SELECCIÓ NÚM. 261, NOVEMBRE DEL 2016

“Loire”

1 Domaine Vacheron Sancerre Blanc Le Paradis 2014, AOC Sancerre
1 Domaine Vacheron Sancerre Rouge 2014, AOC Sancerre
2 Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2015, AOC Chinon
1 Domaine de Montcy Cheverny Blanc Clos des Cendres 2015, AOC Cheverny
1 Domaine de Montcy Cheverny Rouge Tradition 2015, AOC Cheverny

Preu especial socis d’“El Club”: 89,95€

La vall del Loire és una de les zones vitivinícoles més importants de França per la seva història, el prestigi dels seus elaboradors i per la diversitat dels seus terrers i estils. A la zona s'elaboren blancs secs, dolços i molt dolços, escumosos, rosats, negres... Ampolles de consum fàcil i també de llarga guarda.
A la selecció d'aquest mes, reunim a Vacheron, un dels referents de Sancerre que, amb una llarga història, va obtenir la certificació orgànica el 2003. Domaine de Pallus a Chinon amb un jove Bertand Sourdais (Dominio de Es i Antídoto a Ribera del Duero) al capdavant, que va reprendre fa 13 anys les vinyes i el celler familiar amb l'esperit de posicionar-lo al capdamunt de la Denominació. I Domaine de Montcy, el projecte personal de Laura Semeria a Cheverny, una zona del Loire històricament molt apreciada a les millors taules de París.

DOMAINE VACHERON. AOC Sancerre

Al cor del poble de Sancerre, a l'extrem est del Loire, aquest domaine compta amb una llarga història familiar. Va ser el fill de Maurici Vacheron, Jean Vacheron, qui va començar amb la producció vinícola.
Les seves 40 hectàrees –amb certificació orgànica i biodinàmica– es divideixen en 27 ha de sauvignon blanc, dues per a les cuvées Les Romains, 9 ha de pinot noir i 1,6 ha per a les cuvées de Belle Dame. Actualment són els cosins Jean-Laurent Vacheron –que es va incorporar al celler el 2002 després de treballar a Califòrnia– i Jean-Dominique Vacheron –també amb experiència a l'estranger i treballant a la propietat des de 1993– els qui estan a càrrec del celler i compten amb algunes de les parcel·les de sauvignon blanc més preuades de la regió. La biodinàmica i l'agricultura orgànica s'han convertit en dos dels pilars principals per al desenvolupament del celler.
Els vins de Domaine Vacheron transmeten la naturalesa dels seus sòls que, a diferència de la resta de la regió –assentada sobre sòls calcaris–, estan compostos per sílex sobre subsòls argilo-calcaris. Les restes fòssils marines aporten profunds matisos minerals, acidesa i estructura, aromes fumades i una gran puresa i definició.
La majoria dels seus vins són blancs –elaborats amb la varietat sauvignon blanc– però els seus expressius pinot noir, que creixen prop de l'oest de Borgonya, estan entre els negres més admirats del Loire. La seva producció ronda les 300.000 ampolles, 200.000 de les quals són del seu excel·lent Sancerre Villages, però també de pagos llegendaris com “Les Romains”, on només creix sauvignon sobre sòls 100% sílex, o "Belle Dame", amb vinyes de més de 40 anys de pinot noir, segurament els més vells de Sancerre, que sobreviuen al costat més sever de la muntanya, a la part sud-est.

Domaine Vacheron Sancerre Blanc Le Paradis 2014 s'elabora amb sauvignon blanc d'una parcel·la amb fort pendent i orientació sud, de sòls argilo-calcaris i amb una gran presència de pedres. S'ha criat durant 10 mesos en bótes de roure.

Domaine Vacheron Sancerre Blanc Le Paradis 2014 és de color or blanc, molt lleuger. Al nas és elegant, i hi van florint gradualment aromes de fruites blanques, un punt madures, com els albercocs, la pruna groga i la nectarina. També hi apareixen aromes de flors blanques com el lliri que es barregen amb lleugeres notes de mantega. A la boca té una entrada neta i fresca. A mesura que el vi agafa temperatura ens revela aromes de fruita carnosa i notes làctiques. El vi va deixant un final persistent i vibrant. Perfecte per acompanyar amanides tèbies, ostres i també per gaudir amb carns blanques i salses cremoses. Per gaudir –entre 9 i 11ºC– a la copa Chianti de la sèrie Vinum o Grape de Riedel (6416/15 o 6404/15, respectivament).

En paraules de Jean-Laurent Vacheron: “Sancerre Blanc Le Paradis 2014 prové d'una sola vinya situada a Sancerre amb exposició sud. El sòl és poc profund d'argila, cendra i grans quantitats de pedra. S’hi percep un caràcter salat i iodat amb llimona i el gust de la sauvignon blanc. Delicat, fi i amb un fons mineral”.

Domaine Vacheron Sancerre Rouge 2014 és 100% pinot noir de vinyes que creixen sobre pedra calcària juràssica i sílex eocè. El raïm es va veremar a mà en caixes de 15 kg, va passar per la taula de selecció i es van desrapar. La maceració i fermentació alcohòlica va tenir lloc durant 30 dies en dipòsits d'acer inoxidable.

Domaine Vacheron Sancerre Rouge 2014 és de color vermell cirera preciós, intens i translúcid. Al nas apareixen, en primer lloc, les aromes de fruites vermelles com la grosella i la cirera picota. Té un punt molt suau de romaní que li dóna complexitat. A la boca es mostra amable, lleuger i fresc. El vi és sedós, amb molta fruita i una bona estructura i frescor, amb uns tanins extraordinàriament lleugers. Final llarg i persistent. Als aperitius pot acompanyar pernil de gla o formatges cremosos, a més de ser una bona opció amb carns vermelles guisades i plats carnis de tardor amb bolets. Per gaudir –entre 14 i 16ºC– a la copa Pinot Noir de la sèrie Vinum de Riedel (4444/07).

