SELECCIÓ NÚM. 304, SETEMBRE DEL 2020

"LA RIOJA"

Abel Mendoza Malvasía 2019
Ripa Rosado 2016
Muga El Andén de la Estación 2016
Ostatu Escobal 2018
Finca Nueva Crianza 2015
Remelluri Reserva 2012

Preu especial socis d’“El Club”: 89,95€

 

La selecció de setembre mostra la gran riquesa i diversitat d’estils d’una de les zones vinícoles amb més prestigi mundial: La Rioja.
Els vins de sis famílies que són referència. Quatre vins negres, un blanc i un rosat, amb novetats, grans clàssics i produccions molt limitades per gaudir d’aquesta denominació històrica.
Us presentem en primícia, per als socis d’El Club, dos vins dels que se’n parlarà. De la família Muga, el seu nou projecte: El Andén de la Estación, elaborat amb tempranillo i garnatxa, criat durant 14 mesos en bota. I de José Luis Ripa, el seu primer vi, un rosat de petita producció amb llarga criança en bota i ampolla.
D’Abel Mendoza, un blanc que fa anys va sacsejar l’statu quo dels blancs de la zona: la seva excel·lent, desitjada i escassa malvasia.
El Reserva 2012 de Remelluri, on la selecció conscienciosa del millor de la propietat per part d’Amaya i Telmo Rodríguez, es nota en un canvi d’estil a un vi més elegant i profund. El primer vi ecològic de la família Sáenz de Samaniego, Escobal 2018 d’Ostatu. I el Crianza 2015 de Finca Nueva de Miguel Ángel de Gregorio del seu celler a Navarrete.
Sis Riojas magnífics per començar a assaborir ara o deixar reposar uns anys més al seu celler particular.
Una magnífica selecció el preu és de 98,80€ i que oferim als nostres socis per 89,95€.

ABEL MENDOZA. DOCA RIOJA
Abel Mendoza i Maite Fernández van començar a elaborar els seus vins als anys vuitanta, donant el primer pas d’un projecte vital que ha convertit al seu petit celler en un dels pioners en elaborar i defensar varietats blanques com la malvasia, un raïm amb unes propietats molt singulars que havia estat condemnat a desaparèixer.
El 1992, van elaborar les seves primeres ampolles d’aquesta varietat i van obrir un camí que els ha portat a convertir-se en essencials respecte a la reivindicació del raïm blanc de La Rioja, portant a l’ampolla des de la viura i la torrontés a la garnatxa blanca i el tempranillo blanc.
La seva personal interpretació de l’agricultura i el cultiu d’aquestes varietats, en sòls diferents i amb petites produccions en alguns casos pel seu difícil cicle vegetatiu, els ha donat un merescut reconeixement, que s’ha sumat al dels seus vins negres.
Aquest mes, El Club porta als nostres socis a descobrir un celler fundat el 1988, amb més de 30 anyades en ampolla i un referent de La Rioja, que en una dècada va passar d’elaborar exclusivament vi jove −el clàssic de maceració carbònica− a investigar i innovar en vinificacions i criances, fins al “grno a grano” dels seus més depurats i insòlits vins negres.
Les poc més de 20 hectàrees de vinya que tenen en propietat estan plantades al marge esquerre del riu Ebre, sota la Sierra de Cantabria,als municipis de San Vicente de la Sonsierra, Ábalos i Labastida. Les vinyes són accidentades amb terres de composició variada, alternant els camps argilosos amb els de margues i les sorres fines. Cultiven les varietats negres tempranillo (16 ha), graciano (1,4 ha) i garnatxa negra (0,4 ha), amb una edat mitjana de 35 anys, i les blanques malvasia, macabeu, torrontés, garnatxa blanca i tempranillo blanc, en unes 3 hectàrees.
La densitat de plantació i el sistema de poda genera uns rendiments desiguals, determinats per l’any climatològic i el procés de maduració.

