SELECCIÓ Nº. 308, GENER DEL 2021

"INICIACIÓ AL PRIORAT"

Álvaro Palacios Camins del Priorat 2019

Martinet Bru 2019
Les Cousins L’Inconscient 2019
Cims de Porrera Vi de Vila 2016
Mas Doix Les Crestes 2019
La Conreria d’Scala Dei Les Brugueres 2019

Preu especial socis d'“El Club”: 89,95€

 

El Priorat és una de les zones vinícoles que més ha brillat en els últims anys. A la dècada dels noranta, un petit grup de joves audaços va apostar per redescobrir aquesta zona històrica de la qual ja s’apreciaven els seus vins a l’època dels romans. Proposem una selecció de 6 dels cellers més interessants per introduir-se a aquesta denominació d’origen. D’Álvaro Palacios, Sara Pérez, Marc i Adrià Pérez, Valentí i Ramon Llagostera i Jordi Vidal, 6 vins imprescindibles que es poden gaudir des d’ara o deixar reposar al seu celler personal 5 anys més.

Una selecció valorada en 100,40€ i que els nostres socis poden adquirir per 89,95€.

ÁLVARO PALACIOS. DOQ PRIORAT
Álvaro Palacios és un dels homes que ha revolucionat el panorama vitivinícola espanyol i que ha aconseguit posicionar els seus vins al mapa dels grans vins del món.

A finals dels anys vuitanta va formar part del petit grup del Renaixença del Priorat que amb molt pocs mitjans econòmics, però amb una gran passió i talent, van ser decisius en l’apogeu i resplendor vitivinícola que avui té la zona.
A la dècada dels noranta, juntament amb el seu nebot Ricardo Pérez Palacios, va redescobrir una altra regió històrica: El Bierzo. Allà van fundar junts Descendientes de J. Palacios (en honor al seu pare i l’avi d’en Ricardo). Un any més tard, després de la defunció del seu pare, va tornar al seu Alfaro natal per dirigir el celler familiar Bodegas Palacios Remondo.
Actualment, Álvaro Palacios té 40 hectàrees en propietat al Priorat, concretament als municipis de Gratallops, Bellmunt, La Vilella Alta i La Vilella Baixa, amb un 80% plantades en costers seguint els pendents pronunciats tradicionals del Priorat. La garnatxa és la varietat més plantada amb el 80%, seguida de la carinyena i la resta és picapoll negra, garnatxa blanca, macabeu i pedro ximénez. També es proveeix de més de 120 hectàrees de vinyes d’altres viticultors.
El celler està situat en un petit vessant, davant del poble de Gratallops, amb una construcció pensada per elaborar de forma pràctica i intel·ligent, aprofitant el desnivell del terreny per treballar per gravetat.
Les instal·lacions de vinificació consten de dipòsits de ciment de 12.000L i de 9.000L, de 5.000L i 3.300L d’acer inoxidable, a més de 30 tines de roure de 3.500, 2.000, 1.000 i 600 litres amb les quals vinifiquen diferents parcel·les de vinyes pròpies. Durant el període de criança, els vins romanen en una volta arquitectònica que reprodueix la cara interior d’una bota i que reuneix les condicions ambientals idònies d’humitat i temperatura. La criança es realitza –segons el vi– en botes de roure francès, i en botes i foudres de diferents mides, de fins a 2.000 litres.
El seu primer vi al Priorat va ser Clos Dofí 1989. Després, amb l’anyada 1990, va arribar Les Terrasses. El 1993 va adquirir la vinya de l’Ermita i el va embotellar per primera vegada. Amb l’anyada 2007 arribà Camins de Priorat i Gratallops Vi de Vila, convertint-se en el primer amb aquesta qualificació dins la Denominació d’Origen Qualificada. El 2015 l’Álvaro va comercialitzar per fi la vinya de Les Aubaguetes de Bellmunt de Priorat, plantada durant els primers anys del segle XX. El 2018 apareixia per primera vegada el seu nou vi La Baixada, procedent d'un dels vessants més emblemàtics i vertiginosos del terme de Gratallops replantat pel celler el 1996 amb clons de garnatxa únics, autòctons i molt especials del Priorat.
A més, amb l’anyada 2017 i després de 25 veremes, L’Ermita plantada el 1910 i 1939 va ser qualificada com a Gran Vi de Vinya Classificada, el màxim reconeixement de la Denominació.

