SELECCIÓ NÚM. 303, AGOST 2020

"UNA PETITA VOLTA AL MÓN"

Anna Espelt Cap de Creus Escumós de l’Empordà 2015
Anna Espelt Cap de Creus Cala Rostella 2018
Pedro Parra y Familia Imaginador 2017
Pedro Parra y Familia Pencopolitano 2017
Ignios Orígenes Marmajuelo 2017
Ignios Orígenes Listán Negro Vendimia Seleccionada 2017

Preu especial socis d'“El Club”: 109,95€

 

La selecció d’agost és una petita volta al món amb tres viticultors de llarga trajectòria i reconegut prestigi.
Des de les vinyes més nord-orientals de la península al Cap de Creus (Girona) –les primeres que veuen sortir el sol–, passant per la viticultura insular del nord-oest de Tenerife fins arribar –10.900 km més enllà– a la vall d’Itata a Xile.
Anna Espelt és una de les viticultores amb més hectàrees de vinya de l’Empordà on fa un magnífic treball al Parc Natural del Cap de Creus.
Borja Pérez és un dels joves viticultors de referència de les Illes Canàries. Des de Tenerife ha recuperat velles varietats i ha posat en valor una zona vitícola històrica.
Pedro Parra es un dels especialistes en sòls més reputats del món i té una àmplia experiència en tot el món. Us presentem el seu projecte personal al seu Xile natal.
Una magnífica selecció que costa 176,05€ i l’oferim als nostres socis a l’increïble preu de 109,95€.

ANNA ESPELT CAP DE CREUS. DO EMPORDÀ
El 20 de juny de 2019 va veure la llum el projecte més personal d’Anna Espelt, enòloga i propietària d’Espelt Viticultors: Cap de Creus, que reuneix vins elaborats dins el Parc Natural del Cap de Creus, a la finca de Mas Marés. Són vins que homenatgen la naturalesa d’un lloc on destaquen amb més intensitat totes les característiques de l’Empordà: la tramuntana és més potent, el Mediterrani és a prop, el mar i la muntanya s’uneixen... Un lloc on la natura és salvatge i pura. Els vins s’elaboren amb varietats locals, que porten  segles a la zona, com són la monastrell, la picapolla o la lledoner negra (el nom que rep la garnatxa a l’Empordà) i que s’han adaptat de forma natural. Es treballa amb sensibilitat per la  terra i els ecosistemes que envolten les vinyes, de manera que la vinya forma part d’aquest mosaic ple de biodiversitat.
Cadascun dels vins que componen el projecte reflecteix un concepte, un lloc important per l’Anna: Escumós de l’Empordà, Cala Rostella i Pla de Tudela. Els dos primers en aquesta selecció.

El símbol de Cap de Creus Escumós de l’Empordà 2015 és la sempreviva que hi ha a l’etiqueta, una flor present a tot el Cap de Creus, però que és especialment groga just a l’extrem del cap. Per a l’Anna Espelt simbolitza els estius quan anava a banyar-se entre roques i, sobretot, la capacitat de vida que hi ha fins i tot en llocs aparentment inhòspits. Aquesta flor creix en llocs on pràcticament no hi ha terra o on els elements són durs i, un cop en un ram, la seva màgia perdura anys.
Aquest vi és el fruit de pensar en el futur, ja que es va plantar la monastrell a la finca pensant en diverses coses. D’una banda, en els textos de Francesc Eiximenis, que ja parlaven de la monastrell de l’Empordà fa segles. De l’altra, perquè es diu que necessita veure el mar, i en aquest cas està just a la vora de l’aigua. I, finalment, tenint en compte el canvi climàtic, ja que es tracta d’una varietat ben adaptada a climes més càlids. Aquest escumós, blanc de noirs, sorgeix després de 38 mesos en rima.
Cala Rostella és un paradís íntim on es barregen records d’infància amb l’etapa adulta vitícola. A aquesta cala s’arriba per la mateixa carretera que porta a Mas Marés i és l’última abans de Montjoi. L’Anna sempre porta una tovallola (blava) al cotxe, que li recorda que en qualsevol moment pot anar-hi a banyar-se. La tovallola es converteix, llavors, en el símbol de la llibertat. Cala Rostella, en el cel. Un cel amb pins que arriben fins a la vora de la mar, aigua cristal·lina i un recolliment gairebé uterí.

