Root
La família Morey és originària de Chassagne-Montrachet, establint-se a Mersault quan Alexis Morey va haver de fugir clandestinament el 1793 durant la Revolució Francesa. Allà va ser on es va establir definitivament després de conèixer a Mademoiselle Millot, amb qui va contreure matrimoni. La descendència d’Alexis va ser nombrosa, 31 néts, i les herències van anant dividint les propietats amb el pas de les generacions.
Ja al s. XX, Auguste Morey, pare d’en Pierre, només tenia unes poques parcel·les en propietat. Durant la crisi del 1929 va ampliar els terrenys amb la compra de les vinyes al seu arrendador i, el 1935, va arribar a un acord amb Henri Lafon per fer-se càrrec de la gestió de les seves parcel·les juntament amb vuit viticultors més.
Pierre es va fer càrrec del celler el 1971 amb 10 hectàrees de vinyes a Bâtard-Montrachet Grand Cru, Montrachet Grand Cru, Meursault 1er Cru Perrières, Monthélie 1er Cru, Pommard 1er Cru Grands Epenots i Volnay 1er Cru Santenots. La resta, repartides per diferents lieux-dits situats en la seva major part a Meursault, però també a Monthélie, amb els quals elabora vins de village i Bourgogne regionals.
A poc a poc, el seu pare Auguste va anar cedint-li també els contractes d’arrendament de finques que pertanyien a Lafon, Poirier i altres membres de la família Morey. Però el 1984 Dominique Lafon va voler recuperar les ?nques llogades per treballar-les en exclusiva.
Poc després Pierre, que a més de gestionar el celler familiar treballava per a Domaine Leflaive administrant la propietat, va decidir fundar una Maison de négoce el 1992: Morey-Blanc, amb la qual poder compensar la pèrdua de les vinyes de Lafon. Durant 20 anys es va encarregar de les tres empreses en paral·lel, però el 2008 va abandonar la direcció de Domaine Leflaive per dedicar-se en exclusiva al seu propi projecte amb l’ajuda de la seva filla Anne.
Les parcel·les de Pierre Morey segueixen una viticultura ecològica des del 1993, i biodinàmica des del 1998. Un requisit obligatori també per als viticultors als qui compra raïm destinat a la firma Morey-Blanc.
La verema es realitza manualment, els raïms es transporten al celler ràpidament i es premsen mitjançant una premsa pneumàtica on s’obté un most que es deixa reposar en dipòsit d’acer inoxidable entre 12 i 24 hores. La fermentació alcohòlica es realitza en botes de roure aprofitant els llevats indígenes. Quan acaba la fermentació comença el treball de bâtonnage. La criança s’allarga entre els 16 i els 20 mesos en els chardonnay, mentre que els aligoté es mantenen en botes de roure parcialment noves entre 12 i 16 mesos.
En el cas dels vins negres els raïms es desrapen i es realitza una maceració carbònica fins que comença la fermentació alcohòlica espontàniament. Es duen a terme freqüents enfonsaments del barret a temperatura controlada per afavorir el seu desenvolupament aromàtic. Finalitzada la fermentació, els vins es traslladen a un celler subterrani per realitzar la fermentació malolàctica en bota durant tot l’hivern, on romanen entre 15 i 20 mesos –segons l’anyada– abans d’embotellar-se per gravetat.