SELECCIÓ NÚM. 242, FEBRER DEL 2015

“MÀQUINA & TABLA”

2 Màquina & Tabla 2013, DO Toro
2 Páramos de Nicasia 2013, DO Toro
2 Laderas de Leonila 2013, DO Bierzo

75,95€

Màquina & Tabla aposta per la peculiaritat del territori a l'hora d'elaborar els seus vins. Les seves propostes es reparteixen per diverses zones vitivinícoles de la geografia peninsular. El viticultor Oriol Illa i Susana Pastor han configurat un projecte familiar que comença a Los Ancares, comarca del Bierzo, i el riu Sil per a continuar per l’erm que creua el riu Duero travessant les zones vitícoles de Rueda, Ribera del Duero i Toro, i arribar al límit sud que marca el riu Alberche i la Sierra de Gredos. Aquest mes us presentem una selecció que inclou els seus primers vins de les denominacions Toro i Bierzo. Vins fruit de velles vinyes, varietats locals, ceps amb peu franc i supervivents de situacions orogràfiques extremes.

Oriol Illa començà al món del vi de la mà de René Barbier i Sara Pérez fent la verema del 2001 a Clos Mogador. Amb ells va obrir Els Irreductibles, un wine boutique restaurant a Gratallops (Priorat). El 2002 el seu camí vinícola el va portar a Els Irreductibles, un wine boutique restaurant, del que va ser mànager i copropietari de nou amb René Barbier i Sara Pérez. La filosofia de l'espai era oferir només articles de primera qualitat a Gratallops (Priorat). Aquesta funció la va compaginar amb la d’enòleg consultor a la Vinya de l'Hereu a Costers del Segre, on va exercir fins al novembre del 2003. Per aquella època –setembre del mateix any– també es va decidir a emprendre el seu propi celler a Font Rubí (Penedès), treballant amb la varietat sumoll, autòctona, proscrita i pràcticament desapareguda. Allà va començar a elaborar Els Jelipins, un negre escàs –menys de 2.000 ampolles–, natural i sense maquillatge. Aquest dinamisme i inconformisme l'han portat a Castella i Lleó amb la intenció de continuar recuperant varietats autòctones i oblidades respectant el medi natural. Actualment, compagina el seu propi projecte Màquina & Tabla amb l'assessoria del nou celler de José Pariente.

MÀQUINA & TABLA

Després de 10 anys buscant parcel·les, ceps vells i aprenent sobre tècniques oblidades, neix el projecte Màquina & Tabla, format per vinyes singulars i de gran valor vitícola. Totes les parcel·les seleccionades es troben a territoris que han atret a la Susana i l’Oriol per la seva singularitat i la seva capacitat de configurar la imatge de geografia líquida que estan buscant. L’autenticitat i els matisos sense intervenció ja caracteritzaven i diferenciaven els vins d'Illa i, per tant, fan el mateix amb els vins d'aquest jove celler, una singularitat que també es reflecteix en la seva imatge gràfica.

La major part de les finques de Màquina & Tabla està allunyada de la modernització que s’ha viscut en moltes zones vitivinícoles. Es tracta de parcel·les recuperades d'aquells viticultors allunyats dels avenços del sector i que ara permeten conrear vinyes sense tanques o irrigacions, seguint un sistema tradicional de cultiu (sense selecció clonal ni patrons productius, per exemple). Des de la verema del 2014, Màquina & Tabla compta amb 8 ha treballades en biodinàmica, valedores de la Certificació Demeter, que distingeix aquells productes que procedeixen de l'agricultura biodinàmica. Es tracta de vinyes patrimoni nacional, per la seva gran singularitat: centenàries de mencía als vessants del Bierzo del riu Sil, vells i petits cultius de garnachas a les terrasses granítiques de la cara nord de la Sierra de Gredos, i tinta de toro, malvasia, garnacha i verdejo amb peu franc dels erms del Duero.

Totes les vinyes del celler tenen més de 60 anys amb produccions molt baixes (entre 8-18 hl/ha). De nou, aquesta producció encaixa amb la filosofia d'Oriol Illa i Susana Pastor: la recerca de la màxima puresa i delicadesa en l'elaboració, vinificació i criança sense perdre de vista les particularitats de cada zona. Vins honestos i vibrants que volen tornar a la regió la riquesa que obté dels seus raïms. La vinificació és senzilla: encubats llargs –en alguns casos amb rapa– amb extracció delicada i sense addició d'anhídrid sulfurós (SO2), llevats o altres elements.

En el cas dels vins Màquina & Tabla, la criança es fa en foudres de 25 hl. Pel que fa als vins de poble o “villages” –Laderas de Leonila, Páramos de Nicasia i Terrazas de Serapia–, s'ha realitzat en ciment i bótes de 600 l. Les vinyes utilitzades també tenen més de 60 anys amb produccions baixes (entre 12-20 hl/ha), cultivades en biodinàmica (en conversió).

DENOMINACIÓ D’ORIGEN TORO

Aquesta DO abarca el sud-est de la província de Zamora i el sud-oest de la província de Valladolid. Són 8.000 hectàrees de vinyes, de les que 5.800 estan emparades sota el consell regulador.

