SELECCIÓ NÚM. 301, JUNY DEL 2020

"BOURGOGNE"

Billaud-Simon Chablis 2018
François Carillon Bourgogne Chardonnay 2016

Louis Jadot Bourgogne 2015
Château Cambon La Cuvée du Chat 2018
Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages 2016
Jean-Jacques Confuron Côteaux de l’Auxois Pinot Noir “Clos de la Romanée” 2018

Preu especial socis d'“El Club”: 102,95

 

Per al mes de juny oferim una gran selecció amb sis magnífics vins que són exemple de la gran diversitat vitivinícola de  Bourgogne. Tres vins blancs i tres vins negres que van des dels deliciosos Chardonnay del nord a Chablis als sucosos Gamay del sud, passant pels suggeridors Chardonnay i Pinot Noir de la Côte de Beaune i la Côte de Nuits.
Billaud-Simon, fundat el 1815, és un dels cellers de referència i amb més història de Chablis. Aquesta regió, famosa pels seus grans vins blancs, és la primera zona que es troba si es recorre Bourgogne de nord a sud, amb les seves vinyes en vessants.
Aferrada a Puligny-Montrachet des del segle XVI, la família Carillon elabora vins amb caràcter i tensió. El seu Bourgogne Chardonnay és un fantàstic blanc per endinsar-se en els vins de la Côte de Beaune.
Louis Jadot és un celler històric fundat el 1859 i un dels négociants més emblemàtics de Bourgogne, on elabora i comercialitza més de 200 vins diferents. Chardonnay 2015 és una cuvée inèdita que anava destinada únicament al mercat japonès, elaborada a partir de petites vinyes de la Côte Chalonnaise i la Côte de Beaune.
La Cuvée du Chat 2018 és la proposta més fresca de Jean-Claude Chanudet i Marie Lapierre, impulsors dels vins naturals a Beaujolais, regió que s’estén al sud de Bourgogne. Està elaborat amb gamay d’una parcel·la de 2,5 hectàrees plantada el 1945.
El celler Joseph Drouhin compta amb més de 70 hectàrees de vinya en propietat i elabora vins en més de 90 Crus diferents. Us proposem el seu deliciós Côte de Nuits-Villages 2016, un Pinot Noir sucós i a punt per gaudir.
Jean-Jacques Confuron, fundat el 1926, va ser el primer celler de Bourgogne que vam importar a Vila Viniteca. Avui us presentem, en primícia, una de les seves novetats en exclusiva per als socis del Club.

BILLAUD-SIMON. CHABLIS
Charles Louis Noël Billaud va tornar a Chablis el 1815, quan van acabar les guerres napoleòniques (1802-1815). Va plantar les seves primeres vinyes a les propietats de la família i va fundar el Domaine Billaud-Simon. Un segle després, a la dècada dels anys 30, les vinyes es van ampliar amb el matrimoni de Jean Billaud, el seu descendent, amb René Simon. Ja com a referència de la denominació, a la dècada dels vuitanta, sota la direcció de Bernard Billaud i el seu nebot Samuel Billaud, es van renovar les velles tines de fusta de 650 litres i, el 1991, amb l’ajuda de l’enòleg Jean Pierre Lédéque, es van instal·lar nous dipòsits d’acer inoxidable termorregulats, entre altres canvis. A l’estiu del 2014, el celler va passar a mans de la casa Faiveley que, el 2015 i després de la seva compra, va nomenar gerent a Olivier Bailly. Els nous propietaris hi han treballat, des del primer dia, per mantenir el seu magnífic patrimoni de parcel·les format per vinyes velles, la majoria situades al cor dels millors terroirs de Chablis.
Les parcel·les es treballen amb baixos rendiments i vinificacions precises que potencien les característiques dels sòls i la seva excel·lent exposició. De les seves 17 hectàrees en propietat, 10 són 1er Cru i Grand Cru. Els seus quatre 1ers Crus són Les Vaillons, Fourchaume, Mont-de-Milieu i Montée de Tonnerre. I Vaudésir, Les Clos, Les Preuses i Les Blanchots són els quatre Grands Crus. També elabora cuvées a partir de raïm o most comprat que procedeixen del 1er Cru Vaulorent o els Grands Crus Bougros i Valmur. Els Grands Crus estan sobre el sòl Kimeridgià, format fa 155 milions d’anys, i compost per sediments, algues i petxines. Aquí la chardonnay és la reina, amb unes característiques que la fan única a la zona. Els sòls dels 1ers Crus es componen de pedra calcària anomenada Portlandian i els Chablis de sòls de sorra, argila i marga.

