SELECCIÓ NÚM. 259, SETEMBRE DEL 2016

“Una passejada per les illes”

1 Passopisciaro Passorosso 2013 (Terre Siciliane I.G.P., Itàlia)
1 Tajinaste Blanco Seco 2015 (D.O. Valle de la Orotova, Tenerife)
1 Pagos de María 2010 (V.T. Mallorca, Illes Balears)
1 Tenute Soletta Chimera 2015 (Vermentino di Sardegna D.O.C., Itàlia)
1 Barbeito 5 Years Boal Reserve (Madeira D.O.P., Portugal)
1 Ophiusa 2014 (V.T. Formentera, Illes Balears)

Preu especial socis d’“El Club”: 92,95€

La selecció de setembre està formada per dos vins blancs, tres negres i un Madeira. Un passeig per les illes del sud d’Europa, llocs singulars amb viticultors incansables i grans defensors de les seves varietats autòctones. A les Canàries es conreen vinyes des del segle XVI. Allà, Bodegas Tajinaste treballa amb vinyes que daten del 1914 i Tajinaste Blanco Seco n’és un exemple. Madeira té una llarga tradició en el comerç del vi i, des de finals del segle XVII, és un dels seus principals motors econòmics. Barbeito va ser una dels primers cellers que va començar a embotellar parcel·les seleccionades i partides excepcionals i limitades. Des de Formentera, Ophiusa, l’altre vi de Cap de Barbaria, un dels poquíssims cellers existents a l’illa. A Mallorca, el negre del celler Macià Batle, elaborat amb la col·laboració especial de Juan Luis Pérez de Eulate, en què predomina la varietat tradicional manto negro. Els dos últims vins arriben d'Itàlia, dels cellers Tenute Soletta i Passopisciaro, grans exponents de Sardenya i Sicília.

TAJINASTE. D.O. VALLE DE LA OROTOVA, TENERIFE

Un dels avantatges amb què compta Tajinaste, celler de Tenerife fundat el 1977, és el privilegi de treballar amb ceps vellíssims prefiloxèrics. Plantats el 1914, les seves vinyes de listán negro –la tempranillo de les Canàries– i listán blanco es van lliurar de la malaltia que va arrasar Europa per trobar-se a milers de quilòmetres d'Espanya. Emmarcats dins de la denominació d’origen Vall de La Orotava, creixen sota el sistema de cordó múltiple trenat, característic de la zona, que permetia el policultiu i, per tant, recollir la vinya en certes èpoques de l'any per plantar un altre tipus d'aliments bàsics. Bodegas Tajinaste també està rescatant parcel·les abandonades per la seva replantació i col·laborant amb uns 60 viticultors –130 parcel·les i unes 12 varietats de raïm diferents– amb la intenció de tornar a la zona el seu esplendor vitivinícola que data del segle XV.

Encara que van ser els avis de l’actual alma mater i enòleg del celler, Agustín García Farrais, els qui van començar a vinificar, ell pretén treure-li el màxim partit a la zona que, a més de per les seves pràctiques, es caracteritza per terra d'origen volcànic i la influència dels vents alisis de l’Oceà Atlàntic.

Tajinaste Blanco Seco 2015 és un assemblatge de 90% listán blanc i 10% albillo. La verema es va realitzar del 20 de setembre al 2 d’octubre del 2015 manualment i en petites caixes de 15 kg. Va realitzar la maceració prefermentativa en fred durant 12 hores, desfangat de 19 hores i fermentació en dipòsits d'acer inoxidable (un 15% en bóta nova de roure francès i americà durant 8 dies). El 20% del vi envellí en bótes de roure francès i americà durant dos mesos per ser embotellat finalment el febrer del 2016.

