SELECCIÓ NÚM. 315, AGOST DEL 2021

“Corpinnat”

Gramona La Cuvée Brut 2016
Llopart Brut Nature Reserva 2017
Recaredo Terrers Brut Nature 2017
Torelló Brut Nature 2015
Bufadors Les Voranes Brut Nature 2018   
Huguet Brut 2013                 

Preu especial socis d’“El Club”: 97,95€

 

La selecció del mes d’agost està dedicada a Corpinnat, una associació de viticultors i elaboradors que neix el 2018 amb la voluntat de distingir els grans vins escumosos del Penedès. El seu compromís: raïm 100% ecològic recol·lectat a mà i vinificat íntegrament a la propietat; la reivindicació de les varietats històriques del territori; una criança superior als 18 mesos en les caves; la procedència d’un territori concret, coherent i compacte; un vincle indissociable amb la vinya i un compromís amb la transparència. Actualment, són 11 els cellers associats a aquesta marca emparada per la Unió Europea: Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca, Torelló, Huguet de Can Feixes, Júlia Bernet, Mas Candí, Descregut i Pardas.
Una fantàstica selecció de bombolles formada per La Cuvée de Gramona, el Brut Nature Reserva de Llopart, Terrers de Recaredo, el Brut Nature de Torelló, Les Voranes de Bufadors i el fantàstic 2013 Brut d’Huguet. Sis ampolles molt gastronòmiques, ideals per gaudir dels plats estiuencs de principi a fi.

GRAMONA
Des de fa més de 130 anys, i ja amb la cinquena generació al capdavant del celler, la família Gramona elabora vins que reflecteixen tant el paisatge com les seves terres. Les primeres ampolles es van elaborar en 1921, III Lustros i Celler Batlle neixen amb la quarta generació i, amb la cinquena -a la qual pertanyen els cosins Jaume i Xavier Gramona que sempre han tingut una visió innovadora i avançada-, s’ha millorat la qualitat en els grans escumosos de llarga criança. Amb la incorporació el 2018 dels seus joves fills –Roc i Leo–, nous vins i projectes arrenquen amb força.
Gramona es troba a l’Alt Penedès, a 30 km al sud de Barcelona, on el clima és típicament mediterrani i la muntanya de Montserrat protegeix les vinyes dels hiverns més durs. Les vinyes, on es conrea principalment la varietat xarel·lo (que és el seu raïm principal), creixen sobre sòls bàsicament franco-argilosos i calcaris, puntualment d’al·luvió, al costat del riu Anoia, i pissarrosos a mesura que s’aproximen a Montserrat. Es caracteritzen, a més, per la presència de têtes de poupées –aglomeracions calcàries d’origen bacterià–, que mineralitzen, refresquen i enriqueixen el subsòl. L’any 2011, el celler va començar el seu camí cap a la biodinàmica i el 2016 ja tenien totes les vinyes certificades amb Demeter. Treballen al voltant de 340 hectàrees, de les quals 40 són propietat de la família i la resta procedeixen d’Aliances per la Terra, l’associació de viticultors que van fundar l’any 2015 i que segueix una filosofia de treball respectuosa amb l’entorn i a qui el celler els hi facilita els mitjans necessaris, la formació i l’accés a consultors  el món de el vi. L’empenta cap a aquesta filosofia va ser el curs que Jaume Gramona va impartir a Bourgogne amb Claude Bourguignon, qui amb la seva dona Lydia Bourguignon s’han convertit en els seus assessors. D’aquesta col·laboració, a més d’Aliances per la Terra, es va construir una granja al mig de les vinyes en la qual hi conviuen cavalls, vaques, ovelles, ases, oques i gallines amb els excrements dels quals s’elabora un compost propi que, sumat a les plantes medicinals de Font Jui, s’apliquen a la terra per a la seva cura. També mantenen les cobertes vegetals a la vinya.
Encara que amb anterioritat, Gramona ja estava apostant per la sostenibilitat des de la creació del seu nou celler Celler Batlle el 2001, que es va construir aplicant l’arquitectura bioclimàtica: un 90% de l’estructura està enterrada i es fomenta la màxima ventilació i la llum natural. Quan va estar operatiu, es va desenvolupar la segona fase als exteriors (2006) que incloïen jardins amb plantes autòctones a una teulada vegetal i, en una tercera fase (2010-2012), es va fer una instal·lació basada en la geotèrmia per a l’equip de fred. A més, compta amb un sistema d’aprofitament d’aigua de pluja, la seva pròpia depuradora, s’ha substituït la il·luminació tradicional per un sistema LED i s’han incorporat vehicles elèctrics per als treballs de vinya i celler.
El prestigi de Gramona es basa en uns escumosos amb filosofies d’envelliment similars al champagne. Les seves criances van dels 30 mesos els més joves fins als 15-20 anys en el cas de les seves gammes altes (Enotecas). El celler també defensa l’ús de el tap de suro en els seus envelliment de més de 5 anys com el mètode més efectiu per combatre l’oxidació.
En ser una elaboració tradicional i artesanal, l’equip de Gramona està format per més de 60 persones, entre agricultors, enòlegs, bodeguers –especialistes al destapament manual d’ampolles– administratius, sommeliers i equip propi de distribució.

