SELECCIÓ NÚM. 241, GENER DEL 2015

“Nou any, nova anyada”

1 A mi manera 2014, DOCa Rioja
1 Sierra Cantabria Murmurón 2014, DOCa Rioja
1 Josep Foraster Collita 2014, DO Conca de Barberà
1 Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014, Bourgogne
1 Amic Blanc 2014, DO Empordà
1 La Vida al Camp Perfum 2014, DO Penedès

49,95€

Amb cada nova verema, arriben les noves anyades, vins joves que tenen molt a dir i aportar i que ja s'han convertit en imprescindibles per a molts cellers. Els sis vins –dos blancs i quatre negres– que componen aquest mes la selecció d’“El Club” són algunes d'aquestes joves i, de vegades sorprenents, propostes.

BODEGA CONTADOR. DOCa RIOJA

Darrere d'aquest celler es troba el nom de Benjamín Romeo qui va començar a treballar com a enòleg el 1985 a la Casa del Vino de Laguardia. Quan el seu pare es va jubilar, es va fer càrrec de les seves hectàrees de vinya i va començar a experimentar en una cova centenària sota el castell de San Vicente de la Sonsierra. El 1996 elaborà la primera anyada de "La Cueva del Contador" i començà a adquirir vinyes pel seu propi projecte. És el 1999 quan neix la primera anyada de Contador i, el 2001, es traslladà a un garatge situat als baixos de la casa dels seus pares per a augmentar la seva capacitat de vinificació i continuar treballant en els seus vins.
Actualment, Bodega Contador compta amb 16 hectàrees de vinyes (55 parcel·les) repartides entre San Vicente, Labastida i Ábalos. A més de les clàssiques i autòctones tempranillo, graciano i mazuelo, pels diferents sòls, microclimes, orientacions i altituds, també disposa d’altres varietats i clons –com viura, malvasia i garnacha blanca, empeltades sobre Rupestris de Lot i Berlandieri– que li permeten aconseguir uns vins de gran complexitat. Els seus raïms creixen a la Serra de Toloño, una barrera natural del vent del nord que, no obstant, permet que l'aire fresc de l'Atlàntic suavitzi els estius continentals d'influència mediterrània. La principal característica que diferencia el treball de Benjamín Romeo és la seva cura pels detalls, ja que la majoria dels seus ceps es condueixen en vas (mètode tradicional a Rioja) amb un únic borró per cap i potenciar la qualitat del raïm.
Així mateix, la terra només s'adoba alguns anys amb matèria orgànica, fet que suposa un treball 100% biodinàmic. De fet, la filosofia de Bodega Contador és elaborar vins que expressin la terra per a traslladar els colors, les aromes, els sabors, les textures i els sons de San Vicente de la Sonsierra a la copa. A la vinya, es procedeix a la selecció manual de raïms petits i solts que es transporten al celler en caixes de 14 quilos en un termini màxim de 30 minuts. Després de la fermentació espontània i natural en dipòsits troncocònics de roure francès Allier (10, 20, 30, 60 i 100 hl), el most reposa en bótes noves dels millors boters de França sense trasbalsos ni tractaments innecessaris. Els vins amb criança romanen en bóta entre 18 i 20 mesos. En aquest període es realitzen diversos trasbals, així com reomplerts setmanals per suplir les reduccions que es produeixen en una sala amb un grau d'humitat moderat (65%) per motius de salubritat i higiene. Tots els moviments del vi s'efectuen tenint en compte els cicles lunars.
El juny de 2008, es va inaugurar un nou celler dissenyada pel jove arquitecte Héctor Herrera, la superfície útil de més de 2.700 m2 li permet elaborar 150.000 ampolles repartides entre Contador, La viña de Andrés Romeo, La Cueva del Contador, Predicador, A mi manera, Carmen Gran Reserva, i els blancs Qué bonito cacareaba i Predicador blanco. Dividida en tres plantes o terrasses el celler reprodueix els talussos del terreny el que facilita el maneig del raïm i del vi mitjançant la gravetat. A més, les terrasses estan cobertes de plantes amb l'objectiu de fondre amb la vegetació autòctona i compta amb murs de formigó vist per, un cop impregnats de pols, es confonguin amb la terra del voltant.

