SELECCIÓ Nº. 306, NOVEMBRE DEL 2020

"VINS BIO"

Daniel Landi Las Uvas de la Ira Vino del Pueblo 2017
Planetes de Nin Vi Natural de Garnatxes en Àmfora 2018
Quinta Sardonia QS2 2017
Reyneke Cornerstone 2015
Trapet Bourgogne Pinot Noir 2018
Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2018

Preu especial socis d'“El Club”: 109,95€

 

Aquest mes de novembre El Club ofereix sis vins de sis cellers centrats en la viticultura ecològica i biodinàmica.
Las Uvas de la Ira 2017 és un dels vins més frescos i accessibles del projecte personal de Daniel Gómez Jiménez-Landi a Méntrida, a la Sierra de Gredos. Una garnatxa d'alçada de 65 anys plantada sobre sòls granítics.
Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora 2018 és l'última anyada d'un dels singulars vins d'Ester Nin i Carles Ortiz al Priorat. Exclusivament garnatxa de la finca Planetes a Porrera, amb poc rendiment. Un vi negre fresc, saborós, complex i molt elegant.
Quinta Sardonia QS2 2017 està elaborat amb diverses varietats que procedeixen de vinyes també conreades seguint els preceptes de la biodinàmica a Valladolid.
Cornerstone 2015 està elaborat per Johan Reyneke, un dels viticultors sud-africans més apassionants de l'última dècada. Es tracta d'un assemblatge amb els millors raïms de cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc procedents d'un dels vessants de Stellenbosch.
Jean-Louis Trapet i la seva dona Andrée treballen en biodinàmica tant a Alsace com a Bourgogne. El Pinot Noir que forma part d'aquesta selecció és pur, intens i concentrat. Finalment, tanca la selecció una proposta de Bertrand Sourdais des de Domaine de Pallus, el seu projecte familiar a Chinon (Loire): Messanges Rouge Chinon 2018, una fragant cabernet franc amb una bona capacitat de guarda.

Una selecció valorada en 143,40€ i que oferim als nostres socis a un preu molt especial de 109,95€.

DANIEL LANDI. SIERRA DE GREDOS
Després d'una infància envoltada de vinyes a Méntrida, molt a prop de Gredos, l’any 2004 Daniel Landi va refundar allà el celler del seu besavi Bodegas de Pedro Jiménez-Landi, tancat des dels anys vuitanta. De filosofia borgonyona i amb un profund amor per la vinya, comença a buscar vinyes al llarg de tota la Sierra de Gredos i a elaborar la garnatxa sempre respectant el lloc i el seu paisatge. Amb el seu amic Fernando García funden Comando G el 2008 i junts intensifiquen la recerca descobrint zones oblidades on les vinyes estaven gairebé abandonades a les altes muntanyes d'Ávila.
En l'actualitat, en Daniel treballa en biodinàmica 5 hectàrees sobre sòls de pissarra (Daniel Landi) que se sumen a la feina realitzada a les 20 hectàrees sobre granits (Comando G), oferint així una foto completa dels diferents sòls i paisatges de Gredos.
Pioner i somiador, en Daniel és considerat una de les principals veus del ressorgiment de Gredos i de la nova generació de productors i vins d'Espanya.
Agricultors, artesans, petites produccions, centrats en la vinya i amb elaboracions precises, així és com es pot definir el treball de Comando G i dels seus membres.

Daniel Landi Las Uvas de la Ira Vino del Pueblo 2017 està elaborat amb garnatxa del poble del Real de San Vicente, en una vinya amb clima mediterrani i, terres de granit i sorra que ocupa una extensió de 4 ha (dividides en 5 parcel·les diferents). L'edat de les vinyes és d’entre els 60 i els 70 anys a una altitud de 750-800 metres. Seguint una viticultura ecològica i biodinàmica, la verema va tenir lloc la primera quinzena de setembre. Fermentació en tines de roure obertes i maceració sense ús de remuntats o extracció agressiva amb el raïm sencer i llevats autòctons. Posterior criança de 10 mesos en foudres de roure francès de 1.500 i 3.000 litres. Producció d’11.597 ampolles i 50 magnums.

