SELECCIÓ NÚM. 244, ABRIL DEL 2015

“LA RENAISSANCE DES APPELLATIONS”

1 Mas Estela Vinya Selva de Mar 2006
1 Celler Credo Aloers 2013
1 Domaine Trapet A Minima Blanc 2013
1 Movia Gredič Friulano 2012
1 Clos Puy Arnaud Cuvée Perveche 2013
1 Marie et Frédéric Chauffray Le Réserve d’O 2012

85,90€

La Renaissance des Appellations és una organització –creada el 2011 i formada per 175 viticultors de tot el món– amb l’objectiu de garantir que els vins expressin el seu autèntic caràcter i el terroir. Entre altres requisits bàsics, estableix que els cellers membre han d’elaborar els seus vins amb vinyes pròpies i que tota la vinya ha de cultivar-se seguint practiques ecològiques certificades i biodinàmiques, com a mínim durant tres i dos anys respectivament. A més, per a l’elaboració s’han de fer servir llevats autòctons a la primera fermentació i no es pot modificar genèticament la vinya. La Renaissance des Appellations és precisament això: el renaixement de les apel·lacions, però un que respecti i conservi la naturalesa, l’entorn, que derivi en vins que representin un paisatge.
El Club d’aquest mes reuneix a 6 dels cellers que formen part d’aquest “moviment”, d’aquest amor per la terra i el vi, i que ho demostrin amb vins que continguin la filosofia eco i bio al seu ADN.

MAS ESTELA. DO EMPORDÀ

La família Soto-Dalmau va iniciar la restauració del Mas Estela i la replantació de les vinyes el 1989, quan adquirí la propietat i les 50 hectàrees de terra que l’envoltaven. Aquest esforç va suposar la recuperació de bancals oblidats des de principis del segle XX. El celler se situa concretament als peus del monestir benedictí romànic de Sant Pere de Rodes, el més emblemàtic de l’Empordà i declarat monument històric nacional el 1930. D’aquest monestir eren els terrenys que el compte Gaufred d’Ampúries li va donar l’any 974. En una petita vall, anomenada Sant Romà, a 2 km del mar, les vinyes del celler comparteixen hàbitat amb oliveres, pins, alzines, ginesta i plantes aromàtiques. Les seves vinyes de muntanya –es van replantar 16 hectàrees amb vinyes de garnatxa negra, samsó, monastrell i muscat d’Alexandria– se situen entre els 120 i els 380 metres d’alçada amb terrasses de pedra seca (pissarra) el que dibuixa un paisatge únic, que la família Soto Dalmau s’ha compromès a cuidar i preservar. En conseqüència, va optar per l’agricultura biològica el 1989 per passar a la biodinàmica el 1996.
El Parc Natural del Cap de Creu es caracteritza per un clima en el que domina la Tramuntana, vent fort i sec del nord, gran aliat de la biodinàmica, amb un hivern suau i temperat, i un estiu amb calor moderada gràcies a la proximitat del mar. La pluviometria anual és aproximadament de 500 mm l’any. Pel que fa als sòls, es tracta d’una orografia
agrest i abundants afloraments rocosos. Des de Mas Estela se segueix la premissa de que els vins que provenen de vinyes ecològiques i biodinàmiques transmeten una forta personalitat i magnífica expressió del lloc en el que neixen, sense oblidar el toc de Tramuntana que li dona el seu hàbitat.

Mas Estela Vinya Selva de Mar 2006 és un assemblatge de 50% garnatxa negra, 30% de syrah i 20% de samsó. Les vinyes creixen en sòls de pissarra de muntanya a uns 250-300 m sobre el nivell del mar i la verema es porta a terme de forma manual en caixes de 18 kg. Desrapat i espremut al 100%, la maceració es va realitzar en fred; i la maceració i fermentació del raïm es va portar a terme en dipòsits d’acer inoxidable durant 4 setmanes a una temperatura controlada de 22ºC. La criança es va realitzar durant 15 mesos en bótes de roure francès. Vi amb certificat ecològic pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CPPAE). Producció de 5.000 ampolles.
“Simfonia d’aromes i sabors. Un vi que reflecteix el seu origen mediterrani amb l’empremta i la personalitat del Cap de Creus”, així ho defineix l’enòleg Diego Soto.

