Root
La història del celler es remunta a finals del segle XVIII, quan Jean- Charles Vienot va construir un tancat de pedra al voltant de la seva casa i finca. Es creava així Clos de l’Arlot, un monopole 1er Cru de 4 ha a la comuna de Nuits-Saint-Georges, que avui té la particularitat d’estar plantat la meitat amb chardonnay i l’altra meitat amb pinot noir.
El 1891, la propietat va ser venuda a Jules Belin, un négociant que va afegir un altre monopole 1er Cru: Clos des Fôrets Saint-Georges, a més de la parcel·la Clos du Chapeau. El domaine va romandre a les mans de la família Belin fins al 1987, moment en el qual el grup AXA Millésimes –Château Pichon Longueville Baron i Château Suduiraut a Bordeaux, Quinta do Noval a Porto, Disznókó a Tokaj i Outpost a Napa Valley, entre altres– el va adquirir i ampliar la propietat, afegint dues parcel·les dels reputats Romanée-Saint-Vivant Grand Cru i Vosne-Romanée 1er Cru Les Suchots que van reforçar encara més l‘estatus icònic del Domaine de l’Arlot.
Jean-Pierre de Smet –fortament influenciat per figures com Jacques Seysses del Domaine Dujac, Anne- Claude Leflaive del Domaine Leflaive o Patrick Bize del Domaine Simon Bize– va ser el director general del celler fins al 2007, donant pas a Christian Seely, qui havia treballat amb ell des del 1998. Actualment, i des del 2014, la directora tècnica del celler és Géraldine Godot, que ha mantingut i ha refinat encara més l’estil de la casa amb extraccions molt suaus i criances molt mesurades, per preservar la magnífica fruita dels seus apreciats crus.
El celler cultiva prop de 15 ha de vinya, la majoria plantades amb pinot noir, tot i que sumen 2,8 ha de chardonnay. Des de l’any 2000, les feines del camp segueixen les pautes de viticultura ecològica –disposen de certificació des del 2014– que es complementen amb pràctiques biodinàmiques des del 2003 i actualment s’apliquen a la totalitat de la superfície.
Des d’un principi, les fermentacions espontànies es van realitzar amb una alta proporció de raïms sencers. Tant el raïm com els mostos procedeixen exclusivament de vinyes pròpies i es manipulen amb molta cura. Els vins són delicats i perfumats, amb un paladar accessible a la seva joventut i al mateix temps amb un gran potencial de guarda.