SELECCIÓ NÚM. 246, JUNY DEL 2015

“ESCUMOSOS DEL MÓN”

1 Schloss Gobelsburg Brut Reserve, Kamptal (Àustria)
1 Gonet-Médeville Premier Cru Tradition Brut, Champagne
1 Domaine Giachino Giac’Bulles Pétillant Naturel 2013, Savoie
1 Domaine du Clos Naudin Brut Cuvée 2010, Vouvray (Loire)
1 Pizzolato Prosecco DOC, Treviso (Itàlia)
1 Aire Rosé Brut Nature 2013, DO Cava

89,95€

Amb l’arribada de la calor i l’estiu, les bombolles sempre són una bona opció. A la selecció del mes de juny us proposem un viatge per algunes de les regions més famoses com són Cava i Champagne, així com Savoie i Vouvray a França, Prosecco a Itàlia o Kamptal a Àustria. Us oferim un ampli ventall d’escumosos del món que respecten el terrer.

SCHLOSS GOBELSBURG. KAMPTAL (AUSTRIA)

Schloss Gobelsburg és el celler més antic del Danubi austríac. Fundat el 1137 i dirigit per monjos fins el 1995, té un recorregut històric documentat des del 1171. Situat a prop d’un monestir cistercenc i amb unes precioses vinyes a la regió de Kamptal (Àustria), la seva propietat consta de 70 hectàrees plantades amb les varietats grüner veltliner (55%), riesling (25%), blauburgunder o pinot noir (6%), zweigelt (6%), saint laurent (6%) i merlot (2%). Des del gener de 1996 el Château i el celler estan dirigits per Eva i Michael Moosbrugger els que es responsabilitzen de la vinificació i la direcció del Domaine. Amb ells van arribar les renovacions, encara sense perdre l’essència dels diferents terrers que treballen i donant molta importància a la viticultura i la feina respectuosa a la vinya. La creixent àrea del Danubi juntament amb l’altitud i l’orientació nord dóna raïms amb un bon nivell d’acidesa. El celler treballa sobretot amb pinot noir, riesling i l’estendard austríac: la grüner veltliner. Schloss Gobelsburg elabora escumosos d’anyada tan sols a les millors collites, mentre que el Brut Reserve és l’assemblatge de dues o tres anyades criades seguint el sistema de “soleras”.

Schloss Gobelsburg Sekt Brut Reserve és un assemblatge de pinot noir, riesling i grüner veltliner de les vinyes Heiligenstein, Gaisberg, Grub i Lamm amb sòls de perm, gneiss i loess. La verema es va portar a terme de forma manual en petites caixes al mes de setembre per ser premsades immediatament. Després de 6 mesos en bótes de roure austríac (Manhartsberg, regió al nord de Langenlois), el vi es va embotellar per a una segona fermentació, i va reposar durant dos o tres anys en contacte amb les seves mares.

Per a Michael Moosbrugger, Schloss Gobelsburg Brut Reserve és “el perfecte exemple d’un fresc escumós del Danubi”.

Schloss Gobelsburg Brut Reserve és de color groc amb reflexos verds i una bona bona escumabilitat a la copa. Al nas és molt intens, amb aromes de cítrics frescos (llima i aranja groga), fruits secs, pastisseria i llevat fresc. A la boca té una vessant fresca, penetrant i una bombolla que pessigolleja la llengua amb gràcia, aportant-li un sec i intens final. Aromàticament és complex, amb records de fruits secs, poma vermella madura i cítrics. Un escumós perfecte per l’aperitiu i amb plats de peix blanc i blau, servit a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel o la copa Champagne de la sèrie Grape de Riedel (6416/48 o 6404/28, respectivament). Per a gaudir entre 6 y 8ºC des d’ara i fins a finals del 2016.

VIGNOBLES GONET-MÉDEVILLE. AOC CHAMPAGNE

El celler Gonet-Médeville va néixer l’any 2000 de la unió entre Julie Médeville –propietària i enòloga de Château Gilette a Sauternes– i el seu marit i enòleg Xavier Gonet, procedent d’una família de viticultors de champagne de Mesnil-sur-Oger. Vignobles Gonet-Médeville es troba situat a Bisseuil, al cor de la Vall de Marne, famosa pel seu pinot noir i pels seus sòls calcaris. El celler comprèn una propietat de 12 ha repartides en 3 Grand Crus –Le Mesnil sur Oger, Oger i Ambonnay– i 5 Premiers Crus –Mareuil sur Aÿ, Bisseuil, Billy Le Grand “La Varde Sud”, “La Cruzette”, Trépail “Les Barres”, “La Voie du Moulin” i Vaudemange “Les Gouas”.
La parella ha dedicat moltíssim temps a les seves vinyes, plantades amb pinot noir i chardonnay, treballant el sòl amb tècniques sostenibles i controlant les seves collites per aconseguir raïm de qualitat i elaborar grans vins base.