Abel Mendoza Malvasía 2019 és el vi que va obrir pas a la resta dels monovarietals del celler. La majoria dels raïms procedeix de ceps de més de 50 anys situats en sòls pobres argil·localcaris. El rendiment aproximat és de 5.400 kg/ha. La verema es va fer manualment i el raïm va fermentar en botes noves de roure francès, on va romandre 5 mesos més sobre les seves mares fines. Es va embotellar l’abril del 2020.

Abel Mendoza Malvasía 2019 té un color groc palla, molt pàl·lid i brillant. Al nas és molt refinat i aromàtic, amb notes de flors i fruites blanques i cítriques que recorden la pell de la llimona i l’albercoc amb intenses notes de fonoll fresc, un punt d’anís i nou moscada. A la boca és voluminós i corpulent amb una textura sedosa que acarona el paladar al seu pas. Una bona frescor ho fa molt equilibrat i vibrant. El final és persistent i deliciós, amb notes de pruna groga i un lleu record de flor de taronger. Un blanc precís i plaent, perfecte per acompanyar des d’un aperitiu a una taula d’embotits i formatges, carns blanques amb salses lleugeres, marisc i peixos a la brasa. Per gaudir a partir d’ara i durant els propers 6 anys entre 6 i 8ºC a la Copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Abel Mendoza Malvasía 2019 és un vi que recupera una de les varietats tradicionals de la Rioja, que gairebé va desaparèixer de la zona en ser oblidada pels viticultors donada la seva sensibilitat a la botrytis i de la irregularitat de les anyades”, afirmen Abel Mendoza i Maite Fernández.

JOSÉ LUIS RIPA. DOCA RIOJA
José Luis Ripa Sáenz de Navarrete va néixer en el si d’una família amb arrels profundes i tradició vitivinícola a les zones navarresa i alabesa de l’actual DOCa Rioja. Sempre ha mantingut una estreta relació amb tots els àmbits del món del vi, encara que la seva vida professional l’ha desenvolupat principalment en el camp de l’exportació. L’any 2010, després d’una intensa etapa residint a l’estranger i recorrent nombrosos països, decideix establir-se definitivament a la vila d’Ollauri, a la Rioja Alta, on comença la restauració d’un edifici històric de la seva propietat, començant així a donar forma al seu projecte vinícola, que serà també un projecte vital. El 2016, a l’edat de 45 anys i amb el consell de bons amics viticultors i elaboradors, comença a elaborar el seu primer vi, un rosat amb criança.

Ripa Rosado 2016 està elaborat amb most de primer sagnat de garnatxes (85%) i tempranillos (15%) de vinyes de més de 30 anys situades a les riberes del riu Najerilla, a la Rioja Alta. Va fermentar i, posteriorment, es va criar durant 18 mesos en bocois de 500 litres usats de roure francès. Els raïms es van veremar el 17 d’octubre i el cicle vegetatiu va estar marcat per la sequera i les altes temperatures de l’estiu, que van propiciar l’absència de malalties o plagues rellevants i una collita abundant. Els vins es caracteritzen per un grau alcohòlic més moderat que l’any anterior i un excel·lent equilibri entre alcohol i acidesa. Mentre acabava la restauració i el condicionament del celler antiga, tot el procés va tenir lloc en instal·lacions externes. Es van embotellar 3.200 ampolles el març de 2018.

Ripa Rosado 2016 té un bonic i brillant color salmó pàl·lid. Al nas és molt seductor, amb el perfum de les fruites blanques madures com el préssec i l’albercoc que es conjuguen amb delicades aromes de fruites de baia vermella i intenses notes d’herbes mediterrànies com el romaní, el fonoll i el llorer sec. A la boca té una fantàstica textura que acaricia el paladar amb untuositat i volum que entra com una onada de fruita fresca. Té una gran frescor i un bon equilibri a la fi de la boca, amb delicades notes de pell de llimona, farigola i clau que conviden a un segon glop. Un rosat singular i saborós perfecte per acompanyar amanides tèbies, carns i peixos blancs al forn amb salses lleugeres, arrossos i formatges de cabra o vaca. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys, servit entre 6 i 8ºC a la Copa Viognier/Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (6449/05) o a la copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

José Luis Ripa Sáenz de Navarrete es considera un ferm convençut de la influència essencial de les persones en el caràcter dels vins, i en els seus busca equilibri i elegància, i admet inspirar-se i gaudir amb els clàssics de tot el món, tot i que també li emocionen els nous vins fets amb il·lusió, coneixement i respecte per l’experiència.