Camins del Priorat 2019 és un assemblatge d’un 35% de garnatxa, un 24% de syrah, un 17% de cabernet sauvignon, un 11% de carinyena, un 10% de merlot i un 3% d’altres varietats procedents de ceps d’entre 12 a 42 anys distribuïts en 8 municipis (Gratallops, Porrera, Torroja, Les Vilelles, Bellmunt, El Molar, El Lloar i Poboleda) que sumen un total de 80 hectàrees. Els sòls són de llicorella i les vinyes tenen diferents exposicions a una altitud d’entre 350 a 700 metres. La verema va tenir lloc entre el 5 de setembre i el 14 d’octubre del 2019. Les varietats es van desrapar i la fermentació alcohòlica es va dur a terme en tines de ciment i fusta amb enfonsaments del barret i llevats autòctons. Es va criar durant uns 5 mesos en botes i tines de fusta.

Camins del Priorat 2019 té un preciós color robí intens i brillant. Al nas és una explosió de fruites vermelles i negres que recorden el cassis, els nabius i les groselles, unides per un seductor perfum d’herbes de sotabosc mediterrani com la farigola i el romaní, i un punt de llorer i tabac sec. A la boca té una entrada elegant i sedosa formada per uns tanins carnosos i polits que apareixen a la fi de la boca. Corpulent i vivaç, una bona frescor li atorga un equilibri perfecte. A final, apareixen unes intenses i persistents aromes de mores, gerds i un punt de pebre negre i violetes. Un vi negre estructurat i elegant, perfecte per acompanyar grans plats de carn vermella, xai al forn, canelons, caça menor i tota mena de formatges curats. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Camins del Priorat 2019 és l’encantador reflex del caràcter d’una comarca creuada per antics camins de traginers. Una bellesa propera i un aire cosmopolita i exòtic”, afirma Álvaro Palacios.

MAS MARTINET. DOQ PRIORAT
Josep Lluís Pérez va iniciar el seu camí al Priorat el 1981 quan únicament s’elaborava vi a dojo i s’embotellaven vins molt potents i amb molt de caràcter. Va començar a estudiar el terreny, el clima, les varietats ... i es va adonar que es trobava en una regió on els vins podien donar molt de si. Aquest any va néixer Mas Martinet, entre els pobles de Falset i Gratallops, un projecte de vida i un somni fet realitat, fruit de la passió de Josep Lluís Pérez i la seva dona Montse Ovejero pel coneixement i el mètode. Una filosofia que han transmès a tota la família implicada i que fa de Mas Martinet un projecte sostenible. L’any 2000, la seva filla Sara Pérez va prendre les regnes del celler i va aplicar directrius agroecològiques per gestionar la vinya, les oliveres i el bosc com si fos únic agrosistema. Recuperen varietats i reinventen processos i materials sota els preceptes de l’agroecologia i amb la mínima intervenció amb l’objectiu que cada vi reflecteixi el paisatge i la tradició vinícola del Priorat.

Els seus vins Martinet Bru, Clos Martinet, Els Escurçons, Camí Pesseroles,  Pesseroles Brisat i Martinet Ranci Dolç són imprescindibles per a conèixer el Priorat i un dels cellers que ha participat en la seva reconversió.
Clos Martinet és està elaborat amb diferents varietats i té una criança en dipòsits de ciment, damajoanes, botes de roure francès, foudres i gerres d’argila.
Martinet Bru és la porta al Priorat, un vi més accessible, elaborat amb varietats que procedeixen de finques amb una garbinada molt present (vent del sud-oest), el qual dona maduracions més lentes i prolongades.
Camí Pesseroles reflecteix la seva localització, l’antic camí de ferradura de Gratallops a Porrera amb abundància de llicorella, que també representa aquesta carinyena més vella, de més de 80 anys d’edat, i d’una garnatxa més jove, de 30 anys. Un vi que fermenta en botes obertes de castanyer i té una criança també en castanyer i damajoanes.
Els Escurçons és un homenatge al Priorat d’abans de la fil·loxera, 100% garnatxa d’una vinya a 600 metres, la finca més alta del Priorat sobre terrer de pissarra ferruginosa. Un vi negre fermentat en argila i criat també en argila i damajoanes.
Martinet Ranci Dolç homenatja la història i la manera tradicional d’elaborar els vins rancis al Priorat. Exclusivament garnatxa dolça natural que es cria en botes molt velles de més de 100 anys amb les seves mares centenàries. La primera saca d’aquest vi es va embotellar després de més de 20 anys de criança.
Pesseroles Brisat és la seva última novetat, un vi de raïm blanc macerat amb les pells. Fermenta lentament en fred i macera durant 3 mesos amb les pells per després realitzar una llarga criança en una gerra de ceràmica vidriada i damajoanes.

