SELECCIÓ NÚM. 316, SETEMBRE DEL 2021

"Montsant"

Alfredo Arribas Trossos Sants 2019
Santbru 2017
Vinyes Domènech Furvus 2018
Venus La Universal 2017
Sindicat La Figuera 2019
Celler Capçanes La Nit de les Garnatxes Panal 2020                

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

 

Amb poc més de 20 anys, la Denominació d’Origen Montsant ja s’ha consolidat com a una de les denominacions catalanes de més projecció. Més de 900 anys conreant vinyes a 16 municipis de la província de Tarragona –al costat del Priorat–, amb 59 cellers inscrits i una superfície de 1.863,80 ha de vinya.
Per a aquest club de setembre hem seleccionat cinc vins negres i un vi blanc de sis de cellers de prestigi: el gran vi de Sara Pérez i René Barbier a Venus La Universal, una suggeridora garnatxa de la família Domènech, la fresca garnatxa de la cooperativa modèlica de Capçanes, la carinyena de Portal del Montsant, la garnatxa del projecte de sis viticultors a l’especial poble de La Figuera i el vi blanc de l’arquitecte Alfredo Arribas del seu projecte Trossos.
Una selecció molt especial valorada en 113,40€ i que oferim als nostres socis de “El Club” al preu de 99,95€.

ALFREDO ARRIBAS TROSSOS
Entre els anys 2001 i 2006, l’arquitecte Alfredo Arribas va reunir una col·lecció de vinyes velles d’entre 40 i 100 anys al Montsant, projecte que va batejar com a Trossos. Aquest va ser el punt de partida per iniciar-se en l’encara jove DO. Entre elles es troben dues vinyes contigües de garnatxa blanca, Llanda i Rompuda, que creixen a la localitat de Marçà sobre sòls de panal blanc i granit descompost, a partir de les quals s’elabora el vi que forma part d’aquesta selecció: Trossos Sants.
També destaca la col·lecció de parcel·les de carinyenes velles que conformen la col·lecció Trossos Vells: Romeus, Aubagues, Tros del Pallarés, Mas del Torterà, Mas d’en Sec o Tallades. Totes distribuïdes al voltant del Masroig i els seus sòls d’argiles vermelles. Entre aquests vins parcel·laris i monovarietals destaquen Saleres (carinyena) i Notaria (garnatxa negra). La família Gotes sorgeix de les vinyes més altes, al nord del Montsant, i són els seus vins més frescos per les característiques climatològiques de la zona. Els més recents són els VINS NUS, elaborats amb molt poca intervenció, gairebé sense fusta, ni llargues extraccions.
En definitiva, un treball continuat, centrat en la viticultura orgànica al llarg d’aquests anys, amb el que ha aconseguit conservar aquest llegat excepcional com a una expressió viva del Montsant històric.
Particularment, els vins que formen part de Trossos sumen 13 hectàrees de vinyes que es distribueixen en petites parcel·les de rendiments escassos que creixen sobre diferents tipus de sòls: arenosos, calcaris i d’argiles vermelles. Cada parcel·la es vinifica per separat al Celler Nau de Falset.

Alfredo Arribas Trossos Sants 2019 està elaborat amb garnatxa blanca de dues vinyes velles que creixen a prop del poble de Marçà amb sòl granític arenós i gaudeixen d’una ventilació privilegiada per les garbinades (vent humit i sec que prové del mar). Va fermentar en part amb rapa, es va fer una premsada suau i s’ha criat 1/3 del vi en tines d’acer inoxidable amb les seves mares i la resta en grans botes de 500 L.
L’anyada 2019 va registrar una baixa pluviometria amb puntes de temperatura molt altes. Va ser una de les veremes de més concentració dels últims anys, en la qual les varietats autòctones van saber regular-se.

