SELECCIÓ NÚM. 297, FEBRER 2020

SELECCIÓ Nº. 297, FEBRER 2020

Preu especial socis d’“El Club”: 79,95€

En els últims anys s’ha redescobert la Sierra de Gredos, una regió muntanyosa i amb identitat pròpia que discorre entre tres comunitats autònomes (nord de Toledo, sud d’Àvila i oest de Madrid). Fins fa 10 anys, la treballaven principalment cooperatives que venien els seus vins a dojo i se centraven en elaboracions poc cuidades. No obstant això, l’arribada d’una nova generació de viticultors a l’última dècada i l’esforç d’elaboradors compromesos han aconseguit que el potencial de Gredos torni a posicionar-se al mapa vitivinícola mundial. Uns elaboradors que treballen vins de produccions limitades, que han aconseguit el reconeixement internacional i han realçat el magnífic patrimoni de la zona, format per velles vinyes que s’estenen a les valls i vessants de les muntanyes entre els 600 i els 1.200 metres d’altitud. La garnatxa o l’albillo també són part d’aquest gran patrimoni.
Daniel Landi i Fernando García es van conèixer a la universitat mentre cursaven un màster d’enologia i van començar a elaborar vi junts el 2007, a Liébana. Aquest va ser l’origen de Comando G, un petit celler amb idees renovadores i amb la convicció que l’origen del vi era a la vinya. D’aquí el seu treball artesanal, manual, que fuig d’artificis i que busca la identitat del lloc. La Bruja de Rozas és el seu vi d’iniciació. Un vi negre elaborat amb garnatxes de 40 anys sobre un terrer granític a Rozas de Puerto Real. Aquests dos joves elaboradors van començar a col·laborar amb Uvas Felices el 2010. Es van seleccionar diverses finques de Cadalso de los Vidrios, Cenicientos i Rozas de Puerto Real, on hi havia velles garnatxes, amb la intenció d’elaborar vins que reflectissin els diferents caràcters de la garnatxa conreada a la Sierra. Així van néixer El Hombre Bala, La Mujer Cañón i Reina de los Deseos. El Hombre Bala Albillo Real 2018 és l’última novetat que sorgeix d’aquesta col·laboració. Un vi elaborat amb albillo real de més de 60 anys que té la mateixa força i potència que el seu homònim de garnatxa, així com una elegància i textura més que seductores. El Hombre Bala 2016 és una garnatxa fresca amb una criança en bota que li aporta profunditat, complexitat i equilibri.
El 2015 va néixer Agrícola de Cadalso, un altre projecte de col·laboració de Comando G, aquest cop amb la Cooperativa de Cadalso de los Vidrios, que pretenia i pretén reivindicar la feina dels agricultors que van dibuixar el paisatge de la zona. Agrícola de Cadalso Syrah 2017 és un sorprenent vi negre, fresc, carnós i afruitat, elaborat sota la supervisió de Daniel Landi i Fernando García.
José Benavides Jiménez-Landi dirigeix el celler Jiménez-Landi situat a Méntrida, un poble de gran tradició vinícola (amb referències que daten del segle XII), situat a l’oest de Madrid, al nord de Toledo i a les bifurcacions de la Sierra de Gredos. Les seves 15 hectàrees de vinya amb edats compreses entre els 12 i els 40 anys, es compon de garnatxa i altres varietats que s’estan adaptant molt bé a la zona i que es conreen seguint l’agricultura ecològica. Jiménez-Landi El Corralón 2018 és un magnífic vi de poble amb aromes de fruita vermella, flors i espècies, molt saborós i viu.
A prop dels límits de Gredos, a Aranjuez, la família García-Pita va voler compaginar la investigació etimològica (és un dels hàbitats de papallones més importants del món) amb un projecte vitivinícola que compta amb el segell de l’enòleg Jérôme Bougnaud. Daniel García-Pita, al costat del seu fill, aplica una viticultura ecològica a les seves 14 hectàrees de vinya composta de ceps gairebé centenaris. Las Retamas del Regajal 2017, elaborat amb tempranillo, cabernet sauvignon i syrah, és el seu vi inicial, llarg i seductor, i amb una criança en bota de 14 mesos.
El Club d’aquest mes el compon una magnífica selecció de vins que demostra el gran potencial de la vinya a Espanya i el compromís i obstinació dels joves viticultors que volen posar en valor el nostre patrimoni vinícola amb un gran respecte per l’entorn.