A mi manera 2014 va sortir al mercat el 10 de novembre de 2014. Es tracta d'un monovarietal d'ull de llebre de les finques La Liende (26%), La Raicilla (18%), El Bombón (17%), El Sacramento (4%), El Sauco (17%), Vitarán (11%) i Les Planes (6%). Totes elles es troben al municipi de San Vicente de la Sonsierra sobre un sòl pobre i principalment argil·lo-calcari. Els ceps, amb una producció d’1,5 kg cadascun, han crescut amb un clima continental suau. La verema va tenir lloc del 15 al 17 de setembre i es va fer manualment en caixes de 12 kg. La fermentació es va realitzar en tines de fusta de roure i va arrencar després de 2 dies de maceració en fred amb temperatures que rondaven els 21ºC. Es van perllongar durant una setmana amb temperatures controlades entre els 22ºC i els 23ºC. A mi manera 2014 és la sisena collita i un dels seus grans signes d'identitat és l'etiqueta que va canviant any rere any, però que mai perd el cor. El 2014, les seves 15.000 ampolles, estan il·lustrades per Andrés Romeo, fill de Benjamín Romeo, i en elles s'homenatja a una parella de gossos de la família, Hiru i Sombra, simbolitzant l'amor elemental. En aquesta ocasió, el cor que representa l'amor amb què es va concebre "A mi manera" es troba en el collaret de Sombra.
A Bodega Contador el defineixen com "un vi natural, pur i molt jove".

BODEGAS SIERRA CANTABRIA. DOCa RIOJA

La família Eguren es dedica al cultiu de la vinya des del 1870, encara que el celler, situada entre el riu Ebre (350 m) i la Sierra de Cantabria (1.200 m), es va fundar el 1957 per Guillermo Eguren. Actualment, la quarta generació de la família amb Marcos Eguren al capdavant del treball enològic, i Miguel Eguren, en la gestió, encapçalen aquest projecte vitícola per a seguir la filosofia del seu pare, qui es considerava un col·leccionista de vinyes.
El microclima creat entre aquests dos punts és una combinació entre mediterrani i continental, amb hiverns no gaire freds i estius suaus. L'interval tèrmic entre el dia i la nit proporciona, a la vegada, un augment en la síntesi de polifenols. El paisatge vinícola de la zona es caracteritza per un relleu suau i ondulat amb un sòl de composició argil·lo-calcària, elevada proporció de calcària i pobre en matèria orgànica, nutrients i sals minerals. L'abundància de còdols, restes d'al·luvió i grava, brinden un drenatge i una retenció hídrica òptims. I el subsòl, amb roques esquerdades, permet el desenvolupament en profunditat de les arrels, a la recerca dels nutrients necessaris per a l'equilibri de la planta.
La família es proveeix de les seves pròpies vinyes –100 ha entre San Vicente de la Sonsierra, Laguardia i Labastida– i de raïms comprats a viticultors de la zona als que assessoren. Les varietats utilitzades són, principalment, el tempranillo seguit de la garnacha, la viura i el tempranillo peludo. Les densitats de plantació varien de 3.000-4.600 ceps/ha i els rendiments són entre els 22 i els 47 hl/ha .
Els Eguren s'han adaptat a les noves tendències i ofereixen dos estils molt ben diferenciats: els Sierra Cantabria Crianza, Reserva i Gran Reserva es caracteritzen pel seu tall tradicional; el Cuvée Especial, el Colección Privada, El Bosque i Amancio són d'estil més actual. En aquesta ocasió, però, el vi és Sierra Cantabria Murmurón 2014 amb una mica d'agulla, característica dels vins de maceració carbònica.
Finalitzada la verema del 2013, el curs d’octubre va començar amb temperatures moderades i precipitacions dins de la mitjana. Les primeres gelades van arribar al novembre. Durant aquest mes es van recollir 120l/m2 el que assegurava bones reserves hídriques. El mes de març també va ser plujós i es va caracteritzar per temperatures moderades, mentre que a l'abril van repuntar fins a arribar als 25ºC durant la primera quinzena, el que va accelerar la brostada. Les precipitacions durant el curs de març van assegurar les reserves d'aigua i l'adequat desenvolupament vegetatiu de la planta durant la floració, que es va produir des de principis de juny fins a la tercera setmana del mes amb unes temperatures mitjanes enregistrades de 20ºC i màximes de 28ºC. A partir d'aquest moment, es van registrar pluges cada 15-20 dies. Finals de juliol i principis d'agost es van desenvolupar amb les temperatures pròpies de l'època. L'inici del verol va tenir lloc a primers d'agost, amb un avançament d'uns 12 dies del cicle vegetatiu regular. El curs de setembre va transcórrer amb normalitat, bona vegetació i equilibri, fins a mitjans de mes que va donar pas a precipitacions i boires que van alentir la maduració. La verema es va iniciar a finals de setembre.