Gramona La Cuvée Brut 2016 és un assemblatge de 45% de xarel·lo, 45% de macabeu i 10% de parellada i compta amb el segell CCPAE de el Consell Català de Producció Agrària i Ecològica. Després d’una verema manual, el raïm es va seleccionar en taula de selecció i l’entrada es va fer per gravetat i premsant els raïms sencers. S’ha criat en rima a les caves durant més de 30 mesos amb les seves mares.

Gramona La Cuvée Brut 2016 és de color groc amb reflexos verdosos lleugerament acerats. La bombolla és petita i de despreniment constant. Al nas és fresc i jovial, amb records d’anissos, flors i fruites d’arbre com la poma o la pera. Al final apareixen lleugeres notes de criança, brioix, crema pastissera i records d’herba seca. La boca és àmplia i plena, amb una bombolla viva, ben integrada i lleugerament cremosa. Llarg, equilibrat i fresc, és la copa ideal per acompanyar tot tipus d’amanides d’estiu, peixos marinats, salmó fumat, formatges de pasta dura i postres amb crema pastissera. Recomanem servir-lo entre 6 i 8 ºC a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) o a la copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

La Cuvée Brut 2016 és un vi escumós de qualitat, elaborat amb xarel·lo i macabeu d’agricultura ecològica. Molt gastronòmic i versàtil, ideal per a gairebé tots els àpats”, el defineixen des del celler.

