SELECCIÓ NÚM. 255, ABRIL DEL 2016

“Descobreix l’Empordà”

1 Martín Faixó Perafita Garnatxa 2014
1 Martín Faixó Perafita 2010
1 Hugas de Batlle Coma Fredosa 2011
1 Hugas de Batlle Coma de Vaixell 2013
1 Mas Oller Plus 2012
1 Mas Estela Quindals 2008

Preu especial socis d’“El Club”: 77,95€

La selecció d'abril està formada per sis vins negres de l'Empordà, una de les zones vitivinícoles de Catalunya que més ha avançat durant l'última dècada. Joves viticultors han apostat per la qualitat a partir del cultiu de varietats autòctones i reconeguts crítics s'han fixat en ella i en el seu dinamisme. Aquest mes els socis d’ El Club podreu gaudir de dos vins de Martín Faixó, amb les vinyes situades al Parc Natural del Cap de Creus. Dos negres d’Hugas de Batlle, amb vinyes que són les primeres de la Península en veure sortir el sol; un vi de Mas Oller, el celler empordanès de Carles Esteva a Torrent i, finalment, la proposta biodinàmica de Mas Estela, situada als peus del Monestir de Sant Pere de Rodes, envoltada d'oliveres, pins i plantes aromàtiques. Sis exemples d'una zona vinícola llegendària, que ha sabut conviure amb la duresa de la tramuntana i que es caracteritza per una diversitat de sòls que li atorga vins de perfils molt diferents.

MARTÍN FAIXÓ. DO EMPORDÀ

L’any 2000 Rafael Martín i Carme Faixó van adquirir la masia de Sa Perafita, una antiga casa de 1.400 m2, que datava del segle XIV, i que van transformar en celler amb sala d'elaboració, criança, afinament en ampolla, a més de sala d'exposició i tast. Al costat del celler, Martín Faixó compta amb 14 hectàrees de vinya sobre sòl de roca granítica i pissarra, un terreny aspre en el qual es conreen les varietats cabernet sauvignon, merlot, garnatxa tinta, moscatell d'Alexandria i també la picapoll, amb la que tradicionalment s'elaborava vi blanc a Cadaqués. Aquest terreny, de 50 ha en total, es troba al Parc Natural del Cap de Creus i el va adquirir la família per recuperar la vinya d'aquesta zona de la Costa Brava. De fet, la finca ja l'havien conreat els seus avis i és coneguda com Es Surés.

Martín Faixó Perafita Garnatxa Negra 2014, 100% garnatxa veremada en caixes de 10 kg que es va vinificar en dipòsits d'acer inoxidable. Abans de la fermentació es va realitzar una maceració en fred i durant la fermentació es van realitzar dos remuntats diaris durant 10 dies a temperatura controlada. Es va criar en bótes de roure francès Allier durant 5 mesos.
Martín Faixó Perafita Garnatxa Negra 2014 té un delicat i brillant color porpra. Al nas és molt expressiu, amb fruita vermella com la maduixa i la cirera, algun record de mores i un lleu toc especiat amb regalèssia. A la boca té una entrada suau i delicada, amb una textura fina i amb capes i capes de fruites vermelles de bosc. Intens, sàpid i amb un agradable perfum final de flor i fruita. Una copa per a gaudir a qualsevol hora, servit lleugerament fresc –entre 15 i 16ºC– a la Copa Chianti (416/15) de Riedel, acompanyant arrossos de carn, pasta, etc. Per a gaudir fins a finals del 2017.

Per a l'enòleg Jaume Serra, “Martín Faixó Perafita Garnatxa 2014 és una esplèndida i versàtil garnatxa mediterrània que obre un nou camí”.

Martín Faixó Perafita 2010 és un assemblatge de cabernet sauvignon, garnatxa tinta i merlot. La verema va ser manual i es va realitzar en caixes de 10 kg. La vinificació va tenir lloc en dipòsits d'acer inoxidable i durant la fermentació es van realitzar dos remuntats diaris durant 10 dies a una temperatura controlada. Es va criar durant 11 mesos en bótes de roure francès Allier.
Martín Faixó Perafita 2010 té un profund color granat intens. En nas té una percepció més seriosa, amb tocs a menta, fruita negra madura com el cassis juntament amb multitud de notes especiades del torrat de la bóta: xocolata, vainilla, pebre negre... En boca el vi entra amb intensitat, amb un taní que cobreix tota la llengua com un tapís, amb una lleugera frescor durant tot el recorregut i un magnífic perfum final de regalèssia de pal. Gran company de carns vermelles estofades i plats de caça menor. Servir entre 15 i 16ºC a la Copa Bordeaux o Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/0 o 416/15 respectivament). Per gaudir ara i durant els propers 5 anys.

