SELECCIÓ NÚM. 300, MAIG DEL 2020

"SELECCIÓ 300"

Les Terrasses 2017 (DOQ Priorat)
Pago de Carraovejas 2017 (DO Ribera del Duero)
Terras Gauda La Mar 2017 (DO Rías Baixas)
Finca Allende 2013 (DOCa Rioja)
Paisajes Cecias 2010 (DOCa Rioja)
L’Equilibrista 2016 (DO Catalunya)

Preu especial socis d'“El Club”: 104,95

 

A l’olímpic any 1992 vam iniciar El Club. Al llarg d’aquests 28 anys hem recorregut la diversitat del món del vi, escollint els vins que ens emocionen, proposant les últimes novetats, elaboracions exclusives i produccions limitades de joves viticultors que han obert nous camins i que amb el pas del temps s’han convertit en veritables estrelles.
Avui, en aquests moments tan difícils i amb una terrible pandèmia mundial sense precedents, arribem a la Selecció Núm. 300. Ens hauria agradat poder celebrar aquesta selecció d’una altra manera, compartint amb vosaltres una bona copa de vi, però ara toca cuidar-se.
La selecció Núm. 300 és per a nosaltres molt especial. Després de 28 anys i 300 mesos proposant més de 1.600 vins diferents volíem que aquesta selecció fos un petit homenatge als socis i als elaboradors que sempre ens han donat suport. La llista de vins seria inacabable, així que vam decidir recordar els nostres inicis en el món de la distribució.
A Vila Viniteca celebrem aquest any el nostre 88è aniversari, però la distribució en exclusiva de vins arribà uns quants anys més tard, el 1991, amb la compra de dues caixes de Clos Dofí 1989 a Álvaro Palacios. A l’Álvaro li vam demanar la distribució dels seus Priorat. La seva primera anyada la va vendre gairebé en exclusiva a l’importador americà de la Romanée-Conti, i amb ell vam anar de viatge a conèixer nous projectes a Ribera del Duero.
Vam visitar Hacienda Monasterio, on vam conèixer en Peter Sisseck; Emilio Moro, on ens va atendre Don Emilio a l’antic celler i, Dehesa de los Canónigos on entre vi i vi Don Luis negociava la venda de lechazos. I també vam visitar Pago de Carraovejas, que en aquella època innovava amb un sistema de vinificació, amb obits i uns dipòsits més amples de l’habitual que aportaven al vi una fruita i una estructura més enllà del que és habitual, i que va ser el celler que vam decidir distribuir.
El tercer celler que vam distribuir va ser Terras Gauda. Com si fos la història del fitxatge d’un futbolista, amb l’Enrique Costas –que avui segueix al capdavant de la direcció– vam arribar a l’acord a la terrassa d’un bar a Les Rambles de Barcelona.
A Miguel Ángel de Gregorio el coneixem des de la seva llunyana etapa com a responsable d’enologia de Bodegas Loriñón i el seu Dominio de Conte. El 1995 vam viure de primera mà la posada en marxa del seu projecte personal: Finca Allende. També amb ell, el 1998 va arribar Paisajes, i vam iniciar un apassionant camí que de mica en mica aniria desenvolupant-se a altres zones vinícoles d’Espanya en col·laboració amb grans amics viticultors.
El sisè vi de la selecció és un vi molt nostre, la propera anyada 2016 de L’Equilibrista que elabora Siscu Martí –viticultor i copropietari de Vila Viniteca– a la seva finca de Ca N’Estruc.

Sis vins que són part de la nostra història i que estem segurs que us encantaran.

I només ens queda donar-vos les gràcies. Moltes gràcies per la vostra fidelitat. Moltes gràcies per animar-nos a millorar cada dia.

