SELECCIÓ NÚM. 254, MARÇ DEL 2016

“Una passejada per la Rioja”

1 Palacios Remondo Propiedad 2011
1 Ramón Bilbao Edición Limitada 2012
1 Solabal Crianza 2011
1 Ostatu Selección 2011
1 La Locomotora Tempranillo 2014
1 A mi manera 2015

Preu especial socis d’“El Club”: 77,95€

La Rioja és sense cap dubte una de les regions amb més tradició i història vitivinícola de la Península. Amb aquesta selecció us proposem una visió àmplia de la zona, des de la Rioja Alabesa d’Ostatu a la Rioja Baixa natal d'Alvaro Palacios, on la varietat que predomina és la garnacha. A Ábalos, Bodegas y Viñedos Solabal és una microcooperativa que ha sabut actualitzar-se seguint amb la tradició i a Haro, Ramón Bilbao segueix fidel a la seva història amb tocs d'una renovada modernitat. La selecció suma a més l'última anyada del vi més jove de Bodega Contador a San Vicente de la Sonsierra i La Locomotora, l'últim negre de Miguel Ángel de Gregorio per a Uvas Felices amb tempranillo de la Rioja Alta.

BODEGAS PALACIOS REMONDO. D.O.Ca RIOJA

Bodegas Palacios Remondo, un referent a la Rioja Baixa, va ser fundada per José Palacios Remondo el 1945, tot i que la família compta amb una llarga tradició i cultura vitivinícola.
El celler està situat a la Rioja Oriental, al terme municipal d'Alfaro. Les seves cinc vinyes estrella, situades a una altitud d'entre 400 i 640 m, són el reflex de la bellesa de les valls del Monte Yerga. Entre Valmira, Valfrío, Las Mulgas, Valviejo i Corral de Serrano sumen 20 hectàrees, tot i que el celler compta amb un total de 100. A Alfaro, els sòls es caracteritzen per conglomerats de còdols d’ofites volcàniques, gres, quars, i carbonats blancs amb escasses precipitacions i una panoràmica lluminosa i mediterrània.
Alvaro Palacios, fill del fundador i enòleg, va prendre les regnes del celler després de la mort del seu pare l'any 2000.
Conscient que una regió amb tanta tradició vitivinícola no es podia cenyir a la clàssica tempranillo de la Rioja Alta, va apostar per la garnatxa, afí amb l'entorn natural i la història i tradició de la regió. Gran coneixedor d’aquesta varietat pel seu treball al Priorat (L'Ermita, Finca Dofí, Les Terrasses), el seu saber fer i les característiques de la garnacha de la zona el porten a vins amb maduixes, groselles, nectarines, cireres, carnosos i fluids, amb un final de camamilla i romaní.
Al sud-est de la Rioja el clima ajuda a que la garnacha –amant de la llum i el clima sec– tingui una gran qualitat. El cultiu de les vinyes de Bodegas Palacios Remondo es desenvolupa de forma natural sense tractaments químics i sense intervenció de llevats forans buscant un fruit sense invasions i que hagi estat respectuós amb el medi ambient, i que transmeti la profunditat de la terra i dels elements que l'envolten.

Palacios Remondo Propietat 2011 és el vi emblemàtic del celler. Monovarietal de garnacha de ceps amb edats que van dels 30 als 90 anys provinents de cinc vinyes: Parajes de Valtomelloso, Valviejo, Valmira, Les Mugas i Corral de Serrano, caracteritzats per sòls de l'era quaternària. Els ceps estan plantats a una densitat que oscil·la entre els 4.000 i els 5.000 ceps/ha amb una producció de 20 hl per hectàrea. Les vinyes han gaudit de 3.220 hores de sol anual i d'una temperatura mitjana de 16,2ºC. El raïm es veremà a mà del 10 al 30 d'octubre, va macerar durant 28 dies i es va criar durant 12 mesos en bóta.