Segons l'enòleg del celler, “Martín Faixó Perafita 2010 es pot descriure com un vi equilibrat, llarg i amb un bon recorregut en boca”.

HUGAS DE BATLLE. DO EMPORDÀ

A Colera, tocant al mar i a escassos 10 minuts de la frontera francesa, els ceps d’Hugas de Batlle lluiten contra la tramuntana, que marca fortament la personalitat dels seus vins. Les terrasses de pedra seca i les pissarres juntament amb aquest clima són característiques intrínseques de la zona, que ofereix vins de gran qualitat. Per la seva privilegiada situació a l'est, prop del mar, Hugas de Batlle es vana de ser el primer de tots els cellers catalans que veu sortir la llum del sol. La viticultura que es practica és respectuosa amb l'entorn i les tradicions que envolten la història de l'Empordà. D'aquesta manera, vessants i terrasses que es van abandonar a finals del segle XIX amb l'aparició de la fil·loxera s'estan recuperant actualment. La producció aproximada de cada cep d’Hugas de Batlle és d'1 kg amb vinyes que poden arribar a una profunditat d'arrels de fins a 12 metres.

Hugas de Batlle Coma Fredosa 2011 és un assemblatge de 55% cabernet sauvignon i 45% garnatxa negra, varietat de llarga tradició a l'Empordà. Les vinyes es troben plantades a la serralada de l'Albera, a 3 km de Colera. Les dues varietats són resistents a la tramuntana, han crescut sobre sòls de pissarra amb incrustacions minerals i han viscut estius càlids. Coma Fredosa és la primera de les finques que la família va recuperar a principis del 2000, replantant el 2002 la primera fase amb 5.500 peus de garnatxa negra típica de l'Empordà i 14.000 peus de cabernet sauvignon. Producció de 13.500 ampolles.

Hugas de Batlle Coma Fredosa 2011 té un bonic i intens color granat. Al nas es mostra lleugerament tancat al principi però després comencen a aflorar notes d'herbes mediterrànies fresques i eucaliptus, fruites negres i un lleuger record de cafè al final. A la boca té volum i estructura, amb un taní ben polit i una gran frescor final. Records finals de fruites negres i un deliciós perfum de cafè torrat. Bon company de pastes amb carn, estofats de vedella, xai i lletó al forn. Per a gaudir –en copa Chianti o Bordeaux de la sèrie Vinum de Riedel (416/15 o 416/0, respectivament)– des d'ara i fins a finals del 2018.

Hugas de Batlle Coma de Vaixell 2013 és un assemblatge de 30% merlot, 45% cabernet sauvignon i 25% garnatxa negra veremats manualment. Vinyes de fins a 10 anys amb varietats típiques de Bordeus, que aquesta vegada s'han cultivat a mitja alçada a la vessant de Colera sobre sòls de pissarra. La finca se situa entre el Puig d'Esquers i Colera, a una altitud màxima de 400 m sobre el nivell del mar, amb una gran influència de la tramuntana, que es tradueix en l’austeritat del clima de l'Empordà. Es tracta de la vinya més alta i allunyada del mar i el nucli urbà, tocant el bosc. Producció de 13.000 ampolles.

Hugas de Batlle Coma de Vaixell 2013 té un preciós i intens color porpra. Al nas apareixen tant la fruita vermella en el seu punt de maduresa com la fruita negra, herbes mediterrànies i un dolç record de gelat de maduixa. La boca és contínua, amb una delineada catifa de tanins i una textura suau molt agradable. Record de fruita i més fruita de llarg perfum final. Un negre fresc i jovial que es gaudirà –des d’ara i durant dos anys més– a la Copa Chianti de la sèrie Vinum de Riedel (416/15) acompanyant arròs de conill, carn vermella a la graella i carns blanques al forn.

Per a l'enòleg Francesc Sambola “Coma de Vaixell 2013 és Vall de Colera, joventut, frescor i elegància, Empordà”. Coma Fredosa 2011, per la seva banda, “és un assemblatge internacional per expressar la intensitat de l'Empordà al costat del mar”.

