SELECCIÓ NÚM. 249, OCTUBRE DEL 2015

“NOUS PROJECTES”

1 Pícaro del Águila 2013 (D.O. Ribera del Duero)
1 A Pita Cega 2013 (Sabariz, Ourense)
1 Mytilus 2014 (D.O. Rías Baixas)
1 Sicus Sumoll 2014 (D.O. Penedès)
1 Batlliu de Sort Biu Blanc 2013 (D.O. Costers del Segre)
1 Roselito de Antídoto 2014 (D.O. Ribera del Duero)

79,95€
Nous projectes. Petits cellers que seran la referència. Viticultors intrèpids que obren nous camins des de la part més alta del Pirineu a Galícia, passant pel Penedès o la Ribera del Duero.
Vins singulars, elaborats amb cura, especials i de producció molt limitada. Així són els 6 vins d'aquesta selecció, petites joies que no deixen indiferent i que són l'avantsala de la nostra selecció especial de novembre, la número 250, una bonica xifra que estem desitjant compartir amb tots els nostres socis.

LAGAR DE SABARIZ. SABARIZ

Pilar Higuero, malaguenya d'arrels catalanes i gallega d'adopció, es va enamorar de Sabariz a Orense el 2004. Allà va decidir elaborar els seus vins practicant viticultura biodinàmica i tractant els seus ceps amb infusions d'herbes que creixen a la mateixa finca.
Les seves vinyes, plantades amb treixadura i albariño es troben a 500 m d'altitud i a 300 m del riu Miño, molt a prop de Lansbricae, un poblat celta que data del segle II a.C., i que ja enviava vi a Roma com es dedueix de les restes d'algunes àmfores trobades. A l'hivern, les muntanyes que envolten la finca abriguen unes vinyes que neixen sobre sòls compostos per formacions poc evolucionades que s'assenten sobre roques mare de gran duresa: granits del període Hercínic molt descompostos i quars. Una viticultura que comparteix territori amb l'espígol, la menta, el romaní, les pruneres, els presseguers i les roses. A Sabariz es gaudeix d'un clima oceànic-mediterrani amb temperatures mitjanes anuals de 14ºC i pluges que superen els 1.000 mm anuals, amb estius càlids que acostumen a ser secs.
El celler es troba on va ser l'antiga capella de la casa del segle XVI, de la que quedava poc construït. En aquesta finca familiar ja es feia vi al segle XVII, tal i com consta en antics documents on es parla d'un gran celler amb cinc cups. Actualment, la producció mitjana per hectàrea és de 1.500 kg i es verema a mà només al matí perquè el raïm entri fresc al celler.

A Pita Cega 2013 és un assemblatge d’albariño, treixadura i alguna altra varietat en un percentatge molt petit de ceps d’11 anys cultivats segons els principis de la viticultura orgànica i biodinàmica certificada. La verema manual es va realitzar el 20 d'octubre en caixes de 10 kg. El raïm es va premsar sense afegir sulfurós i el most es desfangà i fermentà amb llevats autòctons. La criança es va dur a terme en dipòsits d'acer inoxidable sobre les seves mares durant 12 mesos. Abans de la seva comercialització, el vi també es va afinar durant 6 mesos en ampolla. La producció, molt limitada, va ser de 4.200 ampolles i 120 magnum.

A Pita Cega 2013 té un bonic i pàl·lid color groc palla. En nas és complex i una mica tímid, amb capes i capes aromàtiques que sembla que es vagin sobreposant les unes a les altres: flor de camamilla, fonoll, poma vermella madura, codony fresc i alguna nota cítrica groga. La boca té una bona textura lleugerament greixosa, amb un perfecte balanç entre la frescor cítrica, el volum i les aromes de fruites, entre les quals s'intueix alguna nota tropical que recorda al mango. Plaent i molt gastronòmic, ideal amb formatges, arrossos i grans peixos com el turbot. Per gaudir-ne des d'ara i durant els propers 5 anys. Servir entre 8 i 9ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum o Grape de Riedel.