BODEGAS MUGA. DOCA RIOJA
Bodegas Muga és un celler marcat per la seva història, patrimoni i herència vitivinícola. Va néixer el 1932 de la mà d’Isaac Muga i Aurora Caño, tots dos membres d’una família de forta tradició vitivinícola. El 1969, amb la mort del fundador, van ser els seus fills Manuel, Isabel i Isaac els que es van encarregar de la direcció del celler. En els seus orígens, se situava en el centre d’Haro i el 1971 es va traslladar a la seva ubicació actual, a l’històric Barrio de la Estación, als afores de la ciutat. El celler s’assenta sobre un edifici bicentenari amb prop de 25.000 m2 de superfície. Xifra espectacular que s’uneix als 200 dipòsits i 14.000 botes fabricades amb diferents procedències de roure (francès, americà, hongarès, rus i espanyol). De fet, és un dels pocs cellers espanyols que disposa de tres boters i un cubero, que fabriquen un 15% del seu parc total. Les vinyes, plantades majoritàriament sobre sòls argil·localcaris, es troben a la falda de les Muntanyes Obarenes, en plena Rioja Alta. Cellers Muga compta amb 200 hectàrees de vinyes pròpies i amb el control de 150 hectàrees més procedents d’agricultors fixos. Les varietats plantades són les tintes tempranillo, garnatxa, mazuelo i graciano, i les blanques viura i malvasia.
El celler disposa de quatre sales de fermentació amb 90 tines de fusta de diferents capacitats (de 3.000 a 15.000 kg) on es realitza la fermentació alcohòlica permetent vinificar individualment en funció de la qualitat i vinya de procedència. Tots els vins fan la fermentació malolàctica –en tines o bota– i posteriorment comença la criança en bota.
Un cop finalitzada la criança, i abans de l’embotellat, es procedeix al clarificat pel mètode tradicional de la clara d’ou fresc, que consisteix en l’addició de dos a tres clares d’ou per hectolitre de vi, per arrossegar les impureses i, al mateix temps, suavitzar els tanins abans del seu embotellat. La clarificació es porta a terme en dipòsits de roure de 17.500 litres de capacitat. Les clares i les impureses que hagin quedat a l’interior del dipòsit es barregen amb fem per produir un compost de qualitat amb el que s’abonaran les vinyes.

Muga El Andén de la Estación 2016 és el nou vi de la Família Muga que neix com un projecte independent, que s’elabora amb un 65% de tempranillo i un 35% garnatxa de vinyes situades sobre terrasses amb sòls del terciari argil·localcaris. Va fermentar amb llevats indígenes en dipòsits de 16.000 litres de capacitat. S’ha criat durant 14 mesos en botes de roure francès i centre europeu.

Muga El Andén de la Estación 2016 té un bonic color robí molt brillant i límpid. Al nas es mostra delicat i elegant, amb aromes de fruites vermelles i negres al punt de sal que es combinen amb notes de fusta lleugerament torrada, espècies com el clau i el pebre negre, i un punt de regalèssia i fulles de tabac. A la boca és lleuger, però amb cos, la textura és sedosa i està formada per uns tanins polits que recorren el paladar i que apareixen a la fi de la boca, aportant estructura al conjunt. Una bona frescor equilibra el conjunt i intensifica les aromes de final de boca de groselles, fonoll i un punt de vainilla. Un vi negre seductor i elegant perfecte per acompanyar des d’una taula d’embotits ibèrics a carns d’au guisades, carns vermelles rostides i formatges curats. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit entre 15 i 17ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

