SELECCIÓ NÚM. 247, JULIOL DEL 2015

“CHARDONNAY PEL MÓN”

1 Joseph Drouhin Laforêt Bourgogne Chardonnay 2013 (Bourgogne) - Francia
1 Maculan Ferrata Chardonnay 2011 (Veneto) - Italia
1 Alta Vista Premium Chardonnay 2009 (Mendoza) - Argentina
1 Movia Lunar Chardonnay 2008 (Primorska) - Eslovenia
1 Petit Ocnos Chardonnay sobre Lías 2013 (Sierra Norte de Sevilla)
1 Castillo de Monjardín Chardonnay 2014 (Navarra)

79,95€

La chardonnay és la varietat blanca més extesa al món i una de les més versàtils que existeixen. Encara que és originària de Borgonya, es caracteritza per una gran capacitat d’adaptació i pot trobar-se pràcticament a qualsevol racó vitícola. Això es tradueix en vins de diferents perfils tal i com es demostra a la selecció de chardonnay que proposem per El Club de juliol. Sis monovarietals que, sens dubte, ajuden a descobrir el caràcter polièdric d’aquesta varietat.

MACULAN. VENETO

Durant tres generacions, la família Maculan ha estat seleccionant i vinificant raïm a Breganze, un petit poble situat als peus dels Alps a la regió de Veneto (Itàlia). Fundada el 1947 de la mà de Giovanni Maculan, va prendre el relleu el seu fill Fausto Maculan, enòleg format al Conegliano Wine Institute i que també va estudiar pràctiques de viticultura a França i Califòrnia. Des del 2007, les seves filles Angela i Maria Vittoria Maculan van entrar a formar part activa del celler familiar. La primera viatja per tot el món representant el celler, després de convertir-se en sommelier i en Cheese Taster of ONAF (Organizzazione Nazionale Assaggiatori Formaggio). Maria Vittoria està graduada en Enologia i Viticultura per la Universitat de Pàdua i segueix els passos del seu pare.
A Breganze el clima es caracteritza per ser suau i ideal per al cultiu de vinyes i oliveres, dos camps en els que la família Maculan s’ha guanyat el reconeixement i prestigi internacional. Les muntanyes de Breganze també compten amb un sòl amb característiques que el converteixen en idoni per al cultiu de varietats com cabernet sauvignon, merlot, chardonnay, tai i vespaiolo.
Actualment, el celler compta amb 40 hectàrees de vinyes i assessora a altres 30 viticultors de la zona. Fou el propi Fausto Maculan qui va dissenyar el celler, que combina l’antiga tradició i la innovació, l’esperit que la va veure néixer amb l’ús de les darreres tecnologies en vinificació. No obstant, la seva autèntica màgia es troba a la criança del vi: al seu soterrani hi ha centenars de bótes i milers d’ampolles esperant el moment adequat per a gaudir-ne. Actualment, la seva producció és d’unes 700.000 ampolles.
Fausto Maculan i la seva filla Maria Vittoria expliquen que van crear aquest vi per assolir la qualitat del chardonnay de Borgonya. Per això han plantat amb una densitat de 10.000 ceps per hectàrea a un metre d’alçada. També han seleccionat les millors bótes franceses de torrat mitjà per envellir-les. Durant el procés, no tallen el potencial del sabor del vi però sí incrementen la seva capacitat per a que envelleixi durant més temps.

“Amb Maculan Ferrata Chardonnay 2011 volem mostrar que Breganze és molt bon lloc per als vins blancs més importants”, afirmen ambdós.

Maculan Ferrata Chardonnay 2011 és 100% chardonnay de ceps plantats a sòls volcànic i tufacis. Després d’una maceració en fred durant dos dies i una suau pressió sense oxidació, el vi ha fermentat en bótes noves de roure francès i ha romàs amb els seus llevats durant 5 mesos. Posteriorment, es va criar durant més d’un any en ampolla.

Maculan Ferrata Chardonnay 2011 té un bonic i intens color groc gairebé daurat. En nas és intens, amb notes de fruita com les prunes grogues, i multitud de registres lleugerament dolços: vainilla, caramel de cafè amb llet, ciri, encens... En boca té una magnífica textura, amb un bon volum i pes de fruita blanca carnosa i al final uns tocs finals especiats. Un gran vi gastronòmic per acompanyar tot tipus de peixos, carns blanques i formatges. Servir entre 9 i 11ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel o a la copa Oaked Chardonnay de la nova sèrie Veritas de Riedel (416/15 o 449/97, respectivament). Per gaudir ara o veure l’evolució en ampolla durant 7 anys més.

