SELECCIÓ NÚM. 260, OCTUBRE DEL 2016

“Prieto Pariente”

1 Prieto Pariente Viognier 2014 (V.T. Castilla y León)
1 Prieto Pariente Viognier 2015 (V.T. Castilla y León)
2 Prieto Pariente 2013 (V.T. Castilla y León)
1 Prieto Pariente 2014 (V.T. Castilla y León)
1 Origen de Prieto Pariente 2014 (V.T. Castilla y León)

Preu especial socis d’“El Club”: 99,95€

Martina i Ignacio Prieto Pariente són la tercera generació de Bodegas José Pariente. Paral·lelament al celler familiar, els dos germans van decidir iniciar el 2012 un nou projecte en diferents paratges de Valladolid. La selecció d’aquest mes és una magnífica oportunitat per descobrir els seus vins. La dues anyades de la seva escassíssima viognier, un blanc atípic i confidencial a terres de verdejo; la primera i segona anyada de Prieto Pariente, elaborades amb velles vinyes de tempranillo i garnatxa; i la segona anyada d'Origen de Prieto Pariente 2014. Una selecció valorada en 116,75 euros, que oferim als socis del Club per 99,95 euros.

PRIETO PARIENTE. CASTILLA Y LEÓN

Recuperació de vinyes, vins amb personalitat, petites produccions, esperit innovador... Martina i Ignacio Prieto Pariente iniciaren aquest projecte després de treballar al celler familiar, Bodegas José Pariente, amb l’objectiu d’elaborar vins que respectessin les arrels i la viticultura de Castilla y León. Diferència, territori i selecció, així ho defineixen. Després de la seva primera verema el 2013, la seva línia anomenada Páramos de Valladolid –de velles vinyes, amb altitud i orientació nord–, ja ha arribat a la segona anyada.
Viticultor a Rueda i propietari del Bar España, José Pariente fou l’inici d’una família de viticultors. La seva filla Maria Victoria estudià enologia i, després de treballar a la Estación Vinícola de Rueda, va fundar Bodegas José Pariente en homenatge al seu pare, convertint-la en un referent de la zona. Arribaren els seus fills, la tercera generació: Ignacio Prieto Pariente, amb formació en gestió empresarial, i Martina Prieto Pariente, enginyera agrònoma i enòloga. Van treballar al celler familiar, però el 2012 van decidir posar en marxa un projecte propi orientat a elaborar vins negres als paratges de Valladolid.
A la província hi ha una gran diversitat vitícola, amb vinyes molt velles que són l’exemple de la viticultura ancestral, amb poca producció i un caràcter únic. Els germans van decidir recórrer-la i recuperar aquelles vinyes que estaven destinades a ser descepades. Localitzades als municipis de Mucientes (Cigales), Pedrosa del Rei (Toro) i Valbuena de Duero (Ribera del Duero), cada parcel·la es vinifica per separat. El resultat són negres plurivarietals complexos, elegants, equilibrats on l’assemblatge aporta el millor de cada varietat i parcel·la. En el cas de la viognier, es treballa en una petita vinya amagada al municipi val·lisoletà de La Seca, paradís de la verdejo, que també van decidir elaborar tot i que s’escapés lleugerament del seu projecte de vins negres. Tradicional del nord del Rhône, el seu perfil val·lisoletà és delicat, aromàtic i vibrant.
En total, tenen arrendades 16 hectàrees i elaboren el vi en un antic celler amb un calat subterrani. La seva primera verema va ser el 2013 i no va ser fins l’any 2015 quan van presentar les seves primeres anyades.

Prieto Pariente 2013 i Prieto Pariente 2014 són un assemblatge de 55% tempranillo i 45% garnatxa. La primera prové dels municipis de Mucientes i Pedrosa del Rey. Mucientes es caracteritza per sòls de sorra, calcària i greda guixosa, que reposen sobre argiles i margues, on es conrea una vinya del 1955 amb rendiments de 3.500 kg/ha. A Pedrosa del Rey els sòls són sediments de gres, argila i pudingues calcàries pliocèniques, que a la superfície originen sòls bru-calcaris sobre material no consolidat. La vinya es va plantar en 1955 i té un rendiment de 3.500 kg/ha. La garnatxa prové també de Pedrosa del Rey. Realitzà la fermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable i la fermentació malolàctica en dues parts: una en acer inoxidable i una altra a la bóta. Després de la fermentació, la criança de dos mesos es va dur a terme en bótes de fusta francesa usada de 225 i 500L, que es va completar amb una criança de 9 mesos en ampolla.
Prieto Pariente 2013 s’embotellà el 9 de setembre del 2014 i el 14 de setembre del 2015, Prieto Pariente 2014.

De color vermell robí d’intensitat mitjana, Prieto Pariente 2013 és fresc i dual, amb la presència gradual de la fruita vermella madura, les cireres i un record calcari final. En boca té un caràcter sedós i àgil, amb un taní cisellat i un conjunt equilibrat. Final que perdura en el temps amb records de bóta i fruita a parts iguals. Un negre ideal per gaudir amb picantons i aus petites. Servir-lo a la copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/05). Gaudir ara i durant els propers 5 anys.

Segons Martina i Ignacio Prieto Pariente: “L’anyada 2013 no ens ho va posar fàcil, però la freda climatologia durant la verema va donar com a conseqüència un vi sobri i elegant i amb un caràcter molt atlàntic”.

