Root
Pago de Carraovejas és un dels cellers més prestigiosos de Ribera del Duero. Va ser fundat el 1987 per José María Ruiz Benito i un grup d’empresaris que van iniciar la plantació de 15 ha de vinya a la finca més cèlebre de Peñafiel (Valladolid), el Pago de Carraovejas. Almudena Calvo és l'enòloga i Emilio Arranz és el responsable de viticultura. El 1991 elaboren la primera collita i des de llavors ja són un referent a la zona.
Des de l’any 2007, Pedro Ruiz Aragoneses –fill d’en José María– dirigeix el grup Alma Carraovejas al que ha donat un impuls important sumant a Pago de Carraovejas el seu restaurant Ambivium, el celler Ossian Vides y Viñedos el 2013 –amb un increïble patrimoni de vinyes centenàries de verdejo a Segovia–, Milsetentayseis el 2017 (també a Ribera del Duero) i des de l’any passat Viña Meín-Emilio Rojo a Ribeiro. A partir d’aquesta collita 2020 elaboraran per primer cop a La Rioja, en el que serà el darrer projecte que s’afegirà al grup.
Actualment, Pago de Carraovejas disposa de 160 hectàrees de vinyes pròpies. La vinya està ubicada en un vessant de pendent suau, prolongat i orientat al sud-oest, on gaudeix d’una perfecta exposició al sol i roman protegit dels vents del nord per la muntanya i de les possibles gelades habituals de la zona. Les vinyes estan plantades entre els 750 i els 900 metres sobre el nivell del mar sobre sòls argilosos, arenosos, calcaris, pedregosos, profunds i ben drenats. Les varietats plantades són la tempranillo majoritàriament, cabernet sauvignon i merlot. També compren raïm a viticultors de la zona, als que exigeixen uns estrictes protocols de qualitat.
El celler està dissenyat per evitar l’ús de bombes peristàltiques. Disposen de dipòsits de 25.700 L, 15.000 L, 10.000 L, 6.500 L i de fins a 500 L. Quan el raïm arriba al celler, passa directament a una càmera on es manté fred abans d’efectuar una doble selecció de raïms i grans. Després passa a un dipòsit mòbil d’acer inoxidable que mitjançant una grua la condueix i eleva als altres dipòsits, on s’inicia la fermentació amb llevats autòctons. Els dipòsits de fermentació són més amples que alts per aconseguir un major contacte amb les pells i estan instal·lats a major alçada per una millor manipulació en els trasbalsos i descubament dels dipòsits. Així les pells cauen directament sobre la premsa. Els vins envelleixen en bota de roure francès i americà, nou i d’un, dos i tres anys.