Martinet Bru 2019 és un assemblatge format per un 30% de syrah, un 28% de carinyena, un 19% de garnatxa, un 16% de merlot i un 7% de cabernet sauvignon, principalment procedents de la finca Mas Seró. Es tracta d’una finca que limita amb la DO Montsant amb un clima semblant a aquesta zona, però amb el sòl de llicorella. La garnatxa, la carinyena i la syrah es van veremar en diferents moments de maduresa, i es va treballar amb part de la rapa amb totes les varietats excepte amb la cabernet. En totes les tines hi havia una barreja de raïms sencers i desrapats. La garnatxa, la syrah i la merlot van fermentar conjuntament –en tines de formigó sense peu de cuba ni inoculació de llevats– i d’altra banda la carinyena, la syrah i la cabernet sauvignon. Es van realitzar remuntats el primer i tercer dia sense cap intervenció més fins al final de la fermentació alcohòlica amb el sagnat i el premsat. El vi es va criar durant un any en tines de fusta de 4.500L i en botes usades de 300L, així com en àmfores de ceràmica i damajoanes. Es van embotellar 56.152 ampolles de 75 cl, 1.078 magnums, 200 doble magnums, 100 de 5L i diverses ampolles de grans formats al novembre de 2020.
L’any 2019 va ser més càlid i sec que el 2018. La fruita estava preparada abans d’hora i s’expressava explosiva i generosa. Tot i l’onada de calor de Sant Joan, amb temperatures de més de 40ºC, va ser un any expressiu, fi, jovial, càlid i generós. Un any positiu i alegre.

Martinet Bru 2019 té un bonic color granat profund i brillant. Al nas desplega tot un perfum delicat de fruites vermelles i negres madures que recorden els nabius, les mores i groselles, que es conjuguen amb notes de tabac i llorer fresc, i un punt d’eucaliptus i pebre rosa. A la boca és voluminós, amb una textura sedosa formada per uns tanins carnosos i polits que embolcallen el paladar. Una bona frescor atorga un bon equilibri al conjunt. Un vi agradable, ideal per acompanyar des d’embotits i formatges, carns a la brasa o guisades amb salsa, arrossos de muntanya, aus i bolets. Un vi negre intens per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit, entre 13 i 15ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

“La situació de la vinya encarada com està, al vent de garbinada i la qualitat del sòl ens mostra la cara més bevible i entenedora dels vins del Priorat: regalèssia negra, regalèssia de pal, mores, romaní i tanins”, així és Martinet Bru 2019 pel celler.

CIMS DE PORRERA i LES COUSINS. DOQ PRIORAT
Marc i Adrià Pérez són dos cosins de la mateixa edat que han viscut i compartit des de petits l’ambient i les pràctiques a la vinya i al celler. Treballen braç a braç i han visitat diferents regions vitivinícoles a tot el món, essent França un dels països que més els ha marcat i influenciat, sobretot Bordeaux i Côtes-du-Rhône.

L’any 1996 Josep Lluís Pérez –fundador de Mas Martinet, pare de l’Adrià i oncle del Marc– va liderar Cims de Porrera, un projecte que va néixer per evitar que es perdessin les vinyes velles de 35 viticultors de la Cooperativa Agrícola de Porrera i valorar socialment el preu del raïm. Des del 2004, el projecte està dirigit per l'Adrià i el Marc Pérez. Tenen cura de vinyes de les varietats autòctones carinyena i garnatxa, algunes amb més de 100 anys i rendiments molt baixos (300 a 500 g de raïm per planta).
L’any 2007, però, tots dos troben una manera d’expressar-se sense lligams i sense seguir referències establertes amb Les Cousins. El Priorat és la terra que més coneixen, entenen i amb la qual  s’identifiquen més i és per aquest motiu que van decidir iniciar allà el seu projecte personal, Les Cousins. Van comprar 12.500 kg de raïm a diversos viticultors de Porrera i així van néixer Sagesse 2007 i L’Inconscient 2008, que es van presentar a la vegada al mercat el setembre del 2010. La seva última incorporació va ser L’Antagonique Blanc a l’anyada 2017, un blanc de noirs elaborat amb garnatxa i carinyena. Amb Les Cousins, en definitiva, s’expressen des de zero i intenten que els seus vins contribueixin a crear un moment especial per a qui els beu.