Gonet-Médeville Premier Cru Tradition Brut és un assemblatge de 70% chardonnay, 25% pinot noir i 5% pinot meunier procedent de Bisseuil, Trépail, Mareuil sur Aÿ i Le Mesnil sur Oger. Un 70% es va vinificar en tancs a temperatura controlada i el 30% restant, en bóta. Embotellat 7 mesos després de la verema, es va criar durant 24 mesos a les caves. La sortida al mercat es realitzà 4 mesos després del degorjament. Producció de 30.000 ampolles.

“Els ceps amb els que s’elabora es troben als grans turons de Bisseuil, Trépail, Mareuil sur Aÿ i Le Mesnil sur Oger amb les tres varietats de champagne que permeten un conjunt equilibrat. El dosage es redueix al mínim el que incrementa la puresa de l’expressió del vi. Amb la seva bombolla fina, Tradition és un champagne saborós i generós”, diuen des de Gonet-Médeville.

Gonet-Médeville Premier Cru Tradition Brut té un bonic i intens color daurat amb un constant despreniment de petites i delicades bombolles. En nas és exuberant, amb records de poma al forn, fruites carnoses com el préssec, codony, nata, mantega tova (galetes de mantega), sota un fons lleugerament fumat. La boca és lineal i fina, amb un bon compendi de fruites, frescor, aromes terciàries (llevat i pastisseria) i una dolça textura i equilibri. No sobra ni falta res. Un Champagne ideal per obrir i tancar un àpat: ostres, formatges cremosos i postres amb fruites i nata. Gaudir –entre 7 i 9ºC– des d’ara i fins el 2019 a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel o la copa Champagne de la sèrie Grape de Riedel (6416/48 o 6404/28, respectivament).

VIGNERONS GIACHINO. VIN DE FRANCE (SAVOIE)

Domaine Giachino es creà el 1998 quan Frédéric Giachino es va fer càrrec de les 1,5 ha del seu avi Marius Genton. Més endavant es va unir a la feina de la vinya el seu germà David i, progressivament, les hectàrees es van ampliar fins arribar a les 9 actuals. La vinya de Giachino se situa a Savoia, a prop de Chambéry, als peus del Mont Granier, caracteritzat per sòls de morrena, argila i calcària, una geologia particular que atorga una riquesa inusitada al vi i que s’uneix a una altitud mitjana de 1.500 metres, 36 pics per sobre dels 3.500 i 107 que superen els 3.000 m. Segons l’Inter-professional Committee of Savoyard Wines, totes aquestes característiques ajuden a que es creï un ambient únic pel cultiu de la vinya. A Giachino tenen molt present el respecte al terroir i el treball per a preservar-los la pedra angular de la seva filosofia. Tant Frédéric com David afegeixen el factor felicitat al vi, ja que –al cap i a la fi– s’ha de gaudir per sobre de tot. A mida que els germans van treballar les vinyes, es van anar enriquint amb mondeuse, gamay, roussette o persan, donant per tant prioritat a les varietat autòctones de Savoia. De fet, la jacquère és la més extensa a la regió i al Domaine suposa la meitat de l’explotació. La total conversió a vinyes orgàniques fou el 2006, aconseguint-se després d’un dur i llarg procés i que, finalment, va obtenir els certificats AB (Organic Agriculture) i Nature & Progrès.
La verema es realitza de forma manual, les varietats blanques es premsen utilitzant premses neumàtiques i els dipòsits disminueixen la seva temperatura fins els 5ºC per clarificar el vi. Aquest procés afavoreix que es redueixin radicalment i, fins i tot, s’elimini l’ús dels sulfits. Entre una setmana i 10 dies després, s’extreu el most clarificat, que fermentarà amb els seus llevats. La temperatura es manté a 15ºC per a mantenir totes les aromes. En el cas de la varietat roussette i alguns dipòsits de jacquère en aquest punt segueixen la fermentació malolàctica. Una vegada acabada, els vins es guarden amb les mares fins l’embotellament. El procés de maceració pot allargar-se entre 10 i 20 dies depenent del raïm i l’anyada i, durant aquell període, el vi s’extrau i bombeja diàriament, procurant que el raïm no es trenqui.
Elaboradors des de fa més de 20 anys, els dos germans Giachino tenen un objectiu comú: millorar dia a dia per seguir atorgant autenticitat als seus vins.