COMANDO G. DO VINOS DE MADRID 
Darrere del projecte de Comando G estan Daniel Landi i Fernando García. Tots dos ja treballaven en el món del vi i es van conèixer el 2005 en el màster de Viticultura i Enologia de la Universitat Politècnica de Madrid. A partir d’aquí, per inquietuds similars, van començar a parlar dels vins que els emocionaven, dels seus dubtes en viticultura i enologia, de rock, d’aspiracions, de bars, d’ampolles, de cançons ... i van connectar. Van viatjar a altres zones vitícoles i, a mesura que tastaven, anaven preguntant i assentant les bases dels vins que volien elaborar. La conclusió va ser: vins que reflectissin caràcter i zona. El somni de fer un vi junts es va materialitzar el 2007. Es tractava dels primers passos de Comando G en el qual ja es donaven els elements de vinya vella, varietats locals, 100% rapa, maceracions llargues, llevats indígenes, etc. Amb el temps, Comando G s’ha convertit en un projecte compromès amb el ressorgiment socioeconòmic de la regió, la sostenibilitat i la conservació de la natura. Volen revitalitzar el sòl i recuperar vinyes velles en perill d’abandonament, així com varietats autòctones, per això una de les seves característiques és el treball amb tracció animal.
A poc a poc han tornat a posar al mapa internacional del vi la Sierra de Gredos. Allà van trobar increïbles vinyes velles abandonades i el que va començar amb 3.000 ampolles ara ja són 65.000.
Treballen 15 hectàrees de vinyes que es troben a Cadalso de los Vidrios (Madrid), Rozas de Puerto Real (Madrid), Navarrevisca (Àvila) i Navatalgordo (Àvila). Tots aquests termes municipals se situen entre els 900 i els 1.200 metres d’altitud sobre el nivell de la mar. I ho fan tenint en compte la finor, l’elegància i la mineralitat, característiques que no són altra cosa que el reflex de Gredos (garnatxa, granit i alçada).
Al celler treballen amb raïms sencers, rapa verda, maceracions llargues i baixes temperatures, així com una mínima extracció per obtenir vins delineats, cristal·lins i precisos. Confien que el temps faci que aparegui la complexitat i la mineralitat, i en això resideix el gran treball al celler, en detectar els petits avisos, en actuar quan així ho requereix el dipòsit.

La Bruja de Rozas 2018 s’elabora amb garnatxa de Rozas de Puerto Real (Madrid) –cultivada de forma ecològica– procedent de les parcel·les Entrepinos, Nebillo, Arroyo Mingo i Navapark. Aquestes parcel·les s’estenen al llarg de 13 hectàrees, se situen a una altitud de 850 i 900 metres, i tenen sòls de granit, sorra i llim. La verema va tenir lloc del 14 al 31 de setembre, després d’una anyada molt similar a la del 2016, ja que tot va estar al seu lloc i va donar peu a un vi fresc, amb una bona tensió, equilibri i mineralitat. La fermentació es va realitzar per parcel·les en tines de roure obertes amb maceracions suaus, sense utilitzar bombes i amb llevats indígenes. Després d’una criança de 9 mesos en foudres d’entre 15 i 60 hectolitres, el vi es va embotellar sense clarificar ni filtrar.