Cap de Creus Escumós de l’Empordà 2015 té un bonic color groc palla pàl·lid, brillant i límpid. Al nas és fresc, amb aromes de fruita blanca madura com la pera i la poma, cítrics com la llimona, i delicades notes làctiques i de llevat que ho fan complex. Després d’un temps a la copa, apareix un subtil record d’herbes de bosc mediterrani com la farigola en flor i el romaní. A la boca té una bombolla cremosa i ben integrada que omple el paladar amb una frescor que el fa harmònic. El final recorda als cítrics, la molla de pa i té un lleuger punt salí. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys, acompanyant un dinar de principi a fi amb amanides de temporada, verdures a la planxa, carns blanques, peix i marisc, així com amb formatges cremosos. Servir entre 6 i 8ºC a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) o a la copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

Cap de Creus Escumós de l’Empordà 2015 recorda al mar pur. La bombolla és finíssima i subtil. Un trosset del Mediterrani”, el defineix Anna Espelt.

Cap de Creus Cala Rostella 2018 prové dels bancals més alts amb parets de pedra seca recuperades que miren cap al mar. La lledoner negra (garnatxa) amb la qual es va elaborar es va recollir el 27 setembre i es va seleccionar a la vinya i al celler. Va fermentar amb llevats espontanis i amb una bona part de raïm sencer. El barret es va submergir suaument amb les mans un cop al dia. Quan es va sagnar i es va premsar, encara hi havia alguns raïms sencers. La malolàctica i la criança la va realitzar en botes velles de 500 L on va romandre durant 7 mesos. Es va embotellar sense filtrar ni clarificar.

Cap de Creus Cala Rostella 2018 té un bonic color grana d’intensitat mitjana, molt límpid i brillant. Al nas és seductor i delicat amb intenses notes de fruites de baia que recorden a les groselles, les cireres, les maduixes, els nabius i els gerds amb un rerefons intens de multitud d’herbes aromàtiques de bosc mediterrani com el romaní, la farigola i el llorer sec. A la boca té una entrada fresca i equilibrada, amb una textura de tanins molt polits que atorguen estructura i cos al conjunt i que, acompanyats per una bona frescor, ho fan plaent i molt harmònic. Llarg, intens i profund amb records de fruites negres com la pruna, el tabac fresc, la xocolata i el clau al final de paladar. Un vi negre apte per prendre lleugerament fred, entre 15 i 17ºC, acompanyant embotits, arrossos de muntanya, aus a la brasa i tota mena de formatges d’ovella o cabra. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys, servit a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

PEDRO PARRA Y FAMILIA. XILE
El xilè Pedro Parra és un dels millors especialistes mundials en el coneixement i anàlisi de sòls vinícoles amb formació en Borgonya al costat del seu amic i soci Louis-Michel Liger-Belair. Des de l’any 2003, ha treballat com a consultor en aquesta àrea en 10 països (Xile, Argentina, EUA, Canadà, Uruguai, Espanya, França, Itàlia, Armènia i el Perú). El seu treball innovador –la viticultura de l’arrel com ell la denomina– li ha permès ser escollit el 2009, 2011 i 2013 a la revista Decanter com a una de les 50 personalitats més influents del món vitícola. Parra ha estat també un personatge clau en els nous moviments de vins de terrer de Xile i Argentina. El 2003 es va estrenar com a elaborador –al costat de Liger-Belair i Massoc– a Cachapoal (Xile) amb Aristos. El 2008 va fundar Clos des Fous, i el 2010 es va associar amb Alberto Antonini i Attilio Pagli per Altos de las Hormigas a Mendoza (Argentina).
A Xile, la seva terra natal, va iniciar el seu projecte personal Pedro Parra y Familia el 2013. Les seves vinyes es troben a Itata, al sud, el primer territori que els espanyols van escollir per plantar vinya el 1550. Després de 5 anys visitant diferents parcel·les d’Itata i excavant a cada cantonada de la zona, tastant i vinificant, va arribar a la conclusió que es tractava d’un cru de gran qualitat per elaborar.
Tots els seus vins fermenten en tancs de ciment i en dipòsits oberts d’acer inoxidable de 30 hl. La fermentació es realitza per infusió, amb bombaments molt curts i els vins es vinifiquen amb una addició mínima de sofre de manera reductiva, tractant de maximitzar els sabors reductors del quars. La criança dels vins es realitza en botes de roure sense torrar, foudres i tancs de formigó durant 12 mesos. L’embotellament es va realitzar després d’un filtrat molt lleuger.

Pedro Parra y Familia Imaginador 2017 està elaborat amb cinsault, una varietat que ell considera que té certa similitud amb la garnatxa i el pinot noir, de quatre vinyes diferents situades a Itata. La cinsault només es troba al poble de Guarilihu, a la zona costanera de la regió, a 19 km del mar, una zona amb granits molt sorrencs i llimosos, descompost, amb molt quars. Aquesta característica geològica atorga una finor i un paladar mitjà d’alta qualitat, deixant sempre una sensació de guix a la boca que procedeix de la roca calcària. Les vinyes són de secà i estan dividides en parcel·les amb una grandària mitjana d’1,89 hectàrees amb una densitat d’entre 6.000 i 8.000 vinyes per treballar-les seguint una viticultura respectuosa que eviti químics i maquinària. La barreja de raïm varia amb cada anyada. Després de la seva verema manual, es fermenta amb una mínima correcció de sulfurós inicial a baixa temperatura durant uns 14 dies i intervencions mínimes durant tot el procés de vinificació. Li segueix una maceració que dura uns 20 dies més. Segons l’anyada, s’utilitza el raïm complet variant del 20 al 100%. Criança en dipòsits de ciment i botes de fusta durant 10 mesos, i 6 més un cop embotellat. S’han elaborat 15.000 ampolles.