OSTATU. DOCA RIOJA
La família Sáenz de Samaniego porta dedicada a la viticultura des de fa generacions. Hi ha evidències de la seva vinculació amb les vinyes des del segle XVI, quan els seus avantpassats van utilitzar un celler situat al barri de Matarredo amb calats subterranis excavats a la roca. A principis dels setanta, van ser Doroteo i Maria Asunción, pares de l’actual generació, els que van decidir comercialitzar els seus propis vins. Per dur a terme aquest objectiu van construir un nou celler que és la que avui en dia està en funcionament, annex a l’edifici senyorial construït al segle XVIII com venda-posada ( “Ostatu" en basc). Situada entre Laguardia i Vitòria, aquesta posada s’utilitzava com a casa familiar fins a l’any 2009. A mitjans dels noranta, van llançar el seu primer Crianza i l’any 2000 van  fer un salt espectacular gràcies als consells de Hubert de Boüard (Château Angelus). A partir d’aquest any, quatre dels sis fills (Gonzalo, Ernesto, Mariasun i Iñigo) s’han anat fent càrrec del celler de forma gradual.
El 95% de les seves vinyes creix sobre sòls argil·localcaris molt accidentats, plens de barrancs i petits monticles. A més del microclima de la Rioja Alavesa, les vinyes estan protegides per la Sierra de Cantabria i es distribueixen en pendents orientades a sud, el que els dona una maduració òptima. En total compten amb 36 hectàrees de vinya pròpia, dividides en 50 microparcel·les, en les que realitzen una viticultura sostenible.
Des de fa diversos anys, Ostatu divideix els seus vins en dues famílies. La primera és la que s’anomena “Vinos Sensatos” i reuneix vins joves (blanc, negre i rosat), un Crianza, un Reserva i dos Gran Reserva. La segona inclou els vins coneguts com a “Singulares” (Lore, Selección, Laderas, Gloria i Escobal de Ostatu), vins amb identitat pròpia que mostren la personalitat de les parcel·les.

Ostatu Escobal 2018 s’elabora amb raïm de tempranillo de vinyes situades a la parcel·la anomenada Marbella, plantades el 1995, a una altitud de 547 metres i amb una orientació lleugerament a sud-oest. Es tracta de la primera parcel·la del celler conreada en ecològic. El sòl és una combinació de sorres calcàries i grava, amb una capa d’argila en profunditat, format per una primera capa de sorra i petites pedres. Les vinyes gaudeixen d’un clima mediterrani amb una gran influència atlàntica i diferències extremes entre hivern i estiu. La verema manual va tenir lloc amb remolcs de petita càrrega el passat 1 d’octubre del 2018. Després de la verema, el raïm es va desrapar i va macerar en un ambient carbònic en fred en dipòsits d’acer inoxidable. Fermentació alcohòlica amb lleugers remuntats a una temperatura màxima de 24ºC durant 14 dies, i una posterior fermentació malolàctica i conservació en tina de roure francès amb els seus corresponents tràfecs fins al seu embotellat el 16 de setembre de 2019, precedit d’una suau filtració. Producció de 10.195 ampolles.

Ostatu Escobal 2018 té un viu color granat profund i brillant, amb reflexos cirera picota. Al nas és molt intens i fragant amb delicioses notes de fruites de baia vermelles al punt just de maduresa, amb un toc d’espècies com el clau i un record de taronja sanguina. A la boca és voluminós i fresc, amb una textura sedosa formada per tanins rodons que envolten el paladar. El final és saborós i sucós, amb intenses notes de cireres, groselles i un lleu record d’eucaliptus. Un vi negre fresc perfecte per acompanyar des de plats de pasta, pizzes, carns vermelles a la brasa i formatges de vaca o ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 2 anys servit lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum Extreme (6416/0).

Ostatu Escobal 2018 expressa molt bé el caràcter de la vinya de Samaniego (Rioja Alavesa), fruita directa i intensa, caràcter balsàmic i especiat, un vi divertit que no deixa indiferent”, valoren des del celler.