La Bruja de Rozas 2018 té un preciós color granat pàl·lid molt brillant. Al nas és seductor, amb intenses notes de fruitetes de bosc com el cassis, les groselles i els gerds acompanyats de lleugers aromes balsàmics i frescos com el llorer i l’eucaliptus, i una delicada nota floral de violeta. A la boca és com un suc de groselles, elegant i saborós, amb una textura composta de tanins eteris i suaus acompanyats per una gran frescor que convida a prendre un segon glop. Al final persisteixen les aromes de gerd amb un lleu record especiat i de caramel. Un vi negre molt fresc que gràcies al seu caràcter fruita serà el company ideal d’aperitius, taules d’embotits, carns fredes, aus guisades i formatges cremosos de cabra. Per gaudir des d’ara i en els propers dos anys –servit lleugerament fresc– entre 14 i 16ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

La Bruja de Rozas 2018 és un vi de poble, de Rozas de Puerto Real, que expressa la sensació del poble amb la fruita vermella de maduixa salvatge, cirera vermella, magrana i el sòl granític. Fluïdesa, molt bevible i frescor”, comenten des del celler.

UVAS FELICES. DO MADRID
Uvas Felices va iniciar la seva col·laboració amb els dos enòlegs i viticultors de Comando G, Fernando García i Daniel Landi, el 2010. Unint forces, es van desenvolupar tres vins que procedeixen de cinc vinyes amb velles garnatxes –entre 50 i 90 anys–. Se situen a la Sierra de Gredos i més específicament, a Cadalso de los Vidrios, al costat oest de Madrid.
La verema de cada finca comença en el moment òptim de maduració; sent la més primerenca la d’El Hombre Bala (finals de setembre), i una mica més tardanes en el cas de La Mujer Cañón i Reina de los Deseos (segona quinzena d’octubre). Cadascun dels vins es cria en botes de grans dimensions amb la finalitat de buscar profunditat, complexitat i equilibri. Són vins que reflecteixen els diferents caràcters de la garnatxa cultivada a la zona. El 2019, es va llançar una versió blanca d’El Hombre Bala anomenada El Hombre Bala Albillo Real, elaborada amb albillo real també procedent de diferents parcel·les de la Sierra de Gredos.

El Hombre Bala Albillo Real 2018 s’elabora amb albillo de vinyes velles de més de 60 anys, cultivades en ecològic i situades en diverses parcel·les de Cadalso de los Vidrios amb diferents orientacions. Les vinyes, conduïdes en vas i en secà, creixen sobre sòls pobres, granítics amb textura sorrenca, molt baixos en matèria orgànica, però amb un alt contingut en quars i sílice. Després de la selecció del raïm, les elaboracions són poc intervencionistes on s’utilitza una premsa pneumàtica suau, un desfangat en fred i fermentació en botes de roure francès. El vi va romandre 6 mesos –en les mateixes botes on va fermentar– en contacte amb les seves mares. L’anyada va ser equilibrada i de bona qualitat amb una òptima aportació de pluges durant l’any i un estiu sense temperatures extremes. Aquesta primera collita va tenir una producció de 4.979 ampolles.

El Hombre Bala Albillo Real 2018 és d’un bonic color daurat pàl·lid i brillant. Seductor i elegant al nas, té fresques notes cítriques de pell de llimona juntament amb delicades aromes florals que recorden la flor de saüc i la camamilla, acompanyades de fruites de pinyol i subtils notes especiades com la vainilla i el clau. A la boca té una textura molt untuosa que embolcalla el paladar i està equilibrada per una bona frescor que el vertebra i el fa vibrant. Plaent final de boca amb records cítrics i d’albercoc amb una nota lleugerament salina. El vi blanc perfecte per acompanyar verdures a la brasa, peix i carns blanques guisades, un arròs cremós o formatges de cabra. Per gaudir des d’ara o en els propers 3 anys servit, entre 8 i 10ºC, a la Copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/05) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Així ho defineixen a Comando G: “Untuositat amb tensió cítrica i aromes de fruita mediterrània”.

El Hombre Bala 2016 s’elabora, principalment, amb garnatxa de diferents parcel·les de Cadalso de los Vidrios que se situen a la faldilla de Peña Cenicientos i Peña Muñana. La base procedeix de tres vinyes: una situada a 850 metres amb orientació nord en el paratge Castaños del Cincho, una altra a 800 metres amb orientació sud-est situada a Peña Muñana i l’última a Viña de los Barrancos a terrasses mirant a l’est a 800 metres. El 98% del vi és garnatxa vella amb una mitjana de 60 anys i el 2% restant el completa una carinyena amb una edat mitjana de 40 anys. Elaboració poc intervencionista i fermentacions que es realitzen amb temperatures suaus i controlades, utilitzant llevats indígenes i amb aportació de rapa. El vi es va criar 14 mesos en tines i botes de 400 i 700 litres de roure francès i 6 mesos més en ampolla.