Sierra Cantabria Murmurón 2014 és 100% tempranillo procedent de ceps plantats a San Vicente de la Sonsierra i Labastida amb rendiments mitjans de 26 hl per hectàrea. La verema, que va tenir lloc la primera setmana d'octubre, es va realitzar manualment i els raïms es van sotmetre a una rigorosa selecció tant a la vinya com a la taula de tria per assegurar una òptima condició sanitària del fruit. La viticultura practicada a les vinyes va ser respectuosa amb el medi ambient, d'acord amb els bioritmes de la natura i amb una mínima intervenció, prescindint d'herbicides i productes sistèmics.
Aquest vi es caracteritza, a més de per ser un vi jove, pel seu tipus de vinificació anomenada maceració carbònica, en què els sucres del raïm passen la fermentació alcohòlica dins de la seva pròpia pell a una atmosfera sense oxigen, però amb abundant diòxid de carboni, durant 10 dies amb remuntats suaus diaris. Es tracta d'una antiga tècnica de vinificació de la Rioja Alta i Rioja Alabesa. La intenció és reivindicar el seu caràcter afruitat sense preocupar-se per l'absència de fusta. La fermentació va tenir lloc amb llevat autòcton seleccionat de la pròpia vinya amb control de temperatura d'entre 23ºC i 25ºC.
"L'expressió de la Sonsierra de tota la vida", en paraules de l'enòleg Marcos Eguren.

MAS FORASTER. DO CONCA DE BARBERÀ

Des de fa 200 anys, la família Foraster posseeix 29 hectàrees de vinyes a la Vila Ducal de Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà. En els seus orígens venien les varietats blanques i negres a les cooperatives i va ser el 1998 quan van començar a embotellar i vinificar els seus propis vins. Les vinyes envolten el celler i, concretament, se situen en els vessants assolellats de les muntanyes de Prades i Serra de Miramar en sòls argil·losos i calcaris formats per l'acció erosiva dels rius Francolí i Anguera. A Mas Foraster només elaboren vi amb raïm de vinyes pròpies i es practica viticultura ecològica (en procés de certificació). La climatologia amb dies càlids, vespres de marinada i fresques nits de la Conca fan que els vins de Josep Foraster siguin frescos i intensos.
Entre les seves vinyes, el celler conrea les varietats trepat, ull de llebre, cabernet sauvignon, syrah, garnacha peluda, garnacha blanca, chardonnay, macabeu i parellada. Les seves vinyes més antigues es van plantar fa més de 50 anys i els més joves són del 2013.