MAS OLLER. DO EMPORDÀ

Carlos Esteva, propietari del reconegut celler Can Ràfols dels Caus, va rescatar de l'oblit aquesta finca familiar de 17 hectàrees que es troba al municipi de Torrent amb vistes a les Illes Medes i les muralles de Pals. Es tracta d'un territori que uneix mar i muntanya, amb uns vins que estan marcats pel vent del nord, la tramuntana i la diversitat de sòls (argilosos, sorrencs i pissarrosos). Esteva va rehabilitar la masia, situant el celler on hi havia l’estable de vaques i replantant de vinyes la que havia estat la millor finca vinícola de Pals. L'any 2000 va decidir plantar noves vinyes i, després de vendre les primeres veremes per la zona, a partir del 2009, quan els ceps ja havien arribat a una edat suficient com perquè la concentració de fruita fos la que Esteva estava buscant, van sortir al mercat oficialment.
D'aquesta manera, 400 anys després de la seva construcció, Mas Oller torna a oferir vins que reflecteixen el territori. Es conreen les varietats garnatxa, syrah, cabernet sauvignon, picapoll i malvasia de Sitges al voltant de la masia. El raïm es selecciona a la vinya i després de transportarlo en petites caixes, es fa una segona selecció en celler.

Mas Oller Plus 2012 és un assemblatge format per un 60% syrah procedent de la parcel·les de La Montaña i 40% garnatxa de les vinyes Los Cipreses, totes dues finques amb rendiments inferiors a 3.000 kg/ha. Els raïms es van macerar en fred i el vi es va criar durant 12 mesos en bótes de roure francès. De la selecció de les millors bótes neix Mas Oller Plus.
Mas Oller Plus 2012 té un color robí d'intensitat mitjana. Al nas té de tot, des de la fruita vermella com la negra, fins una intensa aroma càrnica, un subtil record de tinta xinesa i espècies com el pebre negre. La boca té un bon volum i una estructura marcada per un bon taní de fruita. Un negre amb un gran caràcter mediterrani a la copa amb el punt fresc, aromes d'herbes i xocolata en pols. Ideal amb carns vermelles i caça menor, arrossos i bolets de temporada. Servir i gaudir des d'ara i fins a finals del 2018 a la Copa Syrah de la sèrie Grape de Riedel (6404/30).

Per a Carlos Esteva, “Mas Oller Plus 2012 parteix d'una tradició vinícola de l'Empordà i la reinterpreta en forma d'un vi potent i fresc alhora, sempre buscant l'elegància i l'expressió del lloc on neix”.

MAS ESTELA. DO EMPORDÀ

Núria Dalmau i Diego Soto van arribar als anys 80 a La Selva de Mar i el 1989 es van enamorar d'una finca de 50 hectàrees amb una vella masia en ruïnes a la Vall de Sant Romà, a 1 km del poble i a 2 del mar.
Van comprar Mas Estela, van restaurar la casa i de manera gairebé autodidacta van plantar 16 ha de vinya, amb altituds que van dels 80 als 250 metres sobre el nivell del mar. Així va ser com van començar a elaborar els seus vins, apostant des del principi per l'agricultura ecològica. El 1999 es van submergir per complet a la biodinàmica, de manera que fugen d'herbicides, pesticides, fungicides, insecticides o adobs sintètics i es regeixen segons el ritme lunar i planetari.
El clima del territori està dominat per la ja coneguda tramuntana, vent fort i sec del nord que, alhora, és molt saludable per a la biodinàmica. La zona es caracteritza per uns hiverns suaus i temperats i uns estius de calor moderada gràcies a la proximitat del mar. Treballen les varietats negres garnatxa, samsó, monastrell i la blanca moscatell d'Alexandria.

Mas Estela Quindals 2008 s'elabora amb un 90% de garnatxa, un 5% de syrah i un 5% de samsó de vinyes plantades sobre sòls de pissarra a 250 metres d'altitud. La verema va ser manual i es va realitzar en caixes de 20 kg. Es va criar durant 12 mesos en bótes de roure francès, prèvia fermentació i maceració en dipòsits d'acer inoxidable durant 20 dies. Compta amb la certificació ecològica pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica (CCPAE).
Mas Estela Quindals 2008 té un color vermell amb reflexos lleugerament teula. Al nas apareixen notes de fruita vermella madura, espècies (pebre blanc), armari de fusta, prunes, cacau i eucaliptus. A la boca és suau, amb volum i un taní lleugerament terrós al final de la llengua. Bona longitud i final. Ideal amb carns de porc, ànec, patés i plats de caça menor. Gaudir entre 16 i 17ºC a la Copa Chianti o Syrah de la sèrie Grape de Riedel (6404/15 o 6404/30, respectivament) des d'ara i fins al 2018.

Per Diego Soto, “Mas Estela Quindals 2008 és un vi amb caràcter de l'Alt Empordà, concretament d'allà on neix, les vinyes de muntanya de Cap de Creus”.