L'anyada 2017 va ser la dels “quatre genets”. Gelada a l'abril, calor extrema al juliol, sequera des de la primavera i pedregades a finals de juliol i els últims dies d'agost. El 2017 passarà a la història com l’any més complicat des dels inicis de l’elaborador, amb produccions mínimes de tots els vins i un treball constant a les vinyes, a més d'adaptacions al celler per interpretar l'anyada. El treball a les vinyes es va multiplicar amb infusions de valeriana a l'abril, infusions de milfulles a l'estiu i infusions d'ortiga, principalment, després de les calamarses, a més del minuciós treball que ja es fa anualment. El resultat expressa la identitat i caràcter del poble El Real de San Vicente amb fruits vermells, cítrics frescor, mineralitat calcària i fluïdesa. 

Daniel Landi Las Uvas de la Ira Vino del Pueblo 2017 té un preciós color vermell teula, molt límpid i brillant. Al nas és seductor i fragant, amb notes de fruites vermelles de bosc que recorden les groselles, les mores i els gerds i que es combinen amb intenses notes balsàmiques que recorden l'eucaliptus, el llorer i una punta de pebre rosa. A la boca el vi omple el paladar amb una textura sedosa i etèria, com un suc de fruites i una frescor que el fa vibrant i plaent. Notes intenses de nabius i regalèssia vermella persisteixen al final. Un vi negre versàtil i deliciós perfecte per acompanyar una taula d'embotits, plats de pasta, carns lleugeres, arrossos de muntanya i formatges de cabra o vaca. Recomanem gaudir-lo des d'ara i durant els propers 5 anys, servit lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a l'Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07). 

Las Uvas de la Ira Vino del Pueblo 2017 és llum, suc, cítric i guix”, afirma Daniel Landi.

CELLER FAMÍLIA NIN ORTIZ. DOQ PRIORAT
Aquest projecte neix de la unió d'Ester Nin i Carles Ortiz. Ester Nin va néixer el 1972 a Pla de Manlleu (Alt Penedès) i després d'estudiar biologia i enologia, així com aprofundir en agricultura ecològica i biodinàmica, va arribar al Priorat l’any 2001, on va treballar en diferents projectes com al celler Clos Erasmus de Daphne Glorian. El 2004 va comprar una vinya plantada en un coster i va començar en solitari amb el seu vi Nit de Nin, del qual només va elaborar 3 botes de 225 litres (900 ampolles) en aquesta primera anyada.
Carles Ortiz, nascut a Barcelona el 1965, va estudiar delineació industrial i viticultura ecològica i biodinàmica. Amb la seva arribada al Priorat, el 1998, va comprar la Finca Les Planetes i, des del principi, la va conrear seguint els paràmetres de l'agricultura ecològica, certificada pel CCPAE des del 2002.
La vida de tots dos es va creuar el 2008, moment en el qual van unir esforços, finques i vides, creant el seu propi celler. En els seus inicis, elaboraven a Clos Erasmus, però el 2012 van començar a vinificar al seu propi celler a Porrera, instal·lat als baixos d'una casa que, el 2020, han substituït per una nova construcció a la mateixa zona que els permet doblar la producció.
Actualment compten amb 14,5 hectàrees al Priorat i 2 ha a Pla de Manlleu (Alt Penedès). De la finca Planetes (7 ha) sorgeixen tres vins: Planetes de Nin, elaborat amb vi de vinyes joves de garnatxa en bancals i carinyena en costers; Planetes de Nin Carinyena Blanca, que s'elabora amb una parcel·la de garnatxa que va ser plantada fa més de 14 anys i quatre clons de carinyena vella de Priorat de fa més de 7; i Planetes de Nin Garnatxes en Àmfora, que és el que forma part d'aquesta selecció.
A la vinya Mas d'en Caçador (3 ha), a Porrera, han reprès el seu Nit de Nin, elaborat amb vinyes velles de garnatxa i carinyena –algunes amb més de 100 anys–, al qual se li suma Nit de Nin Coma d'en Romeu (d'una vinya d'1,5 ha), garnatxa i carinyena de vinyes de 70 anys, i Nit de Nin La Rodeda, elaborat amb garnatxa peluda de 80 anys que procedeix d'una vinya de 0,5 hectàrees. A Pla de Manlleu elaboren el també singular vi blanc Selma de Nin i Terra Vermella de Nin amb parellada montònega.
Tant l’Ester com el Carles centren tots els seus esforços en la viticultura, que és la part més important per entendre els seus vins. Quatre persones treballen la vinya tot l'any i tenen cura dels sòls, plantes i entorn, utilitzant només sofre mineral i tisanes d'extractes de plantes per la prevenció de fongs. L'abonament dels sòls es realitza exclusivament amb compost que elaboren ells mateixos amb fem animal.
La verema, sempre manual, es realitza a primera hora del matí i el raïm es deixa en fred durant 48 hores. Ja al celler, la seva filosofia continua, realitzant una segona selecció a nivell de dispersió i gra, eliminant tot raïm que no hagi madurat correctament. La fermentació dels mosts es realitza amb llevats autòctons i evitant l'ús de bombes mecàniques, realitzant sempre els remuntats manualment.
La Família Nin-Ortiz és un dels pocs projectes d'Espanya que forma part de la Renaissance des Appellations, el grup biodinàmic liderat per Nicolas Joly (La Coulée de Serrant) i que estableix estrictes criteris de treball a la vinya.

