SELECCIÓ NÚM. 296, GENER DE 2020

“GRANS VINHOS DE PORTUGAL”

1 Niepoort Lagar de Baixo 2017
1 Niepoort Dão Rotulo Branco 2017
1 Niepoort Drink Me Nat Cool 2018
1 Susana Esteban Aventura 2016
1 Susana Esteban Procura 2015
1 Susana Esteban Procura Na Ânfora Blanco 2018

Preu especial socis d’“El Club”: 95,95€

Comencem l’any amb Portugal, una selecció especial que ens porta fins a Alentejo, Bairrada i Dão de la mà Dirk Niepoort i Susana Esteban.
Dirk Niepoort és un dels personatges més inquiets del món del vi. Va revolucionar el Douro amb magnífics vins blancs i negres, demostrant que hi ha vida més enllà dels Portos, i ara és tot un referent entre els grans vins de país lusità. Lagar de Baixo s’elabora amb la varietat autòctona baga, i és un vi delicat i seductor, que vol posar en valor els vins negres de Bairrada; Dão Rotulo Branco és un blanc fresc i sense maquillatge, assemblatge de diverses varietats blanques en desús com borrado das moscas o rabo de ovelha; Drink Me Nat Cool, finalment, forma part d’un nou concepte de vi, una proposta accessible, lleugera i fresca, elaborada també amb baga.
Susana Esteban, d’origen gallec, va decidir emprendre la seva aventura personal en 2009 després de treballar a diversos cellers de Douro i Alentejo. Va començar amb dues boniques parcel·les que va trobar el 2011 i, a poc a poc, ha anat incorporant vinyes al seu projecte. Aventura i Procura són els dos vins negres amb els quals va iniciar el seu pas d’enòloga a elaboradora de vins. El primer, elaborat principalment amb aragonés i touriga nacional, és suau, fresc i elegant. Procura és un assemblatge d’alacant bouschet i altres varietats autòctones. Un vi negre poderós, delicat i amb personalitat. Procura Na Ânfora és la nova anyada del seu vi blanc criat en àmfora, una proposta mineral i complexa al nas d’elaboració tradicional. Sis propostes que demostren la gran riquesa dels vins de Portugal.

NIEPOORT. BAIRRADA I DÃO
Niepoort és una companyia d’origen holandès que va fundar Eduard Kebe el 1842. Quan va morir l’any 1858, va prendre el relleu la família Niepoort. Des de llavors, la direcció de l’empresa ha anat passant de pares a fills fins arribar a la cinquena generació actual. Des del 1987 és Dirk Niepoort qui capitaneja el celler, sempre revolucionant els ideals tradicionals i demostrant que Portugal també pot ser un referent de grans vins. Ja a l’any següent de la seva entrada a la direcció va participar amb èxit al Festival de Portos de Copenhaguen. I, en desacord amb l’opinió majoritària de la família, va apostar pels grans Vintage a partir dels 3 mesos i no dels 16, així com per elaborar vins amb microvinificacions a favor de la singularitat. La seva filosofia és la d’unir tradició i avantguardisme per aconseguir més frescor en els seus Vintages i Late Bottle Vintage (LBV).

Entre 1987 i 1988, Niepoort va comprar les velles quintas (parcel·les) en estat decadent de Quinta de Nápoles i Quinta do Carril, amb 15 hectàrees de vinyes joves i 10 de vinyes velles.

L’any 2000 es va iniciar el procés de disseny del nou celler a Quinta de Nápoles i el 2007 va començar la seva edificació. El principal repte de l’arquitecte Andreas Burghardt era que l’edifici, situat en un turó amb vistes al Douro i a la vall, es mimetitzés amb el paisatge. Per aconseguir-ho, les principals parts del celler es troben sota terra i les parets exteriors s’han recobert de pedra natural. A la zona visible també impera el concepte minimalista amb formigó i acer. Finalment, el vell museu a Vale de Mendiz va entrar a formar part de Niepoort el 2003 i es va convertir en un celler exclusiu per a Portos.

Les naus d’emmagatzematge, assemblatge, criança, embotellat, etiquetat i comercialització estan a Serpa Pinto a Vila Nova de Gaia. Envoltada per altres cellers, Rua de Serpa Pinto és, a més, el lloc màgic on descansen els vells vins de Niepoort. En els últims anys, Dirk Niepoort també ha adquirit vinyes a Dão (Quinta da Lomba, una antiga vinya comprada el 2013) i Bairrada Quinta de Baixo, el 2012). Els vins que formen part d’aquesta selecció (Lagar de Baixo, Drink Me Nat Cool, Dão Rotulo Branco) pertanyen a aquestes dues últimes regions.

