Root
Lustau és un dels cellers de Xerès de major prestigi mundial i l’únic que elabora en les tres ciutats del Marco: Jerez de la Frontera, Puerto de Santa Maria i Sanlúcar de Barrameda. De fet, Sergio Martínez, el seu enòleg i capatàs, ha estat reconegut el 2020 i per quart any consecutiu com el “Millor Enòleg de Vins Generosos del Mon”, segons la International Wine Challenge. Martínez fa més de 14 anys que treballa amb els vins i les soleras de Lustau, i més d’una dècada que analitza i treballa les seves soleras i criaderas._x000D_
El celler va ser fundat el 1896 per Don José Ruíz-Berdejo Veyán, qui conreava les vinyes a la seva finca Nuestra Señora de la Esperanza, als afores de Jerez. Actualment, Lustau compta amb la Viña Monteguillo, situada al Pago de Montegil, amb terra albariza i un pendent moderat on creix la palomino fino; i amb la Viña Las Cruces al Pago de Abulagar, amb sòls sorrencs, d’argila i albariza, on cultiven palomino fino, moscatel i pedro ximénez._x000D_
En els seus inicis, Lustau emmagatzemava els vins i després els venia als grans cellers exportadors. D’aquesta manera va iniciar el concepte d’almacenista: algú que compra vi de Jerez o most de viticultors i el cria al seu propi celler. El 1940, el seu gendre Don Emilio Lustau Ortega va traslladar el celler al casc antic de Jerez i, a poc a poc, va anar ampliant el negoci com a almacenista. El 1945, va deixar de ser-ho per començar a comercialitzar els seus vins i brandis amb les seves pròpies marques (Papirusa, Jarana, Escuadrilla, Emperatriz Eugenia, etc.). Les primeres exportacions van començar 5 anys després. A la dècada dels setanta la companyia va continuar la seva expansió amb la construcció de noves naus i l’any 2000 va adquirir sis històrics cascs de celler del segle XIX al centre de Jerez per tal de seguir ampliant les seves instal·lacions. Cellers catedralicis, d’alts sostres, amb murs gruixuts, grans finestres i sòls d’alber._x000D_
Com a bona reconeixedora de la importància dels almacenistas, a la dècada dels vuitanta, el celler va començar a embotellar i comercialitzar vins molt especials de petits cellers, creant la gamma Almacenista. La idea era embotellar vins de Jerez que no tenen llicència del Consell Regulador perquè el seu treball fos reconegut i no acabés desapareixent. Des de llavors, el nom individual de cada almacenista està reflectit en l’etiqueta. En aquesta dècada s’uneix la gamma Solera Familiar. Actualment, també compta amb la de Vinos Singulares, VORS i Ediciones Especiales. Aquesta última aglutina, entre altres, els vins Single Cask que Lustau ha elaborat al costat de Vila Viniteca.