Pedro Parra y Familia Imaginador 2017 té un bonic color granat cirera, de mitjana intensitat i molt brillant. Al nas és una simfonia de fruites vermelles un punt madures que recorden els gerds, les groselles i el cassis acompanyats per intenses notes fumades, i una punta especiada de clau, pebre negre i pebre rosa. A la boca té una textura molt sedosa i etèria, de pas lleuger i un llarg final on persisteixen records de cireres, caramel torrat i cafè. Perfecte per acompanyar una taula d’embotits, verdures a la brasa, carns blanques i vermelles a la brasa i plats especiats. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys, entre 14 i 16ºC, a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Imaginador és el vi més important de la casa, en ser l’essència del vi que jo busco fer i beure. És un vi que busca ser fi, delicat i de gran bevibilitat. S’evita d’aquesta manera el desenvolupament de vins pesats, rodons, densos”, afirma Parra.

Pedro Parra y Familia Pencopolitano 2017 està elaborat amb un 67% de cinsault, de vinyes d’uns 40 anys, i un 33% de varietat país, que prové de vinyes de més de 100 anys. En total és una barreja de sis vinyes diferents del sud de Xile. Itata es caracteritza per les seves terres de dues grans famílies geològiques, granits i basalts, de manera que ho fan similar a Gredos a Espanya i a Etna a Itàlia. Les vinyes són de secà, en vessants rocosos i estan parcel·lades amb una mitjana d’1,89 hectàrees per família amb una densitat d’entre 6.000 i 8.000 vinyes que treballa seguint una viticultura artesanal (evitant químics i llaurant amb el cavall). Després d’una verema manual, el raïm va fermentar amb una mínima correcció inicial de sulfurós, a baixa temperatura durant aproximadament 14 dies. Les intervencions durant aquest període van ser mínimes (només amb remuntats per mullar el barret al matí i la nit). Es va criar en dipòsits de ciment i en botes de fusta durant 10 mesos per a embotellar i romandre en ampolla 6 més. La producció ha estat de 14.000 ampolles.

Pedro Parra y Familia Pencopolitano 2017 té un preciós i brillant color granat amb reflexos robí. Al nas és seductor i complex, amb aromes de fruita negra com els nabius i les mores, acompanyades de petites fruites vermelles com les maduixes i les cireres. El conjunt aromàtic de la fruita ve acompanyat de delicades notes balsàmiques i herbes aromàtiques com la farigola unides a notes fumades i especiades. A la boca és voluminós i rodó amb una textura densa que cobreix la llengua formada per uns tanins rodons i polits que només es fan presents al final. Una bona frescor atorga un equilibri i intensifica les aromes de final de boca de regalèssia vermella, pebre i profundes notes de fum. El vi negre ideal per acompanyar plats de carn de vedella a la brasa, magret d’ànec, així com formatges d’ovella i vaca curats. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit, entre 15 i 17ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Pencopolitano mostra sempre aquest costat salvatge de les muntanyes d’Itata, amb aromes a fruits vermells salvatges, flors i un costat humit i de sotabosc. A la boca, mostra el nervi i tensió de la barreja de les dues roques, sent un vi fresc, àcid i mineral”, diu Parra.