El Hombre Bala 2016 té un encantador color granat, brillant i límpid. Al nas és floral, amb records de violeta juntament amb fruits vermells com les groselles, i els gerds madurs que s’uneixen a unes delicioses notes d’herbes aromàtiques com el romaní i la farigola amb un toc final de caramel. A la boca és fresc i viu, com un suc de fruites vermelles i negres, amb una textura de tanins lleugers i elegants que li donen l’equilibri perfecte. Final llarg i persistent amb records especiats com el clau i lleugers tocs de fusta. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys acompanyant carns vermelles guisades, com una vedella amb bolets o un magret d’ànec amb salsa, així com formatges d’ovella i vaca curats. Recomanem decantar 15 minuts abans de gaudir-ho obrir-ho amb mitja hora d’antelació, i servir lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC, a la Copa Pinot Noir de la sèrie Performance de Riedel (884/67) o a la Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

El Hombre Bala 2016 és una garnatxa amb intensitat delicada, frescor i embolicada en fruits vermells”, afirmen a Comando G.

AGRÍCOLA DE CADALSO. DO VINOS DE MADRID
La cooperativa de Cadalso de los Vidrios es va fundar el 1956 per iniciativa dels viticultors de la localitat madrilenya amb el mateix nom. Eren 400 famílies que llavors elaboraven 6 milions de quilos anuals. No obstant això, aquesta situació és avui dia totalment diferent. El desenvolupament urbà dels anys 60 i la bombolla immobiliària han anat minvant l’extensió dels cultius fins al punt que es calcula haver perdut un 80% de la vinya.
Va ser a l’Edat Mitjana de la mà dels monjos cistercencs del Monasterio de Valdeiglesias quan es va estendre la viticultura a la Sierra de Gredos. Des de llavors, sempre ha estat una regió en la qual els pobles han viscut principalment de l’agricultura i el cultiu de la vinya, destacant dues varietats: la garnatxa i l’albillo. D’altra banda, Gredos està vivint un renaixement promogut per petits cellers, fet que se suma a un major potencial que la regió va adquirint i que atrau a més elaboradors. Aquesta situació contrasta amb la desaparició gradual de les cooperatives i així ho demostren les xifres: 300.000 kg/anuals (davant dels 6 milions de mitjans de segle XX).

Enmig d’aquest complex panorama apareix el projecte de col·laboració entre Comando G i la Cooperativa de Cadalso de los Vidrios, que busca aconseguir que els viticultors es puguin guanyar la vida dignament i evitar l’abandonament i la pèrdua de patrimoni històric.

Agrícola de Cadalso Syrah 2017 s’elabora amb syrah de 20 anys que procedeix del Paraje de los Pasaderos, una vinya de 2 hectàrees amb sòl granític i una aportació de quars, situat a una altitud de 700 metres. Es va vinificar en dipòsits de formigó amb el raïm desrapat, i una fermentació amb llevats indígenes a temperatura controlada. Es va criar durant 6 mesos en dipòsits de formigó.

Agrícola de Cadalso Syrah 2017 té un profund color granat molt brillant. Al nas expressa un intens caràcter de fruita amb records de melmelada de groselles i nabius unit a un toc de cireres en licor, carn de codony i una subtil nota de flors seques i caramel torrat. A la boca embolcalla el paladar amb una textura voluminosa i vellutada formada per uns tanins sense arestes i fosos en el conjunt. Una bona frescor atorga un bon equilibri i potencia els aromes finals de fruita fresca, violeta i pebre rosa. Un vi negre amb cos alhora que fresc, ideal per acompanyar carns d’au i porc guisats i amb salses cremoses, arrossos de muntanya i formatges curats de vaca i ovella. Gaudir ara o en els propers 3 anys servit entre 15 i 17ºC, a la Copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (449/30) o a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Agrícola de Cadalso Syrah 2017 té una boca afruitada i una tipicitat varietal acompanyada de caràcter vegetal”, el descriuen els seus elaboradors.