Palacios Remondo Propietat 2011 té un lleuger i subtil color granat amb reflexos robí. Al nas és pura essència fresca: delicades notes de fruites del bosc (maduixes, gerds i cireres) que van acompanyades de pebre, flors blanques, un lleu record terrós i un especial toc de llorer. A la boca té una textura suau i vellutada, amb un taní rodó i delicat suportat per una frescor vibrant. Llarg, molt agradable i lleugerament picant (pebre negre). Records de fruita vermella i pell de cítrics. Per la seva finor i complexitat acompanyarà tant carns blanques com vermelles, peixos blancs, arrossos i formatges de vaca. Servir –entre 16 i 17ºC– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel o Old World Pinot Noir de la sèrie Veritas de Riedel (4416/15 o 449/07, respectivament). Per obrir ara o guardar durant una dècada al vostre celler particular.

BODEGAS RAMÓN BILBAO. D.O.Ca RIOJA

Encara que el celler es va fundar el 1924, és el 1972 quan es trasllada a l'actual ubicació envoltada de vinyes, als afores d’Haro. Les vinyes pròpies del celler (75 ha a Haro, Briones, Ábalos, San Vicente de Sonsierra, Cihuri, Anguciana i Cuzcurrita del Río Tirón) creixen a prop del riu Ebre, que afavoreix el seu cultiu i maduració. Els sòls de la zona tenen una limitada disponibilitat de nutrients i són poc profunds i ben drenats, amb dèficit hídric en moments clau. La producció de la vinya pròpia es complementa amb les parcel·les dels agricultors de la zona amb qui treballen des de fa anys.
La part del celler dedicada a l'elaboració compta amb dipòsits d'acer inoxidable amb control de temperatura i una boca superior ampla per facilitar l’enfonsament del barret i el remuntat manual. Les sales de bótes s'agrupen en tres edificis diàfans i el boteller es troba en un calat subterrani. L'edifici central acull la línia d'embotellament, magatzem i oficines. Així mateix, el celler també disposa d'un centre de visites, vinoteca i una sala professional de tasts.
Ramón Bilbao Edición Limitada 2012 és 100% tempranillo. El cicle vegetatiu del 2012 es va caracteritzar per la sequera, encara que les pluges de finals de setembre van tenir un gran efecte i van influir positivament en la maduració del fruit per proporcionar-li un adequat equilibri. L'estat del raïm també era excel·lent, d'aquí l'elevada qualitat. Es tracta d'una selecció de 995 bótes de les que es van obtenir 265.100 ampolles i 13.030 magnums. Ja es van escollir els millors raïms a la taula de selecció i les baies seleccionades van fermentar artesanalment en tines de fusta a temperatura controlada. Durant 14 mesos, el vi es va criar en bótes noves de roure francès i americà. Una criança que es va completar al boteller subterrani on es va afinar durant 10 mesos més.

Ramón Bilbao Edición Limitada 2012 té un intens i bonic color robí. Al nas apareixen notes de càmfora, records torrats i molta fruita negra com les mores i la suculència de la pruna. La boca és fluïda i plena de tanins molt ben integrats. Final fresc d'aromes de regalèssia, pebre negre i fruita negra. Ideal amb plats intensos, des del confit d'ànec, al tàrtar de bou, passant per la caça menor i la xarcuteria. A gaudir entre 16 i 17ºC a la Copa Tempranillo o Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31 o 6416/15, respectivament), des d'ara i durant els propers 5 anys.

BODEGAS Y VIÑEDOS SOLABAL. D.O.Ca RIOJA

Fundat el 1988, el celler es troba en plena Sonsierra riojana on té en propietat 100 ha de vinya de tempranillo repartides en 300 parcel·les situades a Ábalos, plantades en vessants. L'edat mitjana d'aquestes vinyes supera els 20 anys. Al costat de la tempranillo, el celler també conrea a 20 hectàrees més, altres varietats autòctones de Rioja com són garnacha, graciano, viura i malvasia – aquestes últimes només per a elaborar el seu Muñarrate Blanco.
Les vinyes estan protegits per la Sierra de Cantabria i s'assenten sobre sòls argilo-calcaris. D'aquestes 120 ha totals s'obté una mitjana anual de 700.000 kg de raïm.
El treball a la vinya es complementa amb les instal·lacions del celler que se situa sobre una finca de 5.000 m2. La seva capacitat de treball és d'un milió de quilos de raïm amb dipòsits de petita capacitat per a garantir un control exhaustiu de la fermentació amb un sistema electrònic del control de la temperatura. A la sala de criança reposen 2.200 bótes de roure francès i americà, que cada any renoven en un 15-20% per a evitar que sobrepassin els 5 anys.

