits, i es fa un desfangat estàtic per netejar el most. Seguidament realitza la fermentació alcohòlica a temperatura controlada (17-20ºC) en dipòsits d'acer inoxidable. Les parcel·les es vinifiquen per separat i, quan acaba la fermentació, els vins romanen amb les seves mares i es duen a terme bâttonages dins el dipòsit. El tiratge i la segona fermentació es fa seguint el mètode tradicional amb criances mínimes de 18 mesos sobre les seves mares. Finalment, es duu a terme la clarificació manual en pupitres realitzant el remogut de les ampolles durant uns 20 dies. Seguidament, es realitza el desgorjament i l'expedició de l'escumós. 

Anyada 2015
La 2015 va ser una anyada extremadament seca amb temperatures extremes, una gelada a l'abril i una onada de calor del maig al juliol. La tardor va ser calorosa i molt humida (308 l/m2) i l'hivern, fred amb gran nevada inclosa el 4 de febrer, que va deixar fins a 10 cm de neu en algun lloc de la finca. L'inici de la primavera va ser fresc, amb una gelada la nit del 9 d'abril que va provocar cremades en un 5% dels brots de xarel·lo de la Vinya dels Fòssils (orientació nord). Al maig va arribar la primera onada de calor que es va repetir a finals de juny, i es va quedar durant gairebé un mes, el que la va convertir en una de les onades de calor més llargues dels últims 20 anys. A tot això s’hi va sumar una pluviometria de 62 l/m2 des del gener fins al juliol, el que va provocar unes condicions extremes per al desenvolupament vegetatiu. Una de les anyades amb més contrastos que recorden a Raventós i Blanc.

Raventós i Blanc De La Finca 2015 és un assemblatge d'un 50% de xarel·lo (plantada en vas el 1964 i espatllera el 2002), un 31% de macabeu (plantada en espatllera el 1994) i un 19% de parellada (plantada en vas el 1984) de 9 parcel·les de la Vinya dels Fòssils, situada a les terrasses més altes del riu Anoia, on es troben sòls marins amb un alt contingut en argiles grises, sorres i fòssils marins. El primer assemblatge d'aquest escumós ho va fer Josep Maria Raventós i Blanc, el fundador del celler, i va sortir al mercat just després de la seva sobtada mort. Les vinyes tenen una coberta vegetal espontània i s'han utilitzat infusions com fitoteràpia per tal de minimitzar l'ús del coure i el sofre, a més d'aplicar un control de la Lobesia botrana per confusió sexual. El raïm va entrar per gravetat al celler i en cada etapa hi ha una atmosfera controlada amb neu carbònica. El premsat va ser lent i a baixes pressions i el desfangat estàtic a baixes temperatura. La primera fermentació es va dur a terme en dipòsits d'acer inoxidable a temperatura controlada, separant tant varietats com tipus de sòl. Després es va procedir a l’assemblatge, la segona fermentació en ampolla i una criança de més de 3 anys en posició de rima. No s’ha afegit cap licor d'expedició.

Raventós i Blanc De La Finca 2015 té un delicat color groc palla, límpid i amb reflexos d'or vell i una bombolla fina i de despreniment ràpid. Al nas és subtil i elegant amb notes de fruites blanques madures que recorden l'albercoc, la poma vermella i la pera amb un subtil toc de llevat, llorer sec i marcades notes salines i de pedra foguera. A la boca té una bombolla petita, integrada i cremosa que atorga una textura suau i agradable. Una bona frescor equilibra el conjunt i el fa ampli i persistent amb intenses aromes finals de molla de pa i un subtil punt torrat. Per gaudir-lo des d'ara i en els propers 5 anys, acompanyant un dinar de principi a fi, amb amanides, carns blanques, peix i marisc, així com amb grans formatges de vaca. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) o a la copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

De la Finca 2015 prové d'una de les nostres vinyes més històriques, plantada en vas el 1964: la Vinya dels Fòssils”, afirmen des del celler.