SELECCIÓ NÚM. 252, GENER DEL 2016

“Vins de la nova anyada”

1 Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau Primeur 2015
1 Les Sorts 2015 (D.O. Montsant)
1 Espelt Sauló 2015 (D.O. Empordà)
1 Josep Foraster Els Nanos Rosat Trepat 2015 (D.O. Conca de Barberà)
1 Domaines Landron Muscadet Nouveau 2015 (Muscadet Sèvre-et-Maine)
1 Torelló Blanc Malvarel·lo 2015 (D.O. Penedès)

Preu especial socis de “El Club”: 42,95€

Iniciem el 2016 amb una selecció fresca dels primers vins de la darrera collita. El Beaujolais Nouveau de Joseph Drouhin en una gran anyada per a la regió; Les Sorts, un dels negres més frescos del Montsant; Espelt Sauló, directament des de l’Empordà; el nou rosat elaborat amb trepat de Josep Foraster –en una denominació ascendent–; el nou muscadet nouveau de Jo Landron al Loire; i el vi blanc més seductor de Torelló, elaborat amb malvasia i xarel·lo amb una vinificació singular. Vins carregats de fruita per a gaudir durant tot el 2016.

MAISON JOSEPH DROUHIN. BOURGOGNE

El 1880, Joseph Drouhin, natural de Chablis, es va instal·lar a la ciutat de Beaune per fixar el seu celler. La dimensió actual del Domaine la va donar Robert Drouhin, pioner en introduir el concepte de “cultura raonada” (evitar pesticides i altres químics) a Borgonya i en crear un laboratori d'enologia dirigit per la primera dona enòloga de la regió, Laurence Jobard. Ell i els seus fills – Frédéric Drouhin (president del Comitè Executiu), Verónique Drouhin-Boss (cap d'enologia), Philippe Drouhin (gerent) i Laurent Drouhin (director del mercat americà)– dirigeixen actualment el celler amb 73 hectàrees de vinya conreades en biodinàmica. De fet, la Maison Joseph Drouhin és una de les més grans de Borgonya amb vinyes a Chablis (38 ha), Côte de Nuits i Côte de Beaune (32 ha), i Côte Chalonnaise (3 ha). Algunes d'elles es troben entre les més famoses de Borgonya com el 1er Cru Beaune Clos des Mouches, i els Grand Cru Montrachet, Musigny, Clos de Vougeot o Corton-Charlemagne. Joseph Drouhin complementa la seva producció amb la d'altres viticultors amb els que ja manté una estreta relació i comparteix la mateixa filosofia. Aquesta es pot resumir en una frase: “Donar respostes naturals a problemes naturals”.
D'aquí, el màxim respecte a la qualitat dels sòls, utilitzant cavalls per l'arada, permetent que l'herba creixi entre les vinyes, utilitzant tractaments que es basen en infusions i tisanes, deixant actuar als depredadors naturals en lloc de fer servir productes sintètics, optant per una elevada densitat de plantació o permetent que les arrels treballin en profunditat. La verema, a més, es porta a terme en petites caixes perforades per preservar al màxim la integritat del fruit. Els vins fermenten en bótes obertes no massa grans i es vinifiquen a una temperatura d'uns 30ºC amb encubats que tenen una durada mitjana de 12 a 15 dies. Els tràfecs es duen a terme entre els mesos de febrer i març, al setembre o octubre i, finalment, abans de l'embotellat. En els vins blancs s'aplica el desfangat dinàmic.

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau Primeur 2015 és 100% gamay conreat amb el sistema d'emparrat gobelet a la zona de Beaujolais. Frédéric Drouhin recordarà l'anyada 2015 com una de les millors del Beaujolais. La verema va tenir lloc en condicions excel·lents i la sensació general és que les collites han estat molt reduïdes, però amb una magnífica fruiat, petita i de pell gruixuda, amb baies lleugeres i de color intens. La falta de pluges es reflecteix en el poc most i també en el seu color, un atractiu granat amb tocs blaus. En boca, hi ha molta intensitat i es perceben les notes de fruits negres, esbarzer i regalèssia amb notes especiades. De fet, han estat extremadament curosos durant la vinificació per no extreure massa taní i preservar la frescor, caràcter i fruita del raïm.

Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau Primeur 2015 té un intens i brillant color granat. Al nas és una explosió d'aromes: fruites vermelles i negres silvestres, regalèssia vermella i un toc de iogurt de maduixa, refrescant i molt seductor. La boca és subtil, de textura sedosa i suau, amb una fruita d’intensitat i concentració justa, frescor i un agradable record de fruita vermella dolça. Ideal com a copa de mitja tarda i amb tot tipus de xarcuteria i tapes. Servir entre 15 i 16ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15).

MASROIG. D.O. MONTSANT

Masroig té gairebé 100 anys d'història. Fundat el 1917, amb gairebé 500 hectàrees de vinya pròpia, és un dels cellers més importants i extensos de la comarca del Priorat i el major de la Denominació d'Origen Montsant.
Els sòls són majoritàriament de naturalesa argilosa, terrer que influeix en el raïm, ja que la llum del sol reflectida sobre el vermell del terreny ajuda a la seva maduració. Cada verema, el celler cull fins a 2,5 milions de quilos de raïm, on la garnatxa i la carinyena són les dues varietats autòctones. Al Masroig se centren sobretot en aquesta última, una varietat a la qual -segons diuen- l'afavoreix el pas del temps. Major esperit com més gran es fa, així com una major saviesa per concentrar-se en els petits detalls deixant enrere l'ambició de la joventut. A més de Masroig, el celler elabora els vins Solà Fred, Les Sorts, Castell, Finca Cucó i Ètnic i tres tipus diferents de mistela. També disposa d'un molí propi que elabora oli verge extra a partir d'olives de la D.O. Siurana.

Les Sorts Jove 2015 és un assemblatge de 40% carinyena, 30% syrah, 20% ull de llebre i 10% garnatxa negra que s’ha elaborat mitjançant la tècnica de maceració carbònica, un procés que aporta més intensitat aromàtica i un major color. Després d’una acurada verema, el raïm arriba sencer al celler i s’introdueix als tancs amb CO2. El raïm de la part inferior del tanc, en trencar-se pel pes del raïm superior, deixa escapar el seu most i inicia la fermentació que acabarà en dipòsits d’acer inoxidable. Després d’un lleu filtrat, s’embotella.

Pel director tècnic del celler, Carles Escolar, “Les Sorts Jove 2015 és l’harmonia entre estructura i fruita”.

JOSEP FORASTER. D.O. CONCA DE BARBERÀ

Des de fa 160 anys, la família Foraster posseeix 29 hectàrees de vinyes a la Vila Ducal de Montblanc, capital de la comarca de la Conca de Barberà. En els seus orígens venien el raïm blancs i negre a les cooperatives, però el 1998 van començar a embotellar i vinificar els seus propis vins. Les seves vinyes se situen a les vessants assolellades de les muntanyes de Prades i Serra de Miramar en sòls argilosos i calcaris formats per l'acció erosiva dels rius Francolí i Anguera, a una alçada d'entre 370 i 600 m.
A Mas Foraster només elaboren vi amb raïm de vinyes pròpies, conreats seguint la viticultura ecològica. La climatologia amb dies càlids, tardes de Marinada i nits fresques fan que els vins de Josep Foraster siguin frescos i intensos. El celler conrea les varietats trepat, ull de llebre, cabernet sauvignon, syrah, garnatxa peluda, garnatxa blanca, chardonnay, macabeu i parellada, i les seves vinyes més antigues es van plantar fa més de 50 anys.

Josep Foraster Els Nanos Rosat Trepat 2015 és 100% trepat, la varietat per excel·lència de la Conca de Barberà, de les que només hi ha 1.100 ha al món, 1.000 d'elles situades a La Conca. El raïm prové de l'única parcel·la plantada fa 15 anys a les vessants de les Muntanyes de Prades, amb una altitud de 500 m i sòls argilo calcaris.
El 2015, després d'un hivern i una primavera amb bones pluges, va registrar els mesos de juny i juliol més càlids i secs que es recorden. Aquesta climatologia va fer patir per la correcta maduració del raïm, però uns mesos d'agost i setembre més frescos i plujosos, van permetre que el trepat tingués una bona maduració de la pell i la llavor i que mantingués un bon equilibri entre sucres i acidesa . La verema es va realitzar a mitjans d'octubre. Un rosat que s'elabora amb una lleugera maceració pel·licular i fermentació a baixa temperatura amb llevats endògens en contacte amb les seves mares durant dos mesos després de la fermentació. Es va embotellar el novembre del 2015. Després d'elaborar un vi negre amb aquesta varietat des del 2009, va ser el 2013 quan Josep Foraster es va decidir per la forma més tradicional: el rosat.