LLOPART
La cava Llopart es troba a l’Heretat “Can Llopart de Subirats”, al municipi de Subirats, entre l’Ordal i el Massís de Garraf, a 4 km de Sant Sadurní d’Anoia. El celler d’elaboració i criança està envoltada de vinyes de la propietat i coexisteix amb una masia típica catalana de segle XIV, de les més antigues del Penedès, amb valuosos elements arquitectònics.
Segons acredita un document redactat en llatí i datat el 1385, un antecessor de la família Llopart, Bernardus Leopardi, va rebre la concessió d’unes vinyes situades a l’actual Heretat. Al llarg dels segles, la família Llopart va compaginar el cultiu de productes d’agricultura tradicional mediterrània com la vinya, el blat i l’olivera. No obstant això, a finals de segle XVIII, es van dedicar exclusivament al món de la viticultura sota el lema Ex vite vita –la vida ve del cep–, un concepte que ha acompanyat les successives generacions de la família, que ja arriba a les 26.
L’any 1887, després d’intensos assajos, s’aconsegueixen les primeres ampolles de cava Llopart al celler de la masia. Posteriorment, l’efecte devastador de la fil·loxera va suposar tornar a començar. Així doncs, Jaume Llopart i Jorba i el seu fill Josep Llopart Massana van millorar les noves plantacions de vinya. A mitjans dels anys cinquanta, Pere Llopart li va donar un important impuls al celler, donant a conèixer i atorgant prestigi als vins escumosos artesans.
El celler està situat a uns 340 metres d’altitud sobre un terreny amb força desnivells i microclimes. El sòl està format per plataformes rocoses inclinades i plenes de fòssils i cobert superficialment per un estrat de sediments acumulats que garanteix un bon drenatge de l’aigua. El mateix desnivell del terreny augmenta l’exposició solar de la vinya. Geològicament, la muntanya de Montserrat actua de barrera natural fent front als vents del nord. Les brises típiques de la zona dissipen la humitat i suavitzen les temperatures diürnes d’estius assolellats i suaus. Els hiverns són moderats i les pluges normalment estan ben repartides. Totes aquestes condicions proporcionen un marc ideal per al cultiu de la vinya.
A les seves 100 hectàrees de vinya de muntanya, de cultiu ecològic, estan plantades les blanques macabeu, xarel·lo, parellada i chardonnay, i les varietats negres merlot, monastrell, garnatxa, cabernet sauvignon, ull de llebre i pinot noir. L’accidentada orografia origina ceps amb una gran extensió radicular i produccions molt baixes. Les vinyes més velles, plantades fa entre 50 i 70 anys es troben en una àrea inclosa dins l’Espai d’Interès Natural de Catalunya (PEIN).

Llopart Brut Nature Reserva 2017 està elaborat amb un 45% de xarel·lo, un 35% de macabeu i un 20% de parellada que procedeixen de l’agricultura ecològica i s’han veremat manualment. Elaborats segons el mètode tradicional (vi base de qualitat, segona fermentació, criança en rima i degollament), té una criança de més de 3 anys. El disseny de l’etiqueta està inspirat en l’ampolla original del 1887 i reprodueix l’entorn natural de l’Heretat del celler.

Llopart Brut Nature Reserva 2017 és de color groc pàl·lid amb reflexos brillants i verdosos amb una bombolla molt fina. Al nas és net i complex, amb notes de fruites blanques, cítrics i un lleuger record de torrat. A la boca és fresc, amb una bombolla present que dona volum, cremositat i estructura al conjunt. Al final apareixen lleugeres notes de fleca i fruites cítriques fresques. L’escumós ideal per a l’aperitiu i per acompanyar sopes fredes d’estiu i tota mena d’amanides lleugeres. Servir entre 6 i 7ºC a la Copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

Llopart Brut Nature Reserva 2017 es el símbolo de la nuestra filosofía, de una manera de entender nuestro paisaje y de interpretarlo: variedades autóctonas, fruto de nuestras viñas de montaña y con una crianza en la cava de más de 36 meses”, explica Pere Llopart Llopart, enólogo y quinta generación de elaboradores de vinos espumosos Llopart.