Alfredo Arribas Trossos Sants 2019 té un color groc palla molt brillant i intens. Al nas predominen les aromes de fruita carnosa com l’albercoc acompanyades per notes cítriques de pell de llimona, fruita seca i unes seductores notes especiades. A la boca té una entrada agradable i plaent, amb frescor, volum i una intensitat que perdura i deixa aromes cítriques i de fruita blanca acompanyades d’un final lleugerament salí que convida a prendre una altra copa. Un blanc deliciós per beure ara o en els pròxims 5 anys, acompanyant plats de peix amb salses cremoses, mariscos a la brasa, aus guisades, arrossos i formatges d’ovella i cabra cremosos. Servir entre 8 i 12 °C a la copa Oaked Chardonnay de la sèrie Veritas de Riedel (449/97) o la copa Viognier de la sèrie Veritas de Riedel (449/05).

Alfredo Arribas Trossos Sants 2019 és la versió més clàssica i fidel (en aquest any plena d’energia i força) de la garnatxa blanca mediterrània. Complexitat en estat pur”, el defineixen des del celler.

PORTAL DEL MONTSANT
El 2003 es va fundar Portal del Montsant, situada en l’antiga Cooperativa de Marçà, edifici dedicat a l’elaboració de vins negres des de principis del segle passat. Aquest emergent celler del Montsant destaca pel seu treball amb les varietats històriques de la zona: garnatxa i carinyena. La propietat està formada per petites finques amb diferents sòls, orientacions i altituds, en la seva majoria plantades amb carinyenes velles de baixa producció. Els vins Santbru i Brunus prenen el seu nom de Sant Bruno de Colònia, fundador de l’orde monàstic dels cartoixans presents a la comarca del Priorat des del 1194 i impulsors del cultiu de la vinya.
El celler, que forma part del Grup Raventós Codorníu, disposa de taula de selecció i dipòsits de diferents volums (1.000, 2.000, 3.000, 5.000 i 10.000 litres) per a adaptar-se a les dimensions de les diferents parcel·les i mantenir per separat les vinificacions i les criances. Compten amb 170 botes, totes 100% de roure francès.

Santbru 2017 està elaborat amb carinyena de ceps de més de 70 anys, situats entre els 700 i els 800 metres d’altitud, que creixen en petites parcel·les sobre sòls argil·localcaris i tenen una baixa producció. La fermentació es va realitzar a temperatura controlada i la maceració del raïm es va allargar entre 20 i 30 dies, amb enfonsaments del barret suaus. S’ha criat durant 14 mesos en botes de roure francès de 225 L.

Santbru 2017 té un profund i brillant color robí. Al nas és intens i suggeridor, amb aromes de fruites vermelles i negres madures com les mores i les prunes amb tocs d’herbes mediterrànies i balsàmiques com la regalèssia que recorden a les aromes de boscatge. A la boca és voluminós amb una estructura formada per uns tanins suaus que embolcallen el paladar i deixen un persistent perfum de fruites del bosc i el record de la xocolata. Un Montsant seductor i intens, perfecte per acompanyar embotits ibèrics, aus guisades i tota mena de carns vermelles. Ideal per gaudir des d’ara i en els pròxims 7 anys servit a 16 °C a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o a la copa Bordeus de la sèrie Veritas de Riedel (449/00).

SantBru 2017 és l’emblema del nostre celler. Intentem respectar i ressaltar la personalitat de les vinyes velles de carinyena i garnatxa que componen el vi”, el defineixen des de celler.