De color blanc palla molt pàl·lid amb reflexos verdosos, Tajinaste Blanco Seco 2015 és intens al nas amb notes de fruita blanca fresca –com les prunes grogues– i un marcat toc de flors blanques com la camamilla, a més de records de fonoll i mel. Flagrant i delicat, en boca té volum i frescor, i una textura amable i suggeridora que el fa molt agradable. Vi amorós i sedós, gràcies al seu final lleugerament salí i un delicat toc dolç. Records de llimona, préssec i flors. Ideal amb plats de peix blau, cloïsses i aperitius. Servir entre 9 i 10ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15). Per gaudir-lo durant els propers 3 anys.

Per a l’enòleg de Bodegas Tajinaste, Agustín García Farrais, “Tajinaste Blanco Seco 2015 pretén posar en valor el patrimoni vitivinícola de l'arxipèlag canari. Història del vi des del segle XV, vinya prefiloxèrica, varietats autòctones, cordó múltiple trenat, altitud, orientació, terres d’origen volcànic, vents alisis, influència atlàntica ... Per redescobrir el Canary Wine”.

CAP DE BARBARIA. VI DE LA TERRA DE FORMENTERA, ILLERS BALEARES

Cap de Barbaria, a Formentera, és un dels cellers més confidencials de les Illes Balears. Les vinyes-jardí de la propietat al costat de la d’altres pagesos de l’illa –amb els que treballen colze a colze– arriben a la discreta però singular producció de 8.000 ampolles. Després de 10 collites vinificades, van decidir presentar un vi elaborat amb la mateixa cura però d'accés més ràpid.
El celler va començar a vinificar l’any 2000 i, des dels seus inicis, va optar per dues varietats autòctones, monastrell i fogoneu, assemblades amb dues clàssiques atlàntiques: la cabernet sauvignon i la merlot. El sòl on creixen aquestes varietats té notables diferències en cada parcel·la. Passa de molt sorrenc a la zona de la merlot a molt pedregós a la zona de la cabernet. En aquesta última, la pedra calcària confereix unes característiques molt particulars a la planta, essent necessària la selecció del raïm al propi cep.

Ophiusa 2014 prové de les varietats cabernet sauvignon, merlot, monastrell i fogoneu de la vinya única de Cap de Barbaria a Can Andreuet, matisades amb la criança de diferents tipus de bótes de roure (francès i americà, noves i de segon any).
El terreny d’on neix aquest vi consta de dues parcel·les, la principal d’una hectàrea, davant de la vella casa de la finca, rehabilitada i reconvertida en hotel, on el desembre del 1999 es va plantar un 60% de cabernet sauvignon i un 40% de merlot, amb peu americà 140 Ruggieri i amb una alta densitat de plantació, 5.500 ceps/ha. La segona parcel·la, de poc més de mitja hectàrea, és una vinya vella d’uns 50 anys de monastrell i fogoneu, de peu franc, que aporta un caràcter particular i una especial personalitat al vi Cap de Barbaria.

Ophiusa 2014 sedueix a primera vista pel seu color granat intens amb reflexos robí. En nas té el perfum de les roses que dibuixa un nas intens i suggeridor. La fruita vermella fresca domina un conjunt amb matisos de la bóta i balsàmics amb records de coco, vainilla i espècies com el pebre negre. A la boca, el vertebra un bon volum i la presència tànnica, mentre que la frescor l’allarga al paladar. Un bon conjunt, equilibrat, ampli i agradable, amb moltes fruites vermelles sucoses i fresques, gens marcades pel sol. Bon company de carns blanques i peixos com l'emperador. Gaudir entre 14 i 15ºC –des ara i durant els propers 4 anys– a la Copa Cabernet de la sèrie Grape o Vinum de Riedel (6404/0 o 6416/0, respectivament).

Ophiusa és el primer nom que va tenir l’illa de Formentera (en grec, Terra de Rèptils). Ophiusa 2014, amb tocs iodats i salins, és el vi jove de la vinya de Cap de Barbaria. Enamora...”, afirmen en celler.