ÁLVARO PALACIOS. DOQ PRIORAT
Álvaro Palacios és un dels homes que ha revolucionat el panorama vitivinícola espanyol i que ha aconseguit posicionar els seus vins al mapa dels grans vins del món.
A finals dels anys 80 va formar part del petit grup de la Renaixença del Priorat que, amb molt pocs mitjans econòmics, però amb una gran passió i talent van ser decisius en l’apogeu i resplendor vitivinícola que avui té la zona.
A la dècada dels 90, juntament amb el seu nebot Ricardo Pérez Palacios va redescobrir una altra regió històrica: El Bierzo. Allà van fundar junts Descendientes de J. Palacios (en honor al seu pare i l’avi d’en Ricardo). Uns anys més tard, va tornar al seu Alfaro natal i va comprar a la seva mare el celler familiar Palacios Remondo.
Amb la compra de 24 ampolles de Clos Dofí 1989 l’any 1991, a Vila Viniteca vam iniciar el camí de la distribució en exclusiva de grans vins fins. Avui, gairebé 30 anys després, moltes coses han canviat en el món del vi.
Actualment, Álvaro Palacios té al Priorat 40 hectàrees en propietat a l’emblemàtic municipi de Gratallops, 3 hectàrees a La Vilella Baixa i 3,5 hectàrees a Bellmunt del Priorat, amb el 75% plantades en costers seguint els pendents pronunciats tradicionals del Priorat. La garnatxa és la varietat més plantada amb el 80%, seguida de la carinyena i la resta és picapoll negre, garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez. També s’abasteix d’un total de 140 hectàrees de vinyes d’altres viticultors que treballen coordinats amb el departament de viticultura del celler.
El celler està situat en un petit vessant, davant de Gratallops, amb una construcció pensada per treballar de forma pràctica i intel·ligent, aprofitant el desnivell del terreny per treballar per gravetat. Les instal·lacions de vinificació consten de dipòsits de ciment de 12.000 L, de 9.000 L, de 5.000 L i de 3.300 L d’acer inoxidable, a més de 30 petites tines de roure de 3.500, 2.000, 1.000 i 600 litres amb les que vinifiquen diferents parcel·les i blocs de vinya. Durant el període de criança els vins romanen en una volta arquitectònica que reprodueix la cara interior d’una bota i que reuneix les condicions ambientals idònies d’humitat i temperatura. La criança es realitza –segons el vi– en botes de roure francès, i en bocois i foudres ovals de diferents mides, de fins a 2.000 litres.
El seu primer vi al Priorat va ser Clos Dofí 1989. Després, amb l’anyada 1990, arribà Les Terrasses. El 1993 embotellà per primera vegada i per separat L’Ermita, amb els raïms de la qual ja havien estat vinificant. El 2007 va arribar Camins del Priorat. El 2015 Álvaro Palacios va comercialitzar per fi el seu vi Les Aubaguetes i el 2018 apareixia per primera vegada el seu nou vi La Baixada, provinent d’un dels vessants més emblemàtics i vertiginosos del terme de Gratallops plantat a finals del segle XX amb garnatxa i, a les zones més baixes, amb alguns ceps de carinyena i varietats blanques. Un paratge que fins aleshores havia format part de l’assemblatge de Finca Dofí i que, ja amb l’anyada 2018, es decidí elaborar i embotellar per separat. A més, amb l’anyada 2017 i després de 25 veremes, L’Ermita fou qualificada com Gran Vi de Vinya Classificada, classificació que identifica i delimita vinyes del Priorat, plantades abans del 1945 o amb una antiguitat superior als 75 anys amb un 80% de varietats autòctones (garnatxa i carinyena).