Niepoort elabora Tawnies, Colheitas, Garrafeiras, LBV i Vintages, i ha intentat dividir els Portos en dos estils per acostar als amants de vi aquest món tan complicat. Els seus Dum representen la categoria dels Ruby, LVV i Vintage, i els Dee són els Tawny, els vins de 10, 20 i 30 anys i els Colheitas. Les dues gammes tenen a l’etiqueta els personatges del llibre d’Alícia al país de les meravelles dibuixats per Regina Pessoa.

Anyada 2017 a Bairrada
L’hivern 2016-2017 a Bairrada va ser molt sec. A finals d’abril i principis de maig hi va haver algunes pluges, però el va seguir un estiu molt sec. Els baixos nivells d’humitat van reduir el risc de malalties i es va poder evitar l’ús de tractaments per a la vinya. A causa de la calor extrema i de les condicions seques, el raïm va madurar molt ràpidament. La verema va començar 3 setmanes abans que l’any anterior, allargant-se del 17 d’agost al 19 de setembre.

Lagar de Baixo 2017 és un monovarietal de baga, una varietat per la qual Dirk Niepoort sent passió. Aquesta, en concret, neix a Quinta de Baixo (Bairrada) de velles vinyes, d’entre 40 i 60 anys, de Cantanhede, zona de sòl calcari, que dona vins d’un lleuger color groc, baixos en alcohol, elegants i fins. El vi va fermentar en cups oberts i en tines d’acer inoxidable de 2.500 L, on també va fer la fermentació malolàctica. Criança de 20 mesos en grans botes i embotellat sense filtrar. Producció total de 9.900 ampolles.

Lagar de Baixo 2017 té un preciós color granat, molt brillant i límpid. Al nas es mostra lleugerament tímid, però a mesura que passa el temps, afloren aromes de fruites de baia com els gerds i les cireres negres, amb lleugers tocs especiats que recorden el pebre rosa i que es conjuguen amb notes balsàmiques com l’eucaliptus. A la boca és rodó i estructurat amb una textura etèria de tanins polits, només presents a la fi de boca, però que després d’uns mesos en ampolla es fondran amb el conjunt. Una bona frescor el converteix en un vi equilibrat i agradable, ideal per acompanyar plats de pasta amb salsa, arrossos de muntanya, carns fredes o a la brasa, i formatges de cabra o ovella amb poc temps de curació. Per gaudir des d’ara i en els pròxims 4 anys, servit lleugerament fresc, entre 15 i 17ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum Extreme (6416/0).

Lagar de Baixo 2017 és el millor vi de Niepoort si parlem de relació qualitat-preu. És un exemple de la tipicitat de la pedra calcària de Bairrada i la tipicitat de la baga també de Bairrada. Un vi fi i elegant, envellit a tines de 2.500 litres durant gairebé 2 anys”, comenta Dirk Niepoort.

Anyada 2017 a Dão
Aquesta anyada va tenir un hivern sec amb precipitacions molt més baixes que la mitjana dels últims 30 anys. El va seguir una primavera càlida i seca, amb onades de calor que van persistir fins al començament de l’estiu. Amb l’augment de les temperatures mitjanes i la manca de pluja, es va viure un avanç del cicle vegetatiu dels ceps d’aproximadament dues setmanes, des de la brostada fins al verol. Aquesta situació va continuar durant l’estiu i va conduir a un inici primerenc de la collita que va resultar ser particularment intensa i curta. Els raïms es van collir de velles vinyes i es van transportar acuradament al celler on es van premsar. El vi va estar fermentant en cups oberts durant 4 setmanes i va acabar el procés a tines d’acer inoxidable. La criança va tenir lloc en aquestes mateixes tines, durant 20 mesos, en contacte amb les seves mares.

Dão Rotulo Branco 2017 és un assemblatge de varietats gairebé extingides com borrado das moscas, rabo de ovelha i cercial, entre d’altres. La idea a l’hora d’elaborar aquest blanc era fomentar la biodiversitat de les varietats i a Dão la que predomina és la varietat encruzado. Les varietats de l’assemblatge procedeixen de vinyes amb edats compreses entre els 40 i els 60 anys, situades a 450 metres sobre el nivell de la mar. El vi ha realitzat la fermentació malolàctica en dipòsits de ciment i la fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable. S’ha criat durant 12 mesos en dipòsits de ciment. Producció de 6.000 ampolles.