CELLER CREDO. DO PENEDÈS

El Celler Credo és el projecte de vins tranquils de Caves Recaredo, que té la prioritat d’interpretar i aprofundir sobre les virtuts de la xarel·lo, una varietat que també es converteix en el fil argumental que dóna origen als seus vins. En altres paraules, es tracta de creure en la xarel·lo, “credo en la xarel·lo”.
Des dels seus inicis, la prioritat de Caves Recaredo ha estat fer caves Brut Nature de llarga criança, sempre respectant el seu origen i l’entorn. Aquest compromís els ha permès especialitzar-se en una manera d’elaborar que entén el cava com a una representació del terrer i ha convertit en raó de ser la recerca del terrer, l’autenticitat i la qualitat. A Can Credo segueixen l’estela d’aquesta filosofia i són defensors d’allò que es bio (vida) i de la dinàmica (moviment).
Igual que la resta de cellers que pertanyen a La Renaissance des Appellations, es mouen seguint uns valors que els apropen a la terra, al territori, als paisatges dels que hi formen part. Encara que portaven des de l’any 1990 elaborant una petita producció de vi blanc és, després de més de 20 anys d’assajos i estudis, quan ofereix una major varietat de vins, tots basats en la xarel·lo. L’enòleg Joan Rubió es qui lidera aquest projecte que es podria definir com a “xarel·listes fins la medul·la”. Treball amb les mares, maceració amb pells o rapes, elaboració sense sulfits, tècniques tradicionals, caves artesanals… Tot aquest modus operandi es tradueix en cinc visions, en cinc vins blancs de terrer: Miranius, Can Credo, Estrany, Capficat i Aloers. Tots ells neixen de la finca de la Pedra Blanca, situada a Subirats (Alt Penedès). 8 hectàrees d’extensió que intenten transmetre, sense interferències, l’essència i l’origen de cadascun dels vins.

El 100% xarel·lo Celler Credo Aloers 2013 adopta el seu nom en homenatge als agricultors de l’Edat Mitjana que eren propietaris de la terra que cultivaven. Aloers procedeix exclusivament de vinyes pròpies de la finca La Pedra Blanca, que s’han cultivat sobre sòls calcaris, seguint els principis de l’agricultura ecològica i biodinàmica. Les vinyes creixen amb la cobertura vegetal espontània, el que esponja el terra i regula la retenció i drenatge de l’aigua. Al Celler Credo també utilitzen la fitoteràpia (tractaments amb plantes medicinals) per controlar els fons i reforçar la vinya de forma natural. La verema va tenir lloc del 16 al 18 de setembre i es va realitzar manualment La maceració es va portar a terme amb la rapa i durant dos mesos es van realitzar battônages de les mares als dipòsits. De la mateixa manera que el seu cultiu, s’ha embotellat en una EcoBottle (390 gr.), el que significa menys pes i major sostenibilitat. Aloers 2013 compta amb la certificació Demeter i l’atorgada per la CCPAE.
Per a Joan Rubió, enòleg del celler, Aloers 2013 “és un vi que recorda a l’ombria, la part fresca i viva dels racons càlids de la vinya mediterrània”.