ALTA VISTA. MENDOZA

Alta Vista està vigent des de fa més d’un segle seguint quatre paràmetres: respecte vers la cultura local i la tradició, la recerca de la qualitat i el plaer, la consistència i la coherència, i la innovació i experimentació. El seu fundador fou l’enòleg Jean Michel Arcaute el 1997, qui es va associar amb la família d’Aulan de Château Dereszla (Tokaji) el 1999. La família d’Aulan es va fer càrrec del celler el 2001 després de la mort d’Arcaute.
Situada a Chacras de Coria (sud de Mendoza) posseeix 5 vinyes localitzades a Mendoza –a més de 1.000 m sobre el nivell del mar– que sumen un total de 204 hectàrees plantades i més de 1.220 ha a Cafayate –sobre els 2.000 i 2.300 m sobre el nivell del mar– encara sense cultivar. Amb edats compreses entre els 30 i els 65 anys, el 65% de la vinya està plantada amb la varietat malbec. Cada vinya es cultiva seguint un “terroir management” específic, que es tradueix com el conjunt de pràctiques vitícoles dissenyades per a cada parcel·la i/o terrer. Aquestes tasques combinen la tècnica i el coneixement profund de la vinya i permeten portar a terme pràctiques agrícoles adaptades a cada sòl. Dos dels punts més importants en aquesta planificació són el tipus de poda i el reg. En el cas de les vinyes velles, utilitzen el sistema Guyot doble, mentre que per a les joves, es decanten per Cordón Pitoneado. El reg es porta a terme mitjançant degoteig –amb una eficiència del 90%– i el sistema de reg per gravitació, ideal per a combatre la fil·loxera i els nemàtods.

La verema, que es realitza manualment, té lloc entre el febrer i l’abril i, una vegada al celler, els gotims passen per una doble cinta de selecció per a gotims i fruits i es vinifiquen en dipòsits d’acer inoxidable i ciment. Més tard, els vins es crien en bótes de roure francès i americà una mitjana de més de 15 mesos. Després de l’embotellat, continua emparat en el silenci del celler fins la seva comercialització.
Entre els vins que elabora el celler, destaca la seva gamma Premium denominada Alto, a la que segueixen els Single Vineyard, Terroir Selection, Atemporal, Premium, Rose i Finca Monte Lindo. També compten amb una línia de producció d’oli d’oliva.
A l’any 2012 fundaren Altamana, un nou projecte a la regió del sud de Maule a Xile amb l’objectiu de recuperar velles vinyes de malbec xilenes.

Alta Vista Premium Chardonnay 2009 es tracta d’un vi entre els frescos de Xile i els madurs de Califòrnia o Borgonya. Busquem el nostre propi estil preservant la frescor i la mineralitat d’Uco Valley. Una finca que ha crescut i s’ha embotellat”, així ho descriu Matthieu Grassin, director de viticultura del celler.

Alta Vista Premium Chardonnay 2009 és 100% chardonnay de vinyes plantades a més de 1000 m d’alçada amb una densitat de plantació de 5.000 ceps per hectàrea amb rendiments que oscil·len entre els 8.000 i els 9.000 kg/ha. El raïm es va veremar el març i els gotims es vam premsar sencers per a millorar el drenatge del most i evitar l’extracció de polifenols. La fermentació malolàctica es va realitzar en bóta en un 30% . El vi va romandre 6 mesos criant-se en bótes de roure francès amb torrat mitjà amb bâttonage periòdic.

Alta Vista Premium Chardonnay 2009 té un bonic i intens color groc amb reflexes daurats. En nas és obert, molt intens i exuberant. Fruites carnoses amb la fruita de la passió, poma Golden madura amb el lleuger toc fumat, flors grogues i espècies dolces. En boca segueix amb intensitat, entrada cremosa, bona frescor i un agradable compendi de fruits secs (festucs), fruites madures (cítrics i codony) i un final de xocolata amb llet. Ideal amb peixos acompanyats de salses cremoses i formatges fumats. Servir, entre 9 i 10ºC, a la copa Burgundy de la sèrie Vinum de Riedel o la copa Oaked Chardonnay de la nova sèrie Veritas de Riedel 6416/07 o 449/97, respectivament). Per a gaudir des d’ara i durant els propers 5 anys.