RECAREDO
Ton Mata, conseller delegat de Recaredo i president de Corpinnat, és la tercera generació del celler des que el seu avi, Josep Mata, fundés el celler en 1924. Estan especialitzats en escumosos d'estil Brut Nature d'anyada amb llargues criances (un mínim de 30 mesos sobre les mares). Situada al centre històric de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès), des dels seus inicis han volgut unir terra, paisatge, terrer i cura pel territori.
En Recaredo destinen tot el seu esforç en oferir vins respectuosos amb el seu origen i entorn. Aquest compromís els hi ha permès especialitzar-se en una manera d'elaborar que entén l'escumós com una representació del terrer. El raïm que utilitzen prové exclusivament de les 50 hectàrees de vinyes pròpies situades a la comarca vitivinícola de l'Alt Penedès. Cultiven les varietats tradicionals com la macabeu, la parellada, la garnatxa negra i la monastrell, i mantenen la seva clara aposta històrica per la xarel·lo, que suposa un 65% de la plantació. Creixen sobre sòls de textura franca, on l'equilibri entre sorres i argiles facilita el drenatge i la retenció d'aigua, segons sigui necessari. La verema es realitza a mà amb rendiments que se situen al voltant dels 6.000 kg/ha.
El 2006, Recaredo va donar un gir radical apostant per l'agricultura ecològica i biodinàmica (ambdues certificades) i, en quatre anys, han anat transformant tota la vinya i el camp d'oliveres. Actualment, no s'empra cap tipus de producte químic, els abonaments són d'origen orgànic i natural i els llevats són autòctons. A més, des del 2013, desenvolupen projectes d'investigació en el Museu de Ciències Naturals de Granollers per a la preservació de la biodiversitat en l'ecosistema de les vinyes i el terreny forestal que forma part de la vinya.
Elaboren escumosos sempre Brut Nature i realitzen la segona fermentació en ampolla únicament amb most ecològic en substitució del sucre de canya. Tots els processos de vinificació, elaboració i criança es duen a terme a la mateixa propietat utilitzant-se exclusivament tap de suro natural per a la criança de les ampolles –de fet, compta amb la certificació Aged with Cork, concedida per la Confederació Europea del suro–. L’aclarit i el degollament, com la resta dels processos d'elaboració, també es realitzen a mà. A les seves caves subterrànies, dins el centre urbà de Sant Sadurní d'Anoia, és on es realitza tot aquest procés, entrada del raïm, criança en rima, aclarit manual en pupitres i etiquetatge de les ampolles.
El 2020, el celler va complir 96 anys des que es va degollar la primera ampolla.

Recaredo Terrers Brut Nature 2017 està elaborat amb un 57% de xarel·lo, un 37% de parellada i un 6% de macabeu de vinyes pròpies que creixen sobre sòls extremadament calcaris. Verema manual i llarga criança de 40 mesos en ampolla amb tap de suro. Degollament a mà i sense congelar el coll de l’ampolla.
L’anyada 2017 es va caracteritzar per un estiu sec i amb remarcables onades de calor que, per sort, van seguir pluges de tardor i primavera. L’estat sanitari del raïm va ser excepcional, el que garanteix una gran guarda. El rendiment mig de les vinyes va ser de 26,5 hl/ha.

Recaredo Terrers Brut Nature 2017 té un bonic color groc amb lleus reflexos daurats i petites bombolles. Al nas afloren lleugeres notes de pa torrat, pastisseria calenta i fermentació juntament amb records de fruites taronges, nespra i un toc especiat de pebre blanc. A la boca té volum, estructura i frescor, tot vertebrat amb una bombolla fantàstica que aguanta tot el conjunt i allarga el seu pas. Un magnífic escumós molt gastronòmic i plaent per gaudir a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) entre 8 i 10 ºC acompanyant pernil ibèric, arrossos de carn i peix, sushi i sashimi, i tota mena de marisc i formatges madurs.

“Recaredo Terrers Brut Nature 2017 és un dels Corpinnat més emblemàtics del nostre celler. És la Mediterrània a la copa, equilibri entre la frescor i la cremositat que atorga una llarga criança, el que el converteix en un vi gastronòmic de gran versatilitat. Recaredo Terrers és tota una aposta per la identitat de les llargues criances, per les varietats històriques i pels vins d’estil únicament Brut Nature”, conclou Ton Mata, enòleg i tercera generació de la família Recaredo.