VINYES DOMÈNECH
La família Domènech va adquirir les seves primeres vinyes de garnatxa al sud del municipi de Capçanes l’any 2002. Actualment, tenen una finca de 15 hectàrees situades en un espai natural protegit entre la Serra de Llaberia i Montalt a 450 metres d’altitud, amb un microclima únic. Treballen 90 microparcel·les a diferents altures, exposicions i tipus de sòls conreades en orgànic. A la finca del Collet es troba plantada una de les vinyes més antigues de garnatxa peluda de Catalunya. A la finca de Mas d’en Tost es troben plantades les velles vinyes de carinyena, on el sòl és d’argila vermella. A la finca de Guiamets i del Masroig hi ha dues parcel·les de vinyes velles de macabeu, també sobre sòls d’argila vermella.
Els sòls de la finca són vessants de pendent moderat a fort (entre el 10% i el 35%) amb orientacions nord i est. La part més alta està dominada per afloraments de calcària i dolomies de la formació de la serralada prelitoral.
Els raïms, gràcies a l’altitud, els vents marins i els canvis tèrmics entre el dia i la nit, maduren tardanament i de manera molt lenta. Tots aquests factors afavoreixen l’obtenció d’unes garnatxes veremades al punt òptim de maduració. Les vinificacions es fan per bancal i la criança s’allarga en botes de roure amb assecat natural de més de 30 mesos.
El celler és bioclimàtic, integrat en l’entorn i d’arquitectura funcional, amb producció d’electricitat generada amb energies renovables en un 90% i amb l’aprofitament de les aigües de pluja i la recuperació de fonts naturals.

Vinyes Domènech Furvus 2018 és un assemblatge de 95% garnatxa de més de 40 anys plantada en costers amb vents dominants de Mestral i Llevant, i un 5% de merlot. La fermentació es fa amb llevats espontanis i la vinificació de cada bancal es realitza per separat en dipòsits d’acer inoxidable. Es va criar durant un any en foudres i botes de 500 litres de roure francès.

Vinyes Domènech Furvus 2018 té un preciós color grana profund amb reflexos també grana. Al nas destaquen les evocadores aromes de fruita vermella com la cirera juntament amb notes especiades com el pebre negre i un lleuger toc de garriga mediterrània, gran perfum de terra. A la boca és voluminós i sedós, deixant un final llarg i equilibrat amb records de fruita negra, gerd i espècies. Un vi negre elegant perfecte per acompanyar taules d’embotits, arrossos, peixos blaus i grans carns vermelles a la brasa. Per gaudir des d’ara i en els pròxims 6 anys servit –entre 15 i 16 °C– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30).

VENUS LA UNIVERSAL
Venus la Universal és el projecte del Montsant que va néixer el 1999 de la mà de la parella formada per Sara Pérez i René Barbier, els pares del qual van formar part de la Renaixença del Priorat –José Luis Pérez a Clos Martinet i René Barbier a Clos Mogador–.
El trajecte de la parella va començar quan la DO encara no existia (es va establir el 2002) i era coneguda llavors com a subzona Falset.
A Falset, elaboren de manera totalment ecològica totes les seves gammes de vins, des del Dido al Venus, perquè l’impacte sobre la zona sigui el mínim possible. El seu punt de partida era explotar tota la riquesa i varietat de sòls que existeixen a la denominació i elaborar vins sensuals amb tot el poder de les varietats autòctones, la garnatxa i la carinyena. L’única entrada al celler és la del sulfurós per l’elaboració del vi, però el volen anar disminuint a poc a poc fins a arribar a 0.
Conreen més de 10 hectàrees, utilitzant, entre altres mètodes, compostos de fem de vaca i cavall juntament amb els sarments de la poda, l’orujo i la capa del raïm. També apliquen fitosanitaris elaborats amb sèrum de llet de cabra i extractes de plantes i han canviat l’ús del tractor pel quad. En celler han reduït en un 80% la quantitat d’aigua utilitzada i el següent pas està enfocat cap a l’energia fotovoltaica.