Per a Pilar Higuero, “el vi és paisatge líquid” i el mateix passa amb el seu A Pita Cega 2013.

ADEGA POMBAL A LANZADA. RÍAS BAIXAS

La història d’Adega Pombal A Lanzada és la d'una família gallega que no es dedicava al vi, però que sempre havia comptat amb algunes vinyes i l’elaborava a casa per a consum propi. Suso i José María Rodríguez fa alguns anys es van plantejar la possibilitat de fer-ho de forma professional. Van construir un petit celler prop de casa i comercialitzaren la primera anyada el 2010. El 2011, van conèixer a la Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée i l'any següent van començar a col·laborar junts. Aquell 2012 va ser precisament un any de poca producció, durant el qual no es va comprar res de raïm per, expressament, conèixer el potencial de cada parcel·la. Els raïms no es van poder vinificar completament per separat perquè va ser escàs, així que els van ajuntar per finques amb sòls i comportaments idèntics. D'aquesta selecció va néixer Arcan 2012 i As Bateas 2012, dos albariños de caràcter diferent. El primer, el germà espavilat i extravertit de la família –amb 12 mesos de criança en dipòsit– i, As Bateas, el tímid que s'està preparant per al futur i que es converteix en el seductor a l'ombra, amb 14 mesos de criança en dipòsit. Montero i Roujou de Boubée, apassionats de l’albariño i convençuts que és una gran raïm blanc capaç de donar un vi amb la capacitat d'envellir amb gràcia, creuen en altres formes de conrear la vinya tot i la pressió de les malalties, i així va ser com a partir del 2014 van passar a conrear totes les parcel·les en ecològic, utilitzant extractes de plantes en els tractaments per intentar rebaixar les quantitats de coure que normalment es fan servir. Actualment, tota la família està involucrada en el projecte, capitanejat pel fill gran José María Rodríguez, i Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée són els seus consultors tècnics.
El celler compta amb 0,75 ha a Noalla (Sanxenxo), que s'han dividit en 7 parcel·les, caracteritzades per sòls d'esquistos amb altres argilosos i el càlid granit descompost. Juntament amb el raïm propi, a partir de l'any 2014 van començar a comprar petites quantitats a familiars i veïns. Mytilus, de recent naixement, és el germà petit del celler elaborat amb raïm comprat als pobles propers.

Mytilus 2014 és 100% albariño, conreat en sòls de granit descompost. La verema va tenir lloc del 15 de setembre al 5 d'octubre de forma manual i en caixes de 20 kg. Desrapat, rebregat i premsat en premsa pneumàtica, el most es desfangà i fermentà a 18ºC durant 8 dies. La criança es va dur a terme amb les seves mares en dipòsits d'acer durant 10 mesos.

De color groc bastant intens amb reflexos verdosos. En nas, Mytilus 2014 és net i fragant, amb el lleuger record de fruita carnosa (préssec), flors blanques i un toc fresc cítric (llima i pell de llimona). En boca és directe, fresc, vibrant i amb un agradable record final de llimona i herbes fresques. Sàpid i fàcil, amb un bon equilibri i un final lleugerament salí. Gaudir entre 7 i 9ºC acompanyant qualsevol crustaci i petxina de mar a la copa Chianti de la sèrie Vinum o Riesling de la nova sèrie Veritas de Riedel. Per beure ara i fins el 2017.

Per a Laura Montero i Dominique Roujou de Boubée, Mytilus 2014 “és un albariño jove, desenfadat però que guarda intacta la seva vitalitat i frescor. La marca de l'albariño”.