Josep Foraster Collita 2014 és un assemblatge format per un 90% d'ull de llebre i un 10% de cabernet sauvignon, procedents de ceps amb 20 anys que es conreen sobre sòls d'al·luvió formats per argila, sorra i pedra. Situades a la Vinya de Mas Castells, a una altitud de 370 m sobre el nivell del mar, gaudeixen d'un clima continental mediterrani. La verema va tenir lloc dos dies abans del punt de maduració fenòlica òptima per mantenir la frescor del raïm. Va realitzar una maceració prefermentativa durant 4 dies i maceració fermentativa de 4 a 5 dies. També es va practicar un "delestage" per eliminar les llavors i, per tant, la possible sensació d'astringència en el vi.
"Josep Foraster Collita és el primer vi que elaborem al celler el 1998. Es tracta d'un vi que procedeix d'una única vinya, la de Mas Castells amb sòls en els quals domina l'argila. Amb el Josep Foraster Collita 2014 volem mostrar l'essència de la terra; un vi sense criança que vol ser franc i obert, volem que es mostri purament la fruita, la mineralitat i la frescor que es troben a les vinyes plantades en els sòls d'argila de la Conca", explica Ricard Sebastià Foraster, enòleg i copropietari del celler.

MAISON JOSEPH DROUHIN. BEAUNE, BOURGOGNE

Va ser Joseph Drouhin qui, amb 22 anys, s’instal·là a Beaune, al cor de la Borgonya, i fundà el seu propi celler. El seu fill Maurice el succeí i començà a comprar terres en algunes de les millors apel·lacions com Clos de Mouches i Clos de Vougeot. Robert Drouhin agafà el seu testimoni i li donà al celler la dimensió que té actualment amb les adquisicions de parcel·les Grand Cru (Grands Échézeaux, Griotte-Chambertin, Musigny, Bâtard-Montrachet...), així com 40 ha a Chablis. El celler té explotacions de vinyes de Chablis (38 ha) a Côte de Nuits i Côte de Beaune (32 ha), passant per Côte-Chalonnaise (3 ha) i estant present a més de 90 apel·lacions diferents, el que suposa un amplíssim i fascinant ventall de terrers sense perdre l'autenticitat i mantenint les subtils variacions. Tot això sense comptar les 60 hectàrees que posseeix avui en dia a Oregon (EUA).

Fundada el 1880, Maison Joseph Drouhin s'ha anat construint una reputació al voltant del vi. La seva ubicació històrica a Borgonya, la qualitat de les seves vinyes i l'experiència resultant després d'anys de cultiu de la vinya i la vinificació tradicional, l’han fet guanyar-se una posició única a l'hora de defensar l'autèntic estil borgonyó. Els seus vins es caracteritzen per l'equilibri, l'harmonia i la delicadesa i tenen una gran evolució en ampolla. Actualment, Joseph Drouhin està dirigida pels quatre néts de Joseph, nascuts entre 1961 i 1968, per tant, criats pràcticament entre vinyes i cellers. Amb les seves 73 hectàrees, Maison Joseph Drouhin és una de les més grans de la regió. Per a algunes apel·lacions regionals, complementa les seves collites amb les d'altres viticultors ja coneguts i de confiança que es regeixen per la mateixa filosofia que el celler.

La Maison Joseph Drouhin va ser pionera en el terreny del Beaujolais Noveau. Ja l’embotellava i comercialitzava a principis dels anys 50. La Maison és capaç de seleccionar diverses cuvées i complementar-les per produir aquest típic vi primeur amb gamay. Drouhin Beaujolais-Villages Nouveau 2014 s'elabora seguint el mètode tradicional del Beaujolais: maceració semi-carbònica, amb els raïms sencers en dipòsits d'acer inoxidable de 4 a 10 dies. La seva sortida al mercat va tenir lloc dos mesos després de la verema coincidint amb el tercer dijous del mes de novembre, el dia assenyalat del Beaujolais Nouveau. Els ceps plantats sobre granit rosa s'han podat seguint el mètode gobelet, el que significa que no hi ha filferros entre elles, sinó que cada planta creix independentment.
Segons l’enòloga Véronique Boss-Drouhin: "El Beaujolais-Villages Nouveau exhibeix el mateix color intens però és una mica més gruixut, mentre que les aromes són més carnoses, recorden més a la cirera madura i estan carregats de sucre i sol".