Solabal Crianza 2012 s'elabora amb tempranillo de vinyes situades a Ábalos amb edats compreses entre els 30 i els 40 anys sobre sòl argilo-calcari. Després d'una verema manual durant la segona i tercera setmana d'octubre, es va realitzar la fermentació alcohòlica a temperatura controlada i la maceració post-fermentativa i la fermentació malolàctica en dipòsits d'acer inoxidable. La criança es va perllongar durant 18 mesos en bótes de roure americà amb una edat mitjana de 5 anys.

Solabal Crianza 2012 té un intens color granat. Al nas és subtil i apareixen lleugeres notes de torrats, fustes nobles i espècies que es barregen amb elegància amb les fruites vermelles madures (maduixes). A la boca destaca per un perfil seductor i molt ben delineat per uns tanins rodons i polits que fan de base a un bon volum. Fresc, sàpid i llarg, ideal amb plats de carn a la brasa, peixos blaus, caça menor i formatges. S'aconsella servir lleugerament fresc (entre 16 i 17ºC) a la Copa Chianti de la sèrie Grape de Riedel o a la copa Tempranillo de la sèrie Vinum de Riedel (6404/15 o 6416/31, respectivament). Un negre per obrir ara i gaudir o guardar fins a 7 anys més.

Per a l'enòleg Ivan Peciña Gil: “Solabal Crianza 2012 té el caràcter que imprimeix la natura en els contraforts de la Sierra de Cantabria, vessants i tàlvegs que llisquen fins a les ribes de l'Ebre regalant-nos uns matisos únics dins de la Rioja”.

BODEGAS OSTATU. D.O.Ca RIOJA

La vinculació de la família Sáenz de Samaniego amb el món del vi es remunta al segle XVI, quan treballaven a un celler situat al barri de Matarredo a Samaniego (Àlaba). Actualment, són quatre dels fills de Doroteo i Mª Asunción Sáenz de Samaniego els encarregats de dirigir el celler des de l'any 2000. Van ser els seus pares els que a finals dels anys 60 van apostar per comercialitzar els seus propis vins i construir el celler que s'utilitza avui en dia, annex a un edifici senyorial del segle XVIII que fins al 2009 va ser la llar de la família.
Una de les seves característiques principals és la seva vinya en propietat, que ocupa una extensió de 34 hectàrees a diferents zones de la Rioja Alabesa i es divideix en més de 50 parcel·les. Més del 95% de la vinya s'assenta sobre sòl argilo-calcari amb barrancs i turons que, juntament amb l'orientació sud de les parcel·les i el microclima de la zona, atorga al vi unes característiques molt particulars. A això, cal sumar-li les tècniques utilitzades a la vinya (desfullat o verema en verd) i la gestió mediambiental amb l'obtenció el 2012 del certificat d'emissions neutrals.
Aquests criteris l'han portat a crear un GIS Parcel·lari (Sistema d'Informació Geogràfica) per controlar les diferents parcel·les i així poder obtenir informació que els ajudi durant el cultiu i també diferenciar-les per edat, varietats, vigor, etc.
El celler compta amb dues gammes de vins que divideixen segons els que ells anomenen vins sensatos (blanc, rosat, negre, criança i reserva) i singulares (Selección, Lore, Laderas i Gloria). Per a la criança, només s'utilitzen bótes de roure francès de boteries de Bordeus i Borgonya.