Billaud-Simon Chablis 2018 està elaborat amb chardonnay plantat sobre sòls Kimeridgians, formats durant l’era Mesozoica o Secundària per argila blanca i fòssils de mol·luscs i ostres, amb exposició sud i sud-est. Els raïms es van veremar i seleccionar manualment. Fermentat en dipòsits d’acer inoxidable termorregulats, on es va criar durant uns 10 mesos.

Billaud-Simon Chablis 2018 té un delicat color groc pàl·lid amb reflexos verdosos, molt límpid i cristal·lí. Al nas és nítid i precís, amb records cítrics de pell de llima i llimona, pell de taronja, nespres, fruits secs com els pistatxos, juntament amb un delicat record final de guix. A la boca té direccionalitat i amplitud, amb un delicat record cítric i fresc que s’amplifica i allarga el vi. La textura està lleugerament arrapada a la llengua gràcies a la seva frescor i la seva tensió. Deliciós perfum final de poma i pell de cítrics. Un fantàstic blanc per gaudir –entre 8 i 10ºC– des de l’aperitiu, amb tàrtar de tonyina, arrossos i amb formatges de vaca i cabra de pasta tova. Per beure ara i durant els propers 7 anys a la Copa Chardonnay/Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15). 

FRANÇOIS CARILLON. PULIGNY-MONTRACHET
Parlar de Puligny-Montrachet és fer-ho de magnífics blancs marcats pel caràcter i la tensió de cada Cru. Aferrada a Puligny des de l’any 1520 i dedicada a la viticultura des del 1700, la família Carillon suma 15 generacions de viticultors i s’ha convertit en tot un referent de la regió. A la dècada dels vuitanta, els dos fills de Louis Carillon, François i Jacques, van començar a treballar al celler, però el 2010 van separar els seus camins i es van repartir les vinyes. Van sorgir dos nous cellers amb estil diferenciats. François, que ajudava al seu pare amb la vinya, ara com a propietari del Domaine, se segueix considerant un homme de la terre. Les seves vinyes es reparteixen entre Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet i Saint-Aubin, incloent 9 parcel·les 1er Cru. A Puligny té vinyes en els 1ers Crus Les Combettes, Les Perrières, Les Champs-Gain i Les Folatières. En Chassagne-Montrachet compta amb les parcel·les 1er Cru Les Chenevottes, Les Macherelles i Clos Saint-Jean, i a Saint-Aubin posseeix el 1er Cru La Combe i el 1er Cru Les Pitangerets (plantat amb pinot noir). Totes es conreen seguint els principis de l’agricultura ecològica.
El celler on vinifica els seus mosts es troba al nucli antic de Puligny-Montrachet, en uns antiquíssims edificis propietat de la família. Considerat un mestre de la chardonnay –varietat protagonista en la majoria dels seus vins–, també treballa la pinot noir i la injustament oblidada aligoté. 

François Carillon Bourgogne Chardonnay 2016 s’elabora amb chardonnay que prové de cinc hectàrees: dues parcel·les a Puligny-Montrachet i una a Meursault amb vinyes d’entre 33 i 59 anys plantades sobre sòls argil·localcaris. S’ha criat en botes de roure durant gairebé un any amb lleugers batônnages. Es va embotellar uns 16 mesos després de la verema.

François Carillon Bourgogne Chardonnay 2016 té un bonic color groc amb reflexos daurats. Al nas és intens, amb records de fruites blanques com la pera, cítrics com la llimona i altres fruites com el kiwi, el préssec i l’albercoc. Amb el temps van apareixent notes de pebre blanc, brioix i una subtil nota de vainilla. La boca és voluminosa i concisa, amb una vibrant frescor, una delicada textura sedosa i una fantàstica longitud. A la fi apareixen notes mentolades, de cítrics i un lleu record de fruits secs. Ideal acompanyant crustacis, peixos blaus, arrossos cremosos i formatges de cabra de pasta tova. Per gaudir –servit entre 9 i 11ºC– a la Copa Chardonnay/Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15). Una fantàstica ampolla, avantsala dels grans Puligny-Montrachet 1er Crus de François Carillon. Per beure ara i durant els propers 10 anys, on desenvoluparà més complexitat i profunditat. 