DOMAINE TRAPET. AOC ALSACE (FRANÇA)

Andrée Trapet, esposa de Jean-Louis Trapet –propietari de Domaine Trapet a Borgonya– fou qui va reprendre el Domaine familiar el 2002. Alsaciana d’origen i filla de viticultor va apostar per la viticultura biodinàmica i la criança dels vins en contacte amb les mares per al seu projecte. Per a rellançar la vinya va comptar amb l’ajuda de Rémy Jung, un conegut elaborador de la zona. Les vinyes d’Alsàcia s’estenen entre les falles dels Vosgos i del Rhin, el que suposa trobar una gran diversitat i complexitat de sòls. En el cas de Domaine Trapet, es tracta d’un sòl calcari sobre margues d’Oligocè a la part alta, mentre que a la part mitjana de la pendent es troben sòls recoberts de còdols i a la part baixa són sòls franco argilo-arenosos. El celler compta amb 6 hectàrees de vinya entre els que destaquen els seus 4 Grand Crus: Sonnenglanz (0,5 ha de gewürxtraminer), Schlossberg (0,5 ha plantades de riesling), Schoenenbourg (1,28 ha amb riesling) y Sporen, on compten amb 0,30 ha de gewürztraminer i 0,07 de riesling, a més de nombroses i magnifiques parcel·les el seu Crémant d’Alsace. Els ceps estan plantats amb una densitat de 5.400 ceps/ha, amb edats que ronden els 30 anys, encara que algunes es van plantar el 1945. Totes s’han conduit amb guyot doble limitada a 12 borrons i des del 2007, totes les vinyes compten amb certificat biodinàmic Demeter.
La verema es va portar a terme manualment amb la selecció en camp i es vinifica en premsa neumàtica per realitzar després un desfangat en fred. Les fermentacions comencen lentament i, en ocasions, no arranquen fins la Pasqua. La criança es realitza entre els 10 i 12 mesos en bótes tradicionals alsacianes o ous de ciment. Una vegada acabada, els vins es trafeguen, es filtren lleugerament i s’embotellen. La producció mitjana anual del celler és de 45.000 ampolles.

Domaine Trapet A Minima Blanc 2013 s’ha elaborat amb la mínima aportació de SO2 i s’ha embotellat amb només 16 mg/l de SO2 lliure. Aquest vi neix del terroir de Rosembourg on es va plantar un vell Sylvaner en la seva bella maduresa, un pinot auxerrois de gran carnositat i una fantàstica parcel·la de gewürztraminer. Andrée Trapet també va decidir incloure a l’assemblatge una mica de muscat de la mateixa zona, així com del Grand Cru de Schoenenborug, una mica de pinot gris i riesling, el que suposa un assemblatge procedent de sis vinyes. La producció d’aquest blanc de terroir és de 4.500 ampolles.
“El vi és un nexe d’unió, un enllaç entre la terra i el cel, però també un lligam entre la gent, els amants del vi”, comenta la família Trapet. “Minima Blanc representa perfectament aquest nexe!”, afegeix.

MOVIA. SLOVENJA ZGP BRDA (ESLOVENIA)

Movia és més que un estat que es troba a la frontera entre Eslovenia (ZGP Brda) i Itàlia (DOC Collio). És el fruit d’un estil de viticultura que té a veure amb la puresa, la naturalesa i el compromís del responsable del celler La Renaissance des Appellations. El centre neuràlgic de Movia es troba a Ceglo i les seves vinyes s’estenen al llarg de 22 ha, incloent moltes de les millors parcel·les que es troben precisament a la frontera amb Itàlia. Movia existeix tal i com es coneix actualment des del 1700 i fou adquirida per la família Kristančič el 1820. Actualment, es l’icònic Aleš Kristančič qui està al capdavant. La vuitena generació d’una família dedicada al món del vi, amb una saviesa heretada que s’uneix a una gran passió per les tècniques naturals, així com a una gran intuïció. Kristančič va estudiar viticultura a la Universitat de Pàdua i va realitzar diversos períodes de formació a Château Petrus (Burdeus) i Domaine de la Romanée-Conti (Borgonya), encara que ell sempre ha insistit en que la millor escola va ser la del seu pare. Segons el propi celler, el primer pas per conèixer els vins és endinsar-se a Vila Marija, que ofereix vins joves i frescos. Després d’ells, s’han de descobrir els vins de parcel·les seleccionades (Turno, Gredič), vins als que se’ls ha donat temps per tal que arribin a la seva màxima esplendor. La gamma es complementa amb els vins escumosos Puro, amb els que reviu les pràctiques preclàssiques de vinificació: no afegir sucre per a la refermentació en ampolla i deixar al consumidor la satisfacció de degorjar l’escumós. Esenca és el vi que tanca l’oferta del celler, elaborat amb raïm pansificat, sense oblidar la seva selecció de grappas. Aquest sistema d’elaboració, que inclou el no filtrat, requereix d’un apropiat celler, tecnologia i bótes per assegurar-se’n la bona guarda dels vins.