Cims de Porrera Vi de Vila 2016 és un assemblatge d’un 60% carinyena i un 40% garnatxa, procedents de vinyes propietat dels socis de la cooperativa de Porrera. Un total de 22 finques diferents amb vinyes joves (de 7 a 60 anys). Els raïms es van veremar a mà en caixes de 12 kg. Les dues varietats es van desrapar per separat i es van sotmetre a un suau aixafat amb maceracions posteriors d’entre 15 i 20 dies a temperatura màxima controlada de 28ºC. Les varietats també es van vinificar per separat i durant la vinificació es van fer remuntats diaris. La carinyena té una criança de 12 a 14 mesos en botes de 400L i la garnatxa en dipòsits de ciment durant el mateix temps. Posteriorment, es van embotellar i van reposar al celler durant 3 anys o més abans de sortir al mercat. S’han embotellat 44.504 ampolles de 75 cl i 1.504 ampolles magnum el juny del 2018.

Cims de Porrera Vi de Vila 2016 té un intens i profund color granat molt brillant. Al nas és una simfonia de fruites vermelles i negres madures que recorden a les groselles, els gerds i els nabius, combinades amb notes especiades de pebre negre i regalèssia vermella i un punt floral. A la boca és estructurat amb una textura sedosa formada per uns tanins polits i fosos amb el conjunt. Una bona frescor ho fa harmònic i realça unes aromes de final de boca que recorden la regalèssia vermella, els gerds i un seductor perfum d’eucaliptus. Un vi negre perfecte per acompanyar des d’una taula d’embotits, carns vermelles a la brasa, arrossos de muntanya a formatges curats de vaca o ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

Cims de Porrera Vi de Vila 2016 és carrers costeruts, olor de carn d’olla, farigola, corral. Tradició arrelada. Un vi que ha estat envellit en aquesta ampolla durant 3 anys per arrodonir les dues varietats, la carinyena i la garnatxa, de vinyes joves que venien amb energia. Un Priorat cuidat i mimat amb vellut per sentir el que han viscut els nostres ancestres”, afirmen l’Adrià i el Marc

Les Cousins L’Inconscient 2019 
és un assemblatge d’un 25% de garnatxa, un 20% de carinyena, un 20% de merlot, un 15% de cabernet, un 10% de syrah, un 5% de garnatxa blanca i un 5% de viognier, totes elles procedents del municipi de Porrera. Els raïms es van veremar a mà en caixes de 12 kg i van passar per taula de selecció, es van desrapar i fermentar en tines d’acer inoxidable. Es van realitzar unes maceracions curtes d’entre 6 i 10 dies i es va criar durant 7 mesos en tines de fusta de roure francès de 7.000L. El vi es va embotellar el maig del 2020.

Les Cousins L’Inconscient 2019 té un bonic color robí molt intens i profund. Al nas és viu i fragant amb carretades de fruita més vermella que negra, com els gerds i les groselles que es combinen amb un final lleugerament balsàmic que recorda el fonoll i el romaní i un delicat perfum floral de violetes. A la boca té volum i pes, amb una textura sedosa que acarona la llengua amb uns tanins polits. És vibrant i suculent, amb una bona frescor que acompanya el conjunt de principi a fi. Les notes de fruita fresca com la magrana, un toc de llorer i regalèssia apareixen al final. Un vi negre fresc i seductor per obrir a discreció acompanyant plats de pasta, pizzes, embotits, carns vermelles a la brasa i una taula de formatges. Per gaudir des d’ara i en els propers 3 anys, entre 13 i 15ºC, a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

"Les Cousins L’Inconscient 2019 és joventut, vivacitat, franquesa. Una visió per entrar amb facilitat al Priorat. Córrer, jugar amb ingenuïtat, amb inconsciència i innocència. Moments viscuts a Quatretondeta (Alacant) fa molts anys, embotellats en aquesta ampolla. Moments que tots hem pogut viure en la nostra infantesa”, expliquen el Marc i l’Adrià.