BODEGAS JIMÉNEZ-LANDI. DO MÉNTRIDA
Enclavada en una vella casa pairal amb una part que data de finals de segle XVI, aquest celler segueix la tradició dels seus avantpassats que ja elaboraven vi a les velles tines de la cova, on actualment descansen algunes de les seves ampolles. El celler actual es va fundar el 1963. El 2004 va començar una nova etapa amb José Benavides Jiménez-Landi com a director i amb l’objectiu d’elaborar grans vins que respectessin el medi ambient, la tradició i que estiguessin en equilibri amb l’entorn. La idea era fer vins de producció limitada que representessin tant el terrer com les varietats.
A les seves 15 hectàrees de Méntrida s’estén una vinya amb una edat que va dels 12 als 40 anys i es conrea seguint una agricultura ecològica. Tot i que la varietat autòctona és la garnatxa, també creixen altres varietats amb molt bona adaptació a l’entorn. Els sòls són sorrenc-granítics molt degradats, pobres en matèria orgànica, àcids i amb poca calç, a una altitud d’entre 550 i 650 metres. El clima es caracteritza per hiverns llargs i freds, protegits dels vents de nord i l’oest per la muntanya de Gredos, i uns estius calorosos amb poques precipitacions (465 mm a l’any). A Méntrida predomina un paisatge de devesa i muntanya baixa amb alzines, oliveres, roures i pollancres, tomanins, farigoles i ginestes. A més del cultiu de la vinya, també hi ha camps de cereals i oliveres.
A Real de San Vicente (Toledo) compten amb 5 hectàrees de vinyes velles de garnatxa amb edats que van dels 40 als 70 anys i que es troben entre els 750 i els 850 metres d’altitud sobre sòls sorrencs i granítics d’origen silici. També es tracta de parcel·les que es treballen seguint una agricultura ecològica i biodinàmica. Amb hiverns molt freds i secs i estius molt càlids, les pluges es concentren a la tardor i primavera i ronden els 900 mm anuals. Aquí, el paisatge és de pinedes, ginebres, alzines, arboços, noguers i castanyers, que es compagina amb el cultiu de raïm.
Atès que en el celler busquen que els vins reflecteixin l’entorn, les seves elaboracions són molt naturals, de manera que treballen amb llevats autòctons de la mateixa vinya sense utilitzar productes químics i sent poc intervencionistes. Les fermentacions es realitzen separant les diferents parcel·les dels pobles de Méntrida i El Real de San Vicente. A la vinificació, es treballa amb dipòsits d’acer inoxidable i tines obertes de fusta sense màquines, només amb trepitjats i treballs manuals. No s’estabilitza en fred i tampoc es clarifica ni filtra. Les criances es duen a terme únicament en botes de roure francès amb torrats lleugers i de mides que van dels 500 als 3.000 litres i s’embotella amb dosis mínimes de sulfurós.

Jiménez-Landi El Corralón 2018 és un assemblatge de syrah i cabernet d’una vinya relativament jove (15 i 20 anys, respectivament) de Méntrida i de garnatxa procedent de vinyes de 60 anys plantades en secà, situades a Real de San Vicente. Per a la seva elaboració s’ha deixat un 30% de rapa, es va realitzar una maceració pre-fermentativa en fred amb dos remuntats diaris curts per a, posteriorment, realitzar una criança en botes de 500 litres i foudres amb la intenció de domar tanins sense perdre la identitat de les varietats i el perfil del vi.
L’anyada 2018 va ser força equilibrada. Després d’un hivern sec i amb temperatures moderades, la primavera va ser molt plujosa i temperada, el que va permetre a les plantes acumular reserves per a l’estiu, una estació que va ser càlida, però no en excés. Aquesta moderació va donar lloc a una maduració controlada. La verema va començar a mitjans de setembre amb molt bons equilibris entre sucre i acidesa. ”Ha estat sens dubte una de les meves anyades favorites juntament amb la 2017 i la 2010”, afirma José Benavides Jiménez-Landi, el director del celler.