BODEGAS MACIÀ BATLE. VI DE LA TERRA DE MALLORCA, ILLES BALEARS

Actualment, són 2.000 hectàrees de vinya les que es conreen a Mallorca de la mà de 70 cellers. Macià Batle és un d’ells, amb origen documentat l’any 1856. Va ser llavors quan es va construir el cup que va iniciar la nissaga familiar lligada al món del vi. L’actual celler naixeria 141 anys després, el 1997, respectant l'estil de construcció mallorquí. El canvi també va suposar un augment de la producció significatiu, dels 80.000 litres es van passar als 800.000. El 2015, el celler –actualment propietat de la família Rubí– va abandonar la DO Binissalem i va passar a elaborar vins sota la indicació geogràfica Mallorca. La base que utilitza són les varietats autòctones premsal blanc i manto negro, juntament amb les internacionals chardonnay, moscatell, cabernet sauvignon, merlot i syrah. Avui dia, també està treballant per a la recuperació de la gorgollassa i el giró ros, dues varietats oblidades de l’illa. Totes les seves parcel·les sumen un total de 75 hectàrees que es complementen amb raïm que compren als viticultors de la comarca. Al costat del seu interès per recuperar i treballar amb el raïm autòcton, l’art també ha estat una de les senyals d’identitat del celler. De manera que artistes com Joan Bennassar, Rafa Forteza, Pep Coll, Miguel Navarro, Domenico Bianchi, Neo Rauch o Sara Vanderbeek, entre d'altres, han il·lustrat les etiquetes d'alguns dels seus vins.

Pagos de María 2010 és una idea que neix de la col·laboració amb Juan Luis Pérez de Eulate, propietari de La Vinoteca Balear. Un negre criança elaborat amb un 50% de manto negro, un 15% de syrah, un 25% de cabernet sauvignon i un 10% de merlot. El sòl de la finca amb textura franc-llimosa és argilo-calcari i de terrenys pedregosos. La fermentació de les varietats es va dur a terme per separat, mentre que l'acoblament es va fer abans d'entrar en bótes franceses –noves i de segon any de 225 i 550 litres– on va romandre durant 12 mesos, després de dos en dipòsit. Producció de 6.600 ampolles.

Pagos de María 2010 té un color vermell teula d’intensitat mitjana. En nas és potent amb notes de tomàquet i una punta molt refrescant. En conjunt desprèn aromes amb notes finals de fulla de tabac, sotabosc, pebre negre, regalèssia i curri. La boca té el taní totalment domat, amb una textura sedosa i molt plaent. Equilibri just. Suau, fi i molt fresc. Gaudir –entre 15 i 16ºC– amb xarcuteria (llonganissa ibèrica i pernil ibèric) i plats de carn vermella. Un bon negre insular que es troba en el seu apogeu.

Per a l’enòleg, Ramón Vaca: “Després de 15 anys, Pagos de María suposa treballar amb una atenció especial nostres ceps més vells de la varietat autòctona manto negro, tant a la vinya com al celler. Una mirada respectuosa de la varietat amb l’aportació, cada any en diferents percentatges, d’altres varietats. Una col·laboració amb Juan Luis Pérez de Eulate molt intensa, gratificant i divertida”.

BARBEITO. MADEIRA D.O.P., PORTUGAL

Influenciat per l'Atlàntic, Madeira començà a conrear raïm, concretament malvasia, al segle XV de la mà del Príncep Don Enrique El Navegante. Darrera d'aquesta primera varietat, s'introduí la tinta negra, la sercial, la verdelho, la boal malvasía, la terrantez i la bastardo i, des del segle XVII, el vi s'ha convertit en una de las principals indústries de l'illa.
El celler Barbeito fou fundat per Mário Barbeito el 1946 amb la idea d'elaborar grans vins de Madeira i embotellar algunes partides excepcionals en quantitats molt limitades, també com a manera de diferenciar-se dels tres exportadors de vi que ja existien. El 1991, quan el celler ja el dirigia Ricardo Diogo Freitas, nét del fundador, la joint-venture entre Barbeito i la família Kinoshita fou un pas important per a la seva innovació i creixement. En aquell moment, s'abandonà la venda de vi a doll i el celler es centrà en la producció embotellada. L'any 2000, Freitas també començà a seleccionar alguns negres fora de l'habitual i, el 2008, ja es comptava amb un modern centre de vinificació, un cup mecànic, un àrea de criança i un sistema d'embotellament, passos que el situarien com un dels cellers més importants de l'illa portuguesa.