TORELLÓ VITICULTORS
Tots els vins i escumosos de Torelló tenen el seu origen en les vinyes de Can Martí, finca que pertany a la família Torelló des de fa 23 generacions, quan el senyor de Gelida la va cedir a favor de Jaume Miquel el 1395 a canvi d’un cànon anual. Actualment, dirigida per Ernestina Torelló i els seus fills Paco i Toni de la Rosa Torelló, té una extensió de 135 hectàrees i encara conserva dues masies medievals (Can Martí de Dalt i Can Martí de Baix), seu del cellers al Penedès i punt de recepció de les veremes. Conrea les varietats blanques macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i subirat parent, i les negres merlot, cabernet sauvignon, pinot noir i syrah, que neixen en sòls argil·localcaris pobres en matèria orgànica. La poda es du a terme a curt per controlar el rendiment del cep i la qualitat del raïm, i també realitzen podes en verd perquè la planta dirigeixi la seva energia al fruit. Gairebé totes les vinyes envolten el celler, tenint en compte que la més allunyada es troba a 15 minuts, la qual cosa igualment garanteix una ràpida recepció dels raïms. Un cop el raïm passa per la taula de selecció, cada varietat es premsa suaument per aprofitar el most flor. Les seves criances van des dels 18 mesos (en el cas dels escumosos més joves) als 120 mesos de criança, amb una mitjana de 6 anys.
El 2013 es va iniciar el procés de conversió de les vinyes i oliveres de la finca a la viticultura ecològica, encara que feia anys que es portaven a terme pràctiques respectuoses amb el medi ambient. Es fan servir fems procedents de ramaderies ecològiques, així com tècniques de confusió sexual. El 2017 es va dur a terme un estudi de biodiversitat i es va certificar una gran riquesa, també beneficiada pels torrents i el riu Anoia. Conviuen més de 10 tipus diferents de mamífers amb aus (hi ha més de 30 espècies), insectes i amfibis. . El 2018, es van instal·lar 8 caixes-niu d’abelles per contribuir també a la salut de l’ecosistema i la sostenibilitat de l’entorn.

Torelló Brut Nature 2015 està elaborat amb un 47% de xarel·lo, un 33% de macabeu i un 20% de parellada de la finca ecològica de Can Martí. Verema manual i transport directe a les premses per evitar la seva oxidació. Es va realitzar un suau premsat de cada varietat per separat i només es va aprofitar la primera premsada. La segona fermentació es va realitzar en ampolla i s’ha criat durant més de 50 mesos en ampolla. Cada any es realitza també el poignettage (agitació de l’ampolla), que fa que els llevats tornin a barrejar-se amb el vi.
La verema del 2015 va estar marcada per un hivern amb una intensa nevada a principis de febrer molt beneficiosa, ja que la neu suposa una reserva d’aigua i el seu desglaç exerceix un efecte irrigador molt favorable. La primavera va ser seca amb temperatures suaus i va donar pas a un estiu molt calorós, sobretot al mes de juliol. Unes tímides pluges es van registrar al mes d’agost. La verema va començar el 9 d’agost amb la varietat muscat i va acabar al setembre amb la parellada.

Torelló Brut Nature 2015 té un bonic i brillant color groc palla amb una bombolla petita i ràpida. Al nas és inicialment tímid, amb notes de fruites grogues, anissos, pell de cítrics, flors blanques i un subtil record dolç de vainilla i crema pastissera. A la boca és sec, fresc i molt llarg. La bombolla està perfectament integrada en el conjunt, equilibrant-lo. El perfum final recorda a la poma, la pera, la fruita seca i un lleuger toc de bolets frescos de primavera. L’escumós perfecte per acompanyar un dinar de principi a fi. Per gaudir entre 7 i 8ºC a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28) o a la copa Champagne de la sèrie Vinum de Riedel (446/48).

Torelló Brut Nature 2015 és un escumós marcadament sec i de llarga criança, en el qual ressalten les notes torrades, la fruita seca i la pastisseria. Destaca per la seva elegància i versatilitat, a més de per ser molt gastronòmic i ideal per acompanyar des de tapes fins a tot tipus de menjars”, el defineix Paco de la Rosa Torelló, enòleg i 23a generació de la família.

