SELECCIÓ NÚM. 245, MAIG DEL 2015

“CASTELL DEL REMEI”

1 Castell del Remei 1780, collita 2008
1 Castell del Remei Gotim Bru 2011
1 Castell del Remei Oda 2011
1 Castell del Remei Puntzero 2013
1 Castell del Remei Oda Blanc 2013
1 Castell del Remei Gotim Blanc 2013

63,95€

Aquest mes El Club trasllada als seus socis fins a Costers del Segre, al celler de Castell del Remei. Fundat el 1780, és tot un referent vitivinícola a Lleida i una institució a la Denominació d’Origen. Amb vins de gran profunditat, concentració i frescor, Castell del Remei va ser el primer celler català que elaborà vins amb criança i el primer d’Espanya que va cultivar cabernet sauvignon i sémillon. Una selecció de 6 vins d’un celler històric.

CASTELL DEL REMEI. DO COSTERS DEL SEGRE

La finca de Castell del Remei es troba al municipi de Penelles (Lleida), a 120 kilòmetres de Barcelona i 40 km de Lleida. És un referent de qualitat no només a Espanya, sinó també a nivell internacional on exporta un important percentatge de la seva producció.
Castell del Remei és un dels cellers més antics d’Espanya amb una estructura i disseny a l’estil d’un Château bordelès. Tant el castell com el celler són espectaculars i compten amb jardins i un petit llac envoltats de vinyes. Les instal·lacions dedicades a l’elaboració de vins sumen 5.500 metres quadrats dels que la meitat són sales de criança amb un total de 1.950 bótes de roure francès i americà. La finca cobreix una extensió de 400 hectàrees que antany van ser el pilar econòmic amb el cultiu de productes agrícoles. Actualment, gestiona 140 ha de vinya, 70 de les quals són pròpies. Les 70 ha restants pertanyen a agricultors de la zona, a qui assessora i supervisa durant tot l’any. La mitjana d’edat de la vinya és de 20 anys, plantada amb 2.000-3.800 ceps per hectàrea amb rendiments que s’apropen als 6.000kg/ha que es tradueix en un total de 800.000 ampolles l’any. L’òptima relació entre la superfície foliar exposada i el rendiment en quilos de raïm per cep aporten un millor equilibri biològic a la planta juntament amb una major concentració fenòlica i maduresa òptima del fruit. Castell del Remei treballa tan amb varietats autòctones com internacionals –merlot, cabernet sauvignon, ull de llebre, garnatxa, syrah, chardonnay, sauvignon blanc, macabeu i pinot noir– i aplica meticuloses i estudiades estratègies de viticultura moderna a la vinya que milloren qualitativament el raïm.

Castell del Remei 1780, collita 2008 està format per un 50% de cabernet sauvignon, un 15% d’ull de llebre, un 15% de garnatxa, un 15% de merlot i un 5% de syrah. S’ha criat durant 18 mesos en bótes noves de roure americà i francès, i un mínim de 24 mesos en ampolla abans de la seva comercialització.

Castell del Remei 1780, collita 2008 té un fosc color vermell picota. Al nas destaca la fruita negra madura amb notes de melmelada de prunes i cireres, tocs torrats de la bóta amb fins records de brasa i foguera, delicats torrefactes i espècies com el pebre rosa, la farigola seca, juntament amb un suau fons d’eucaliptus fresc. En boca té una entrada elegant i ampla. Un conjunt ben integrat amb un perfecte equilibri entre la fruita, els torrats i uns tanins ben perfilats. Saborós amb records a espècies. Un vi per gaudir durant els propers 8 anys, acompanyant plats de caça menor, anyell al forn i formatges curats. Servir-lo entre 16 i 18ºC a la copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum i Grape de Riedel (6416/0 i 6404/0, respectivament).

L’enòleg el defineix com “la història del celler en una ampolla”.

Castell del Remei Gotim Bru 2011 és un assemblatge de 35% ull de llebre, 20% garnatxa, 20% cabernet sauvignon, 20% merlot i 5% syrah amb una criança de 10 mesos en bóta de roure americà i francés.

Castell del Remei Gotim Bru 2011 destaca pel seu bonic color vermell fosc. En nas predominen les aromes de fruites del bosc i els torrats de la bóta ben polits. Destaquen també els especiats com el pebre juntament amb mentolats, herbes aromàtiques i un suau fons de fullam. Bona entrada en boca amb un conjunt saborós, equilibrat i fresc. Perfil amb una bona trama de tanins ferms i un lleu record especiat. Magnífic per acompanyar els arrossos de carn, bolets i porc al forn. Un vi per gaudir durant els propers 3 anys. Servir-ho entre 16 y 17ºC a la copa Chianti o Cabernet/Merlot de la sèria Vinum de Riedel (6416/15 i 6416/0, respectivament).