“Es tracta d'un vi elaborat amb pinot noir procedent de dos sòls: sílex i calcari. S’hi percep la cirera picota, roses i tanins dolços”, el descriu Vacheron.

DOMAINE DE PALLUS. AOC CHINON

Bertrand Sourdais va començar a elaborar vi al celler familiar als 29 anys. El Domaine compta amb 18 hectàrees en propietat a Cravant-les-Côteaux, dotze de les quals es troben al voltant del celler, sobre terrenys calcaris en vessants, i les 6 restants sobre sòls sorrencs i de grava a Clos du Briançon. Abans de tornar a Chinon, Sourdais era més conegut pel seu treball a Dominio de Atauta (Ribera del Duero), on va començar a treballar després d’estudiar a l'escola d'enologia de Bordeus. Va ser el 2003 quan va decidir tornar a França i treballar amb la seva estimada cabernet franc a Pensées de Pallus. De fet, Domaine de Pallus, al centre de la zona, compta amb algunes de les millors vinyes de Chinon. Amb ceps de més de 35 anys, intenta extreure tot el potencial de la varietat, alhora que treballa amb una vinya biodinàmica des del 2010. Un total de 2/3 de la propietat es troba sobre sòls argilo-calcaris i la resta és al·luvial i de grava, a prop del riu. Dos terroirs que es veuen reflectits en els vins.

Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2015 és sinònim del raïm cabernet franc del celler. Un vi ecològic des del 2009 que es verema manualment i es vinifica en dipòsits de ciment amb maceració prefermentativa de 5 dies. Fermentació amb llevats indígenes durant 10 dies i una criança de 5 mesos en dipòsits de formigó.

Domaine de Pallus Messanges Rouge Chinon 2015 té un color vermell granat intens. El nas és molt fragant i exuberant, i hi destaquen aromes florals combinades amb fruites vermelles i negres molt madures (móres, cireres i gerds). En segon lloc, apareixen notes de farigola, fonoll i d’altres herbes salvatges. A la boca és intens amb una entrada sedosa on el vi llisca alliberant aromes llamineres de fruita, mentre que els tanins joves donen estructura i cos. Un bon conjunt equilibrat amb un final persistent i rodó. Molt bo. Bon acompanyant de plats especiats com el cuscús i amb carns de caça com el senglar, així com formatges curats i afinats. Per gaudir –entre 14 i 16ºC– a la copa Cabernet de la sèrie Vinum de Riedel (6416/0).

Segons Bertrand Sourdais, “Messanges Rouge Chinon 2015 és la cara seductora i espontània del cabernet franc del Domaine de Pallus”.

DOMAINE DE MONTCY. AOC Cheverny

D'origen italià, Laura Semeria va decidir el 2006 convertir-se en viticultora. Després de diverses visites a les vinyes del Loire es va enamorar de Cheverny i de l'oblidada varietat romorantin. Buscava vins d'alta qualitat, un equip d'experts, un potencial important de vendes i un preu que es pogués permetre. Amb tot això, just abans de la verema del 2007, va comprar 21 hectàrees d'un domaine que va rebatejar com Montcy i, ben aviat, va començar a treballar per convertir-lo en biodinàmic. A dia d'avui els seus vins són naturals i tenen una mínima addició de sulfurós amb l'objectiu d'expressar el màxim possible el terrer de la zona.
A més dels seus vins, també elabora melmelades casolanes i li dóna una gran importància a l'enoturisme amb una mini casa als seus terrenys per a dues persones, des de la qual anima els hostes a passejar entre les vinyes i a que descobreixin les diverses varietats que hi conreen.
Domaine de Montcy Cheverny Blanc Clos des Cendres 2015 és un assemblatge de sauvignon i chardonnay que neixen sobre sòls de sílice i argila. La verema és manual i la vinificació, poc intervencionista amb un ús mínim i controlat de sulfurós.

Per la Laura Semeria, fundadora del celler, “Domaine de Montcy Cheverny Blanc Clos des Cendres 2015 és un vi fresc, procedent de veremes manuals de velles vinyes, dotat d'una gran elegància i d’una bella estructura”.

Assemblatge de gamay (50%), pinot noir (45%) i côt (5%) veremats a mà, Domaine de Montcy Cheverny Rouge Tradició 2015 neix de sòls argilo-calcaris i es vinifica de forma natural sense llevats ni enzims, a més d’utilitzar una mínima i controlada dosi de sulfurós, seguint la filosofia del celler.

Domaine de Montcy Cheverny Rouge Tradition 2015 té un color grana lleuger i fi. El nas és discret i mostra subtils notes d'herbes aromàtiques i de fruites vermelles acabades de recol·lectar, com ara maduixetes del bosc i groselles. A la boca és pura seda i embolcalla el paladar amb els seus tanins fins. És aeri i càlid, amb un final que persisteix i unes aromes delicades de suc de fruita vermella, deixant un record dolç. Un acompanyant ideal per a elaboracions minucioses de carns vermelles com el magret d'ànec amb compota de fruita dolça, entrants a base de paté o de foie, o formatges cremosos i suaus. Per gaudir –entre 15 i 17ºC– a la Copa Pinot Noir de la sèrie Grape de Riedel (6404/07)

Domaine de Montcy Cheverny Rouge Tradition 2015 és un vi negre crocant, afruitat i lleuger, que combina a la perfecció amb peix. Els tanins són presents al final de boca, però són molt sedosos i donen tonicitat i un bell equilibri”, afirma Semeria.