Root
La família Sáenz de Samaniego, de llarga tradició vitivinícola, va fundar Bodegas Ostatu el 1988. Van començar elaborant vi en una casa que data del segle XVII i el nou celler es va construir en una casa pairal del segle XVIII, d’aspecte senyorial, dotada amb modernes naus d’elaboració i criança i conjugant harmoniosament la tècnica actual amb la tradició de les generacions anteriors. Esta situada al municipi de Samaniego, a la Rioja Alavesa al peu de la Sierra de Cantabria. Les vinyes estan distribuïdes pel municipis de Samaniego, Leza i Laguardia, on tenen 32 hectàrees plantades principalment en vessants, algunes en pendents pronunciades i tant sols dos en pla. Les varietats negres plantades cobreixen un total de 30 hectàrees. El tempranillo de 35 anys d’edat representa un 93% de la superfície, un 5% el graciano amb 15 anys; un 1% de mazuelo i un 1% de garnacha, de 10 i 15 anys d’edat respectivament. Les dos hectàrees restants estan plantades amb un 80% de viura i 20% de malvasía: ambdós de 50 anys. Mereixen menció especial, per la seva qualitat, les següents parcel·les: Revillas amb 1,5 ha de vessant pronunciada exposada al sud, i plantada amb tempranillo i una mica de malvasía, que ofereixen rendiments de 4.000 kg/ha; Valpardillo amb 1,25 ha està en un pla i orientada al sud, on el tempranillo de 50 anys d’edat produeix 5.000 kg/ha; i El Portillo, que té 1,25 ha en vessant exposada al sud, amb tempranillo de 50 anys i rendiments de 5.000 kg/ha. També exploten 10 ha de vinya d’altres viticultors, amb dos parcel·les, Cascajos i Lagunas, que destaquen per la seva excel·lent qualitat.
El clima de la zona reuneix condicions fantàstiques per la vinya: 2.464 hores de sol i uns 550 litres de pluja anual, a més d’una temperatura mitjana anual durant el cicle vegetatiu de 16-18ºC, i intervals tèrmics dia-nit de 8,5ºC en el període de maduració.
El celler elabora uns 245.000 kg de raïm, segons la collita. Per a això disposen de diversos dipòsits d’acer inoxidable amb diferents capacitats, des de 1.000 a 30.000 litres. A més compten amb una nau d’elaboració de 18 dipòsits d’acer inoxidable amb temperatura controlada.
Bodegas Ostatu també elaboren vins com Gloria de Ostatu (en col·laboració amb Hubert de Boüard de Laforest, propietari i enòleg de Château Angelus i Château La Fleur de Boüard) i Laderas del Portillo, el seu vi de finca.