Planetes de Nin Vi Natural de Garnatxes en Àmfora 2018 està elaborat exclusivament amb garnatxa de la finca Planetes, situada a Porrera. Els raïms es van veremar el 19 de setembre amb un rendiment de 15 hl per hectàrea. Encara que va ser un any amb míldiu i botrytis entre altres malalties, des del celler consideren que ha estat una anyada excepcional, ja que, en tractar-se d'un projecte de petites dimensions, han pogut treballar a la vinya amb gran precisió. La verema va ser excepcional, amb un baix nivell de podridura i una perfecció fenòlica, a més d'un gran equilibri entre alcohol i acidesa. La fermentació es va dur a terme durant 4 setmanes amb llevats autòctons en dipòsits d'acer inoxidable amb una criança de 7 mesos en àmfora de 700 i 1000 L, sense afegir sofre en cap moment. Es va embotellar el juny del 2019 amb una producció de 6.200 ampolles de 75 cl i 200 magnums.

Planetes de Nin Vi Natural de Garnatxes en Àmfora 2018 té un seductor color granat molt límpid i brillant. Al nas té carretades de fruita vermella i negra en el seu punt just de maduració, un punt floral de violetes i regalèssia vermella, fruites cítriques i lleugers tocs de sotabosc mediterrani com el romaní i la farigola i un lleu toc de llenya. A la boca és eteri i suculent, com un suc de groselles acabat d'esprémer, vibrant i plaent. Una textura sedosa envolta el paladar i la seva imponent frescor et convida a prendre un segon glop. Un vi expressiu i deliciós, company perfecte d’embotits, taules de formatges, carns d'au lleugeres, arrossos i bolets. Per gaudir des d'ara i durant els propers 5 anys, servit lleugerament fresc, entre 14 i 16ºC, a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07) o la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416 / 15).

Planetes de Nin Vi Natural de Garnatxes en Àmfora 2018 és un vi on predomina la fruita de garnatxa fresca, sense notes de criança amb fusta perquè mai hi ha tingut contacte, amb gran predomini de les notes de mineralitat i per donar més complexitat i arrodonir el vi: les notes de les àmfores que ens transporten als records dels càntirs per beure aigua fresca al sol. Salut!”, el defineix Carles Ortiz.