CLOS D’AGON. EMPORDÀ

Clos D'Agon és un dels projectes vinícoles més apassionants que s'han desenvolupat a Catalunya durant les últimes dècades. La propietat pertany a un grup de 6 suïssos estretament lligats al comerç i la distribució de vins del món. Des de l'any 1999 compten amb l'assessorament de Peter Sisseck (Pingus, Hacienda Monasterio, Psi i Château de Rocheyron a Saint-Émilion).
El celler està situat a Calonge, a la zona geogràfica del Baix Empordà. La finca consta de 42 hectàrees, de les quals 14 estan plantades amb una densitat de 4.000 ceps/ha. Les parcel·les més baixes se situen a 100 metres sobre el nivell del mar i fins als 300 les més altes, totes elles envoltant el celler. Cinc hectàrees estan a les vessants de l'Espai Natural Protegit "Les Gavarres" i nou en pla. La finca està plantada amb 3 ha de cabernet sauvignon, 3 de cabernet franc, 2 de syrah, 2 de merlot, 1 de petit verdot i una presència testimonial de monastrell. A les varietats negres s’han de sumar tres blanques del Rhône: 1 ha de viognier, 1 ha de rousanne i 0,5 ha de marsanne. Les plantes es poden a l'hivern durant el repòs vegetatiu, mitjançant el tradicional sistema "Guyot doble" i, durant el creixement vegetatiu, sempre es treballa amb cura, eliminant l’excés de brots, realitzant poda en verd, fent aclarida de raïms i desfullats.

La construcció del celler, dissenyat per l'arquitecte Jesús Manzanares, va finalitzar el 2006 i disposa de dipòsits d'acer inoxidable de diferents volums per a les vinificacions i només una petita part del vi blanc es vinifica en roure. També disposen de dues sales perfectament climatitzades, una d'elles destinada a realitzar la fermentació malolàctica i l'altra per a la criança. El parc de bótes de 225 litres –totes elles d'origen francès– es renova a raó del 50% anual.

Amic Blanc 2014 és un assemblatge de garnatxa blanca (51%), macabeu (41%), viognier (3%), marsanne (2%) i roussane (3%) de la DO Empordà de ceps amb edats compreses entre els 23 i els 40 anys. El 30% dels raïms seleccionats provenen de les parcel·les de Calonge i el 70% restant de les situades a la localitat de Garriguella (Alt Empordà), amb una mitjana d'entre 4.000 i 4.500 ceps per hectàrea, depenent de la parcel·la. Es caracteritza pel seu sòl argil·lo-pissarrós a una alçada entre 40 i 200 m sobre el nivell del mar amb un clima mediterrani. Els ceps s'han podat seguint la tècnica de Guyot Doble i Cordon Royat i el rendiment ha estat de 35 hl/ha. Els raïms es van veremar manualment. Les varietats garnatxa i macabeu van fermentar en dipòsits d'acer inoxidable, mentre que la viognier, la marsanne i la roussane en bótes noves de roure francès. La criança va tenir lloc durant dos mesos en dipòsit i bóta amb bâttonages continus. La producció per l'anyada 2014 ha estat de 19.000 ampolles i 600 magnum.
Sens dubte, són els enòlegs Miguel Coronado i Peter Sisseck els millors per resumir l'esperit d'Amic Blanc 2014: "Us presentem al nostre nou 'Amic', el germà petit del nostre Clos D'Agon Blanc. Amb ell volem transmetre l'elegància i finura de la nostra finca unit a la frescor i tipicitat empordanesa. I ja que 'El vi fa Amics', desitgem que sigui el vostre millor amic per a tots els dies".