IGNIOS ORÍGENES. DO YCODEN-DAUTE-ISORA (TENERIFE)
Ignios Orígenes és,  junt a Artífice, un dels projectes de l’emprenedor Borja Pérez a la zona nord-oest de l’illa de Tenerife. Pérez és un dels joves elaboradors que més està treballant per donar a conèixer els grans i desconeguts vins canaris. Els seus dos projectes estan centrats a la zona de Ycoden-Daute-Isora al nord-oest de l’illa. Entre tots els seus vins –de produccions realment escasses– destaca l’elaborat amb la varietat baboso negro, de la qual tot just existien 30 hectàrees plantades i que ell porta recuperant des del 2011. Després de treballar alguns anys al celler familiar, aquest jove aventurer va decidir començar el seu projecte propi fa gairebé 10 anys.
Ignios Orígenes va néixer amb l’objectiu de fer vins monovarietals de parcel·la. I, amb l’anyada 2017, arriben quatre d’ells elaborats amb marmajuelo, listán negro, vijariego negro i baboso negro. Els dos primers inclosos en aquesta selecció.
Borja Pérez supervisa tots els processos, des del treball al camp fins a la venda de l’ampolla de vi, pel que té una visió completa del que suposa elaborar vins a l’arxipèlag. Per a ell, la clau per elaborar vins de qualitat és prioritzar els esforços en el camp per extreure al màxim la personalitat de les varietats, sense maquillatges i sense intentar semblar-se als vins de les zones més prestigioses.
A les Canàries, els ceps són supervivents de la fil·loxera i es compta amb varietats autòctones, úniques, a més de sòls i climes molt diferents. La Denominació d’Origen Ycoden-Daute-Isora, en particular, compta amb gairebé 300 hectàrees de vinya i una temperatura mitjana de 19ºC. La seva viticultura es beneficia dels vents alisis i la proximitat de l’Atlàntic. Les vinyes creixen sobre sòls de cendra i roca volcàniques en parcel·les que van dels 50 als 1.400 metres d’altitud.
L’anyada 2017 es va caracteritzar per ser la més seca de les últimes dècades, marcada per un cicle on la pluviometria va arribar a 250 mm, una cosa gens habitual al nord de l’illa, on aquesta xifra acostuma a ser de 600-700 ml de mitjana. Un altre cas significatiu va ser la massa d’aire calent procedent del continent africà que va afectar les vinyes durant la segona quinzena de març. Amb la majoria de les vinyes amb la poda d’hivern acabada, hi va haver un despertar explosiu de la vinya, que va avançar el cicle de 15 a 20 dies. En un any molt sec, també va ser un cicle sanitàriament perfecte, amb absència de malalties. La verema es va avançar, en alguns casos, fins i tot 30 dies. Aquesta va arrencar el 5 d’agost i es va allargar fins al 23 de setembre.

Ignios Orígenes Marmajuelo 2017 està elaborat amb marmajuelo, una varietat de cicle curt a la qual li afecta de forma considerable la sequera, per tant, la seva vegetació fou menor que la d’altres anys amb precipitacions normals. Això es va traduir en raïms amb menys pes i més concentrats. Es va fermentar en botes de 500 litres on es va criar durant un any. Producció de 1.497 ampolles i 24 magnum.

Ignios Orígenes Marmajuelo 2017 té un suggeridor color or vell, molt límpid i brillant amb reflexos daurats. Al nas és molt seductor i expressiu, amb intenses aromes de fruita blanca madura que recorda l’albercoc, la pell de llimona confitada, melmelada de cítrics i subtils notes d’ametlla blanca i poma a forn. Al final, apareix una delicada nota floral i refrescant. A la boca té una entrada sedosa i voluminosa amb una frescor que li aporta un equilibri perfecte. El final és plaent i llarg, amb persistents aromes d’herbes aromàtiques com el romaní, la fruita blanca madura, la mel i la pedra foguera. Un blanc fora de norma que acompanyarà perfectament des de peixos fumats o a la brasa a arrossos de mar o muntanya fins a carns blanques amb salsa i formatges cremosos. Per gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys. Servir entre 10 i 12ºC a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la Vigonier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05).

Per en Borja Pérez, Marmajuelo és “un blanc vinificat en botes franceses de 500 litres usades, buscant profunditat i subtilesa”.

Ignios Orígenes Listán Negro Vendimia Seleccionada 2017 està elaborat amb listán negro que en aquesta anyada tenia un menor grandària. La vinificació es va dur a terme en dipòsits d’acer inoxidable amb un 30% dels raïms sencers i la resta desrapat. Posteriorment es va deixar macerar durant 20 dies amb poca intervenció i es va criar en botes de 600 litres usades durant 13 mesos. Es van embotellar –un cop clarificat i sense filtrar– 2.834 ampolles i 48 magnum.

Ignios Orígenes Listán Negro Vendimia Seleccionada 2017 té un bonic color vermell teula brillant i límpid amb reflexos robí. Al nas és molt evocador i seductor amb delicades notes de fruites vermelles lleugerament madures que recorden a les groselles, els nabius, les mores i les maduixes que es combinen amb intenses notes d’espècies com el clau, el pebre negre i un punt de fusta cremada i pedra foguera. A la boca té una entrada molt sedosa i etèria, farcida de fruites vermelles com la grosella, espècies i notes fumades. El vi negre ideal per acompanyar una taula d’embotits, arrossos, carns fredes, formatges curats d’ovella o vaca i aus rostides. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit entre 14 i 16ºC a la Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) o a la copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (6449/07).

Listán Negro és un vi de sòl argilós i baix rendiment que combina fruita vermella i el caràcter vegetal de la varietat”, resumeix Borja Pérez.