MAISON LOUIS JADOT. BEAUNE
A Bourgogne conviuen petits vignerons amb grans négociants que vinifiquen les seves vinyes pròpies o compren raïm o vi a altres viticultors. La Maison Louis Jadot és un dels négociants més emblemàtics. Fundada el 1859, actualment controla 240 hectàrees des de la Côte d’Or a Beaujolais, amb moltes parcel·les emblemàtiques en propietat.
Tot va començar quan la família Jadot –d’origen belga– va decidir comprar el 1862 el que avui en dia continua sent un dels escassos monopoles de Bourgogne: Clos des Ursules 1er Cru, a Beaune. No va ser fins al 1859 quan Louis Henry Denis Jadot va fundar el celler, comprant els drets comercials del négociant Lemaire-Fouleux per poder exportar cap al nord d’Europa. La següent generació va expandir la propietat comprant diverses parcel·les en Grand Crus de prestigi. Durant la direcció de Louis Auguste Jadot, va aparèixer una figura clau en la seva història: André Gabey –el seu delegat i mà dreta– qui va decidir contractar com a director tècnic i enòleg a Jacques Lardière, que va introduir l’estil de la mínima intervenció. El 1985 la família va decidir vendre l’empresa a la família Kopf, ja que no comptava amb ningú que pogués succeir a Louis Auguste i tenia una estreta relació amb els Kopf des del 1945, en ser els seus importadors als Estats Units. Actualment, segueixen sent els propietaris. Pierre-Henry Gagey, fill d’André Gagey, és des del 1992 el president de la companyia. Sota la seva direcció ha ampliat el llegat de la Maison, comprant en Bourgogne Domaine J.A. Ferret el 2008 i Domaine Prieur-Brunet el 2017, i Château des Jacques el 1996 a Beaujolais. El 2013, van començar el seu projecte a Oregon (Estats Units). Des del 2012, el director tècnic Frédéric Barnier manté l’estil de la Maison, els preceptes que l’enòleg Jacques Lardière va implantar durant més de 40 anys. Els seus vins es poden trobar a més de 122 països i amb una forta imatge de marca. 

Louis Jadot Bourgogne 2015 es va elaborar amb chardonnay procedent de diverses àrees de Bourgogne, però bàsicament de les petites zones de Côte Chalonnaise i Côte de Beaune. Es va criar durant un any en botes de roure (30% de nou), amb una petita part en dipòsit d’acer inoxidable per mantenir la frescor. S’utilitzen botes de “Cadús”, que és la seva pròpia companyia de boteria amb seu a Ladoix-Serrigny, a diversos quilòmetres del seu centre de vinificació a Beaune. Es tracta d’un vi que, durant dècades, s’ha comercialitzat únicament en el mercat japonès i del qual hem aconseguit unes caixes en exclusiva per als socis d’El Club.

Louis Jadot Bourgogne 2015 té un preciós color groc daurat molt brillant i límpid. Al nas és una explosió de fruita cítrica que va des de la llimona al kumkuat, passant per la taronja i l’aranja. A poc a poc va desplegant notes de pebre blanc, nou moscada i un lleuger toc de record làctic fresc. A la boca és voluptuós i equilibrat, amb un bon volum, frescor i longitud. Deliciosos records finals de festucs, espècies i notes cítriques. Una fantàstica ampolla en un magnífic moment per gaudir acompanyant grans peixos com el llenguado i el rèmol i aus com la pularda. Servir entre 9ºC i 10ºC a la Copa Oaked Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/97) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15). 

CHÂTEAU CAMBON. BEAUJOLAIS
Jean-Claude i Marie Lapierre són dos grans impulsors dels vins naturals en Beaujolais. Château Cambon va ser copropietat de Marcel Lapierre i Jean-Claude Chanudet, però després de la mort de Lapierre el 2010, la seva vídua Marie va fer-se càrrec de la meitat de la seva participació. Ara Jean-Claude i Marie dirigeixen aquest celler fundat el 1995, que compta amb 18,5 hectàrees en propietat, situades a Beaujolais, Beaujolais-Villages i Brouilly. A més de Cuvée du Chat, elaboren tres vins: Rosé, Beaujolais i Brouilly. 

Château Cambon La Cuvée du Chat 2018 s’elabora amb gamay de diferents pobles de Beaujolais de vinyes amb una edat mitjana de 50 anys que es reparteixen entre les vinyes del vigneron Jules Chauvet –un gran precursor dels vins sense sulfits–, una altra vinya del celler a Beaujolais Villages i la compra de raïm a viticultors de la zona que veremen i vinifiquen ells mateixos. Els sòls de granit, sorra i argila li atorguen profunditat i notes de fruits vermells. La verema es va dur a terme manualment prèvia selecció a la vinya. La vinificació es va realitzar amb el raïm sencer, en maceració semi-carbònica i seguint l’estil beaujolaise tradicional, sense afegir productes químics ni efectuar xaptalització. 