Dão Rotulo Branco 2017 té un bonic color groc llimona pàl·lid, molt brillant i límpid. Al nas és fragant amb intenses aromes de fruites cítriques que recorden la pell de la llimona fresca, fruita blanca com la poma verda i un marcat punt de fonoll fresc. A la boca recorre el paladar amb una textura molt sedosa que es veu equilibrada per una frescor que el vertebra fent-ho vibrant i viu. Deliciosos records de fruita blanca madura, amb un lleuger toc de fusta torrada i un punt de síndria. Un blanc ideal per compartir durant els aperitius o acompanyant peix i marisc, sashimi o sushi i carns blanques amb salsa. Per gaudir des d’ara i en els pròxims dos anys, servit entre 8 i 12ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Dão Rotulo Branco 2017 és un Dão típic de sòls granítics. Molt fresc, envellit i fermentat en dipòsits de ciment. Bona acidesa, bona complexitat i molta frescor”, diu Niepoort.

 Anyada 2018 Bairrada
Aquesta anyada va ser difícil per les abundants pluges que es van registrar entre els mesos de gener i maig, el que va provocar que hi hagués poc raïm, però de molta qualitat. En aquestes condicions climatològiques, va ser extremadament important implementar tractaments de prevenció. L’estiu va portar altes temperatures que, juntament amb les grans reserves d’aigua del terra, van facilitar una maduració òptima del raïm. La verema manual va començar el 27 d’agost i va acabar el 5 d’octubre.

Drink Me Nat Cool 2018 s’elabora amb la varietat baga de vinyes que tenen una edat d’entre 40 i 100 anys, situades a la zona de Bairrada, plantades sobre sòls calcaris. Un fantàstic vi negre que vol expressar un nou perfil de la varietat, més accessible i lleuger. S’ha criat durant 6 mesos en dipòsits d’acer inoxidable. S’han elaborat un total de 16.000 ampolles.

Drink Me Nat Cool 2018 té un bonic color vermell cirera poc profund i molt brillant. Al nas desplega unes intenses aromes de fruites vermelles silvestres com les groselles i els gerds, amb un punt floral que recorda la violeta i un lleuger matís especiat de clau i pebre negre. A la boca és com un suc de fruites acabat d’esprémer, recorre al paladar fresc i lleuger amb uns tanins gairebé imperceptibles. A la fi deixa uns intensos records de fruites de baia, amb un punt de caramel de fira i regalèssia vermell. Molt agradable i eteri, el vi negre perfecte per acompanyar un aperitiu, una taula d’embotits, pop a la brasa, formatges de vaca i ovella. Per consumir durant els pròxims 3 anys, servit lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Drink Me Nat Cool 2018 és un vi súper fresc, molt lleuger, afinat, no envellit en fusta (només inoxidable). Té una gran expressió de Bairrada i la varietat baga amb una lleugeresa i caràcter que s’adapta bé a diversos tipus d’aliments”, explica Dirk Niepoort.

SUSANA ESTEBAN. ALENTEJO
Susana Esteban, gallega de Tui (Pontevedra), va començar a treballar a Portugal el 2002 i el 2009 va decidir emprendre la seva aventura personal després de treballar en diversos cellers de Douro i Alentejo. Llicenciada en Ciències Químiques per la Universitat de Santiago de Compostela i Mestra en Viticultura i Enologia per la Universitat de la Rioja, havia treballat com a enòloga a Quinta do Cotto (1999) i a Quinta do Castro (de 2002 a 2007) al Douro, abans de traslladar-se a Alentejo, on assessora diversos cellers, a més d’elaborar els seus vins. Amb el seu projecte, té l’objectiu d’oferir vins d’Alentejo amb un caràcter diferent de l’estil tradicional de la zona.

Durant dos anys va estar buscant la vinya perfecta i, finalment, el 2011, va trobar dues boniques parcel·les, una a Évora amb sòls d’esquist, i una altra a Portalegre, al Parc Natural de Serra de São Mamede. D’ambdues sorgir el seu primer vi: Procura.

A poc a poc ha anat incorporant vinyes i elaborant nous vins seguint diferents mètodes d’elaboració i sempre amb l’ús de varietats autòctones. La seva trajectòria va ser reconeguda en 2012 quan va ser nomenada Enòloga de l’Any per la publicació portuguesa Revista de Vinhos, convertint-se en la primera dona a la qual se li havia atorgat aquest títol. En 2016, va rebre el premi Productora revelació de l’any 2015 per la prestigiosa revista Wine - Essència do Vinho. Actualment, elabora vuit vins: tres blancs, quatre vins negres i un rosat.

Aventura 2016 és un assemblatge d’un 40% d’aragonês, un 40% de touriga nacional i un 20% de varietats tradicionals de Portalegre. Es van veremar manualment en caixes de 20 kg amb selecció manual en celler. La vinificació es va dur a terme en petits dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada. Producció de 16.980 ampolles. Tal i com indica el seu nom, aquest vi va suposar l’inici de la seva aventura: després de 15 anys treballant com enòloga es va convertir en elaboradora.