QUINTA SARDONIA. VT CASTILLA Y LEÓN
Des de la seva primera anyada el 2002, Quinta Sardonia ja va destacar per ser un celler que aportava aire fresc als múltiples projectes vinícoles que afloren a la vora del riu Duero. Quinta Sardonia es va incorporar al grup Terras Gauda a finals del 2010. Aquest grup, d'origen gallec, està format per Bodegas Terras Gauda, Bodegas Pittacum, Conserves A Rosaleira, Bodegas Heraclio Alfaro i el propi Quinta Sardonia. El seu objectiu és elaborar vins a partir de varietats nobles vinificades segons la tradició de la zona. Actualment, Christian Rei és el director tècnic i elabora tres vins: QS, QS2 i Sardón.
El celler se situa a 400 metres del riu Duero, a una altitud de 830 metres, i compta amb 22 hectàrees de vinya, a més de muntanya i boscos de pi amb sòls d'origen calcari, margues i guix. Una gran riquesa de sòls –fins a 11 tipus– on es poden trobar les varietats tinto fino, cabernet sauvignon, merlot, syrah, petit verdot, malbec i cabernet franc plantades entre els anys 1999 i 2000.
Seguint els principis de la biodinàmica, amb l'objectiu d'aconseguir l'equilibri entre sòl, clima, cep i entorn, adoben amb compost propi, mantenint la coberta vegetal a terra i tractant amb plantes medicinals, respectant el cicle de la lluna i afavorint la biodiversitat dels microorganismes i insectes.
El celler es troba a l'entrada de la finca, al municipi de Villabañez (Valladolid), i està format per dues naus paral·leles construïdes amb grans blocs de formigó. A la primera es localitzen els equips de fred, les oficines, el laboratori i la sala de vinificació. En aquesta última es treballa amb dipòsits d'acer inoxidable de 5.000 i 10.000 litres, baixos i molt amples, coberts (gairebé totalment) amb camises de refrigeració. La segona nau es divideix en tres sales independents, dues de criança –amb botes de 225 i 600 L més de foudres de 1.200 i 5.000 L, tot això de roure francès, i ous de formigó– i un boteller. La criança dels vins es porta a terme amb un 40-50% en botes noves durant els 6 primers mesos, per després passar a botes d'un vi depenent de l'anyada i del sòl de la qual procedeixi el raïm, sent el període de criança d'entre 14 i 20 mesos.

Quinta Sardonia QS2 2017 és un assemblatge de tinto fino (64%), petit verdot (17%), cabernet sauvignon (6%), syrah (6%), malbec (45%) i cabernet franc (2%) de vinyes pròpies situades a Villabañez i Sardón de Duero (Valladolid), a una altitud entre 760 i 830 metres sobre el nivell del mar. Els raïms s'han seleccionat durant tot l'estiu fins a la seva entrada al celler i, abans de fermentar, les varietats s'han barrejat. Els raïms es van encubar amb un 4-10% de raïms sencers (en funció del sòl). La malolàctica es va realitzar part en botes i part en dipòsit. La criança de 18 mesos es va fer un 70% en botes de roure francès d'un i dos vins, un 15% en botes d'un vi de 600 L i un 15% en foudres de 1.200 litres de roure francès. Es va realitzar una lleugera filtració del vi abans d'embotellar. L'anyada 2017 ha estat una de les més complicades dels últims anys, atès que va ser un hivern sec i anormalment càlid amb un mes de maig fred que va tenir gelades el dia 27. La resta de la primavera i l'estiu també van ser secs, la qual cosa es va traduir en poca vegetació i un menor nombre de raïms. Tots aquests fets van provocar que s'hagués de fer un esforç extra en viticultura per mantenir la humitat dels sòls. Amb l'avançament del cicle vegetatiu, es va veremar més aviat de l’habitual per continuar amb un vi equilibrat.

Quinta Sardonia QS2 2017 té un color granat profund i brillant. Al nas és fragant i intens, amb aromes de fruites negres madures que recorden els nabius i les mores, notes florals de violeta i notes d'espècies com la vainilla i el pebre negre acompanyats d'un punt d'eucaliptus i el fumat de la fusta. A la boca té una entrada àmplia que envaeix tot el paladar amb una textura fluida formada de tanins rodons i sedosos. El final és llarg i persistent, amb una frescor que intensifica les aromes de groselles, romaní i regalèssia. Un vi negre ben estructurat perfecte per acompanyar la gastronomia de tardor com plats de carn guisada, bolets, arrossos de muntanya i formatges curats. Per gaudir des d'ara i durant els propers 4 anys servit, entre 16 i 18ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (449/30).

Quinta Sardonia QS2 2017 és un vi aferrat al terrer amb una tremenda personalitat i singularitat”, explica l'enòleg Christian Rei.