Ostatu Selección 2011 és un assemblatge de 95% tempranillo i 5% graciano de vinyes de més de 50 anys situades a Samaniego, Leza i Laguardia amb una altitud mitjana de 580 m. La verema es va dur a terme en caixes de 15 kg entre els dies 8 i 11 d'octubre. El clima d'aquesta part de la Rioja Alabesa es caracteritza per ser mediterrani amb gran influència atlàntica i temperatures que van dels 7 als 17ºC. Els sòls són argilo-calcaris i de grava, molt pobres i en pendents orientades al sud, mentre que el subsòl està format per diverses capes de roca blanca. La densitat de plantació és de 3.000 ceps/ha amb una producció de 5.000 kg/ha. Al celler només arriben els millors raïms que es desrapen amb cura per tal de no fer malbé les baies.
Després d'una maceració prefermentativa en fred, la fermentació alcohòlica es va realitzar en un dipòsit de reduïda capacitat durant 16 dies a una temperatura màxima de 28ºC. El 70% del vi va realitzar la fermentació malolàctica en bóta de roure francès nova i, després, va romandre 14 mesos en bóta, la meitat nova i l'altra meitat d'un vi. Producció de 20.533 ampolles i 756 magnums.

Ostatu Selección 2011 té un intens i molt bonic color robí. Al nas és profund i complex. Notes d'espècies, encens, vainilla, xocolata negra i una gran concentració de fruita, que va des de les mores als nabius, passant per un refrescant toc cítric. La boca té estructura, amb un bon volum i armada amb un deliciós taní de fruita. Llarg i intens, ideal per a rostits de carn, estofats, ànec i carns blanques al forn. Per gaudir entre 15 i 16ºC a la Copa Tempranillo o Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/31 o 6416/15, respectivament), des d'ara i durant els propers 4 anys.

Per a l'enòleg del celler, Iñigo Sáenz de Samaniego: “Ostatu 2011 és un vi elaborat de raïms que provenen de vinyes seleccionades d'avançada edat com Valpardillo, Ruancho i La Laguna que ens ofereixen un vi de gran complexitat i personalitat molt definida. A més, la seva situació orientada a l'est ens regala maduracions més lentes i completes donant lloc a un vi de gran frescor. Sorprèn la seva intensitat i la fragància delicada de la tempranillo amb una petita aportació de graciano. En definitiva, un vi complex, rodó, fresc i elegant”.

LA LOCOMOTORA. D.O.Ca RIOJA

Amb la collita 2009 neix un nou projecte d’Uvas Felices amb Miguel Ángel de Gregorio. Miguel Ángel de Gregorio és un personatge clau a la Rioja. Es va traslladar als 9 mesos d'edat de La Mancha, on va néixer, a la Rioja, on el seu pare treballaria de responsable de vinya a l'emblemàtic celler Marqués de Murrieta. Després d'estudiar agrònoms i cursar nombrosos màsters a Madrid, el 1989 comença a elaborar a La Rioja. El 1997 decideix dedicar-se al 100% al seu projecte personal: Finca Allende. Les primeres anyades les va elaborar en un antic celler del s. XVII que va llogar a Briones. Es va traslladar a un altre de San Asensio, fins que l'any 2002 va finalitzar les obres del seu nou celler-palau a Briones. Des dels primers Allende 1995 o Avrvs 1996 –que va trencar esquemes– ha anat guanyant en saviesa.
El 1998 inicia el projecte Paisajes amb Uvas Felices, embotellant vinyes singulars i fidel a l'estil clàssic-contemporani d'elaborar vins de llarga guarda. Les seves ampolles irradien una energia molt especial.