Anyada 2017
Després de finalitzar la verema del 2016, les pluges van ser moderades però suficientment espaiades durant l’hivern. Les temperatures durant aquells mesos hivernals van ser més fredes que a les dues anyades anteriors. Aquelles condicions es van esvair el març del 2017, el primer mes de la primavera climàtica, que va registrar una inusitada sequera. Per sort, la garbinada diària, brisa marina del sud-est, va humitejar els vessants de la vinya. Fins al mes de maig només van caure 60 litres, quan normalment en aquesta estació plou entre 150 i 250 litres.
Les temperatures també es van mostrar atípiques, ja que la mitjana primaveral fou 2ºC superior a l’habitual, fet que va avançar fins a 10 dies la brostada de les vinyes. La posterior floració també es va anticipar amb gairebé un 100% del quallat de la garnatxa. A l’estiu només hi va haver unes minses pluges, insuficients després de la seca i calorosa primavera. Durant els mesos de juliol, agost i setembre, tampoc va ploure, fet que es va sumar a unes temperatures amb fites de fins als 47ºC. La verema va ser una de les més primerenques de la història. Les primeres varietats es van veremar durant els últims dies d’agost. Però les varietats autòctones, especialment la garnatxa i la carinyena, i sobretot les vinyes adultes ben llaurades i cultivades, van reivindicar més que mai la seva condició i virtut mediterrània. Tot i suportar les condicions més dures, van oferir raïms molt sans. 

Les Terrasses 2017 està elaborat amb garnatxa, carinyena i un 1% de varietats blanques procedents de 9 municipis del Priorat: Gratallops, La Vilella Baixa, Bellmunt, El Lloar, El Molar, Porrera, Scala Dei, Torroja i Poboleda. Les vinyes, situades a una altitud d’entre 350 i 640 metres i amb edats que van dels 50 als 90 anys, estan podades en vas i creixen sobre sòls de pissarra (llicorella) amb estructura laminar, orientacions molt variables i textura llimosa. L’orografia està formada per vessants pronunciats coneguts com a costers.
Després d’una minuciosa selecció dels raïms, el vi va fermentar en dipòsits i es va criar durant 12 mesos en botes de roure francès, noves i de fins a 6 anys.

Les Terrasses 2017 té un color granat brillant i viu amb reflexos violacis. Al nas és profund i precís. A poc a poc apareixen una multitud de fruites vermelles com les maduixes, les cireres i els gerds, i negres com els nabius i les prunes. Al final té notes especiades de pebre, un lleu record de vainilla, massapà i herbes mediterrànies. La boca té cos, volum, estructura i longitud. És equilibrat, delicat, profund i saborós, amb el perfum final de la fruita vermella, prunes, xocolata i una lleugera nota especiada. Tot està ben armat amb uns tanins juntament amb una fantàstica frescor que li fan d’esquelet. Un gran Priorat que acompanyarà tota mena de carns vermelles, plats de caça menor, bolets, arrossos de muntanya i xai al forn. Servir, prèvia decantació –entre 14 i 15ºC– a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Pinot Noir de la sèrie Vinum de Riedel (6416/07). Per gaudir des d’ara i en els propers 15 anys. 