Josep Foraster Els Nanos Rosat Trepat 2015 té un bonic color vermell lleugerament ataronjat amb una bona intensitat per ser un rosat. En nas no apareixen les típiques notes de fruites vermelles silvestres, té un caràcter de vi blanc, amb cítrics (aranja rosa) i un lleuger record de regalèssia vermella, que continua a la boca, amb un lleu record de préssec de vinya i un agradable frescor final. Ideal per aperitius, pasta amb carn i peixos blancs. Servir entre 8 i 9ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15).

Per a l’enòleg del celler Ricard Sebastià Foraster: "La singularitat de l'estiu del 2015 aporta a Josep Foraster Els Nanos Rosat Trepat 2015 més intensitat, encara que segueix mantenint la complexitat i delicadesa del trepat".

CAVAS TORELLÓ. D.O. PENEDÈS

Cavas Torelló té el seu origen a les vinyes de Can Martí, finca que pertany a la família Torelló des del 1395. Tot va començar al segle XIV, el 17 de juny de 1395, quan el Senyor de Gelida va establir una emfiteusi a favor de Jaume Miquel sobre el Mas de la Torrevella, actual ubicació de la finca, masies i caves. Al llarg dels segles el cognom de la família ha anat canviant com a conseqüència dels successius matrimonis i l'actual Torelló correspon a la 22a generació que conserva la propietat. El 1951 Francisco Torelló va orientar la trajectòria agrària tradicional de la família cap a la industrialització vitivinícola iniciant l'elaboració de cava –el primer de la casa va néixer fa 64 anys– i vi embotellat , i amb el pas dels anys, la marca ha anat evolucionant i avui són Ernestina Torelló i els seus fills Paco i Toni de la Rosa Torelló els que estan al capdavant del celler.
La finca ocupa 135 hectàrees a la comarca del Penedès, on es cultiven les varietats blanques xarel·lo, macabeu, parellada, chardonnay i subirat parent, i les negres cabernet sauvignon, merlot, pinot noir i syrah. A la propietat es conserven dues masies medievals, Can Martí de Dalt i Can Martí de Baix, aquesta última seu del celler i on s'ubiquen les instal·lacions. Entre el Mediterrani i la muntanya de Montserrat, la finca gaudeix d'un clima típicament mediterrani amb una temperatura mitjana anual de 16ºC. Als sòls, argilo calcaris i pobres en matèria orgànica, s'hi adapten les diferents varietats plantades a diverses altituds de la finca, conformant diversos microclimes.
La verema es realitza manualment i es transporta ràpidament a les premses per evitar l'oxidació. Els raïms sencers passen llavors per la taula de selecció i el premsat es realitza en la majoria dels casos per varietats. S'aprofita només la primera premsada –el most flor– que serà la que donarà vins blancs, rosats i negres.
A més de Malvarel·lo, Torelló també elabora els blancs Tranquille i Crisalys, el rosat Petjades i el negre Raimonda i, recuperant una antiga tradició familiar que es remunta al 1861, disposen del Marc Classic i el Marc Essència, dos destil·lats d'orujo de xarel·lo.
Pel cava, l'embotellat del vi base té lloc a la primavera, mentre que la segona fermentació es realitza a la mateixa ampolla. Torelló només elabora caves Reserva –més de 15 mesos de criança– i Gran Reserva –més de 30 mesos de criança–, segons la normativa del Consell Regulador del Cava. És a les caves subterrànies, que ocupen 5.000 m2, on les ampolles romanen en la foscor i a temperatura controlada, reposant i enriquint-se de sabors i qualitats.

Torelló Malvarel·lo 2015 és un assemblatge de malvasia i xarel·lo en un 50% procedents de les vinyes de Can Martí. Cada varietat es va veremar a mà i en el seu punt òptim de maduració. Per evitar l'oxidació, el raïm es transporta immediatament al celler. Gràcies a que ambdues varietat comparteixen el cicle vegetatiu, es van veremar el mateix dia i es van premsar juntes. La fermentació es porta a terme en dipòsits d'acer inoxidable durant 20 dies a baixa temperatura per conservar tant les aromes varietals com les fermentatives.

Per Torelló, Torelló Malvarel·lo 2015 és “un vi d'entrada molt fresca, amb una bona acidesa compensada per un volum i una sedositat que el fan molt equilibrat. Apareix la fruita blanca, fruita d'òs i la frescor cítrica”.