Els vins de La Locomotora –des del seu inicial Tempranillo al seu Gran Reserva, passant pel Crianza i Reserva Especial– s'elaboren al nou i flamant celler de Finca Nueva a Navarrete.
L'anyada 2014 va arribar després d'un final de tardor càlid i sec. L'hivern va ser excepcionalment fred i plujós, seguit d'una primavera fresca fins a mitjans d'abril, el que va provocar una brotada tardana durant la tercera setmana d'abril. Entre la segona quinzena d'abril i el mes de maig es va registrar un temps assolellat i càlid, esquitxat amb abundants pluges. Els ceps van florir a mitjans de juny sota un temps càlid i sec. Juliol va arribar amb unes temperatures fresques i algunes tempestes, que van finalitzar a partir de mitjans de mes, moment en què les temperatures van ser suaus i les nits fredes fins a finals d'agost. El verol va arribar a partir de la segona setmana d'agost. El mes de setembre començà càlid amb tempestes intermitents, una situació climatològica que es va perllongar fins a la primera setmana d'octubre. Va ser llavors quan van arribar les pluges i van començar a baixar les temperatures nocturnes. La verema va començar el 8 d'octubre en un moment de maduració perfecte, amb un excel·lent equilibri entre acidesa i sucre. Les pluges i temperatures càlides durant els últims mesos abans de la verema van afavorir el desenvolupament de la temuda botritis, fet que va incrementar la selecció tant al camp com al celler.

La Locomotora Tempranillo 2014 és un assemblatge de diferents parcel·les de tempranillo situades a la Rioja Alta. L'edat de la vinya ronda els 35 anys i està plantada en vas amb alta densitat sobre sòls calcaris. A la vinya es realitza un cultiu sostenible respectuós amb el medi ambient i seguint sempre els cicles naturals de la planta, amb adob orgànic i conreu mecànic evitant l'ús d'herbicides. La verema es va realitzar manualment amb posterior selecció manual a nivell de raïm a l'entrada del celler. Els raïms es van desrapar, no es van esprémer i van realitzar una maceració prefermentativa en fred durant 6 dies a 5ºC. La fermentació es va dur a terme en dipòsits d'acer inoxidable a una temperatura controlada de 28ºC durant 10 dies amb tres remuntats diaris.

El temps total de maceració amb les pells va ser de 16 dies. Després del descubament i el premsat en premsa vertical, el vi realitzà la fermentació malolàctica en dipòsit d'acer inoxidable. La criança total del vi va ser de 4 mesos en bótes bordeleses de roure francès, després de la qual es va embotellar sense aclarir.

La Locomotora Tempranillo 2014 té un bonic color robí d'intensitat mitjana. Al nas apareix en primer terme la fruita vermella i negra sucosa i fresca (prunes, cireres i maduixes), amb el temps comencen a sortir espècies com la vainilla i un subtil toc de regalèssia negre. La boca transmet la frescor de la fruita, amb un taní molt ben integrat i un bon volum. Saborós i amb un lleuger record del seu pas per bóta (torrats i vainilla). Servir lleugerament fresc (15-17ºC) acompanyant plats de carn blanca, arrossos i xarcuteria. Gaudir des d'ara i durant els propers 2 anys a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (4416/15).