MAS DOIX. DOQ PRIORAT
Celler Mas Doix és un celler creat el 1998 per les famílies Doix i Llagostera, lligades a la viticultura des del 1850 durant les últimes cinc generacions. L’aparició de la fil·loxera a la zona no va apartar la família de les vinyes, que van replantar amb garnatxes i carinyenes autòctones del Priorat a partir del 1902.

Valentí i Ramon Llagostera van crear Mas Doix amb l’objectiu de posar en valor els raïms que es portaven a la Cooperativa de Poboleda. El 1999 van elaborar la primera anyada de Doix i actualment compten amb una gamma de 6 vins: Les Crestes, Salanques, 1902 Cariñena Centenaria, 1903 Garnacha Centenaria i Murmuri, el seu primer vi blanc elaborat amb garnatxa blanca de vinyes de 20 anys i un petit percentatge de macabeu.
Mas Doix disposa de 16 finques –que sumen al voltant de 22 hectàrees– de vinyes plantades amb garnatxa, carinyena i syrah, en vessants amb sòls de pissarra, d’entre 15 i 110 anys. Tenen rendiments molt baixos i se situen entre els 350 i els 500 metres d’altitud, al voltant de Poboleda. Practiquen una viticultura orgànica certificada amb pràctiques biodinàmiques. Les veremes són manuals amb una manipulació mínima del raïm al celler per preservar el màxim la seva essència.
Poboleda forma part del que s’anomena Priorat històric –el que entrava dins de les propietats del prior de la Cartoixa d’Scala Dei–, i està situat al nord-est de la Denominació, la part amb un microclima més fresc. Se situa sobre la vall del riu Siurana i està protegida per dues barreres naturals, la del Montsant i la Serra del Molló. Aquesta situació li permet beneficiar-se dels vents frescos que entren pel nord-est, que disminueixen les temperatures mitjanes, i una pluviometria una mica més elevada que afavoreix un procés de maduració més lent i, per tant, una verema més tardana.
Fins a principis del 2020 treballaven a un celler de 500 m2, però ja han estrenat les seves flamants noves instal·lacions, que van començar a construir-se el 2018 i que ocupen 2.800 m2, amb un ampli espai (2.200 m2) per a la sala de botes, de dipòsits o d’embotellat i etiquetatge. Els 600 m2 restants s’utilitzen per a la recepció de visitants, la sala de tastos, la venda de vins, etc. El terreny destinat per a construir-la s’ubica en una finca de 8 hectàrees amb una topografia muntanyosa, a 1 km de la vila de Poboleda. Per ser respectuosos amb l’actual topografia, l’edifici s’enterrà a la muntanya, de manera que queda submergit en el terrer. Des de la sala de tastos i la recepció de visitants es pot veure el poble de Poboleda, la serralada del Montsant i tots els voltants. Aquestes noves instal·lacions, a més, li permetran elaborar 250.000 ampolles anualment.

Mas Doix Les Crestes 2019 està elaborat amb un 80% garnatxa de vinyes de 20 anys, un 10% de carinyenes velles i un 10% de syrah, totes elles conreades exclusivament en costers amb sòls de llicorella a 350-400 metres d’altura i amb rendiments d’1 kg de raïm per cep. El vi es va criar durant 8 mesos en botes de roure francès de segon any. L’anyada 2019 es recordarà per l’onada de calor de finals de juny amb temperatures de fins a 43ºC que van afectar, sobretot, a les vinyes de carinyena. Un estiu càlid, encara que amb pluges que van refrescar la vinya. Es va arribar a finals d’agost en condicions òptimes i amb uns raïms sans, concentrats i ben equilibrats. Es van embotellar 40.000 ampolles al juliol del 2020 sense clarificar ni filtrar.