BUFADORS CELLER
Bufadors és el micro celler de Ton Mata –que compagina amb Recaredo i la presidència de Corpinnat– i la seva dona Encarna Castillo, una obsessió pel terrer feta realitat en aquest projecte de vins naturals, amb seu en un edifici de Can Rossell de la Serra (Torrelavit, Penedès). Tots dos es van conèixer a Champagne quan ell estava fent un estage i ella treballava a Veuve Clicquot. Van començar el 2013 amb dos vins escumosos: Vinya del Rascarà que procedeix d’una vinya; i la seva última novetat Les Voranes, que procedeix de dues vinyes. No s’afegeix sulfurós ni sucres, no es clarifica, no es filtra i tampoc es passa per fred. La segona fermentació es provoca amb el mateix most, una tècnica d el mètode tradicional molt més precisa. Vins, en definitiva, 100% naturals fidels a la seva filosofia. Aquesta collita 2020 de Vinya del Rascarà (que ja va per la seva vuitena entrega) és la primera que fan al seu celler, abans vinificaven a Recaredo, i amb Les Voranes començaran d’aquí a dos anys. Amb Bufadors volen demostrar que és possible elaborar escumosos naturals amb llargs períodes de criança (30 mesos en el cas de Les Voranes i 60 mesos en el cas de Vinya del Rascarà, un vi molt més radical), ja que aguanten, resisteixen i tenen una fantàstica evolució

Bufadors Les Voranes Brut Nature 2018 és la primera anyada del segon vi escumós del projecte més personal de Ton Mata i Encarna Castillo. Està elaborat amb macabeu (veremat manualment el 25 d’agost del  2018) i xarel·lo (veremat manualment l’11 de setembre de 2018) de vinyes situades molt a prop del celler, a Can Rossell de la Serra, sobre sòls moderadament calcaris de textura franco-argilosa. La xarel·lo es va deixar macerar amb les pells durant dues hores. Per a la seva elaboració, fan una interpretació molt especial del mètode tradicional. La segona fermentació en ampolla es va realitzar amb el most propi en fermentació per la qual cosa no hi ha cap element afegit, ni sucre, ni llevats comercials, ni clarificadors, ni sulfits. Tampoc s’ha sotmès a cap procés de filtració ni d’estabilització per fred. Es tracta d’un vi escumós sense sulfits afegits amb 31 mesos de criança sobre les seves mares dins de l’ampolla. Tota la criança es va dur a terme amb tap de suro natural i el degollament es va fer de forma manual sense congelar. Producció de 4.749 ampolles.

Bufadors Les Voranes Brut Nature 2018 té un especial color groc amb reflexos lleugerament rogencs i una bombolla molt petita que gairebé sembla una mousse a la copa. Al nas compren un ampli ventall d’aromes que va des de les mantegues a la mel, passant per la fruita seca, la poma al forn i un subtil record de pa d’espècies. Després d’uns minuts a la copa apareix un delicat perfum d’oliva verd, xocolata blanca i regalèssia negra. A la boca una bombolla finíssima acompanya el conjunt sense explosió, amb calma i tot acompanyat amb una fantàstica frescor de principi a fi. Llarg i delicat perfum de poma, fonoll i fleca. Un escumós molt especial ideal amb aperitius tota mena de peixos i carns blanques i formatges de pasta tova servit tant en copa tulipa com a la copa de champagne entre 8 i 10 ºC –a la Copa Riesling de la sèrie Veritas de Riedel (449/15) o Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28), respectivament–.

Bufadors Les Voranes Brut Nature 2018 vol ser la transparència més delicada d’una criança sobre les mares sense cap tipus d’intervenció”, expliquen Ton Mata i Encarna Castillo.

