Root
La cava Llopart està ubicada a la Heretat “Can Llopart de Subirats”, al municipi de Subirats, entre l’Ordal i el massís del Garraf, a quatre quilòmetres de Sant Sadurní d’Anoia. El celler d’elaboració i criança està envoltat de vinyes de la propietat i coexisteix amb una masia típica catalana del segle XIV, de les més antigues del Penedès, amb valuosos elements arquitectònics. Segons acredita un document redactat en llatí i datat del 1385, un antecessor de la família Llopart, Bernardus Leopardi, va rebre la concessió d’unes vinyes situades en l’actual Heretat. Al llarg dels segles la família Llopart va compaginar el conreu de productes d’agricultura tradicional mediterrània com la vinya, el blat i l’olivera. A finals del segle XVIII es van dedicar exclusivament al món de la viticultura, sota el lema Ex vite vita –la vida ve del cep–, un concepte que ha acompanyat les successives generacions de la família i que ha creat un estret vincle entre l’home i la terra._x000D_
_x000D_
L’any 1887, després d’intensos assajos, s’aconsegueixen les primeres ampolles de cava Llopart al celler de la masia. Posteriorment, l’efecte devastador de la fil·loxera –insecte que quasi bé va destruir els ceps de tota Europa– va representar tornar a començar de nou. Així doncs, Jaume Llopart i Jorba i el seu fill, Llopart Massana, milloraren les noves plantacions de vinya que hi havia a la Heretat, implantant nous ceps i conceptes metodològics avui en dia bastant aplicats com l’obtenció de baixos rendiments per hectàrea per potenciar la personalitat dels vins. A mitjans dels anys 50, Pere Llopart i Vinarós li va donar un important impuls a la cava, buscant un treball més selectiu per aconseguir una millor qualitat._x000D_
_x000D_
El celler està situat a uns 340 metres d’altitud sobre un terreny amb bastants desnivells i microclimes. El sòl està format per plataformes rocoses inclinades i plenes de fòssils i cobert superficialment per un estrat de sediments acumulats que garanteix un bon drenatge de l'aigua. El mateix desnivell del terreny augmenta l’exposició solar de la vinya, afavorint una bona maduració. Geològicament, la muntanya de Montserrat actua de barrera natural fent front als vents del nord. Les brises típiques de la zona dissipen la humitat i suavitzen les temperatures diürnes d’estius solejats i suaus. El hiverns són moderats i les pluges normalment estan ben repartides. Totes aquestes condicions proporcionen un marc ideal per al conreu de la vinya. Les varietats plantades són les blanques macabeu (15 Ha), xarel·lo (18 Ha), parellada (12 Ha) i chardonnay (7 Ha), i les negres merlot (4 Ha), monastrell (2 Ha), garnatxa (2 Ha), cabernet sauvignon (3 Ha), ull de llebre (4 Ha) i pinot noir (2 Ha)._x000D_
_x000D_
La particular morfologia i tipologia del terreny ha propiciat la dissecció de les 69 hectàrees en tres finques específiques, ben diferenciades també per subtils variacions microclimàtiques. A cada finca s’han aplicat una selecció clonal –estricta elecció i reproducció del millor cep– que, amb el pas dels anys, ha aconseguit una adaptació ideal de les varietats en cada una d’elles. La "Finca del Rocallís", situada a uns 390 metres d’altitud, està en les terres més altes i agrestes de tota la propietat. Les varietats plantades són: parellada, macabeu, chardonnay i pinot noir, que en aquestes condicions originen vins concentrats, sedosos i d’aroma suau._x000D_
_x000D_
La "Finca dels Costers" està situada al centre geogràfic de la Heretat en forma de terrasses que remunten el desnivell geogràfic. El subsòl està format per components argilosos, calcaris i de silici, i és pobre en matèria orgànica. El terreny és profund i permet que les arrels del cep arribin fins 5 o 6 metres per buscar els nutrients i la dosis d’aigua necessària per hidratar-se en èpoques de sequera. Les varietats plantades són: xarel·lo, chardonnay, macabeu, parellada, monestrell i ull de llebre._x000D_
_x000D_
La "Finca dels Fòssils" està a la part més baixa de la finca, entre 280 i 310 metres d’altitud sobre el nivell del mar. L’orografia del terreny té molts desnivells i petits torrents, amb una insolació més variada, per l’orientació i exposició de les parcel·les. La composició del sòl és de margues i argiles que garanteixen la reserva d’aigua en èpoques de sequera. Llopart té una àmplia gamma de caves: Ex-Vite Brut, Gran Reserva Leopardi Brut Nature, Microcosmos Brut Nature, Gran Reserva Imperial Brut, Integral Brut Nature i Reserva Rosé Brut, entre d’altres.