Venus La Universal 2017 és un assemblatge format per un 50% de garnatxa, un 40% de carinyena i un 10% de syrah. Es treballen 4 parcel·les de garnatxa i carinyena de vinyes velles situades entre Piñana i Crossos. Es tracta d’una vinya amb sòls argil·localcaris profunds i humits que permeten maduracions llargues i lentes. La syrah prové de la finca de Venus La Universal. Els raïms es veremen per finques, i se seleccionen i processen per separat. Això sí, al final, si l’anyada ho permet, fermenten totes juntes. Els raïms es processen sencers i amb alguna part de rapa de la garnatxa, fermentant amb llevats salvatges, amb un lleuger enfonsament del barret durant la fermentació i una maceració que triga aproximadament entre 28 i 32 dies en tines de fusta. Venus realitza la criança en botes de fusta de 4.500 L durant uns 6 mesos i un any més en foudres de 2.500 L.

Venus La Universal 2017 té un bonic color grana intens amb reflexos robí. Al nas és inicialment tancat, a poc a poc van apareixent notes de cireres madures, espècies, pebre negre, eucaliptus i un suggeridor toc torrat final. A la boca té una textura magnífica, un gran volum i una frescor que acompanya des del principi fins al final. Taní fi i ferm, present i amb estructura. Al final apareixen aromes de nabius, mores i cireres Burlat. Un gran vi negre profund i voluminós, per gaudir ara o en els pròxims 6 anys, acompanyant arrossos de muntanya, carns vermelles estofades, llebre, aus i formatges de cabra. Per gaudir –entre 15 i 16 °C– a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Veritas de Riedel (449/00) o la Old World Pinot Noir la sèrie Vinum de Riedel (449/07).

Venus La Universal 2017 és el resultat de la nostra cerca de la bellesa. Un intent d’interpretar la feminitat, la terra, a través d’una ampolla de vi: carinyena i garnatxa, misteri i seducció, discurs i voluptuositat, pau, paciència, equilibri i passió. Un vi carnós, complex, tímid, recte, salvatge... Pensat per acompanyar el menjar, especialment el menjar mediterrani”, afirmen des del celler.

SINDICAT LA FIGUERA
Sindicat La Figuera és la recuperació d’una il·lusió, d’un projecte de sis viticultors de La Figuera, un poble únic en el Montsant, amb unes característiques que el fan molt especial. Se situa en el punt més alt de la comarca –a 550 m– i les seves vinyes de garnatxa –única varietat– plantades en vas tenen edats compreses entre els 30 i els 80 anys i despunten per la seva excepcionalitat.
El clima fresc, gràcies a l’altitud de la vinya, aporta als seus vins tocs cítrics i florals que no es troben a la resta de les propostes de la zona. Si s’afegeix la tradicional manera d’elaborar en almàsseres de ciment subterrànies, el resultat són vins lleugers i frescos.

Sindicat La Figuera 2019 està elaborat amb garnatxa de La Figuera, de vinyes d’entre 30 i 70 anys, situades a 450 i 500 metres d’altitud, que es reparteixen en 30 hectàrees. El most va fermentar en dipòsits de ciment enterrats i es va criar durant 8 mesos en els mateixos dipòsits de ciment.

Sindicat La Figuera 2019 té un brillant color grana poc profund amb uns reflexos vermells. Al nas és molt evocador i fragant, amb delicades aromes de baies fresques de groselles i gerds sobre un fons de notes especiades i balsàmiques que recorden al clau o a la regalèssia. Final fresc que evoca a la menta i la càmfora. A la boca té un caràcter jovial i fresc, lleuger i suggeridor, amb records de gerd i mores silvestres. Final agradable, equilibrat i plaent que deixa una refrescant sensació a la boca. Per gaudir amb tota mena d’entrants, embotits, arrossos lleugers de peix o carn i tota mena de verdures a la brasa. Una fantàstica garnatxa per gaudir des d’ara i en els pròxims 4 anys servida a 15 °C a la Copa Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (449/07) o a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15).