LA VIDA AL CAMP. DO PENEDÈS

La Vida al Camp és un jove celler vinculat al grup Raventós i Blanc amb el qual comparteixen el coneixement de la zona, les vinyes i els petits elaboradors i pagesos. A això se suma el know how de l'equip tècnic de Raventós i Blanc que està al capdavant de l'elaboració dels seus vins. Aquest celler s'inspira en el llibre "La Vida al Camp, memòries d'un cabaler" que va escriure Jaume Raventós el 1898, durant la seva infància. En ell transmetia la seva passió pel camp i les experiències a la finca familiar de Sant Sadurní. Plasmava com era la vida a les granges i com es treballava amb respecte i harmonia pel terrer familiar. La Vida al Camp vol recuperar aquest amor per la terra, el coneixement del raïm i el respecte per la natura.
Els celler Raventós i Blanc, situat al centre d'una finca històrica de Sant Sadurní d'Anoia, va néixer de la mà de Josep Maria Raventós i Blanc. Es componen de 90 hectàrees, transmeses de generació en generació, des del segle XV. El 1872 Josep Raventós i Fatjó, besavi de Josep Maria Raventós i Blanc, va elaborar les primeres ampolles de cava al nostre país, a partir dels raïms d'aquestes vinyes. La finca presenta una gran diversitat de terrers i, gràcies a l'experiència acumulada a través de 18 generacions cultivant la mateixa finca, permet l'obtenció de raïms amb personalitat pròpia, buscant l'expressió del caràcter de cada varietat amb el màxim respecte cap al medi.

Situada a la depressió geogràfica, entre la Serralada Litoral i Montserrat, a 40 km a l'oest de Barcelona, dins de la zona vinícola del Penedès, la zona té una pluviometria mitjana anual d'uns 550 mm i es caracteritza per tenir unes condicions climàtiques clarament mediterrànies, amb hiverns suaus i estius calorosos i secs, amb una temperatura mitjana anual de 15ºC. Els sòls són pobres en matèria orgànica amb una alta proporció de calcària. El celler aposta per les varietats autòctones de la zona com xarel·lo, macabeu, parellada i monastrell que ocupen el 80% de la finca. Per l'experiència de 18 generacions cultivant la mateixa finca i diversos estudis duts a terme, entre d'altres per Olivier Tregoat (col·laborador també de Petrus, Cheval Blanc i Pibarnon), la família diferència 5 zones: la Plana, el Llac, Clos del Serral, Barbera i Serral. Les quatre primeres estan principalment destinades a vins escumosos i l'última, als tranquils. Cada zona es divideix al seu torn en parcel·les, el que suposa un total de 46.
El celler, per la seva banda, està concebut per a combinar funcionalitat i estètica: el raïm entra amb rapidesa i amb la mínima manipulació per tal de preservar les aromes primàries. Encara que es disposa d'una avançada tecnologia, es continuen utilitzant tècniques i mètodes tradicionals si amb això es garanteix un major nivell qualitatiu. D'aquesta manera, la verema és manual, en caixes, recollint i vinificant cada parcel·la per separat. El raïm entra al celler verticalment, per gravetat, sense utilitzar bombes de verema. Es realitzen maceracions pel·liculars en fred per obtenir més intensitat i qualitat d'aroma. Es premsa suaument i es realitza un desfangat.
Des de l'any 2012, Raventós i Blanc ja no pertany a la Denominació d'Origen Cava i comercialitza els seus escumosos sota el nom de Conca del Riu Anoia, el que suposa regir-se per una sèrie d'estrictes paràmetres: l'origen dels seus raïms és la Vall del riu Anoia, la vinificació i l'elaboració són 100% pròpies, els caves s'elaboren amb un mínim del 80% de vinyes pròpies, es practica la viticultura ecològica, el 100% de les varietats són autòctones, la criança mínima és de 18 mesos sobre mares i els vins escumosos sempre són d'anyada. També continua elaborant vins sota la DO Penedès, procedents de vinyes pròpies que compleixen els mateixos requisits.

La Vida al Camp Perfum 2014 es regeix sota la filosofia de Conca del riu Anoia i forma part d'un nou projecte que vol transmetre una imatge fresca tal com demostra la seva imatge al·legòrica, amb evocació al camp. Es tracta d'un assemblatge de 55% del moscatell de Frontignan, on és la varietat blanca per excel·lència, i d'un 45% de macabeu, conreada al vessant sud d’El Clos de Serral. El most va fermentar a temperatura controlada en dipòsits d'acer inoxidable. Com bé indica el seu nom, el seu aromàtic paladar simbolitza el concepte de "perfum".
"Una aroma inspira sensacions, un perfum emocions ", així defineixen Perfum 2014 al celler.