Movia Gredič Friulano 2012 és 100% sauvignon verd amb una edat mitjana de 25 anys, una varietat que va arribar el segle XVIII a la regió de Goriška Brda. Fins l’octubre del 2004, es coneixia com la tocai friulano. La verema va ser tardana i manual amb un període molt curt entre la collita i la fermentació –dues hores com a màxim. L’inici de la fermentació es va realitzar en grans cubes amb llevats autòctons dels mateixos raïms durant la pre-verema (5%). La fermentació es va acabar en bótes de fusta (3.000 L) on el vi es va criar amb les seves pròpies mares sense decantar. Fins l’embotellat no s’ha afegit cap tipus de sulfurós ni cap additiu. Després de la criança durant un any en bótes de roure eslovac, va romandre en ampolla durant 4 mesos més abans de la seva comercialització. Producció de 16.000 ampolles.
“La seva gentil acidesa converteix a Movia Gredič Friulano 2012 en un vi ideal per a aperitius. També acompanya perfectament a plats amb ous i risottos”, recomanen des del celler.

CLOS PUY ARNAUD. AOC CASTILLON-CÔTES DE BORDEAUX (FRANÇA)

A menys de 2 km de la frontera est de Saint-Émilion, es troba Clos Puy Arnaud, en un planell amb terrenys calcaris i argilosos. La vinya se situa a una altitud de 100 m sobre el niveLl del mar i el subsòl és una barreja calcària-silícia. Al segle XIX els vins de Château Puy Arnaud –així era conegut en aquella època– foren repetidament citats per la seva elegància i finor a diverses guies de vins. De fet, la propietat es beneficia d’unes molt bones condiciones de llum i una bona ventilació. Les vinyes, a més, están intercalades per camps i boscos, així com per traces de les civilitzacions celta i franco-romana. La vinya en la seva totalitat s’ha cultivat en biodinàmica des del 2005 i els seus vins estan certificats com a orgànics i biodinàmics (Biodyvin des del 2010 i Demeter des del 2014). Les bardisses i diferents tipus de vegetació que creixen entre les vinyes, units als compostos orgànics i preparacions biodinàmiques elaborades pel propi celler amb ajuda de l’experta, col·laboradora i enòloga Anne Caldéroni, genera un alt nivell de biodiversitat. La vinya està plantada amb una 70% de merlot, un 27% de cabernet franc i un 3% de cabernet sauvignon. Actualment estan treballant una petita part de petit verdot i tenen planificat ampliar-ho el 2016.
Clos Puy Arnaud Cuvée Perveche 2013 és un assemblatge de 80% merlot i 20% cabernet franc, i s’ha de destacar que el terroir on es cultiven és molt peculiar. El 80% es troba a un planell caracteritzat per una capa de pedra calcària dura coneguda localment com a “calcaire à astéries” i l’altre 20% se situa a les vessants sota el planell. L’altitud de la vinya està entre els 75 i els 100 metres amb una extraordinària orientació, molt bona ventilació i llargues hores de llum, i la densitat de plantació de la vinya és de 5.000 a 6.600 vinyes per hectàrea. La verema es va portar a terme en petites caixes i el traspàs del raïm als cubells es va fer mitjançant gravetat i no bombeig. La maceració i la prefermentació es va assolir a baixes temperatures introduint gas inert i la fermentació va començar amb llevats indígenes a temperatura controlada (menys de 25ºC) a cubes de ciment. El vi es va criar aproximadament durant 6 mesos (50% en cubes de ciment i un 50% en bótes de dos o tres anys) i després es va sotmetre a una criança d’un any en bótes de roure francès (dels boscos de Tronçais, Jupille, Bertranges i Fontainebleau) i diversos mesos en dipòsits de ciment. El celler l’augura una capacitat de guarda d’entre 5 i 6 anys. Producció de 15.000 ampolles.
"Un Bordeaux amb esperit de la Borgonya per a tots els dies pel seu equilibir i frescor”, el defineix l’enòleg Mr. Thierry Valette.