FINCA NUEVA. DOCA RIOJA
El 2004, arrenca Finca Nueva, el penúltim projecte de Miguel Ángel de Gregorio a La Rioja. El celler –uubicat a Navarrete– és el seu laboratori d’idees i on disposa de total llibertat per treure al mercat vins de nova generació, frescos i accessibles. El punt de partida són 88 hectàrees de vinyes situades a Briones, Uruñuela, Navarrete, Sotés i Ventosa que habitualment no s’utilitzaven a Finca Allende, i on es conrea majoritàriament tempranillo complementat amb una mica de garnatxa i la varietat blanca viura. Els sòls són de naturalesa argil·localcària i costosa. Després d’un ampli estudi de mercat, es va optar per una doble gamma de vins, uns amb fusta –on es busca la particular visió del món del vi de Miquel Àngel i on es recupera la classificació dels vins per temps en bota–, i altres més frescos, divertits i per gaudir.

Finca Nueva Crianza 2015 està elaborat amb tempranillo d’una vinya de Briones amb una edat mitjana de 35 anys. Les vinyes creixen sobre sòls calcaris i estan dirigits amb poda en vas seguint un cultiu sostenible. Verema manual i posterior selecció manual de raïms a l’entrada al celler. Els raïms desrapats i sense rebregar s’encuben en dipòsits d’acer inoxidable i maceració prefermentativa en fred a 5ºC durant 6 dies. Fermentar a una temperatura controlada de 28ºC durant 10 dies, amb tres remuntats diaris, maceració total amb les pells de 16 dies, descubament per gravetat i premsat vertical. La fermentació malolàctica va tenir lloc en dipòsit d’acer inoxidable i el vi va romandre durant 12 mesos en botes bordeleses de roure 50% francès i 50% americà.

Aquesta anyada es va caracteritzar per un hivern sec i moderadament fred, seguit d’una primavera càlida i assolellada amb abundants pluges a l’abril i maig. La floració va tenir lloc la segona setmana de juny amb un temps càlid i sec i, encara que el mes de juliol va ser extraordinàriament calorós, la vinya va resistir gràcies a les abundants reserves hídriques de maig. El verol va ser la primera setmana d’agost, un mes sec i moderadament càlid. L’1 de setembre es va produir una enorme tempesta de pluja, però afortunadament l’excel·lent estat sanitari i els vents frescos de nord, van evitar l’aparició de la temuda botrytis. Tant setembre com octubre van ser mesos càlids i assolellats. Una anyada amb una maduració i estat del raïm perfectes. La verema va tenir lloc del 22 de setembre al 14 d’octubre.

Finca Nueva Crianza 2015 té un bonic color robí profund i brillant. Seductor al nas, apareixen intenses notes de fruites vermelles i negres madures, com les cireres, els nabius i les mores que s’uneixen a notes de sotabosc mediterrani, un delicat record de violetes i fusta torrada. A la boca és àgil i equilibrat, com un suc de groselles amb uns tanins presents que li atorguen cos i pes. Delicioses notes de groselles i un punt de pebre negre persisteixen a la fi de la boca. Un vi negre perfecte per acompanyar carns vermelles rostides, aus, caça menor i formatges curats de cabra o ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit entre 15 i 17ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