Sindicat La Figuera 2019 és l’expressió més pura de les garnatxes fines d’aquest poble tan especial de la DO Montsant. Alhora que ensenya la il·lusió per la recuperació d’un patrimoni vitivinícola únic a les nostres rodalies i que, encara que està patint inclemències, es mostra amable, fragant i generós”, el descriuen des del celler.

CELLER CAPÇANES
Aquesta històrica i modèlica cooperativa del Montsant està situada al poble de 400 habitants que li dona nom, al sud del Priorat. Les seves vinyes formaven part de la DO Tarragona fins que es va crear la DO Montsant i va entrar a formar part de la denominació. Es va fundar el 1933, però després de 50 anys de la seva fundació es van unir 80 socis que sumen més de 200 hectàrees de vinyes. Van llançar els seus primers vins criats en bota el 1991.
El gran impuls va arribar el 1995, quan la Comunitat Jueva de Barcelona la va triar per elaborar un vi kosher no pasteuritzat amb el mètode Mevushal. Tal petició va comportar l’ampliació i modernització de les instal·lacions i, alhora, el naixement de Flor de Primavera, considerat un dels millors vins kosher del món. A més, va ser l’inici de tota una gamma de vins embotellats no kosher. Tot el celler va ser completament reestructurat i modernitzat amb una nova nau de botes que es va acabar a finals del 2001. Actualment, el vi kosher suposa un 5% de la producció i l’altre 95% el componen vins joves, de semicriança i de gamma alta.
Els vins de Celler de Capçanes han contribuït a enaltir el concepte i la qualitat dels vins elaborats per cooperatives que, fins al moment, es consideraven de baixa qualitat. A més, la diversitat de finques amb les quals compte es tradueix en una infinitat de vins diferents. La mitjana d’edat dels seus ceps ronda entre els 30 i els 110 anys i els sòls són minerals i pedregosos de licorella, calcària, argila i panal. En ells es treballen sobretot garnatxa negra, carinyena, merlot, cabernet sauvignon, ull de llebre i syrah.

Celler Capçanes La Nit de les Garnatxes Panal 2020 està elaborat amb garnatxa de vinyes que neixen sobre sòls de panal, nom que reben els sòls franc arenosos. El vent erosiona la terra de zones àrides on la sorra i els llims permeten que les arrels siguin profundes i trobin calç. Els raïms es veremen a mà a mitjans de setembre i tenen una producció mitjana de 750 a 1.000 g per cep. La fermentació es va fer a una temperatura controlada d’entre 24 i 28 °C i va macerar amb les pells durant 28 dies. Tant la fermentació alcohòlica com la malolàctica es va realitzar en botes de roure francès de 500 L. Finalment, es va criar durant 3 mesos en botes de roure francès noves de 300 L.

Celler Capçanes La Nit de les Garnatxes Panal 2020 té un bonic color grana intens i net amb reflexos robí. Al nas és molt fragant amb suggeridores notes florals, de fruites vermelles com la cirera i la grosella juntament amb notes d’espècies dolces com la regalèssia, la vainilla i el clau. A la boca és sucós, amb una entrada agradable que acaricia el paladar amb records a fruites vermelles de primavera i estiu amb un final suavitzat pels tanins i una subtil i plaent amargor. Al final apareixen aromes de maduixes madures amb sucre, fonoll i xocolate blanc. Un vi deliciós, perfecte per acompanyar embotits, carn a la brasa o formatges curats. Per gaudir des d’ara i en els pròxims 4 anys servit lleugerament fresc –entre 13 i 15 °C– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0) o la Syrah de la sèrie Vinum de Riedel (6416/30). Per gaudir des d’ara i fins a finals de 2022.

La Nit de les Garnatxes Panal 2020 procedeix de vinyes que es troben a les zones de menys altitud de Capçanes. Allà hi ha sòls que retenen molt bé l’aigua i la vinya està poc estressada. Els ceps donen un raïm amb molta fruita, volum i frescor”, explica Anna Rovira, enòloga i directora tècnica del celler.