Domaine Giachino Giac’Bulles Pétillant Naturel 2013 és 100% jacquère, varietat autòctona de Savoia, que el celler ha treballat amb diferents tipus de vinificació amb la idea de capturar tota la seva fragància. És, per tant, un Vin de France i no un vi reconegut per la Denominació AOC Savoie pel tipus d’elaboració. Giac’Bulles Pétillant Naturel inicia la fermentació alcohòlica amb llevats indígenes a una temperatura màxima de 15ºC. El vi roman un mes a 0ºC abans de l’embotellament per, després, col·locar les ampolles a la cava a 15ºC de nou, on la fermentació arranca de nou per assolir una pressió de 6 bars. De nou, va romandre en fred per aturar la fermentació a un grau alcohòlic final de 7,5% vol. aproximadament.

Domaine Giachino Giac’Bulles Pétillant Naturel 2013 és el fruit de l’assaig de diferents tipus de vinificació amb la varietat jacquère per capturar les aromes fresques i afruitades de la fermentació”, comenten des de celler.

Domaine Giachino Giac’Bulles Pétillant Naturel 2013 té un color groc pàl·lid amb reflexos verds i una percepció visual del carbònic. Al nas, les aromes evoquen fruites fresques com la pruna i la poma verda Granny Smith. El conjunt té el toc refrescant de cítrics i la sidra, sota un perfumat llit de flors blanques. La boca és refrescant, però amb la vessant dolça i un caràcter aromàtic únic: herbes mediterrànies, maduixes, vermut, flors blanques, núvols de caramel i tot sota una delicada i llaminera percepció. Un escumós diferent que, per la seva baixa graduació, és una perfecta copa de mitja tarda i ideal per acabar qualsevol àpat. Servir –entre 5ºC– a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel (6416/48).

CLOS NAUDIN. AOC VOUVRAY

Philippe Foreau representa la tercera generació al capdavant del Domaine. Situat en la cantonada nord-est de Vouvray i adquirit pel seu avi el 1923, Philippe va prendre les regnes el 1983. Clos Naudin compta amb 12 hectàrees de vinyes –10,60 actualment en producció– amb una edat mitjana de 38 anys, plantades sobre sòls argilo-silicis i una densitat de 6.600 ceps/ha. La vinya es cultiva sense productes químics, a Clos Naudin són conscients de que el terroir és la força de la Denominació, d’aquí que el seu objectiu prioritari sigui el de respectar la vida microbiològica dels sòls i treballar utilitzant un sistema que l’aconsegueixi. La verema es realitza manualment per evitar en tot moment que el raïm es trenqui i passa a una premsa pneumàtica mentre que la fermentació, la realitzen exclusivament amb els llevats presents a la pell del raïm, és lenta i es porta a terme a bótes de 300 litres amb un màxim d’un 5% de fusta nova cada any. Les produccions del celler acostumen a ser aproximadament de 30.000 ampolles en el cas dels vins tranquils i 25.000 ampolles per a vins escumosos, elaborats seguint el mètode tradicional. Els escumosos romanen sobre les seves mares durant 48 mesos per assolir una major riquesa i complexitat i, en el cas que hi hagi anyades excepcionals, Foureau elabora una cuvée especial.

Domaine du Clos Naudin Vouvray Brut Cuvée 2010 és 100% chenin blanc de l’anyada 2010. El vi base fermenta en bótes usades de roure de 300 litres abans del seu embotellament. La criança –en contacte amb les seves mares– s’allargà almenys durant 48 mesos abans del desgorjament.

Domaine du Clos Naudin Vouvray Brut Cuvée 2010 té un color groc pàl·lid amb reflexos verds i persistent bombolla a la copa. Al nas és intens, amb certs records de sidra sota un toc de llevat de pastisseria i brioche al forn, fruits secs com avellanes i festucs i un refrescant toc de llimona, pinya i notes làctiques. La boca és cremosa, amb un carbònic perfectament integrat, lleuger i amb una frescor que s’allarga en un delicat i aromàtic final que recorda a les magdalenes al forn i cítrics. Suculent i perfecte company d’aperitius de salmó fumat, canapès, carns blanques i peixos blaus, Gaudir –entre 7 i 9ºC– des d’ara i fins el 2019 a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel o la copa de Champagne de la sèrie Grape de Riedel (6416/48 o 6404/28, respectivament).