PAGO DE CARRAOVEJAS. DO RIBERA DEL DUERO
Pago de Carraovejas és un dels cellers emblemàtics de Ribera del Duero i un dels que més ha ajudat a prestigiar la zona. Va ser fundat el 1987 per José María Ruiz Benito (Restaurante José María en Segovia) i un grup d’empresaris que van iniciar la plantació de 15 hectàrees de vinya a la finca més cèlebre de Peñafiel (Valladolid), el Pago de Carraovejas. El 1991 van elaborar la primera collita. Des de l’any 2007, Pedro Ruiz Aragoneses –fill d’en José María– dirigeix el grup Alma Carraovejas al que ha donat un impuls important sumant a Pago de Carraovejas el seu restaurant Ambivium, Ossian Vides y Viñedos el 2013 –amb un increïble patrimoni de vinyes centenàries de verdejo a Segovia–, Milsetentayseis el 2017 (també a Ribera del Duero) i des de l’any passat Emilio Rojo i Viña Meín a Ribeiro. A partir d’aquesta collita 2020 elaboraran per primer cop a La Rioja, en el que serà el darrer projecte que s’afegirà al grup.
Actualment, Pago de Carraovejas disposa de 160 hectàrees de vinyes pròpies. La vinya està ubicada en un vessant de pendent suau, prolongat i orientat al sud-oest, on gaudeix d’una perfecta exposició al sol i roman protegit dels vents del nord per la muntanya i de les possibles gelades habituals de la zona. Les vinyes estan plantades entre els 750 i els 900 metres sobre el nivell del mar sobre sòls argilosos, arenosos, calcaris, pedregosos, profunds i ben drenats. Les varietats plantades són la tempranillo majoritàriament, cabernet sauvignon i merlot. També compren raïm a viticultors de la zona, als que exigeixen uns estrictes protocols de qualitat.
El celler està dissenyat per evitar l’ús de bombes peristàltiques. Disposen de dipòsits de 25.700 L, 15.000 L, 10.000 L, 6.500 L i de fins a 500 L. Quan el raïm arriba al celler, passa directament a una càmera on es manté fred abans d’efectuar una doble selecció de raïms i grans. Després passa a un dipòsit mòbil d’acer inoxidable que mitjançant una grua la condueix i eleva als altres dipòsits, on s’inicia la fermentació amb llevats autòctons. Els dipòsits de fermentació són més amples que alts per aconseguir un major contacte amb les pells i estan instal·lats a major alçada per una millor manipulació en els trasbalsos i descubament dels dipòsits. Així les pells cauen directament sobre la premsa. Els vins envelleixen en bota de roure francès i americà, nou i d’un, dos i tres anys.

Anyada 2017
L’any 2017 va ser un any complicat, marcat per una forta sequera, amb un hivern que va destacar per no ser especialment fred i registrar poques precipitacions. A finals del mes d’abril, hi va haver un episodi de fortes gelades que va afectar a una part de les vinyes. Per sort, gràcies a les torres anti gelades, es van poder frenar els seus efectes. Les temperatures amables de maig i juny es van saldar amb una floració òptima per a la vinya. L’estiu va ser molt calorós i amb escasses precipitacions, però els episodis de pluges de juliol i finals d’agost van ajudar a controlar el vigor i creixement de la vinya de forma equilibrada. Els rendiments finalment van ser baixos (40% menys), conseqüència de les gelades, però la producció va ser d’una gran qualitat. La verema va tenir lloc del 19 al 30 de setembre.

Pago de Carraovejas 2017 és un assemblatge format per un 94% de tempranillo, un 4% de cabernet sauvignon i un 2% de merlot. Les vinyes estan repartides per diferents vessants de la vall i l’erm, a més de 900 metres d’altitud. Plantades sobre terrenys de geologia terciària, a la superfície apareixen les margues calcàries amb presència d’argiles i gresos. Es tracta de sòls austers, que sotmeten els ceps a un gran esforç. El raïm es va collir a mà després d’un seguiment exhaustiu durant el seu cicle de maduració i després d’una primera selecció a la vinya. Va passar per càmera de fred i taula de selecció. Es va encubar sense espremut i el most es va moure per gravetat i va fermentar amb llevats autòctons de la pròpia finca. El vi es va criar en botes de roure francès i americà durant uns 12 mesos, després es va clarificar amb clara d’ou natural i es va embotellar a la primavera del 2019.

Pago de Carraovejas 2017 té un color granat preciós i molt intens amb reflexos robí. Al nas és subtil i profund, amb capes i capes de fruites negres i vermelles, madures com les cireres, les prunes i la sarsaparrella assaonades amb notes especiades de vainilla, regalèssia, nou moscada juntament amb records d’eucaliptus. La boca és sedosa, rodona i voluminosa amb deliciosos records de prunes, cireres negres i un subtil perfum de garrofa juntament amb notes especiades i torrades. Va creixent a la boca gràcies a una fantàstica estructura formada per uns tanins fins i ben domats que es van dipositant sobre la llengua. Un fantàstic tempranillo per gaudir durant una dècada acompanyant tota mena d’estofats, carns vermelles a la brasa, garrí i anyell. Servir –entre 14 i 15ºC– a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) amb un lleuger decantat abans de gaudir-lo.