MAISON JOSEPH DROUHIN. BOURGOGNE

El 1880, Joseph Drouhin natural de Chablis, va decidir instal·lar-se a la ciutat de Beaune per establir el seu celler. La dimensió actual del Domaine la va donar Robert Drouhin, un dels primers en introduir a Borgonya el concepte cultura raonada (evitar pesticides i altres químics) i en crear un laboratori d’enologia dirigit per Laurence Jobard, la primera dona enòloga a Borgonya. Actualment, el celler està dirigir per ell i els seus quatre fills: Fréderic Drouhin (president del Comité Executiu), Verónique Drouhin-Boss (cap d’enologia), Philippe Drouhin (gerent) i Laurent Drouhin (director del mercat americà).
Amb 73 hectàrees –totes elles cultivades en biodinàmica–, la Maison Joseph Drohin és una de les majors a Borgonya amb vinyes repartides entre Chablis (38 ha), Côte de Nuits i Côtes de Beaune (32 ha), i Côte Chalonnaise (3 ha). Algunes d’elles es troben entre les més famoses de Borgonya com Beaune Clos de Mouches, Montrachet, Musigny, Clos de Vougeot o Corton-Charlemagne. A algunes zones, Joseph Droubhin complementa la seva producció de raïm amb la d’altres viticultors amb els que ja manté una estreta relació i comparteix la mateixa filosofia d’excel·lència.
Pel que fa la viticultura, es pot resumir en una frase: “donar respostes naturals a problemes naturals”. Per aquest motiu, respecten la qualitat dels sòls, utilitzant cavalls per l’arada, permetent que l’herba creixi entre les vinyes, utilitzant tractament que es basen en infusions i tisanes, deixant actuar als depredador naturals en lloc d’utilitzar productes sintètics, optant per una elevada densitat de plantació o permetent que les arrels treballin en profunditat. La verema, a més, es porta a terme en petites caixes perforades per a preservar al màxim l’integritat de la fruita. Per a la fermentació dels vins utilitzen bótes obertes no massa grans i vinifiquen amb temperatures que se situen entre els 30 i els 32ºC amb encubats que tenen una durada mitjana de 12 o 15 dies. Els tràfecs es porten a terme entre els mesos de febrer i març, després al setembre o l’octubre i, finalment, abans de l’embotellament. Pel que fa als vins blancs s’aplica el desfangat dinàmic.

Joseph Drouhin Laforêt Bourgogne Chardonnay 2013 és un blanc clàssic de Borgonya i un bon vi per a introduir-se en els vins de la regió en general”, comenta Véronique Boss-Drouhin, la quarta generació d’elaboradors del celler i cap d’enologia.

Joseph Drouhin Laforêt Bourgogne Chardonnay 2013 és 100% chardonnay procedent de vinyes repartides per tota Borgonya i plantades sobre sòls d’argila i calcària. Per a conservar al màxim la tensió i la frescor, el vi ha romàs 8 mesos en dipòsits d’acer inoxidable abans del seu embotellament.

Joseph Drouhin Laforêt Bourgogne Chardonnay 2013 té un brillant i pàl·lid color groc. En nas té la fruita groga i carnosa madura, amb records de meló i cítrics taronges, lleus notes làctiques juntament amb la dolçor de la vainilla. Net, nítid i precís. En boca és equilibrat, amb una estupenda textura que cobreix la llengua amb una pàtina sedosa molt agradable. Fresc i amb molt bona volum, es repeteixen les mateixes aromes subtils en nas, donant una sensació molt llarga i plaent. Bon company de peixos, arrossos i formatges. Gaudir –entre 8 i 9ºC– a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel o a la copa Oaked Chardonnay de la nova sèrie Veritas de Riedel (416/15 o 449/97, respectivament). Un blanc per obrir ara o guardar 4 o 5 anys més al seu celler particular.