Màquina & Tabla 2013 és un assemblatge de 60% garnacha i 40% tempranillo, procedents de Villaester, a la riba nord del riu Duero. Són 6 ha arrendades de vinya vella –de 60 anys d'edat– de tinta de toro i garnacha plantada amb peu franc sobre sorres profundes. La verema es va dur a terme en diverses passades per recollir el raïm en un perfecte punt de maduresa. Es va encubar amb la meitat de raïms sencers i fermentà amb llevats autòctons i llargues maceracions amb les pells de més de 6 setmanes. La criança va continuar en foudres de roure fins a la següent verema.
Màquina & Tabla 2013 té un suggerent color granat intens. Al nas apareix tant la fruita vermella –cireres– com la negra –prunes– al punt de maduresa. Profund, intens, delicat i amb un perfum de violetes que es barreja amb la fragància de la bóta. En boca té una textura sedosa i pes, amb un taní fi i polit acompanyat amb el caràcter fresc de la fruita vermella. Un Toro en una dimensió sensual i accessible des del seu embotellat. Llarg final marcat per un encantador perfum de fruita. Bona ampolla per a gaudir des d'ara i durant els propers 7 anys, acompanyant plats de carn vermella i caça menor. Servir entre 16 i 17ºC a la Copa Chianti o Bordeaux de la sèrie Vinum de Riedel (416/15 o 416/0, respectivament).
“Quan vam arribar i observar la zona del Duero on es conreava tinta de toro ens sentíem com a Châteauneuf- du-Pape i aquest va ser el concepte d'aquest vi. La sedositat i la fragància de les velles ‘garnachas’, jugant amb el pes i l'estructura de la tinta de peu franc, potser amb un bri de blancs, rendiments minúsculs... Volum i seda”. Així ho defineix el viticultor Oriol Illa.

A Toro també elaboren Páramos de Nicasia 2013. 100% tinta de toro de 80 anys amb peu franc. Un total de 3 hectàrees plantades sobre sòls de còdols profunds. Veremat en plena maduresa, el raïm es van seleccionar i van fermentar –amb llevats autòctons–, sense addició de sulfurós i llargues maceracions. La criança es va dur a terme en demi-muids de 600 litres durant 12 mesos. Producció de 5.500 ampolles.
Páramos de Nicasia 2013 té un bonic color vermell amb reflexos robí. En nas és fresc i intens. Amb el perfum de cireres madures i flors, i un record torrat de la bóta i refrescant de ràfia. En boca és suau, fresc i amb un volum globós. Seguint amb el perfil del Màquina & Tabla, amb un tapís de tanins lleugers però matisat i ben estructurat. Delicat i ple, amb un caràcter insòlit dins la denominació. Llarg perfum de fruites vermelles lleugerament dolces. Aromàtic i suau. Deliciós amb arrossos de carn, vedella amb salsa i qualsevol estofat. Gaudir en els propers 5 anys a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15) entre 16 i 17ºC.
“Páramos de Nicasia és fruit de fer treballar una vinya tradicional com abans, on trobem ceps vells amb peu franc de tinta esquitxats de garnacha, mostrant un costat saborós però fresc i llaminer, amb prou feines explorat a la zona”, explica Illa.

DENOMINACIÓ D’ORIGEN BIERZO

Elaborat amb mencía, Laderas de Leonila 2013 té el seu origen al límit del Bierzo amb la gallega Valdeorras, mirant a la vall que solca el Burbia, al nord de la comarca del Bierzo. En aquesta zona Màquina & Tabla compta amb 4 hectàrees arrendades de vella vinya de mencía, una mica de garnacha i doña blanca. Aquests ceps tenen una exposició est-nord i es conreen sobre pissarra disgregada i argiles barrejades amb pissarra a pendents del 30 al 45%. Els raïms desrapats es van vinificar amb llevats autòctons i sense addició de sulfurós a baixa temperatura durant diverses setmanes. La criança va tenir lloc en bótes i en dipòsits de ciment fins a la següent verema. Producció de 3.500 ampolles.
Laderas de Leonila 2013 té un color delicat i suau. Al nas té fruita sucosa assaonada amb pebre negre i xocolata. Fi i elegant, amb extracte però suau. Sucós, ple i amb un taní que es va fonent durant el seu recorregut per la llengua, on sembla diluir-se amb la fruita negra i la regalèssia. Magnífic Bierzo per a gaudir en copa Pinot Noir de la sèrie Vinum de Riedel (416/07) entre 15 i 16ºC acompanyant ànec, plats asiàtics lleugerament picants i carns blanques. Per a compartir des d'ara i durant els propers 5 anys.
“Laderas de Leonila és la nostra aproximació a les velles mencías madures i cruixents dels cingles de pissarra del Bierzo gallec. Paisatges assolellats, fràgils i empedrats”, resumeix Illa.

Els propers mesos apareixeran al mercat els seus dos vins blancs de Rueda, un sota el nom de Màquina & Tabla 2014 i un altre com Páramos de Nicasia 2014. El projecte el tanca una garnacha de Gredos, Terrazas de Serapia, que veurà la llum durant la primavera del 2015.