Jiménez-Landi El Corralón 2018 té un preciós color robí profund i brillant. Al nas es mostra tímid en un primer instant i a poc a poc va apareixent una simfonia de fruites de baies fresques com les groselles, les maduixes, les mores i les prunes, amb intenses notes d’herbes aromàtiques com la menta i el romaní, i un delicat perfum de violeta. A la boca és voluminós i plaent, amb una textura sedosa formada per uns tanins que només apareixen al final de boca. Combinats amb una bona frescor, li atorguen potencial de guarda. Persistents records finals de suc de groselles i espècies com el clau i la fulla de tabac. Un vi negre ideal per acompanyar carns blanques amb salsa, arrossos i formatges blancs cremosos. Per gaudir ara o guardar 4 anys a la cava particular. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (449/30) o a la Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

Jiménez-Landi El Corralón 2018 és el nostre vi més humil que representa la tipicitat de les nostres vinyes situades al poble de Méntrida, que s’estenen sobre 15 hectàrees. Es tracta doncs d’un vi de village que identifica les característiques de les vinyes situades sobre sòls sorrencs i granítics", explica José Benavides Jiménez-Landi.

EL REGAJAL. DO VINOS DE MADRID
Des dels seus inicis, Daniel García-Pita, propietari i enòleg del celler, i el seu fill confiaven en el gran potencial dels vins de la DO Madrid. Van comptar amb l’ajuda de l’enòleg Jérôme Bougnaud –la 4a generació d’una família de viticultors de Cognac (França) que ha treballat estretament amb Peter Sisseck a Quinta Sardonia i Pingus– per aconseguir-ho. El 1998 s’inicia aquest projecte familiar amb la plantació de la primera vinya que, actualment, compta amb 14 hectàrees de tempranillo, cabernet sauvignon, merlot, petit verdot i syrah. De fet, els anys d’experiència de Bougnaud a Ribera del Duero també el van portar a crear Galia el 2009, un projecte amb Daniel García-Pita fill en el qual treballa amb ceps gairebé centenaris de Soria, Burgos i Valladolid.
A més de ser una finca coneguda mundialment des de mitjans de segle XIX per la societat d’entomòlegs (viuen 77 espècies de papallones), Regajal és un projecte vitivinícola familiar que vol posar en relleu els vins de Madrid, seguint els preceptes de la biodinàmica. Compta amb un celler subterrani que es manté a baixa temperatura situada entre les vinyes i, amb un enfocament de mínima intervenció, utilitza llevats autòctons per a totes les fermentacions i treballa sense addició de sulfurós.

Las Retamas del Regajal 2017 és un assemblatge de tempranillo, cabernet sauvignon, syrah, petit verdot i merlot que s’ha criat durant 14 mesos en bota de roure francès.

Las Retamas del Regajal 2017 té un bonic color robí brillant i profund amb reflexos granats. Al nas apareix una deliciosa aroma de violetes acompanyada de fruites negres com les mores i les groselles. En segon terme, hi ha notes balsàmiques i espècies com l’eucaliptus sec, el pebre i el clau, que acaben de completar seva el seu seductor perfum. A la boca té una textura voluminosa i suau, amb un entramat de tanins polits que li atorguen volum, pes i estructura, tot això ben equilibrat per una bona frescor. Un final de boca molt llarg amb records de fruites negres, espècies i un punt de vainilla i caramel torrat. Un negre perfecte per acompanyar carns vermelles i de caça menor guisades, plats amb tòfona i formatges d’ovella i cabra curats. Per beure des d’ara o durant els propers 5 anys, entre 16 i 18ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Grape de Riedel (6404/0) o a la copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (449/30).

Las Retamas del Regajal és un vi espontani i fàcil d'entendre que conserva, no obstant això, les característiques essencials del celler. La seva criança en botes de roure francès aconsegueix respectar els valors fonamentals de la fruita”, resumeix Daniel García-Pita.