COLONIAS DE GALEÓN. SIERRA NORTE DE SEVILLA

Colonias de Galeón és un petit projecte que va néixer el 1998 de la mà d’Elena Viguera i Julián Navarro, dos sevillans que van quedar cor-robats de Cazalla de la Sierra, al cor del Parc Natural de la Sierra Norte de Sevilla i van decidir reviure l’esplendor que existia a la comarca que, durant els segles XV, XVI i XVII fou la principal exportadora de vins per Amèrica.
Les característiques del pagament de Colonias de Galeón s’ajusten perfectament a la seva filosofia de mínim intervencionisme sobre la terra i la recerca de les bases per a elaborar un vi de qualitat, practicant l’agricultura ecològica. Vessants, sòl poc fèrtil –textura franca-argilosa amb un fons de pedra pissarrosa i una bona capacitat de retenció d’aigua–, 700 m d’alçada, forta oscil·lació tèrmica entre dia i nit, bona pluviometria (entre 600 i 1.000 mm)... Uns sòls en els que plantaren cabernet franc, merlot, syrah, pinot noir, tempranillo i chardonnay, varietats que comparteixen terreny amb plantes com l’estepa, ginestell, espígol, farigola, orenga o bardissa, així com alzines, sureres i figueres. Unes finques on es racionalitza l’ús de recursos com l’energia, el treball o l’aigua. De fet, les vinyes en producció no es reguen i els residus orgànics tornen a la vinya per a compostar-se amb fems d’ovella. Aquesta pràctica millora la capacitat de retenció de l’aigua i els nutrients del sòl. Les vinyes segueixen les ondulacions del terreny i es disposen seguint les corbes de nivell a fi d’evitar l’erosió, amb pendents mitjanes del 20%. Amb el pas del temps s’han generat terrasses que, amb el manteniment de la coberta vegetal, retenen millor l’aigua de la pluja, milloren l’estructura del sòl i eviten l’erosió. També s’han plantat bardisses d’espècies autòctones per al refugi de la fauna auxiliar i caixes niu per a les aus insectívores. Colonias de Galeón forma part del Comité Andaluz de Agricultura Ecológica (C.A.A.E) i participa a ADENA-WWWF en el programa Un Brindis por la Tierra, Vino ecológico i corcho FSC.
A la vinificació, intenten ser el menys intervencionistes possible. Elena i Julián prefereixen ser més observadors que interventors. Els vins del celler s’elaboren amb el seu propi raïm i cada varietat es treballa per separat. Els dipòsits utilitzats són d’acer inoxidable amb diferents volums, encara sense superar els 5.000 litres. Els negres s’elaboren tant amb raïm sencer sense desrapar (maceració carbònica) com amb raïm desrapat (fermentació alcohòlica).

“Considerem que el nostre petit i entremaliat Petit Ocnos, ens portarà moltes alegries i bons moments. Sempre serà un conversador sincer i clar, donant la màxima expressió de la seva procedència. El seu ADN està format per vessants, pissarres i naturalesa salvatge”, afirma Julián Navarro.

Petit Ocnos Chardonnay sobre Lías 2013 s’elabora amb chardonnay veremada durant la segona quinzena de setembre del 2012. Després del desrapat i premsat, el most va fermentat en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada entre 18 i 20ºC. El vi va romandre en els dipòsits –en contacte amb les seves mares– durant 9 mesos, embotellant-se el setembre del 2013.

Petit Ocnos Chardonnay sobre Lías 2013 té un color groc molt intens i daurat. En nas destaquen les notes de fruits secs, prunes grogues, poma, espècies com el pebre blanc i un record final i fresc d’olives verdes. La boca és molt voluminosa i gran, amb una textura suau i un aroma deliciós, amb herbes seques com el fonoll, espècies i una lleu nota marina final. Increïble copa per acompanyar fruits secs, formatges de cabra cremosos, arrossos i bolets de temporada. Servir –entre 8 i 9ºC– a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel o a la copa Oaked Chardonnay de la nova sèrie Veritas de Riedel (416/15 o 449/97, respectivament). Per a gaudir des d’ara i fins els propers 5 anys.

CASTILLO DE MONJARDÍN. NAVARRA

La propietat de Castillo de Monjardín se situa a la zona mitjana de Navarra, als peus dels Pirineus, no molt lluny de la frontera francesa. Enclava juntament amb un castell del segle IV, la família Villar la va fundar el 1986 i va inaugurar noves instal·lacions el 1994.
La propietat té 220 ha de vinyes plantades a les vessants assolellades i cultivades en emparrat per afavorir el seu estat sanitari. Totes elles es troben en vessants assolellades amb privilegiats vents del cerç que, durant els estius calorosos, garanteixen una temperatura idònia que, si la sumem a una alçada de 600 m, es tradueix en vins frescos. Els ceps –cultivats en emparrat– tenen edats entre els 15, 20 i 70 anys. A més de chardonnay, tenen plantat tempranillo, cabernet sauvignon i merlot. La zona es caracteritza per una climatologia seca, encara que també lleugerament humida, amb una mitjana anual de 630 mm de pluja i accentuats intervals de temperatura (8ºC i 30ºC) entre el dia i la nit, que afavoreix la concentració de sucre i la retenció d’acidesa al raïm.