DOMAINE DE LA RÉSERVE D’O. AOC LANGUEDOC –TERRASSES DU LARZAC (FRANÇA)

Marie Chauffray, nascuda a Brasil, però amb família per part de mare a St. Jean de Blaquière (Languedoc-Rosellón), va començar a utilitzar compostos a base de plantes i cendres durant el transcurs dels seus estudis d’Agronomia Tropical. Va ser Lucía Batista de Almeida, agrònoma del Brasil d’origen indià qui la va iniciar en aquestes practiques. Aquests mètodes són els que ara fa servir a La Réserva d’O i els que, de fet, va posar en pràctica des del primer dia, juntament amb el seu marit Frédéric, al Domaine. El 2005, després d’una dècada de recerca, Marie i Frédéric descobriren una magnífica parcel·la de 10 ha a la Causse d’Arboras, a prop del Vallée de L’Hérault. Tant bon punt la van veure van saber que havien trobat el terroir ideal. Allà practiquen una agricultura que protegeix l’ecosistema per a mantenir la riquesa de fauna i flora existent. D’aquesta manera estan convençuts de que el terroir es reflecteix completament en els vins. La seva vinya se situa a 400 m d’altitud sobre el terra de grava calcària pobre i es balanceja amb el Mistral, vent del nord. Aquest vent procedent del Mediterrani es, en part, el responsable de que la temperatura màxima que es pot registrar a l’estiu a la zona sigui de 20ºC. D’aquesta manera, la maduració del raïm es fa lentament i confereix als vins del Domaine una gran frescor i complexitat aromàtica, tret d’identitat sens dubte de l’apel·lació Terrasses du Larzac.

Elaborat amb un 45% de garnatxa, un 45% de syrah i un 10% de cinsault, Marie et Frédéric Chauffray Le Réserve d’O 2012 no conté cap additiu i s’ha sotmès a una maceració de 25 dies i una vinificació tradicional amb llevats indígenes. Pel seu mètode d’elaboració, compta amb la certificació Ecoconcert/Demeter. La vinya del Domaine es divideix en un 40% de syrah, un 50% de garnatxa i un 10% de cinsault, i tots els ceps tenen 32 anys d’edat. El sistema de feina i cura de la vinya de Marie i Frédéric va més enllà del sòl i la planta, ja que també tenen en compte des de la microbiologia al sistema planetari. Després de la verema manual, els raïms es van desrapar (excepte dos dipòsits de garnatxa) per després encubar-los per gravetat. La fermentació es va portar a terme de forma natural amb llevats indígenes en cubes d’acer inoxidable o de ciment. El remuntat i l’enfonsament del barret del vi es va realitzar durant la maceració al llarg d’un mes aproximadament.
“Un genuí reflex del terroir, de l’autenticat de les Terrasses du Larzac. Aquesta cuvée epònima és la base del Domaine”, afirmen Marie i Frédéric Chauffray.