Root
El 1834, Antoine Jaboulet va començar a conrear vinyes a la regió del Rhône. Va ser el seu fill Paul qui va donar nom al celler i qui va convertir l’Hermitage “La Chapelle” en un dels vins icònics mundials.
El gener del 2006, la família Frey, amb anys d’experiència elaborant a Champagne i propietaris també del Château La Lagune a Bordeaux, van adquirir la Maison Paul Jaboulet Aîné. Caroline Frey va estudiar enologia a Bordeaux i és qui dirigeix els cellers, tant a Bordeaux com al Rhône. Des de la seva incorporació a Jaboulet, han aconseguit l’estatus d’agricultura sostenible i estan treballant per tal d’aconseguir el certificat ecològic.
Al nord de la Vallée du Rhône, la gran diversitat de terrers i la influència de diferents microclimes afavoreixen la màxima expressió de la syrah, la principal varietat conreada pel Domaine. Pel que fa a les varietats blanques, cultiven roussanne, marsanne i viognier. Totes elles aporten als vins una personalitat ben definida.
Les vinyes tenen una edat mitjana de 40 anys, encara que alguns ceps arriben als 80. Totes les feines del camp (despampolat, aclarida, poda i verema) es realitzen manualment. Creuen en una viticultura sostenible i, per aquest motiu, són restrictius en l’ús d’herbicides i només utilitzen fertilitzants orgànics per tal d’afavorir el desenvolupament de microorganismes que facilitin el creixement de les arrels dels ceps en profunditat. La verema es realitza manualment, en caixes de 20 kg que es transporten al celler amb molta cura. L’equip, format pels enòlegs de la casa i amb l’estreta col·laboració de Caroline Frey, tasten i analitzen el most-vi en tot moment per tal d’assegurar-se l’obtenció d’un gran vi.
Les varietats negres es seleccionen a mà, es desrapen, es trepitgen i realitzen una maceració prefermentativa per a preservar les aromes de fruita pròpies de la varietat. Un cop realitzades les fermentacions alcohòlica i malolàctica, els vins es crien en botes de 225 litres entre 12 i 24 mesos (depenent de l’anyada i del vi). Aquest últim procés es porta a terme a les caves subterrànies, anomenades Vineum, que van excavar els romans l’any 121 a. C.
La joia de la col·lecció de Jaboulet ha estat sempre el llegendari Hermitage “La Chapelle”, considerat un dels 12 millors vins del segle XX. Un gran negre de syrah, del qual s’han elaborat anyades mítiques com 1961, 1978 o 1990, propietat del Domaine des del 1919.