SICUS CELLER. PENEDÈS
El Massís de Bonastre és una extensa zona muntanyosa que s'interposa entre les planes de l'Alt Camp i el Baix Penedès. Amb el mar retenint la frescor, és un lloc privilegiat i un clar exemple de paisatge mediterrani. El nucli urbà de Bonastre és el punt més alt de la vall (170 metres sobre el nivell del mar), envoltat de vinyes, oliveres i les suaus muntanyes del massís. És aquí on es troba el jove Eduard Pié, l'artífex i qui conrea les 5 hectàrees de Sicus, en les que practica viticultura sostenible per afavorir al màxim la biodiversitat. Sicus és una manera d'entendre la viticultura i els vins que sorgeixen de la seva pràctica. Per a ell és una filosofia que pren consciència de la importància d'expressar el terrer i més quan es treballa amb quelcom tan relacionat amb la terra com és el vi.
Per aquesta raó, no utilitzen herbicides ni insecticides per afavorir la biodiversitat d'animals, insectes i plantes. Tots els sòls es mantenen sense llaurar, fet que ajuda a l'aparició de tota mena d'herbes que espongen el terrer i afavoreixen la vida subterrània de cucs i formigues. D'aquesta manera també es redueix el vigor de la planta i s'obtenen raïms molt més concentrats. A Sicus Celler treballen majoritàriament amb les varietats autòctones del Massís –xarel·lo, xarel·lo vermell, monastrell, sumoll i malvasia de Sitges–, seleccionant les que millor s'adapten a la zona.
En el moment d'elaborar el vi, en alguns casos, utilitzen recipients porosos com les àmfores d'argila que els permeten microoxigenar-lo i, alhora, respectar al màxim les seves característiques aromàtiques. Alguns vins com el Sons fermenten en àmfores enterrades al mig de la vinya.

Sicus Sumoll 2014 s'elabora amb sumoll de la finca El Roldonar, on es conreen vinyes de 70 anys a 170 m d'altitud amb una forta influència marítima per la proximitat del mar (6 km). La parcel·la es caracteritza pels seus sòls franc-argilosos amb una cobertura vegetal espontània. La selecció i verema es realitza de forma manual en caixes, i la maceració prefermentativa es va dur a terme en fred durant 3 dies i la fermentació alcohòlica en àmfores d'argila durant 6 dies més. El vi es va criar en la mateixa àmfora durant 5 mesos. Aquesta anyada es va embotellar a l'abril del 2015. Producció de 1.200 ampolles.

Sicus Sumoll 2014 té un color granat brillant molt viu amb reflexos carmesí. En nas és pura fruita vermella: maduixes silvestres, nabius i gerds amb un toc fresc, flors com les violetes i licor de groselles. La boca té una deliciosa fragància des del principi, acompanyada d'un taní present i un llarg postgust. Bona estructura i volum. A gaudir lleugerament fresc –entre 15 i 16ºC– acompanyant embotits, carns blanques i vermelles a la graella i peixos blaus. Per gaudir des d'ara i fins a finals del 2017.

Per Eduard Pié, Sicus Sumoll és “la puresa de la vinya vella, amb la subtilesa d'una vinificació respectuosa i poc extractiva”.

BATLLIU DE SORT. COSTERS DEL SEGRE

Batlliu de Sort neix de l'associació de cinc emprenedors amb la intenció de recuperar l'elaboració de vi a Sort (Pallars Sobirà) i així fer-ho també d'una tradició que s'havia perdut feia més de 200 anys. Els actuals socis del projecte, Ramon i Aleix Aytés, Josep M. Rabassa i Guillem Puràs, treballen amb l'assessorament dels enòlegs Pep Aguilar i Patrick Morillo (Celler Comunica) per crear vins de muntanya que desprenguin l'essència de la terra en la qual creixen i s'elaboren. El lloc escollit va ser una antiga pastura, propietat dels Comtes de Pallars que administrava la figura d'un alcalde (batlle) i d'aquí es va posar el nom de Batlliu del Sort. Es van plantar 6 hectàrees de vinyes entre els 800 i els 920 metres d'altura envoltades de muntanyes que arriben als 2.900 metres. Els seus vins s'elaboren principalment amb la pinot noir, riesling i viognier, encara que també compten amb petites plantacions experimentals d'altres varietats.
El celler es troba situat al costat d'una antiga cabana de muntanya, amb prats de suaus pendents i les tradicionals parets de pedra seca, envoltades de boscos de roures i aurons als peus del Parc Nacional d'Aigüestortes, l'estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l'Alt Pirineu. A Batlliu del Sort es cultiven les vinyes utilitzant només els productes permesos a l’agricultura ecològica. La verema es realitza de forma manual en petites caixes de 16 kg entre finals de setembre i finals d'octubre segons les condicions que marqui cada any. La fermentació i criança dels vins té lloc en dipòsits d'acer inoxidable amb una mínima intervenció i nivells molt baixos de sulfurós per ser fidels al perfil de vins de muntanya que volen elaborar.