BODEGAS TERRAS GAUDA. DO RÍAS BAIXAS
José María Fonseca és un dels grans promotors dels vins de Rías Baixas. El 1989 va fundar el celler Terras Gauda –a la vall d’O Rosal– que ben aviat es va convertir en un exemple a seguir. La seva aposta per l’albariño i també per la varietat caíño –tradicional a la zona–, el va portar a impulsar vins blancs frescos amb una personalitat marcada i una sorprenent capacitat de guarda.
Igual que el celler, les seves vinyes també se situen a la vall, molt a prop de la desembocadura del riu Miño, al sud de la província de Pontevedra. A una alçada que oscil·la entre els 50 i els 150 metres d’altitud sobre el nivell del mar, les vinyes ascendeixen per antigues terrasses fluvials i s’assenten sobre una franja de pissarra. Actualment són gairebé 90 hectàrees a peu de celler que s’uneixen a la finca d’O Condado i a les plantacions dels socis del celler, que sumen un total de 164 hectàrees.
Les varietats es veremen manualment i per separat i es transporten al celler en caixes d’un màxim de 18 kg. El gotim es desrapa, s’esprem i el most es macera a una temperatura d’entre 10 i 12ºC en contacte amb les pells per desfangar-lo i fermentar-lo a una temperatura controlada d’entre 15 i 17ºC fins a transformar-lo en vi. La fermentació alcohòlica es porta a terme amb llevat ecotípic, que és un llevat propi patentat, seleccionat de les seves vinyes després d’una investigació de 4 anys amb el Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC). Després de l’assemblatge, els vins s’estabilitzen per fred, es filtren i s’embotellen.
L’any 2002 es va iniciar l’expansió de Terras Gauda a altres zones vinícoles amb l’adquisició de Bodegas Pittacum al Bierzo, el 2008 va diversificar la seva línia de negoci amb A Rosaleira –una fàbrica artesanal de conserves vegetals fundada a O Rosal el 1940–, el 2010 va incorporar al grup Quinta Sardonia a Sardón del Duero, i el 2018 va arribar el seu darrer projecte amb Heraclio Alfaro a Rioja.

Anyada 2017
Tot i que l’inici de la primavera va ser plujós, durant el mes d’abril les pluges van ser de les més minses de la història. En general, les temperatures durant tot el cicle van ser elevades, i van propiciar un inici primerenc de la brostada, amb un avançament en la floració respecte a l’habitual. El cicle vegetatiu va finalitzar amb una forta sequera estival que es va suavitzar gràcies a unes dèbils precipitacions els primers dies de setembre, poc abans de la verema de la caíño, la varietat més tardana. L’avançament en els estats fenòlics es va mantenir fins a la verema, recollint la caíño per primera vegada abans de començar el mes d’octubre. Aquestes condicions van proporcionar una excel·lent maduració.

Terras Gauda La Mar 2017 és un assemblatge format per un 97% de caíño blanco i un 3% repartit entre albariño i loureiro. La caíño, de cicle llarg i maduració tardana, és una de les varietats gallegues de menor producció. És molt delicada als fongs, requereix desfullats i podes en verd per minimitzar tractaments i aconseguir una bona maduració. Per La Mar 2017, el raïm va macerar en fred bastant de temps amb la intenció d’aprofitar més la seva pell. Després de la fermentació alcohòlica, es mantingué el vi en contacte amb les seves mares durant 2 mesos. Seguidament, va reposar a baixa temperatura durant uns altres 6 mesos fins a embotellar-se, per acabar d’afinar-se amb el pas del temps en ampolla.