CAN FEIXES
Huguet de Can Feixes és un celler familiar que, des de la primera generació, es va proposar reactivar els cultius que ja existien a la finca, principalment la vinya. No obstant això, van ser Josep Maria Huguet, juntament amb la seva esposa Pilar i els seus fills Joan, Josep Maria i Xavier qui van començar a racionalitzar i a modernitzar-los. És aquesta tercera generació familiar la qual, actualment, gestiona la finca que van adquirir els seus avantpassats a finals del segle XIX.
La Finca de Can Feixes es troba a la part més septentrional del Penedès, a les terres altes de Cabrera i Mediona, a uns 400 metres d’altitud, sobre pendents de les muntanyes interiors que limiten geogràficament amb les comarques del Penedès i l’Anoia. En conjunt compta amb 340 hectàrees de terreny, les mateixes que l’any 1768 quan els descendents de Jaume Feixes la van vendre a la família Huguet. El celler també disposa de 2 caves subterrànies, una de finals del segle XX i una nova ampliació que va acabar l’any 2007.
Compten amb 80 hectàrees de vinya en propietat amb diferents orientacions, altituds i microclimes plantades sobre un terreny calcari i rocós i amb un component d’argila que facilita d’absorció de la humitat. Les varietats blanques són macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i malvasia de Sitges, i les tintes ull de llebre, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i petit verdot. Les vinyes estan sotmeses a uns grans contrastos tèrmics entre el dia i la nit, afavorint una maduració lenta dels raïms i una excel·lent síntesi de components polifenòlics i precursors aromàtics. Sobre totes elles s’aplica un rigorós cultiu ecològic, de manera que estan lliures d’insecticides i herbicides, donant una gran importància a la diversitat natural. A més, a la vinya també conreen ametllers, oliveres, cereals i prats per al propi ramat. Les vinyes són compostades amb el seu fem, per exemple, i es controla el rendiment de les vinyes amb el creixement controlat de l’herba.

Huguet Brut 2013 està elaborat amb un 60% de parellada, un 25% de macabeu i un 15% de pinot noir de vinyes pròpies de la Finca Can Feixes certificades pel Consell Català de Producció Agrària i Ecològica (CCPAE). Verema manual amb selecció del raïm a la vinya i sobre la taula de selecció en arribar al celler. El primer most flor es va obtenir per premsat directe del raïm sencer. Clarificació del most per decantat estàtic i fermentació a temperatura controlada en dipòsits d’acer inoxidable. El vi es va criar durant 6 mesos en dipòsit i més de 7 anys amb les mares en ampolla a la cava subterrània a 15 metres de profunditat. Producció limitada a 33.417 ampolles de 0,75 L. i 1.500 ampolles Magnum, totes numerades.
L’anyada 2013 va ser particularment fresca, amb un hivern i una primavera freds i plujosos que van obligar a intensificar les atencions a la vinya. L’estiu es va caracteritzar per temperatures suaus i alguna pluja que va retardar la verema. Setembre sec i assolellat amb un gran contrast tèrmic entre els dies i les nits, fet que va afavorir a una maduració del raïm bona, lenta i sana.

Huguet Brut 2013 és d’un bonic color daurat de petita bombolla de despreniment dolç i assossegat. Al nas és complex i deliciós, amb aromes que van des del caramel a la pastisseria (croissant acabat d’enfornar o pasta de full), juntament amb notes refrescants mentolades, de sidral i un suggeridor record de tòfona negra. La boca és equilibrada i embolcallant, amb una bombolla que encara és present tot i la llarga criança de més de 7 anys i la percepció dolça amb prou feines es nota, aportant-li volum. Una bona ampolla de festa per gaudir amb aperitius, arrossos de peix i carn, fruita seca, postres de xocolata o per acompanyar una llarga sobretaula. Servir no massa fred (entre 9 i 10 ºC) a la Copa Champagne Glass de la sèrie Veritas de Riedel (449/28).

Huguet Brut 2013 és tota la frescor de la parellada de muntanya guardada 7 anys en ampolla i acompanyada d’una subtil sedositat de la pinot noir”, expliquen des del celler.