GRANJA NUESTRA SEÑORA DE REMELLURI. DOCA RIOJA
La Granja Nuestra Señora de Remelluri és una de les finques més emblemàtiques de la Rioja Alavesa, situada a l’antic monestir de Toloño (Labastida), en una antiga propietat dels monjos jerònims que, al segle XIV, treballaven les terres amb cereals i vinya. En ella encara es poden trobar vestigis d’aquella comunitat (un cup i una necròpolis).
El 1967, Jaime Rodríguez Sortiu i Amaya Hernandorena adquireixen la propietat i reconstrueixen les vinyes i les antigues edificacions, convertint el monestir en l’actual celler, on s’elaboren, s’embotellen i envelleixen els vins de Remelluri, sent la 1971 la primera collita embotellada. Des de les primeres anyades, Remelluri esdevé un referent en la Rioja, sent un dels prprimers cellers que comença a vinificar exclusivament el raïm de la propietat que envolten el celler. Amb l’anyada 1989, Telmo Rodríguez –fill de Jaume– es va incorporar a la direcció tècnica, càrrec que va exercir fins a 1996 quan va passar a dedicar-se exclusivament en el seu projecte personal la Cia. de Vinos Telmo Rodríguez, que havia iniciat el 1994 amb una elaboració a Navarra.
El febrer del 2010 i després d’un exitós camí creant i consolidant 9 projectes vinícoles en diferents denominacions d’Espanya, Telmo Rodríguez torna a la propietat familiar –sense deixar la Compañía– per aquesta vegada sí, eimplicar-se profundament agafant les regnes de Remelluri. Amb ell esdevenen els primers canvis profunds. Els raïms de viticultors veïns que històricament s’incorporaven al vi Remelluri inicien un camí paral·lel. Remelluri serà a partir d’ara exclusivament vi de la finca.
Actualment, la propietat s’estén a 154 hectàrees, 105 de les quals comprenen la seva vinya, plantada amb les varietats tempranillo, graciano, garnatxa, i les blanques garnatxa blanca, moscatell, malvasia, chardonnay, viognier, sauvignon blanc, rousanne i marsanne, aquestes últimes ubicades a la part més elevada de la finca. La vinya reuneix 200 parcel·les d’una mitjana de 0,6 hectàrees de superfície repartides en tres petites valls: Remelluri, Valderremelluri i Villaesclusa, a peu de la muntanya Toloño; un espectacular bloc calcari de 1.272 metres d’altura que protegeix la propietat de les tempestes atlàntiques.
El cultiu en totes elles es realitza amb el màxim respecte pel medi ambient, ecològic i seguint els preceptes de l’agricultura biodinàmica, prescindint sempre de l’ocupació d’herbicides, adobs minerals i productes sintètics.

Remelluri Reserva 2012 és el vi original de la Granja Nuestra Señora de Remelluri, fruit de les vinyes més importants de la propietat amb una edat mitjana de 40 anys. S’elabora amb un 85% de tempranillo, un 10% de garnatxa i un 5% de graciano que ocupen 148 parcel·les (94 hectàrees). És un vi que neix de les tres valls que envolten el celler (Remelluri, Valderremelluri i Villaescusa), zones que des del segle XIV formen part del celler. La vinya es troba entre els 590 i 805 metres d’altitud sobre terrasses calcàries pobres, de naturalesa argil·localcària. Per zones aflora la roca mare, constituïda per gres calcari i margues en la seva major part d’origen terciari. La verema va ser manual i va tenir lloc del 3 al 27 d’octubre. El vi va fermentar de forma natural amb llevats autòctons en dipòsits d’acer inoxidable i foudres oberts. Envelliment d’entre 20 i 22 mesos. Producció total de 281.392 ampolles i 11.090 magnums.
En l’anyada 2012 ja es comencen a observar els canvis introduïts per Telmo Rodríguez en el seu retorn a Remelluri el 2010. En una anyada no tan càlida com la 2011, el vi mostra un gran equilibri entre potència i elegància. Va ser una anyada amb pluges concentrades en pocs mesos, ja que novembre, abril i octubre van concentrar més de la meitat de les pluges. Un any càlid en general, però que, gràcies a les pluges d’octubre, va oferir una maduresa i sanitat incomparable. Segurament una de les millors anyades dels últims anys a Remelluri.

Remelluri Reserva 2012 té un preciós color robí profund i brillant. Intens i elegant al nas, apareixen delicades notes de fruites −més negres que vermelles madures− amb un final marcat per aromes especiats i balsàmics de clau i eucaliptus i un punt de fusta torrada. A la boca té una textura formada per uns tanins sedosos que apareixen a la fi de la boca donant-li cos i, al costat d’una bona frescor, un bon potencial de guarda. Intenses notes de fruites negres i tabac sec persisteixen a la fi de la boca. Un vi negre complex ideal per acompanyar carns vermelles a la brasa, estofats de caça menor, formatges curats i xocolata. Per gaudir des d’ara i en els propers 8 anys servit entre 16 i 18ºC a la Copa Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30) o a la copa Cabernet / Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).