Prieto Pariente 2014 té un color granat intens. En nas apareix tant la fruita vermella com les mores acompanyades d’herbes mediterrànies, sotabosc, eucaliptus, cireres, síndria i tocs de pruna negra. Bon volum i un taní rodó i amable en boca. Plaent i amb un punt picant al final. Un negre perfilat que deixa el record del cafè, la xocolata negra i un suau toc de fruita negra. Servir entre 15 i 17ºC a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (6416/15), acompanyant carns blanques, embotits i aus. Per gaudir fins el 2020.

Per als germans: “Després d’un any molt equilibrat i gràcies a una elaboració molt acurada, hem aconseguit una gran harmonia entre concentració i delicadesa aromàtica, així com un bon equilibri entre estructura i acidesa”.

Prieto Pariente Viognier 2014 i Prieto Pariente Viognier 2015 són dos vins elaborats exclusivament amb viogner d’una petita vinya amagada al municipi de La Seca. Les seves terres són marrons, riques en calci i magnesi, de fàcil conreu i pedregoses amb una bona ventilació i drenatge, així com afloraments calcaris a les cotes més altes de les ondulacions. Permeables i sanes, la seva textura varia d’areno-llimosa a llimosa. La vinya es plantà el 1999 i té un rendiment de 4.500 kg/ha. Una part de la fermentació alcohòlica es va realitzar en acer inoxidable i una altra en bótes de 300 L amb una criança de 6 mesos.
L’anyada 2014 es va embotellar el 20 d’abril i Prieto Pariente Viognier 2015, el 18 de març d’aquest any.

Prieto Pariente Viognier 2014 té un color groc pàl·lid amb reflexos metàl·lics. Al nas és suau, deliciós i exuberant amb delicades notes de flors blanques i lliri, cítrics taronges, vainilla i massapà. Ampli i voluminós en boca, destaca per un clar caràcter varietal i una frescor inèdita. Llarg perfum final de préssec i flors, sàpid i fragant. Un magnífic exemple d’una varietat singular a les nostres rodalies. Gaudir –durant els propers 4 anys– a la copa Chianti de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15, respectivament). Un blanc per servir entre 8 i 10ºC que combinarà perfectament amb llegums estofades, peix blau i carns blanques.

“Aquest vi transmet una maduresa calmada. Unes flors que evolucionen cap a l’elegància d’un vi assentat. La bona acidesa de l’anyada manté el vi fresc que contrasta amb el volum propi de la varietat”, afirmen Martina i Ignacio Prieto Pariente.

Prieto Pariente Viognier 2015 té un bonic color groc pàl·lid. En nas és molt intens i exòtic, amb aromes de fruites tropicals (pinya), així com préssec i mel de flors blanques. A la boca té volum i presència juntament amb un refrescant final. Records aromàtics finals de flors i més flors, fruites carnoses i mel fresca d’acàcia. Un conjunt harmònic i plaent. Ideal per acompanyar amb cloïsses, arrossos de peix i tot tipus de peix. Per gaudir –entre 8 i 9ºC– fins el 2021 a la copa Chianti de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15, respectivament).

Segons paraules de Martina i Ignacio Prieto Pariente: “Les abundants pluges de l’hivern del 2015 i una intensa verema en verd a l’agost han permès una excel·lent maduració mantenint una bona acidesa. Això s’expressa en un vi sedós i untuós que conserva la tensió fins al final. Molt varietal on predominen les aromes a flors, destacant la intensitat de la violeta”.

Origen de Prieto Pariente 2014 és un assemblatge de 75% tempranillo, 20% garnacha i 5% cabernet dels Municipis de Mucientes, Pedrosa del Rey i Valbuena de Duero. En aquesta última, els sòls són capes de sorra argilosa en la qual hi destaca l’alternança de capes tant de calcària com de marga i, fins i tot, de concrecions calcàries. La vinya es va plantar el 1945 i té uns rendiments de 3.000 kg/ha. La garnatxa prové de la mateixa vinya que part de la tempranillo: de Pedrosa del Rey. La cabernet sauvignon prové d’una petita vinya situada a la vall de Salgüeros, a Mucientes, i es va plantar el 1950. Després de la fermentació, el most passa per una criança durant 17 mesos en bótes de fusta francesa noves i usades de 225 i 500 L. Es va embotellar el 12 d'abril del 2016.

Origen de Prieto Pariente 2014. En primícia! Segona anyada del vi més especial del celler. Té un bonic color granat fosc. El nas és perfumat i profund, amb aromes inicials que recorden a la fusta, els fumats i les espècies com la nou moscada i el pebre negre. La fruita, vermella i sucosa, apareix en segon terme i va guanyant terreny amb el pas del temps. La boca és sedosa, amb capes i capes de tanins domats i de caràcter dolç molt agradables. Llarguíssim postgust de fruita vermella i negra i records de torrats de pa acabat de fer. Bon volum i estructura que auguren una guarda de més de 10 anys. Final fresc i encantador, deliciós amb plats de vedella amb bolets i caça menor. Servir entre 15 i 16ºC a la Copa Cabernet/Merlot de la sèrie Vinum o Veritas de Riedel (6416/0 o 6449/0, respectivament).

Per a Martina i Ignacio: “Aquesta anyada mostra la diversitat i complexitat aromàtica de les diverses vinyes que donen origen a aquest vi. Transmet elegància i finor, destacant la combinació de volum i fluïdesa en boca”.