REYNEKE WINES. SOUTH AFRICA
Reyneke Vineyards va néixer el 1998 quan Johan Reyneke Jr va substituir a la seva mare i va prendre les regnes de la finca per elaborar vins a la propietat. “Uitzicht”, que en holandès significa “vistes”, consta de 40 ha orientades a la històrica ciutat de Stellenbosch, les muntanyes i False Bay, molt pròxima a Cape Town. Quan la seva família va començar amb Uitzicht el 1863, no hi havia processos químics o avenços tecnològics. Únicament terra i natura. Des dels inicis i basat en aquest sòlid principi, Johan va anar transformant les pràctiques agrícoles convencionals en orgàniques per, finalment, elaborar els seus vins d'acord amb principis biodinàmics. Actualment, és considerat un pioner i un dels productors biodinàmics de referència. Conrea una àmplia gamma de varietats de raïm, incloent-hi mourvèdre, pinotage, shiraz, cabernet sauvignon i cabernet franc, amb chenin blanc i sauvignon blanc per als vins blancs.
L'objectiu de Johan Reyneke és sempre el d'expressar la singular situació de la propietat, la profunditat del subsòl, dotat amb nombroses restes prehistòriques, l'edat dels ceps, alguns de 40 anys, i l'aire fresc de la zona a l'ampolla. A Reyneke creuen que és impossible percebre el terrer si es modifica constantment amb productes químics. D'aquí que la seva intenció sigui la d'interferir el  mínim possible per permetre a la naturalesa ser l'autèntica creadora del vi.
La propietat té vessants orientats al nord, a l'est i al sud. La terra més idònia està plantada amb vinyes i la resta són pastures, àrees de producció de compostatge i zones salvatges. Buscant un equilibri que enllaça amb una tradició vinícola ancestral, Reyneke Wines és un projecte holístic, una forma d'entendre la vida i els cicles naturals. Johan entén una propietat biodinàmica com una individualitat. Necessita ser sostenible i autosuficient per així reduir l'impacte ecològic i la dependència del mercat.
Produeixen els seus propis fertilitzants i les vinyes estan lliures d'herbicides, pesticides i fungicides. S'utilitzen plantes, animals i tota mena de controls biològics per aconseguir un equilibri completament natural en el qual la vinya és saludable. Es potencia la vida en comptes de voler limitar-la.
Plantar, podar, veremar i la resta de les pràctiques al camp també segueixen una cadència natural. Treballen amb cicles naturals i còsmics, ritmes i forces que regulen tota la vida a la terra creant un conjunt harmoniós. La no utilització d'additius artificials en les pràctiques agrícoles continua al celler. Seguint una filosofia de mínima intervenció, només es guia el procés per mostrar en el vi la personalitat de la finca Uitzicht.
Ambientalment, apliquen pràctiques orgàniques i biodinàmiques i, socialment i culturalment destinen els beneficis de Cornerstone, que forma part d'aquesta selecció, a projectes de millora de la qualitat de vida dels treballadors de la finca.

Reyneke Cornerstone 2015 sempre ha estat un vi important dins de la gamma de Reyneke pel seu costat filantròpic. Assemblatge de 37% de cabernet sauvignon, 36% de merlot i 27% de cabernet franc. L'intens procés de selecció de raïms, tots ells cultivats en biodinàmica, garanteix que es treballi amb la millor fruita de les vinyes. La fermentació es va realitzar en diversos dipòsits de formigó i el vi va passar 18 mesos en botes de roure francès, 30% noves i 70% de segon i tercer ús. Posteriorment, es van criar durant 4 mesos en dipòsit i es deixen madurar en ampolla abans del seu llançament.

Reyneke Cornerstone 2015 té un bonic color granat profund i límpid, amb lleugers reflexos vermell teula. Al nas és delicat i fragant, amb aromes de fruites com les groselles i els nabius juntament amb suaus notes de fusta lleugerament torrada, espècies com la nou moscada i la regalèssia vermella, la fulla de llorer seca i un lleu record terrós. A la boca tot està al seu lloc, té pes, volum i una textura de tanins sedosos que només es fan presents al final de la boca. Un vi profund i elegant per acompanyar carns vermelles o d'au estofades, caça menor i formatges curats. Per gaudir des d'ara i durant els pròxims 4 anys servit, entre 16 i 18ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (6404/0) o a la copa New World Syrah de la sèrie Veritas de Riedel (449/30).