Château Cambon La Cuvée du Chat 2018 té un bonic color vermell robí amb reflexos de cirera picota. Al nas és exuberant i sucós, amb notes de fruites vermelles com les cireres, les maduixes i els gerds acompanyades amb notes de prunes, cacau i un delicat record calcari. La boca és fina i voluminosa, amb una textura sedosa i un bon equilibri que llisca fins al final on apareixen els tanins i un crocant record final de fruita vermella, pell de cítrics i un subtil perfum floral. Un Beaujolais complex que anirà guanyant en matisos i profunditat durant els propers 5 anys en ampolla. Gaudir amb embotits, carn de porc, plats de pasta i formatges de pasta tova com el Brie. Servir entre 14 i 15ºC a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

JOSEPH DROUHIN. BEAUNE
Convertida en una gran casa elaboradora –encara que va néixer per dedicar-se al comerç del vi–, la quarta generació de Maison Joseph Drouhin continua treballant sense oblidar la seva història, el terrer i l’equilibri necessari entre les dues.
El 1880, un jove Joseph Drouhin de 22 anys es va traslladar des del seu Chablis natal a Beaune, va adquirir els drets d’una casa comercial fundada el 1756 i li va donar el seu nom com a négociant. El seu fill Maurice va heretar el celler el 1918 i va comprar les primeres terres, situades a les prestigioses parcel·les Clos des Mouches i Clos de Vougeot. El 1957, Maurice va morir i, amb només 24 anys, el seu fill adoptiu Robert es va fer càrrec de la Maison i va ser qui li va donar l’envergadura internacional actual. Des del 2003, Joseph Drouhin està gestionat pels quatre fills de Robert Drouhin: Laurent Drouhin, ambaixador de la marca i director del mercat dels Estats Units; Frédéric Drouhin, president executiu; Philippe Drouhin, encarregat de les vinyes; i Véronique Drouhin, l’enòloga.
La família, amb més de 70 hectàrees de vinya en propietat i vins de més de 90 Crus diferents, ofereix una fantàstica panoràmica de la complexitat de la Bourgogne. El 2008 van agrupar 39 hectàrees sota el nom Drouhin-Vaudon, en homenatge al vell molí de segle XVIII, situat a la vora del riu Serein, que va ser restaurat per convertir-se en el celler de referència dels Drouhin a Chablis. I a la Côte de Nuits i la Côte de Beaune té 36 hectàrees de parcel·les pròpies situades a les vinyes més prestigioses del cor de la Bourgogne. El Mâconnais compta amb 3 ha en propietat i també elaboren a la Côte Chalonnaise i a Beaujolais, encara que aquí prefereixen treballar amb viticultors locals.
La Maison, a més, disposa de diferents caves emplaçades en emblemàtics edificis de Beaune. La més coneguda és el celler dels Ducs de Bourgogne, una enorme volta de pedra que forma part d’un edifici construït al segle XV i que avui acull el Museu del Vi. Allà és on, actualment, es guarda el Marc de Bourgogne, destil·lat a partir de les brises del Clos des Mouches. A la Rue d’Enfer, al centre històric de Beaune, es troba la Maison Diénat, la casa matriu de Drouhin a la Côte d’Or. Al costat de la Basílica de Beaune, a la Collégiale Notre-Dame, els Drouhin tenen exposada una premsa manual del segle XVI, relíquia que utilitzen, excepcionalment, per a l’elaboració de Beaune 1er Cru Clos des Mouches.
La vinificació es realitza aprofitant els llevats de la mateixa vinya i amb enfonsament suaus del barret, una idea que Robert Drouhin ja defensava durant la dècada dels vuitanta per no alterar la naturalesa aromàtica de la pinot noir. La criança dels vins es realitza en botes de roure francès. 

Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages 2016 està elaborat amb pinot noir d’una denominació que ocupa diversos terroirs a l’extrem sud de la Côte de Nuits: Corgoloin, Comblanchien, Premeaux, Brochon, Couchey. Les vinyes estan plantades amb una densitat de 10.000 ceps per hectàrea amb poda guyot. Després de la verema, el vi va macerar i fermentar amb llevats indígenes. Es va criar en botes (un 10% noves) de 12 a 15 mesos. Durant tot el procés, les decisions es prenen principalment  d'acord amb les degustacions, que es complementen amb anàlisis tècniques. La collita de 2016 va acabar amb molt bona impressió qualitativa.