Barbeito 5 Years Boal Reserve s'elabora amb la varietat boal de diferents vinyes de qualitat des d'Arco da Calheta a Prazeres. Després de premsar el raïm, s'interromp la fermentació afegint alcohol vínic (96%). Després, el vi té una criança en bóta de roure francès durant més de 5 anys seguint el mètode Canteiro, un procés d'envelliment en què el vi s'emmagatzema en bótes durant anys amb la calor natural per originar un vi equilibrat en sucre i acidesa.

Barbeito 5 Years Boal Reserve té un preciós color ambre amb reflexos que recorden el daurat intens. Al nas és como una infusió d'herbes (marialluïsa) amb el toc de la fusta, la xocolata, el cafè torrat i fruits secs com les ametlles i els festucs torrats. Un perfum ple de matisos que continuen amb una boca deliciosa, que comença dolça i acaba seca i lleugerament picant. Records finals de fruita com orellanes, pebre blanc, torrats, ametlles… Un bon Madeira per gaudir al finalitzar una àpat amb fruits secs o formatges blaus o per començar-lo amb foie-gras o paté. Servir-lo entre 13 i 15ºC a la copa Oporto de la sèrie Vinum de Riedel (6416/60). Per gaudir ara o guardar durant els propers 10 anys.

Barbeito 5 Years Boal Reserve “és de color mel, amb aromes a fruita deshidratada, flors i melmelada de fruita groga. Cos mitjà, lleugerament fumat amb un final fresc i àcid”.

TENUTE SOLETTA. VERMENTINO DI SARDEGNA D.O.C., ITALIA

Umberto Soletta encara conrea les vinyes i les oliveres que plantà el seu pare quan ell tenia 5 anys. Al llarg de la seva trajectòria al celler, ha continuat treballant la terra i mantenint la tradició familiar viva, el que s’ha convertit ja en un punt clau de la seva filosofia. L’any 1996, sabent que la qualitat del vi també depenia de la qualitat del terroir, creà una cooperativa amb la intenció de transformar i afegir valor a la terra que sempre havia sigut famosa per la qualitat del seu raïm, però que necessitava una revisió de les seves accions en favor del medi ambient. Amb una bona organització en bancals controlats, cultiven les varietats vermentino, cannonau, incrocio manzoni, moscato, i cabernet sauvignon, entre d’altres varietats.
Al celler, situat a Codrongianos, a tan sols 15 km de Sassari, els dipòsits d’acer inoxidable i de ciment conviuen amb les bótes de roure francès. Allí s’elaboren els vins, la majoria amb maceracions fredes i llargs períodes en contacte amb les mares realitzant bâttonage i oxigenació durant el procés de criança.
La producció de vi de Tenute Soletta es complementa amb la d’oli d’oliva extra, elaborat principalment amb bosana, la varietat més comú d’olives a Cerdenya.

Tenute Soletta Chimera 2015 és 100% vermentino provinent de Corona Majore i S’Erenarzu amb exposició norest i a 400 m sobre el nivell del mar. Les vinyes es van plantar entre 1965 i 1975 sobre sòl arenós, calcari i de sorra suau, a una densitat de 5.000 ceps per hectàrea. Veremat el mes de setembre, després de la vinificació en fred, maceració de diverses hores i maduració sobre les seves mares, es crià durant 6 mesos en dipòsits d’acer inoxidable i s’afinà en ampolla durant 3 mesos més. El seu nom s’inspira en el somni de cada elaborador: produir raïms de gran qualitat independent de les condicions climatològiques per a obtenir un vi que demostri la personalitat del terroir.