Terras Gauda La Mar 2017 té un bonic color groc brillant d’intensitat mitjana i reflexos palla. Al nas afloren notes de fruites carnoses acompanyades per notes exòtiques com el kiwi, el fenc, l’anís, els fruits secs i una delicada nota floral de rosa seca que apareix just abans d’un evocador i fi perfum salí. A la boca és ampli, voluminós i profund, amb una textura que s’arrapa a la llengua. Presenta una excel·lent frescor i un final en el qual es repeteix una delicada nota salina i un suggeridor record de fruits secs i rosa. Una fantàstica ampolla per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05). Servir entre 9 i 11ºC acompanyant tota mena de peixos, mariscs, arrossos, carns blanques i plats lleugerament picants.

FINCA ALLENDE. DOCa RIOJA
Miguel Ángel de Gregorio només tenia 9 mesos quan la seva família es va traslladar de La Mancha natal a la Rioja, on el seu pare, Nicolás de Gregorio, va treballar com a responsable de la vinya emblemàtica del celler Marqués de Murrieta. Amb aquests antecedents, el 1995 i ja com a enginyer agrònom i amb l’experiència d’haver estat director de Bodegas Bretón, va decidir dedicar-se completament a Finca Allende, el seu projecte personal. Des d’aleshores, els seus vins han estat una referència imprescindible a les millors cartes de vins dels restaurants més reputats. Les primeres anyades les va elaborar en un antic celler datat del segle XVII a Briones (Rioja), fins que el 2002 acabava les obres del seu nou celler ubicat en un històric palau (del segle XVII) també a Briones. El 2004 inicia un nou projecte amb un nou celler, Finca Nueva, també a Rioja.
Les vinyes es troben a una altitud d’entre 420 i 615 metres, tenen la influència de la Sierra de Cantabria, els Montes Obarenes i el riu Záncara, un afluent de l’Ebre. A més de les 72 hectàrees de vinyes de varietats negres també hi ha pomers, alzines, ametllers i pins que comparteixen territori amb ceps de tempranillo (de més de 45 anys), de graciano (de més de 20 anys) i de garnatxa (de més de 55). Les varietats blanques estan representades per la viura i la malvasia de 60 anys, i suposen un total de 8 hectàrees. Els sols són, principalment, argil·localcaris amb el substrat al·luvial que permet el desenvolupament de les arrels en profunditat i l’extracció de minerals.
El celler disposa de la tecnologia més moderna, amb taula de selecció, dipòsits de fermentació d’acer inoxidable i tines de fusta de diferents mides, i una cava subterrània on es crien els vins en bota.

Anyada 2013
L’anyada 2013 es va caracteritzar per una tardor amb temperatures suaus i algunes pluges, seguit d’un hivern temperat i plujós els mesos de febrer i març. L’abril fou càlid i també una mica plujós. La brostada, tardana, va tenir lloc la tercera setmana d’abril amb un abundant desenvolupament vegetatiu. El mes de maig va ser fresc i amb precipitacions, seguit d’un mes de juny que va acollir la floració durant la tercera setmana amb una taxa de quallat una mica inferior que en altres anyades. Els mesos de juliol i agost van ser frescos. El verol va tenir lloc la tercera setmana d’agost i s’allargà fins a principis de setembre, un mes durant el qual va tenir lloc la maduració. Les nits fresques del mes següent van ajudar a assolir una correcta maduració fenòlica i aromàtica. La verema va començar el 15 d’octubre amb temperatures suaus i sense precipitacions. 

Finca Allende 2013 està elaborat amb tempranillo de ceps amb una edat mitjana de 45 anys podats en vas. Són vinyes que creixen sobre sòls argilosos amb graves, cultivades de forma sostenible i respectant l’entorn. Els  raïms desrapats i no espremuts es van encubar en dipòsits d’acer inoxidable i van fer la maceració pre-fermentativa en fred a 5ºC durant 6 dies. La fermentació es va allargar durant 10 dies a 28ºC amb tres remuntats diaris, amb una maceració total de 16 dies. El vi es va criar durant 14 mesos en botes bordeleses de roure francès amb trasbalsos cada 5 mesos. Es va embotellar sense filtrar ni clarificar.