DOMAINE JEAN TRAPET PÈRE ET FILS. BOURGOGNE
Dirigit actualment per Jean-Louis Trapet i la seva dona Andrée, el Domaine va ser iniciat per un jove Louis Trapet a mitjans del segle XIX. Va ser llavors quan Louis Trapet va deixar el seu poble natal per establir-se a Gevrey-Chambertin i començar la seva aventura com a vigneron, encara que en realitat, el creixement del celler va venir de la mà del seu fill Arthur Trapet, qui des del 1870 va començar la compra de vinyes pròpies pel Domaine. Tot just acabada la I Guerra Mundial, Arthur va haver de vendre la seva producció de raïm a diversos négociants, situació que va canviar durant la dècada dels cinquanta quan va començar a embotellar una altra vegada el seu propi vi. Entre els anys 1970 i 1980 el negoci va estar dirigit per Jean Trapet i el seu cunyat, Jacques Rossignol. Jean-Louis Trapet, fill de Jean Trapet es va incorporar el 1990 en acabar els seus estudis d'enologia a la Universitat de Dijon i després de diverses estades a cellers de Reims, Califòrnia i Bordeaux. Quan els seus cosins Nicolas i David Rossignol van entrar també a treballar al celler familiar van decidir dividir en dues les propietats familiars i començar projectes separats.
Des de l'any 1995, Jean-Louis treballa amb la seva dona Andrée –originària d’Alsace– les vinyes seguint la filosofia biodinàmica, de la qual és un fervent defensor i que s'aplica a les 18,5 ha de les finques que té en propietat. Jean-Louis també manté part de la propietat de dos prestigiosos Premiers Crus situats a la Côte de Nuits. Els village de Gevrey-Chambertin són una especialitat de Trapet, que elabora amb raïm procedent de 8 parcel·les diferents entre les quals destaquen els lieux-dits. El 1979 van començar l'expansió des de Gevrey cap a Marsannay amb l'adquisició de Grasses Têtes i Grand Poirier fins a sumar 1,5 ha dedicades al cultiu de la pinot noir. El 1993 van adquirir en aquest poble una petita parcel·la de només 0,5 ha de chardonnay.
Els Bourgogne regionals de chardonnay s'elaboren amb raïms de 2 lieux-dits de Marsannay, Auvonne i Varangée, mentre que una petita vinya situada en els límits de la denominació de Gevrey-Chambertin plantada amb gamay i pinot noir serveix per elaborar un Passe-tout-grains, el raïm del qual prové íntegrament de Bourgogne.
La verema es realitza manualment amb diverses seleccions dels millors raïms a les vinyes i al celler. Jean-Louis és partidari de desrapar parcialment els raïms per afavorir la presència d'oxigen entre ells. Practica una premaceració en fred durant 5 o 7 dies i les fermentacions alcohòliques arrenquen lentament gràcies a l'activitat dels llevats indígenes mentre realitza maceracions llargues. Tal com estableix la biodinàmica, en acabar la fermentació alcohòlica, el vi descendeix per gravetat al celler de criança, on, depenent de l'anyada, es mantenen en botes de roure durant 15 o 18 mesos. La fusta amb la qual s'elaboren les botes procedeix normalment dels boscos d’Alliers i Tronçais, amb diferent percentatge de fusta nova segons la classificació del vi. Un 1er Cru s'ha de criar amb fusta nova en un 20%, mentre que en un vi Grand Cru pot usar-se entre un 30% i un 75%. Finalitzada la criança, els vins no es clarifiquen ni filtren.
L’any 2002 Andrée Trapet va reprendre el Domaine familiar a Alsàcia, gràcies a l'ajuda de Rémy Jung, un conegut elaborador de la zona. El celler compta amb 14 hectàrees de vinya entre els quals destaquen els seus 4 Grand Crus. Des del 2007 totes les vinyes compten amb certificat biodinàmic DEMETER.

