Root
Aquest projecte neix de la unió de dos particulars protagonistes: l’Ester Nin i en Carles Ortiz.
L’Ester Nin va néixer el 1972 al Pla de Manlleu (Alt Penedès) i després d’estudiar biologia i enologia, així com agricultura ecològica i biodinàmica, arribà al Priorat l’any 2001, on treballà en diferents projectes. L’any 2004 comprà una vinya en coster i començà tota sola “Nit de Nin”, del que tan sols n’elabora 3 botes de 225 litres, és a dir, un total de 900 ampolles de la primera anyada.
En Carles Ortiz, nascut a Barcelona l’any 1965, estudià delineació industrial i viticultura ecològica i biodinàmica. Amb la seva arribada al Priorat, el 1998, compra la Finca Les Planetes i la planta des del principi seguint els paràmetres de l’agricultura ecològica i certificada pel CCPAE des del 2002. Durant 10 anys ven tota la seva producció a cellers que valoren els raïms per la seva qualitat i per la seva condició ecològica i més tard biodinàmica, i actualment l’embotellen com a Planetes de Nin.
La vida d’aquests dos personatges es creua el 2008, moment en el que s’uneixen esforços, finques i vides, creant el seu propi celler i societat. Amb totes les vinyes situades a la zona climàtica de Porrera, han elaborat al celler Clos Erasmus de Daphne Glorian a Gratallops fins el 2012, moment en el que van començar a elaborar al seu propi celler a Porrera.
Els seus dos vins, Nit de Nin i Planetes de Nin s’elaboren a partir de dues vinyes pròpies de característiques molt diferents. Nit de Nin prové d’una zona anomenada Mas d’en Caçador que pertany al municipi de Porrera. Una vinya de tres hectàrees plantada l’any 1905 amb garnatxa peluda i carinyena. Es caracteritza per la seva orientació nord, per una bona altitud de 650 metres, essent una de les més altes del Priorat i també pels seus baixos rendiments (200 g/cep). Planetes de Nin prové d’una única finca situada a la partida de “les planetes” i és el seu vi de vinyes més “joves” de garnatxa en bancals i carinyena en costers. La parcel·la fou plantada amb garnatxa fa 14 anys i amb quatre clons de carinyena vella del Priorat fa 7 anys.
Tant l’Ester com el Carles centren tots els seus esforços en la viticultura, essent la part més important per entendre els vins. Quatre persones treballen la vinya durant tot l’any i es cuiden dels sòls, plantes i entorn, utilitzant tan sols sofre mineral i tisanes d’extractes de plantes per la prevenció de fongs. L’adob dels sòls es realitza exclusivament amb compost que elaboren ells mateixos amb fems animal.
La verema, sempre manual, es realitza a primera hora del matí i es deixa el raïm en fred durant 48 hores. Al celler la seva filosofia continua, realitzen una segona verema-selecció a nivell de gotim i gra, eliminant tot raïm que no hagi madurat correctament. La fermentació dels mostos es realitza amb llevats autòctons i evitant l’ús de bombes mecàniques, realitzant sempre els remuntats manualment.