Tenute Soletta Chimera 2015 és lleuger i fàcil de veure. De color groc palla amb reflexos daurats, -és intens i amb un marcat caràcter de fruita carnosa i madura com el préssec i de cítrics com la taronja, que s’arrodoneix amb un toc làctic. A la boca té una entrada fresca que de seguida creix per aconseguir volum i una bona estructura. Untuós i amb un bon conjunt final que recorda les flors i les fruites carnoses i cítriques. El blanc perfecte per a començar o continuar un àpat d’estiu a base de crustacis i peix. Servir-lo fresc –entre 8 i 9ºC– a la copa Riesling de la sèie Grape o Vinum de Riedel (6404/15 o 6416/15, respectivament). Gaudir-lo fins el 2018.

Tenute Soletta Chimera 2015 és “fresc i equilibrat a la boca amb una percepció floral i afruitada. Òptim com a aperitiu o per acompanyar primers plats a base de peixos, crustacis o formatge fresc”.

PASSOPISCIARO. TERRE SICILIANE I.G.P., ITALIA

Passopisciaro és el celler d’Andrea Franchetti (Tenuta di Trinoro, Toscana) a Sicília. L’any 2000, Franchetti decidí restaurar una vella granja i el celler a les terrasses altes del volcà Etna, a més de 1.000 metres d’altitud, i es convertí en un dels primers cellers moderns que embotellava vi elaborat amb varietats pròpies de Sicília. Les vinyes creixen sobre sòls de cendra i comparteixen territori amb la roca negra i els rius de lava. A partir del 2008, començà a seleccionar i embotellar per separat les diferents Contrades o Crus.
Malgrat que la zona ha estat una de les grans oblidades dels darrers 50 anys, ja es cultivaven vinyes i s’elaborava vi des del segle III a.C. Juntament a l’alçada de la vinya, al límit del seu cultiu, amb unes baixes temperatures, es suma a la influència mediterrània. La majoria de les varietats utilitzades són indígenes: nerello mascalese i nerello capuccio per a negres i carricante per a blancs. A la zona es treballa amb vinyes molt velles –fins i tot de 130 anys d’antiguitat– i, per la terra arenosa, en alguns casos amb patró de ceps pre-fil·loxèrics.

Passorosso 2013 és 100% nerello mascalese de vinyes d’entre 70 i 100 anys plantats en diverses “Contrades” –Crus– de Malpasso, Guardiola, Santo Spirito, Favazza i Arcuria. Aquestes “Contrades” es troben entre 500 i 1.000 metres sobre el nivell del mar a la cara nord de l’Etna. Les més altes creixen sobre sòls de grava mentre que les més baixes es desenvolupen amb laves més antigues i oxidades. A diferència de l’anyada 2012, que es caracteritzà por ser seca i calorosa, l’any 2013 fou fred i plujós durant l’època de creixement. Al celler, esperaren fins a mitjans d’octubre per a començar a provar les varietats negres a la vinya, però encara estaven poc madures. No obstant això, a finals d’octubre, es visqué una setmana de temps càlid que ajudà a assolir la maduració. Les fruites eren petites però saludables i amb pells fosques, de manera que la verema començà el 25 d’octubre a les vinyes més baixes per acabar el 10 de novembre a Rampante. Després de la fermentació malolàctica, el vi es crià durant 18 mesos en bótes de roure i s’embotellà amb lluna minvant l’abril del 2015. Producció de 39.000 ampolles.

Passorosso 2013 té un lleuger color vermell amb reflexos robí. Al nas té un subtil toc de fruita fresca, assaonat amb notes de cassis, tabac, cafè i cireres. La boca és fragant, sorprenentment fresca i suau, amb un taní rodó i lleuger que mima la llengua. Molt plaent. Servir lleugerament fresc (entre 14 i 16ºC) a la copa Pinot/Nebbiolo de la sèrie Grape de Riedel (6404/07), acompanyant plats de pasta, lasanya i estofat de vedella especiat.