Batlliu de Sort Biu Blanc 2013 és un assemblatge de 85% riesling i 15% viognier de les finques Les Lleres, La Plana, l’Envista i La Cabanera. Són parcel·les amb sòls de pissarra que es
troben en altitud, a 920 m sobre nivell del mar amb un clima d'alta muntanya. El raïm de cada finca va fermentar separadament en dipòsits d'acer inoxidable de 23 hl i, després d'una estabilització natural, el vi va tenir una criança en contacte amb les seves mares durant 12 mesos en dipòsits d'acer inoxidable.

Per a Ramon Aytés, soci del celler i un dels productors del vi, Batlliu de Sort Biu Blanc 2013 és “la frescor del Pirineu en una ampolla de vi”.

DOMINIO DEL ÁGUILA. RIBERA DEL DUERO

El jove celler Dominio del Águila és el projecte d'un matrimoni format pel viticultor Jorge Monzón i Isabel Rodero. L’any 2010 van començar a donar forma al seu somni i projecte personal. Monzón prové d'una família de viticultors i els seus estudis es van basar en el sòl, la viticultura i l'enologia en facultats de Bordeus i Borgonya. Després d'haver treballat en cellers mítics com La Romanée-Conti o Vega Sicília i dirigir les àrees de viticultura i enologia a Bodegas Arzuaga durant nou anys, el 2013 va decidir dedicar-se completament a Dominio del Águila.
Com a proveïdors de raïm per altres cellers des de fa més de 10 anys, Monzón i Rodero han anat adquirint una gran experiència i han recuperat vinyes històriques fins aconseguir un important patrimoni amb vinya d'alta qualitat. El seu tresor es basa en 30 hectàrees de vinyes molt velles conreades majoritàriament en ecològic i 5 hectàrees amb vinyes de “menys” de 50 anys. Entre les varietats conreades destaca la tempranillo que conviu amb altres com la blanca del país, la bobal, la garnatxa, l’albillo o la tempranillo gris. El treball de renovació no s'ha cenyit només a la vinya, rehabilitant també un cup del segle XVII on elaboren els seus vins i sis galeries subterrànies del segle XV, on es troben els dipòsits de formigó, els “cubillos” de roure i el vi reposa i acaba d'afinar-se en ampolla.
La premissa de Dominio del Águila és elaborar vins purs i fins, i capaços d'envellir durant molts anys. I tot això mantenint de principi a fi l'esperit artesanal. La passió d'aquests bodeguers també els ha portat a elaborar una cervesa igualment artesanal amb l'excusa d'estar a Burgos – terra de cereals– que han anomenat Milagritos.

Pícaro del Águila 2013 prové de vinyes velles de La Aguilada, situades a 860 m d'altitud, envessants orientades al nord mirant a la vall del riu Gromejón, caracteritzades per terrenys d'argila vermella amb còdols. A l’assemblatge hi predomina el tempranillo, encara que també s'han utilitzat altres varietats negres i blanques com la blanca del país, la garnatxa o la bobal. Es vinifiquen de manera conjunta i totes provenen de vinyes de més de 75 anys. Els raïms es treballen sense desrapar i la fermentació es duu a terme en dipòsits de formigó, on el raïm es trepitja seguint el sistema tradicional. La fermentació malolàctica es produeix de manera natural i pausada a “cubillos” de roure, i el vi ni es clarifica ni es filtra. Abans de l'embotellat, els vins se sotmeten a una criança de 15 mesos a “cubillos” de roure francès. Producció de 8.135 ampolles.