DOMAINES LANDRON. MUSCADET SÈVRE-ET-MAINE

Situat a l'est de Nantes i molt a prop del Domaine de l'Ecu, Domaines Landron es va fundar el 1945 quan Joseph i Julien Landron van comprar 3 hectàrees per conrear la vinya amb la intenció d'extreure el màxim partit de cada terrer. Ara és Joseph Landron fill, amb la seva dona Jocelyn, els qui estan a càrrec del celler després de 12 anys d'experiència al costat del seu pare. Des del moment en que van prendre les regnes del Domaine van canviar radicalment les tècniques agrícoles utilitzades fins al moment. “Jo” (Joseph) estava segur de la necessitat d'un canvi tot i la incredulitat de la resta de viticultors de la zona, i amb l'ajuda de Guy Bossard de Domaine de l'Ecu, es va centrar en tècniques de cultiu orgànic i biodinàmic.
El celler conrea 47 hectàrees dividides en dues àrees principals, Domaine de la Louvetrie i Château de la Carizière, certificades en biodinàmica sobre la base d'una filosofia de respecte a la vinya i recerca de l'expressió del terrer, raó per la qual són un exponent dels muscadet de “pago”. Les veremes són manuals i utilitzen exclusivament llevats autòctons. Jo i Jocelyn Landron, de fet, pertanyen a un petit grup de pioners a Muscadet que lluiten pel prestigi i la qualitat del melon de Bourgogne, obtenint vins que evolucionen durant 4 o 5 anys en una apel·lació tradicionalment posicionada en un tipus de vi d’anyada i de gran consum. La seva producció anual és de 250.000 ampolles amb un rendiment mitjà de 40 hl/ha.

Domaines Landron Muscadet Nouveau 2015 és la darrera novetat del celler. Elaborat amb la varietat melon de La Haye Fouassière de vinyes amb orientació sud plantades sobre sòls de pissarra, silici i quars. Les vinyes tenen una mitjana de 41 anys d'edat, i només les que tenen més de 10 anys s'han utilitzat per a aquesta cuvée. Després de la verema manual, el vi ha envellit amb les seves mares de 20 a 24 mesos.

Domaines Landron Muscadet Nouveau 2015 és de color groc amb reflexos verdosos. Al nas és fresc, amb fruites grogues, flors blanques i un lleu record d'herba fresca. En boca té una entrada de textura suau i un recorregut molt fresc de final lleugerament salat. Bon company d'entrants salats i amanides. Gaudir entre 7 i 9ºC a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15).

Per a Joseph Landron, Domaines Landron Muscadet Nouveau 2015 “es caracteritza per les seves aromes a fruita blanca i aranja amb una bonica densitat i una gran frescor. Molt crocant”. I conclou: “2015 serà un fi delicat muscadet”.

ESPELT VITICULTORS. D.O. EMPORDÀ

Les vinyes d'Espelt es troben a l'Empordà. Unes vinyes que contemplen un paisatge que oscil·la des de Rabós, al Parc Natural del Cap de Crues (Mas Marés), passant per les vinyes en pla i de muntanya justament davant del celler. Una part de les vinyes es van plantar entre els anys 1998 i 2002 com a projecte de fi de carrera d'Anna Espelt, biòloga i enòloga al capdavant del celler i tercera generació de la família. Es tracta de 25 ha de vinyes de muntanya conreades en ecològic, de varietats mediterrànies i empordaneses, entre les quals predominen garnatxes (lledoner blanc, lledoner negre i lledoner gris), syrah, monastrell, macabeu (viura), moscatell i carinyena. Al territori, el més destacat és el poderós vent de Tramuntana, perfecte per assecar la vinya després de la pluja, però difícil quan trenca raïms, fulles i brots. Les vinyes descansen sobre dos tipus de sòl, el sauló i la pissarra. El primer és sorrenc i ofereix vins frescos i elegants, mentre que la pissarra és la responsable de vins més madurs i tànnics. El nou celler es va inaugurar l'any 2000 i és un gran exemple de l'última tecnologia dedicada a l'elaboració del vi, en l'estructura preval el formigó i el vidre.

Sauló 2015 està elaborat amb un 50% de lledoner negre (garnatxa negra) i un 50% de carinyena. Cada parcel·la es treballa per separat i es procedeix a una maceració prefermentativa en fred de 36 hores per passar a una fermentació de cadascuna de les varietats a 25ºC sense superar els 30ºC. Per l’embotellat, es fa una filtració lleugera.

En el moment d'escriure la carta d ‘El Club el vi encara no estava embotellat, de manera que noo hem pogut fer el tast.