Aventura 2016 és d’un preciós color granat amb reflexos robins, profund i brillant. Al nas és una explosió d’aromes de fruites fresques com les groselles, els gerds i la pruna vermella, amb un lleuger record especiat i un punt làctic que recorda el iogurt de maduixes. A la boca és fresc i voluminós amb una textura sedosa i agradable que recorre el paladar amb agilitat. Intenses aromes es marquen a la fi de paladar amb exuberants records de fruites silvestres i un punt floral de violeta i regalèssia vermell. Per gaudir des d’ara i en els següents 4 anys acompanyant arrossos de muntanya i carns vermelles a la brasa, així com formatges de cabra i ovella cremosos. Per gaudir lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC servit en una copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum Extreme (6416/0).

Aventura 2016 és un vi elaborat amb un 40% de touriga nacional, una de les varietats més importants de les moltes que hi ha a Portugal, sense passar per bota. Per la seva anyada i elaboració és un vi molt fresc”, afirma Susana Esteban.

Procura 2015 és un assemblatge de 55% alacant bouschet i un 45% de varietats autòctones de la vinya de Portalegre. Aquest vi neix de les dues primeres parcel·les que Susana Esteban va trobar després de dos anys de recerca. Mentre que una d’elles amaga una vinya d’alacant bouschet amb molt baixos rendiments, plantat en sòls d’esquist, prop d’Évora, la segona guarda una vinya mixta tradicional en una part molt més fresca d’Alentejo amb rendiments extremadament baixos que afegeix característiques inusuals al vi. Els raïms es van veremar manualment en caixes de 20 kg i es van seleccionar en celler. El vi es va vinificar en cups petits d’acer inoxidable a temperatura controlada i es va criar durant 16 mesos en botes de roure francès, 30% noves i un 70% de segon any. Les 4.490 ampolles elaborades es van embotellar l’abril de 2018.

Procura 2015 té un seductor color grana profund amb reflexos robí. Al nas es mostra tímid i a poc a poc van apareixent seductors i concentrats aromes de fruites més negres i vermelles en el punt just de maduració que es conjuguen amb intensos aromes especiats de pebre negre, regalèssia i clau d’espècia. A la boca és ampli i voluminós, el vi envolta el paladar amb una textura plena de tanins sucosos i rodons vertebrada per una bona frescor que aporta un equilibri perfecte. Intensos i plaents records finals de groselles, cafè i un punt d’eucaliptus. Ideal per acompanyar carns vermelles a la brasa, caça menor amb bolets de temporada i formatges curats. Per gaudir des d’ara i en els pròxims 7 anys, servit entre 16 i 18ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

En paraules de Susana Esteban: “L’any 2015 va ser un any excepcional a Portugal, Procura 2015 està elaborat a una base d’alacant bouschet i una vinya de més de 85 anys situada a la part nord de Serra de São Mamede. Un vi amb molta personalitat, estructura i frescor”.

Procura Na Ânfora Blanco 2018 s’elabora amb diverses varietats autòctones de vinyes de 85 anys plantades a Serra de São Mamede, a 700 metres d’altitud. El raïm es va veremar a mà en caixes de 20 kg i es va seleccionar a l’entrada de celler. Les àmfores o talha eren les que es feien servir per vinificar tradicionalment a Alentejo. Aquest vi de Susana Esteban també s’ha elaborat i envellit durant 6 mesos en àmfores d’argila vermella, però es va vinificar després d’haver estat premsat i decantat amb control de temperatura. Es va embotellar el març de 2019 i només s’han elaborat 4.815 ampolles.

Procura Na Ânfora Blanco 2018 té un bonic color daurat molt pàl·lid i brillant. Al nas és molt perfumat amb exuberants notes de fruites blanques fresques com la poma, flors blanques i marcats records cítrics amb la pell de llima i herbes mediterrànies com el fonoll i un punt d’anís. A la boca té una entrada fresca amb un recorregut àgil i fresc que intensifica les aromes finals de llimona. Ideal per acompanyar entrants o amb peixos a la brasa, arrossos de marisc i formatges cremosos. Per gaudir des d’ara i durant els 5 anys vinents. Servir entre 10 i 12ºC, a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Procura Na Ânfora Blanco 2018 procedeix d’una vinya extraordinària de 85 anys amb barreja de varietats autòctones i està elaborat en àmfores centenàries, encara que utilitzant la tecnologia actual per preservar la identitat de la vinya”, explica l’enòloga.