Pícaro del Águila 2013 té un intens i brillant color vermell violaci. Precís i molt intens en nas, amb la fragància de la bóta que sobresurt en un primer moment, on la fruita sembla amagada.
Més tard apareixen les guindes, les móres, els nabius i un final lleugerament làctic. En boca té una preciosa estructura i equilibri, amb un taní que sembla estar en suspensió dins del líquid, fent-li d'esquelet durant tot el seu recorregut per boca. Deliciós perfum final que oscil·la entre el fumat de la bóta, les fruites i les espècies. Un negre amb potència i persistència i un subtil record de regalèssia. Ideal per acompanyar carns vermelles a la brasa, xai al forn i carns blanques a la graella. Per obrir ara i fins el 2020. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa Chianti o Ull de llebre de la sèrie Vinum de Riedel.

Per a Jorge Monzón i Isabel Rodero, Pícaro del Águila 2013 és “la frescor de la Ribera al terrer de La Aguilera”.

HERNANDO Y SOURDAIS. RIBERA DEL DUERO

Bertrand Sourdais, francès del Loire, va aterrar a Ribera del Duero el 1999 amb la intenció de trencar estereotips, primer com a responsable tècnic de Dominio de Atauta i, des del 2010, amb Bodegas Antídoto, el seu projecte personal que comparteix amb David Hernando, exdirector tècnic de Atalayas de Golbán.
Tots dos comparteixen també la passió pel territori menys explorat de Ribera del Duero, la vall d’Atauta, situat a l'extrem oriental de la Denominació d'Origen, a la província de Sòria. Allà, a més de 900 metres sobre el nivell del mar, enmig d'un paisatge commovedorament auster, creixen els ceps prefiloxérics de tinto fino per als negres Antídoto i La Hormiga de Antídoto. Aquesta vinya és com un trencaclosques compost per petites parcel·les de vinya vella, assentades sobre sòls variats contrastats. En algunes zones, els sorrencs i amb còdols enalteixen l'expressió aromàtica del tinto fino. En altres, els calcaris aporten vivacitat i matisos minerals. I en uns altres, els argilosos brinden textura i voluptuositat.
Per sort, la màgia d'aquest vinya no només cobra vida en els negres d’Antídoto. Els darrers anys el tàndem Sourdais-Hernando busca elaborar el Gran rosat d'Espanya. Per això, van fer tot el contrari al que s'acostuma i van optar per seleccionar parcel·les prefiloxèriques de tinto fino i albillo. Els raïms es premsen a l'estil de Champagne i el most fermenta i es cria en bótes. Tot això ha donat lloc a Le Rosé de Antídoto de producció molt limitada, al qual se li ha sumat un germà menor, Roselito, que respon a les mateixes senyes d'identitat però que neix de ceps no tan vells i té una producció més democràtica.

Roselito de Antídoto 2014 és un assemblatge de vinyes velles de tinto fino i albillo de diversos pobles de Sòria que gaudeixen del microclima més fresc de la denominació Ribera del Duero, el que sens dubte es reflecteix en el vi. El raïm procedeix de vinyes plantades a una altitud de 900 metres que es van veremar entre el 16 i el 19 de setembre. Els sòls són argilencs, sorrencs i calcaris amb un rendiment inferior als 30 hectolitres per hectàrea. Per a la seva elaboració, els raïms es premsen sencers, fermenten i es crien en dipòsits d'acer.

Roselito de Antídoto 2014 té un bonic i atípic color pell de ceba, ataronjat i força intens. En nas és amable i gens convencional amb menys presència de fruites vermelles i fins records de kiwi, poma, una agradable nota floral dolça i un refrescant toc herbaci. En boca té un bon greix i estructura i una sedosa textura amb una bona i delicada trama tànnica. Deliciós perfum final de fruites com albercocs, nespres i cítrics. Un rosat fresc, ideal per acompanyar amb xarcuteria, plats de pasta i carns blanques. Gaudir –en la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel– des d'ara i fins a finals del 2016 servit entre 6 i 8ºC.

Per a Bertrand Sourdais, “Roselito 2014 és un rosat de la Ribera del Duero soriana actualitzat, elaborat a partir d'una vinya vella històrica”.