“El Castell en estat pur, la seva essència”, afirma l’enòleg.

Castell del Remei Oda 2011 és una selecció de merlot, ull de llebre, cabernet sauvignon i garnatxa, criat durant 12 mesos en bótes noves de roure americà i bótes de roure francès amb un mínim de 6 mesos en ampolla abans de la seva sortida al mercat.

Castell del Remei Oda 2011 té un intens color vermell cirera. En nas té la fruita madura com les maduixes silvestres i un fons marcat per les espècies com el clau i el cardamom. Dolç record final de xocolata en pols i fulles de tabac. A la boca té una entrada voluminosa, amb els aromes de fruita madura ben assemblada amb la barrica i un especiat toc final de pebre negre molt. Perfecte per acompanyar amb plats de caça i aus amb salses lleugerament especiades. Es recomana gaudir en copa Chianti o Bordeaux (6416/15 o 6416/0, respectivament) des d’ara i durant els propers 4 anys.

Per a l’enòleg, Oda 2011 es “l’expressió d’un paisatge”.

Castell del Remei Puntzero 2013 és la darrera novetat del celler. Un negre jove format per ull de llebre (55%), syrah (28%) i merlot (17%) amb un lleu pas per bóta, ja que el 25% del vi es va criar durant 3 mesos en bótes noves de roure francès.

Castell del Remei Puntzero 2013 té un intens i brillant color vermell cirera. En nas és fresc, amb fruita vermella com els gerds i negres com els nabius, amb un lleu fons fumat, especiat i floral. En boca és intens, amb marcades notes especiades que recorden al pebre de Sichuan. Té una delicada i suau textura de tanins rodons de final llarg i fresc. Perfecta copa per acompanyar entrants, plats de pasta amb carn i carns blanques lleugeres a la brasa o en salsa. Recomanen tastar-lo en la copa Chianti de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15) a una temperatura entre 15 i 16ºC. Consumir des d’ara i fins el 2017.

“Una festa per al paladar”, resumeix l’enòleg.

Castell del Remei Oda Blanc 2013 està format per un 56% macabeu i un 44% chardonnay fermentades i criades 7 mesos en bótes de roure nou americà i francès amb bâtonnage periòdic.

Castell del Remei Oda Blanc 2013 es caracteritza per un brillant color groc amb suaus reflexos daurats. Al nas és intens i amb un perfecte equilibri entre els aromes de fruita i bóta: cítrics com la llimona i l’aranja groga, fruita blanca com la pera verda i fruita de pinyol com l’albercoc; el perfum de la bóta es tradueix en suaus notes dolces i cremoses que recorden a la mousse de llimona. Records finals de pebre blanca, fonoll i fons d’herbes seques. L’entrada en boca és cremosa i plaent, amb un agradable recorregut amb aromes cítrics, de meló madur i uns delicats torrats que no tapen la fruita. Un blanc polivalent que pot acompanyar-se amb peixos de platja a la planxa, arrossos de marisc i guisats de peix blanc. Recomanem tastar-lo a la copa Riesling de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15). Per gaudir ara o reservar fins el 2017.

L’enòleg ho té clar: “El matrimoni perfecte entre el roure i la vinya”.

Gotim Blanc 2013 és el blanc jove de Castell del Remei. Sauvignon blanc i macabeu gairebé a parts iguals. El most flor fermentà en fred en dipòsits d’acer inoxidable.

Castell del Remei Gotim Blanc 2013 té un bonic color groc pàl·lid brillant. Al nas és molt perfumat i amb frescos aromes de fruita blanca (poma verda), fruita tropical (papaia i maracujà) amb lleugers records de plàtan, fonoll i herbes fresques amb un suau fons floral. A la boca és fresc i destaca la fruita tropical. Bona frescor, textura untuosa amb un plaent i persistent final que recorda a la poma Golden. La copa ideal per aperitius i tot tipus d’amanides i hortalisses crues. Es recomana tastar a la copa Riesling de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15) a una temperatura d’entre 6 y 8ºc.

Per a l’enòleg aquest vi pot resumir-se com: “Una passejada per les vinyes durant l’albada”.