Joseph Drouhin Côte de Nuits-Villages 2016 té un lleuger color granat amb reflexos robí. Al nas és molt elegant, amb un delicat perfum de flors seques com les roses i les violetes i fruites vermelles com les cireres i els gerds. A la fi apareix una suggeridora nota especiada de pebre blanc i nou moscada i una refrescant nota cítrica. A la boca és sucós i ple, fi i sedós, amb una bona trama de tanins fosos en el conjunt. Fresc, llarg i amb un deliciós record de fruites vermelles i flors. Un bon company del garrí i el cabrit, arrossos de carn i formatges de pasta tova. Servir a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) entre 15 i 16ºC des d’ara i durant els propers 8 anys.

DOMAINE JEAN-JACQUES CONFURON. PREMEAUX-PRISSEY
Domaine Jean-Jacques Confuron va ser el primer celler de Bourgogne que Vila Viniteca va importar el 1993. Es va fundar el 1926 per Jean Confuron i Anne-Marie Bouchard que van aportar vinyes de prestigioses denominacions (a Chambolle i Clos de Vougeot per part de Jean, i a Nuits-Saint-Georges per part d’Anne-Marie). Establerts a Premeaux, la parella va tenir dos fills, Jean-Jacques i Christian, molt involucrats en el projecte des de la seva joventut.
Les propietats familiars es van ampliar fins a les 12 hectàrees quan Jean-Jacques es va casar amb Andrée Noëllat. En morir la seva mare, el 1980, els dos germans van decidir repartir-se les terres. Poc després, el 1982, Jean-Jacques va emmalaltir i la seva dona Andrée i la seva filla Sophie es van fer càrrec del negoci, venent part de la seva producció a un  négociant local i elaborant el seu propi vi amb la resta. El 1985, mentre Sophie estudiava viticultura al Lycée Viticole de Beaune, va conèixer a Alain Meunier, amb qui es va casar i qui transformaria la propietat cap a una viticultura ecològica.
Tots dos s’han convertit en uns productors de referència i, actualment, posseeixen 8 hectàrees i elaboren en 14 denominacions diferents.
Al celler els raïms es desrapen per complet i s’introdueixen en dipòsits de ciment de 25 a 50 hl, gairebé sense rebregar, per a la posterior maceració en fred. La fermentació es realitza controlant la temperatura i retenint el CO2 per mantenir la frescor aromàtic del raïm. El vi es deixa reposar amb les seves mares fins  al seu traspàs a botes de roure, noves per als Grand Cru i de segon o tercer ús per a la resta de la gamma, on es criaran entre 15 i 18 mesos, depenent de l’anyada. Els vins s’embotellen aplicant dosis mínimes de sulfurós, sense clarificar ni filtrar per mantenir la tipicitat de cada terrer.

Jean-Jacques Confuron Côteaux de l’Auxois Pinot Noir “Clos de la Romanée” 2018 s’elabora amb pinot noir de vinyes de Clos de la Romanée, Hameau “Les Celliers”, en Flavigny-sur-Ozerain (Côte-d’Or), que ocupen un total de 0,3 hectàrees. La vinya es va plantar el 2007 amb una densitat de 7.700 ceps per hectàrea que creixen en guyot seguint una viticultura ecològica. La pinot noir ocupa un lloc molt important en aquesta regió des de l’ordenança del duc de Bourgogne, Philippe Le Hardi, que va declarar a aquesta varietat com l’única digna de cultiu. La verema es va realitzar manualment en caixes de 25 kg i es va fer una selecció a la taula per descartar raïms. Es va vinificar amb un 50% dels raïms amb rapa i sense afegir llevats artificials, i la fermentació alcohòlica es va dur a terme en dipòsits de fusta entre 14 i 18 dies amb dos enfonsaments del barret diaris a una temperatura màxima de 33ºC. S’ha criat durant 14 mesos en botes borgonyones de 228 litres de roure francès (el 10% noves). Es va embotellar sense filtrar.

Jean-Jacques Confuron Côteaux de l’Auxois Pinot Noir “Clos de la Romanée” 2018 és una suggeridora novetat de bonic i juvenil color vermell amb reflexos violeta. Al nas és una exaltació a la fruita, vermella i fresca, cireres, prunes, síndria, guindes... Tot això amb un lleuger toc especiat, lleugerament torrat i amb records de massapà. A la boca és ampli, amb una bona estructura i intensitat i uns tanins presents que auguren una bona guarda. Llarg final, on apareixen multitud de fruites vermelles i crocants com les cireres, els gerds i les maduixes acompanyades per una nota especiada de pebre. Un vi negre molt seductor i evocador que bé es podrà gaudir des de la seva disponibilitat i durant els propers 7 anys. Perfecte company d’embotits, aus, carns vermelles i formatges tendres de pasta tova. Servir entre 14ºC i 15ºC a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).