Mas Doix Les Crestes 2019 té un preciós i seductor color robí molt límpid i brillant. Al nas és fragant amb intenses notes de fruites vermelles en el seu punt just de maduració, gerds i groselles, amb un punt de cireres amb licor i una part balsàmica de fonoll fresc i una nota d’eucaliptus i regalèssia vermella. A la boca és vivaç i fresc, com un suc de groselles acabat d’esprémer, i amb una textura etèria formada per un taní polit que només es percep a la fi de la boca. Deliciosos records de magrana, violetes i llorer fresc a la fi de la boca. Un vi negre jove i fresc perfecte per acompanyar una taula d’embotits, verdures a la brasa, arrossos, carns a la brasa i formatges de cabra i ovella. Per gaudir des d’ara i en els propers 4 anys servit, entre 14 i 16ºC, a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

 Mas Doix Les Crestes 2019 és fruita, frescor i expressivitat. Un Priorat jove, genuí i llaminer”, el descriu Valentí Llagostera.

LA CONRERIA D’SCALA DEI. DOQ PRIORAT
La Conreria d’Scala Dei és un celler situat al cor de Priorat. Es va fundar el 1997 de la mà de tres bons amics Jordi Vidal (viticultor i enòleg), Josep Mª Mitjans (capellà) i Jaume Sabater (mestre d’escola) i. Tots tres, d’orígens diferents, però units per la seva passió per una terra única amb vinyes excepcionals. Van construir el celler a l’antiga propietat de la casa senyorial dels Rialp i el 1998 van comprar, van llogar i van plantar vinyes de garnatxa negra, carinyena, merlot, cabernet sauvignon i syrah, a més de garnatxa blanca.

Liderat pel coneixement i l’experiència de l’enòleg Jordi Vidal, el projecte s’ha consolidat amb el temps, basant-se en la conservació de la terra i la passió per la vinya que ha portat a un cultiu detallista, ecològic i rigorós. Les vinyes que conreen, de propietat i lloguer, estan situades en diferents indrets del Priorat, plantades des dels 200 fins als 780 metres d’altitud, majoritàriament a la zona d’Escaladei al nord del Priorat. Els sòls són de pissarra excepte els de més alçada a La Morera on dominen les argiles. Els ceps tenen edats compreses entre els 5 i els 110 anys.
De les 52 hectàrees totals, la garnatxa blanca és la varietat més plantada, seguida de la garnatxa negra, la carinyena i la merlot. El celler elabora un total de 130.000 ampolles de les quals el 40% és de vi blanc.

La Conreria d’Scala Dei Les Brugueres 2019 és el primer vi que es va elaborar el 1997 al celler i també el més reconegut. Porta el nom de la vinya de garnatxa blanca amb la qual es va iniciar el projecte. Es tracta d’una parcel·la que actualment opta a ser Gran Vinya Classificada. Les Brugueres és un conjunt de 24 parcel·les i subparcel·les que es troben en diferents sòls i la localització que s’elaboren per separat i s’integren en diferents etapes de el procés fins que es configura l’assemblatge final. Es va macerar amb les pells només durant dos dies en la majoria de les parcel·les a causa de la poca pluviometria. Després de les fermentacions, el vi es va conservar en dipòsits d’acer inoxidable amb les seves mares gruixudes fins al 22 de gener i després amb les mares fines fins al 10 de juny.

La Conreria d’Scala Dei Les Brugueres 2019 té un bonic color daurat molt pàl·lid i brillant. Al nas és fragant, seductor i hi apareixen delicades notes de pell de llimona, flors i fruites blanques com l’albercoc. Al final, el conjunt està marcat per un rerefons de notes balsàmiques i herbes de bosc mediterrani, com el romaní i el llorer, i un punt d’ametlla crua. A la boca envaeix el paladar amb volum i amb una textura molt sedosa i en equilibri amb una fantàstica frescor. El final està marcat per intensos records de caramel de llimona, espècies com la nou moscada i una subtil nota de pa torrat. Un blanc elegant, mediterrani i fresc, perfecte per acompanyar verdures a la brasa, canelons, peixos blancs, aus guisades i tot tipus de formatges cremosos. Per gaudir des d’ara i en els propers 5 anys servit, entre 10 i 12ºC, a la Copa Riesling de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la copa Montrachet de la sèrie Veritas de Riedel (449/07).

La Conreria d’Scala Dei Les Brugueres 2019 intenta reflectir l’ampli ventall d’expressions i matisos que dona la delicada i agraïda garnatxa blanca, que a més incrementa el caràcter de la pissarra. Té una gran complexitat aromàtica, on ja es nota l’evolució de 5 mesos d'ampolla que els fa més sòlids. Omple la boca sense ser agressiu, fet que suposa un glop molt sàpid i llarg”, afirma Jordi Vidal.