BODEGA CONTADOR. D.O.Ca RIOJA

Darrere d'aquest celler es troba Benjamín Romeo, tota una figura al món del vi, que va començar a treballar com a enòleg el 1985 a la Casa del Vino de Laguardia. Quan el seu pare es va jubilar, es va fer càrrec de les seves hectàrees de vinya i va començar a experimentar en una cova centenària sota el castell de San Vicente de la Sonsierra. El 1996 elabora la primera anyada de “La Cueva del Contador” i comença a adquirir vinyes per al seu propi projecte. És el 1999 quan neix la primera anyada de Contador i, el 2001, es trasllada a un garatge situat a la casa dels seus pares per continuar treballant en els seus vins.
Actualment, Bodega Contador compta amb 40 hectàrees de vinyes distribuïdes en 62 parcel·les repartides entre San Vicente, Labastida, Ábalos i Briones. Conrea per negre les clàssiques i autòctones tempranillo, garnacha, graciano i mazuelo pels negres, plantades a diferents sòls, microclimes, orientacions i altituds. També compta amb altres varietats i clons per blanc, com viura, malvasia i garnacha blanca, empeltades sobre Rupestris de Lot i Berlandieri, que li permeten aconseguir vins de gran complexitat. Els seus raïms creixen a lloms de la Sierra de Toloño, una barrera natural del vent del nord que, no obstant, permet que l'aire fresc de l'Atlàntic suavitzi els estius continentals d'influència mediterrània. La principal característica que diferencia el treball de Benjamín Romeo és la seva cura pels detalls. La majoria dels seus ceps es condueixen en vas (mètode tradicional a la Rioja) amb un únic rovell per polze per potenciar la qualitat del raïm. Així mateix, la terra només s'abona alguns anys amb matèria orgànica, fet que suposa un treball 100% tradicional i respectuós amb el medi ambient.
La filosofia de Bodega Contador és elaborar vins que expressin la terra per traslladar els colors, aromes, sabors, textures i sons de San Vicente de la Sonsierra a la copa. A la vinya, es realitza la selecció manual de raïms petits i solts que es transporten al celler en caixes de 14 kg en un termini màxim de 30 minuts. Després de la fermentació espontània i natural en dipòsits troncocònics de roure francès Allier (10, 20, 30, 60 i 100 hl), el most reposa en bótes noves dels millors boters de França. Els vins amb criança romanen en bóta entre 18 i 20 mesos. En aquest període es realitzen dos trasbalsos, així com farcits setmanals per suplir les minves que es produeixen a una sala amb un grau d'humitat moderat (65%) per motius de salubritat i higiene. Tots els moviments del vi s'efectuen tenint en compte els cicles lunars.
El juny del 2008, es va inaugurar un nou celler dissenyat pel jove arquitecte Héctor Herrera. La superfície útil de més de 2.700 m2 li permet elaborar 150.000 ampolles entre els seus vins Contador, La Viña de Andrés Romeo, La Cova del Contador, Predicador, A mi manera, Carmen Gran Reserva i els blancs Qué bonito cacareaba i Predicador blanco.
Dividida en tres plantes o terrasses, el celler reprodueix els talussos del terreny, el que facilita la manipulació del raïm i del vi mitjançant gravetat. A més, les terrasses estan cobertes de plantes amb l'objectiu de fondre’s amb la vegetació autòctona i compta amb murs de formigó vist per, un cop impregnats de pols, es confonguin amb la terra del voltant.

A mi manera 2015 és un assemblatge de 94% tempranillo i 6% garnacha que prové de les finques La Liende, La Raicilla, Las Llanas, San Pablo i Los Corrales, aquestes dues últimes incorporades com a novetat per a aquesta anyada, que ja suposa la setena. L'altra novetat és l'ús de la garnacha per a l’assemblatge amb l'objectiu d'aconseguir un vi més fresc. Les vinyes creixen en sòl al·luvial i argilo-calcari amb un clima continental suau i la verema es va realitzar el 14 i el 15 de setembre amb una producció per cep d'1,5 kg de raïm. Els raïms seleccionats s’encubaren a una tina troncocònica de 10.000 litres i la fermentació va arrencar després de 3 dies de maceració en fred a una temperatura aproximada de 18ºC. Aquesta es va perllongar durant 7 dies amb temperatures controlades d'entre 19 i 24ºC. Producció de 10.000 ampolles.

A mi manera 2015 té un intens i brillant color porpra. El nas és exuberant i fresc, amb la fruita negra molt present (prunes), juntament amb tocs de regalèssia negra i pebre negre. A la boca és sucós i ple, amb una percepció intensa dibuixada per uns tanins presents i una magnífica percepció de fruita negra. Perfecte per acompanyar un dinar de principi a fi, des dels aperitius (patés i xarcuteria), fins als brous, estofats o carns blanques i vermelles a la graella. Gaudir fresc – entre 15 i 16ºC– a la Copa Chianti o Bordeaux de la sèrie Vinum de Riedel (4416/15 o 4416/0, respectivament) des d'ara i fins a finals del 2017.

Per a l'enòleg Benjamín Romeo, “A mi manera 2015 és un jove de bona educació”.