Finca Allende 2013 és d’un color vermell amb reflexos lleugerament granats. Al nas apareixen les fruites vermelles com les cireres i les maduixes que perfumen un conjunt en el qual a poc a poc van apareixent notes de pebre, canyella, massapà, vainilla, torrats, xocolata i un ampli ventall aromàtic que va variant amb el temps. A la boca entra suau, però a l’instant apareix un bon pes que recorre el paladar amb uns tanins domats que es van acumulant a la part posterior de la llengua. Equilibrat, estructurat i al seu punt just per a gaudir o guardar durant més de 10 anys. Una ampolla de plaer per acompanyar carns blanques, vermelles, caça i tota mena de guisats. Gaudir a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6449/0) servit a una temperatura de 15ºC.

PAISAJES Y VIÑEDOS. DOCa RIOJA
L’any 1998 Miguel Ángel de Gregorio va iniciar el projecte de Paisajes en col·laboració amb Vila Viniteca. Es van seleccionar parcel·les de diferents viticultors a la Rioja, principalment amb vinyes molt velles, cercant terrers singulars amb l’objectiu que cada ampolla parlés del paisatge del qual provenia. El 1998 i 1999 es van elaborar quatre Paisajes i el 2000 i 2001 van ser cinc. El 2002 només se’n va embotellar un i el 2003 quatre, i així s’han anat vinificant diferents parcel·les que han anat variant durant les 22 collites. A les últimes anyades, han estat tres els Paisajes que gairebé sempre s’han elaborat: Paisajes La Pasada, que prové d’una parcel·la a Briones plantada amb ceps de tempranillo de més de 60 anys sobre un sòl de graves i argila; Paisajes Valsalado a Logroño, que combina les quatre varietats tradicionals de Rioja, tempranillo, garnatxa, mazuelo i graciano coplantades en una vinya d’1 hectàrea; i Paisajes Cecias a Aguilar que prové d’una parcel·la amb una fantàstica garnatxa de gairebé 100 anys.
La filosofia de Paisajes sempre ha estat la recerca de sòls únics i elaboracions delicades, amb vinificacions i criances per separat, seleccionant bota a bota, per aconseguir vins elegants que defugin de la fusta i l’extracció.
Totes les anyades de Paisajes s’han vinificat i criat sempre per Miguel Ángel de Gregorio al seu celler de Finca Allende.

Paisajes Cecias 2010 està elaborat amb garnatxa provinent d’una vinya de 2,4 hectàrees d’Aguilar amb un tipus de sòl de margues calcàries i restes pissarroses. Les vinyes tenen una edat de gairebé 100 anys i es troben a 350 metres d’altitud, amb una densitat de plantació de 3.000 ceps per hectàrea. La verema va ser manual a principis d’octubre del 2010. Es va elaborar a Finca Allende on va fermentar en dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada i remuntats diaris. Es va criar durant 16 mesos en botes noves de roure francès Allier amb tres trasbalsos. Es van embotellar 5.320 ampolles i 100 màgnums l’abril del 2012.

Paisajes Cecias 2010 té un viu color granat de bona intensitat amb reflexos vermells. Al nas és fragant, amb notes de fruites negres madures com les móres juntament amb notes de nectarina, espècies (nou moscada, pebre i xocolata) i notes torrades. La boca és sorprenentment fresca, amb uns delicats tanins molt ben domats que dibuixen el perfil de la boca. Una deliciosa i seductora garnatxa que recorda a un vi del Rhône del sud, amb un bon volum i perfecte per acompanyar des d’una taula d’embotits, a carns vermelles i aus rostides. Producció limitada a 5.320 ampolles per gaudir des d’ara i durant els propers 10 anys. Obrir 10 minuts abans o decantar lleugerament abans de gaudir-lo. Servir entre 14 i 16ºC a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