Castillo de Monjardín disposa de 4.000 m2 distribuïts en diferents naus esglaonades, una per a cada nivell d’elaboració, amb un desnivell entre elles de 12 m per a facilitar els tràfecs del vi, i així practicar el mínim bombeig possible. Totes les naus estan orientades al nord i semi enterrades a la muntanya, afavorint una temperatura i humitat idònies per a la bona conservació del vi. Es verema de forma mecanitzada per a optimitzar el millor moment de recol·lecció i s’arriba a una mitjana de 1.000.0000 kg de raïm cada any, de la que només s’elaboren les millors partides –uns 500.000 kg– venent la resta. Castillo de Monjardín compta amb una sala de criança de 1.600 bótes de 300 litres de roure francès i americà i disposa d’una capacitat per a 500.000 ampolles.

“Aquest chardonnay de zona freda ens mostra la varietat en estat pur sense ‘maquillatge’. Molt fresc i potent en boca”, el defineixen des del celler.

Castillo de Monjardín Chardonnay 2014 és 100% chardonnay veremada durant les nits de final de l’estiu, quan les temperatures estan entre els 7 i els 9ºC, evitant tota activitat microbiològica. El raïm procedeix de la finca “El Cerezo” –9 ha situades a 610 metres d’alçada amb un rendiment de 4.000 kg/ha– caracteritzada per un sòl franco-argilós on les vinyes estan podades en Cordón Royat. El most fermentà en dipòsits d’acer inoxidable de 40.000 litres a temperatura controlada i, abans de l’embotellat, el vi va reposar durant dues setmanes en dipòsits.

Castillo de Monjardín Chardonnay 2014 té un color groc pàl·lid amb reflexos verdosos. En nas és aromàtic i fresc, amb notes de poma fuji, cítrics com la llimona i una lleugera nota madura que recorda la pruna i un aromàtic anisat final. En boca és fresc, amb tensió, textura sedosa i records molt agradables durant tot el recorregut: marialluïsa i cítris frescos. Un blanc fresc per a gaudir –des d’ara i durant dos anys més– amb aperitius, mol·luscs i formatges cremosos. Servir a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15).

MOVIA. ESLOVENIA

Movia es troba a la frontera entre Eslovènia (ZGP Brda) i Itàlia (DOC Collio). El centre neuràlgic de Movia està a Ceglo i les seves vinyes s’estenen al llarg i ampla de 22 ha. Actualment, és l’icònic Aleš Kristančič qui està al comandament, personificant l’octava generació d’una família dedicada al món del vi, amb una saviesa heretada que s’uneix a una gran passió per les tècniques naturals i la intuïció. Kristančič va estudiar viticultura a la Universitat de Pàdua i va realitzar diversos períodes de formació a Petrus (Bordeus) i Domaine de la Romanée-Conti (Borgonya), encara que ell sempre ha insistit en que la millor escola va ser el seu pare.
Eslovènia és un dels bressols d’una comunitat de vinificadors d’esperit innovador i devots del cultiu orgànic i de la creació de vins que són un reflex profund del terroir i que, a la llarga, aconsegueixen un gran nombre de seguidors, destacant Movia, que forma part de La Reinaissance des Appellations. Per a conèixer aquest celler en particular, el primer pas és endinsar-se a Vila Marija, que ofereix vins joves i frescos. Després d’ells, s’han de descobrir els vins de parcel·les seleccionades (Turno, Gredič), als que els hi ha donat temps d’assolir la seva màxima esplendor. La gamma es complementa amb els vins escumosos Puro, amb els que es reviuen les pràctiques preclàssiques de vinificació: no afegir sucre per a la refermentació en ampolla i deixar al consumidor la satisfacció de degorjar l’escumós. El vino Esenca tanca l’oferta de vins del celler.

Movia Lunar Chardonnay 2008 és 100% chardonnay de vinyes amb una edat mitjana de 29 anys. Després de la verema –realitzada manualment– el raïm es va desrapar a mà. El vi s’ha criat durant nou mesos en bótes de roure francès i l’embotellament es va portar a terme durant la lluna plena sense filtrar. Aquest vi adquireix el seu nom perquè són els cicles lunars els que guien a Aleš Kristančič a l’hora de cultivar-lo i vinificar-lo, i sempre seguint els preceptes de la biodinàmica.

Movia Lunar Chardonnay 2008 és d’un bonic color daurat, gairebé ambre i, en no estar ni filtrat ni clarificat, mostra un lleuger caràcter turbi. En nas és molt intens i punyent, amb records a mel, lleugers tocs de llevat, fruites com la poma i la pera i un final lleugerament licoritzat. En boca sembla més un suc de fruites que un vi a l’ús. Refrescant i amb un bon fil conductor, records melosos, de pera conference, amb espècies i flor com l’estepa. Un vi diferent que acompanyarà sobretaules i tot tipus de plats frescos com amanides i aperitius freds. Gaudir en companyia des d’ara i durant 10 anys més a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15)