Trapet Bourgogne Pinot Noir 2018 s'elabora amb pinot noir de diverses parcel·les de Bourgogne que es conreen en biodinàmica. Maceració en fred d'entre 5 i 7 dies, afavorint una major profunditat de color i aromes més intensos, sense extreure tanins massa aspres. La fermentació es va realitzar en botes obertes amb llevats naturals. Els vins del celler tenen una criança de 12 a 18 mesos en bota abans de l'embotellament.

Trapet Bourgogne Pinot Noir 2018 té un seductor color robí molt límpid i brillant. Al nas és perfumat i embriagador, amb delicioses notes de fruites vermelles i negres madures, lleugers tocs d'herbes aromàtiques com el romaní i d'espècies dolces com la regalèssia i un punt de caramel torrat. A la boca té volum i una textura aèria i sedosa amb uns tanins polits que llisquen sobre la llengua. Una bona frescor fa el conjunt harmònic i intensifica les aromes de final de boca que recorda els gerds, les mores i un delicat record de fonoll. Un vi negre jove i lleuger perfecte per gaudir amb embotits, carns fredes i formatges, aus guisades i plats de caça menor. Per gaudir des d'ara i en els propers 4 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07) o la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

“Aquest Bourgogne està elaborat amb les vinyes dels nostres diferents terrers, una parcel·la està situada a Gilly-lès-Cîteaux prop de Clos de Vougeot en un turó d'argila, dues vinyes es troben a Gevrey i dues més a Marsannay. Estem molt contents amb aquesta anyada 2018, molt fina, cisellada i molt afruitada”, explica la família Trapet.”, explica la família Trapet.

DOMAINE DE PALLUS. AOC CHINON
Bertrand Sourdais va començar a elaborar vi al celler familiar, situat a la vall del Loire, concretament a la prestigiosa AOC Chinon, quan tenia 29 anys. El Domaine compta amb 12 hectàrees en propietat a Cravant-les-Coteaux, considerades Grand Cru. Abans de tornar a Chinon, Sourdais era més conegut pel seu treball a Dominio de Atauta (Ribera del Duero), on va començar a treballar després dels seus estudis a l'escola d'enologia de Bordeaux. Va ser el 2003 quan va decidir tornar a França i treballar amb la seva estimada cabernet franc a Pensées de Pallus. De fet, Domaine de Pallus, al centre de la zona, compta amb algunes de les millors vinyes de Chinon. Amb ceps de més de 35 anys, intenta extreure tot el potencial de la varietat, alhora que treballa amb una vinya biodinàmica des del 2010. Un total de 2/3 ha de la seva propietat està sobre sòls argil·localcaris i la resta és al·luvial i de grava, a prop del riu. Dos terroirs que es veuen reflectits en els vins.

Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2018 està elaborat amb cabernet franc de la vila de Cravant-les-Coteaux, concretament de la parcel·la Clos de Briançon, caracteritzada per sòls sorrencs amb còdols. Va macerar durant 8 dies en dipòsits de formigó amb llevats indígenes i la fermentació alcohòlica es va realitzar a baixa temperatura. S'ha criat durant 6 mesos en botes de 600 litres. El cabernet franc és una varietat que podria tenir el seu origen al País Basc i que va ser portada pels pelegrins a la tornada del seu camí de Santiago. La seva empremta es remunta a l'any 1151 i, de fet, és una varietat que sap interpretar els sòls i el clima de Chinon.

Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2018 té un bonic i profund color granat, molt brillant. Al nas apareixen intenses notes de fruites vermelles i negres com les groselles i els nabius, juntament amb aromes balsàmics de llorer sec, eucaliptus i amb un toc de nou moscada i un subtil record de violetes. A la boca té pes i volum, amb una textura formada de tanins polits i sedosos que es dipositen sobre la llengua i que, combinats amb una bona frescor, fan el vi equilibrat i plaent. Persistents records finals de groselles, gerds i un punt de pebre negre. Un vi intens i fresc perfecte per acompanyar arrossos de muntanya, verdures i carns vermelles a la brasa i formatges curats de vaca i ovella. Per gaudir des d'ara i en els propers 4 anys servit, entre 16 i 18ºC, a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2018 prové de Clos de Briançon de sòl sorrenc amb graves. D'aquest terroir extraiem l'espontaneïtat i l'agilitat de la cabernet franc del Loire!”, diu Bertrand Sourdais.