PIZZOLATO. TREVISO DOC

La familia Pizzolato ha estat treballant al sector de l’agricultura des de fa més de cinc generacions, convivint amb la natura i el seu entorn. Actualment, és Settimo Pizzolato qui dirigeix el celler juntament amb el seu equip de 18 treballadors. Tota la seva producció compta amb el certificat orgànic i vegà i els seus vins es divideixen en escumosos, prosecco DOC, rosè, moscato, merlot, cabernet, raboso, chardonnay, manzoni biano, pinot i vino passito. Respectant el cicle natural, prohibint químics, utilitzant energia alternativa, reutilitzant l’aigua, fent servir tecnologia innovadora de baix consum i optant per un packaging reciclable aconsegueixen que els seus vins siguin coneguts en el mercat per la seva qualitat sense que això suposi una incompatibilitat amb el seu entorn natural. L’aplicació del cultiu orgànic es va iniciar el 1985 d’acord amb els certificats i estàndards europeus i ara la certificació USDA NOP (National Organic Program).
Pizzolato es troba a Treviso, a 20 km del nord de Venècia i cobreix un àrea de 58 hectàrees, a més de col·laborar amb viticultors veïns que van contribuir amb 48 ha addicionals de raïm també cultivades orgànicament.
Els arcs que es poden veure a la seva imatge de marca –i que s’han convertit en el símbol del celler– daten del segle XV, quan fou construïda per Palladio, el famós arquitecte venecià durant aquella època. Aquests arcs s’utilitzen per a les caves, el graner i l’estable. De fet, si es vivia i treballava al camp era molt important aquest tipus de construcció ja que es facilitava enormement l’entrada a l’edifici des de qualsevol dels seus angles.

“Fresc, afruitat, baix en alcohol, fàcil de beure, versàtil… Prosecco DOC Pizzolato és un bon inici per a tot aquell que comença a interessar-se pel món del vi”, consideren al celler.

Prosecco DOC Pizzolato és 100% glera, procedent d’una finca situada al nord de Treviso, concretament a prop del riu Piave. Tot el raïm es va premsar i el most va fermentar a una temperatura controlada de 14ºC i seguida per una clarificació lleugera per estabilitzar les proteïnes i la filtració. El vi es va embotellar després d’un segona fermentació en dipòsits d’acer inoxidable per al seu posterior embotellament.

L’ORIGAN. DO CAVA

El 1998 Manel Martínez i el seu fill Carlos inspirats en l’esperit de François Coty –que el 1906 revolucionà el món de les aromes amb el seu perfum denominat L’Origan– iniciaren l’elaboració d’un exclusiu cava amb el mateix nom a les primeres caves subterrànies situades al casc urbà de Sant Sadurní d’Anoia. La cava disposa de 1.286 m2, dels quals 928 són passadissos subterranis amb sostres de mitja volta i tres pisos soterrats. L’assemblatge dels vins base es fa en dipòsits d’acer inoxidable de 5.000, 1.000 i 300 litres i una petita part dels vins fermenta en bótes de roure. Un dels passadissos subterranis està dedicat exclusivament a la guarda de diferents anyades de vins varietals i assemblatges que envelleixen en ampolla magnum i que s’utilitzaran tant en l’elaboració de L’O de L’Origan Brut Nature com de L’O de L’Origan Rosat. El celler també elabora dos caves d’anyada: Aire Brut Nature i Aire Rosé Brut Nature, que expressen només una anyada.

Aire Rosé Brut Nature 2013 és un assemblatge d’un 85% de pinot noir, procedent de ceps de més de 25 anys i 15% xarel·lo de ceps plantats fa més de 50 anys a l’Alt Penedès sobre una superfície de sòls calcaris que es caracteritzen per tenir una gran quantitat de fòssils marins. La verema es va portar a terme entre finals de setembre i principis d’octubre i la premsada es va fer lentament a baixa pressió per separat per unir-se en la seva primera fermentació en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada. El juny de 2013 es va realitzar l’embotellat per a donar pas a la presa d’escuma en ampolla, que va reposar en horitzontal durant tota la criança en celler. Durant tot aquest temps, es van realitzar constants moviments de forma artesanal, ampolla rere ampolla.

Aire Rosé Brut Nature és un cava fresc i fi, suau però a la vegada imponent”, afirma Carlos Martínez, propietari del celler.

Aire Rosé Brut Nature 2013 té un preciós color corall formant una fina bombolla de despreniment constant. Al nas és jovial i fresc, amb records de fruites d’arbre com la poma i la pera, cítrics grocs, fruites vermelles dolces i seductores com les guindes i les cireres sota un fons de pastisseria. La boca té una entrada envoltant i una bombolla perfectament integrada durant tot el recorregut. Final llarg, fresc, sec i amb records de fruita vermella. Bon Cava d’aperitiu, així com però acompanyar embotit, pasta amb salsa cremosa, crustacis, mariscs i postres amb fruita vermella. Servir –entre 5 i 7ºC– a la copa Cuvée Prestige de la sèrie Vinum de Riedel o la copa Champagne de la sèrie Grape de Riedel (6416/48 o 6404/28, respectivament).