CA N’ESTRUC. DO CATALUNYA
La història de Ca N’Estruc es remunta al segle XVI. La finca està situada al vessant de la muntanya de Montserrat, al terme municipal d’Esparreguera. Fins a l’any 1980 l’activitat de la finca es centrava en l’agricultura i la ramaderia. El 1984 es va embotellar el vi de la finca per primera vegada i als anys 90, en Siscu Martí, actual propietari, va decidir reorientar les elaboracions. Va ser un punt d’inflexió amb canvis en el sistema d’elaboració, realitzant una profunda reconversió de la vinya amb noves plantacions i amb les varietats que millor s’adaptaven a la zona.
Actualment, Ca N’Estruc compta amb 22 ha de vinyes en propietat, situades a 165 m d’altitud amb un microclima específic. Montserrat resguarda les vinyes dels vents freds del nord i brinda estius frescos i hivern càlids, els quals suposen una temperatura mitjana anual de 14ºC. Les vinyes més velles tenen una edat de 40 anys i es poden en espatllera buscant produccions més equilibrades així com una maduració més òptima de les baies. Tota la propietat es cultiva en ecològic. A més, treballen amb viticultors de la zona i controlen 20 hectàrees més de vinya d’entre 40 i 60 anys, la majoria plantada en vas.
El celler es troba al centre de la finca per facilitar la rapidesa del transport del raïm i la seva recepció. A les instal·lacions hi ha dipòsits de 2.500, 5.000, 10.000 i 20.000 litres d’acer inoxidable amb temperatura controlada que permet separar els mosts de les diferents vinyes, classificades per edat i varietat. També disposa de tines i botes de roure francès de 2.500, 500, 300 i 225 litres de diferents boters: Dargaud & Jaegle, Boutes, Doreau, Saury, Mercurey, François Frères, Vicard i Seguin Moreau. L’any 2011, una nova renovació de les instal·lacions construint un nou celler subterrani va permetre millorar la qualitat de tot el procés d’elaboració, aconseguint vins més fins i equilibrats.

L’Equilibrista 2016 està elaborat amb un 55% de garnatxa, un 35% de samsó (carinyena) i un 10% de syrah. Els ceps, d’entre 18 i 40 anys, es troben a una altitud de 165 metres i creixen sobre sòl al·luvial. La garnatxa es va veremar el 5 de setembre, la syrah el 8 de setembre i la samsó, el 19 del mateix mes. Es va seleccionar el raïm i es va desrapar parcialment a mà. La fermentació va tenir lloc en diferents recipients. Una part en botes obertes de roure francès i una part en dipòsits d’acer inoxidable, sempre a una temperatura controlada i amb suaus remuntats. S’ha criat durant 14 mesos en botes de roure francès Allier de torrat mitjà de diferents boters, noves i d’un i dos vins. La producció total és de 70.850 ampolles, 700 magnums i 80 ampolles de 5 L que es van embotellar el juliol del 2018.
Aquesta anyada 2016 no es comercialitzarà fins l’any 2021 i la presentem en exclusiva primícia als socis d’El Club. 

L’Equilibrista 2016 té un bonic i brillant color granat amb reflexos robí. Al nas és amable i seductor, amb molta fruita vermella i negra, que ens recorda a les groselles, les cireres, les prunes i també a la poma. A mesura que es va oxigenant, van apareixent notes de tabac, pebre negre i cafè, formant un conjunt molt seductor i plaent. A la boca és rodó, fluid i voluminós. Té una estructura formada per uns tanins molt amables, sense arestes i amb una formidable frescor que l’acompanya de principi a fi. Un negre de bona guarda per gaudir amb carns a la brasa, arrossos, llegums i bolets de primavera o tardor. Recomanem decantar 30 minuts abans de gaudir-lo i servir –entre 14 i 15ºC– a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6416/0) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).