Root
Celler fundat el 1998 per la Família Eguren (Sierra Cantabria, Señorío de San Vicente, Viñedos de Páganos, Teso la Monja, Dominio de Eguren) a la localitat alabesa de Páganos. El celler està esculpit sota la freda roca, en les mateixes entranyes de la vinya, amb la finalitat d’elaborar grans vins que representen les característiques pròpies i la personalitat que determina la unió de clima, sòl i varietats de vinya._x000D_
_x000D_
El celler comparteix espai amb l’excepcional vinya El Puntido, vocable antic amb significat de replà, similar a la terrassa que forma aquest entre la Sierra de Cantabria i la depressió del riu Ebre. La zona es troba sota la influència d’un clima atlàntic amb matisos de Continental, a l’abric dels freds vents del nord gràcies a la Sierra de Cantabria. Els sòls d’aquesta propietat, de textura argil·localcària o franco-argilosa amb una elevada presència mineral, confereixen a la vinya, i per tant al vi, un singular caràcter mineral d’extraordinària personalitat. Sota ell, un subsòl de roca de gres, on les arrels s’introdueixen aprofitant al màxim cada buit. La varietat tempranillo, perfectament adaptada a aquests sòls, expressa en els vins el terrer en el qual es troba plantada la vinya._x000D_
_x000D_
La vinya es troba una tènue vessant de 25 ha orientada cap al migdia plantada en espatllera el 1975 amb la varietat tempranillo sobre un sòl franc-argilòs amb un subsòl de roca de gres. Gràcies a una limitació de rendiments i a una acurada verema artesanal s’elabora el vi El Puntido. Molt a prop d’allà es troba La Nieta, una petita parcel·la de 1,75 ha ubicada en un sòl franc d’escassa profunditat i espessor en la qual també s’obté la varietat tempranillo. Amb uns sòls més pobres que els de El Puntido i un microclima completament diferent, i després de sotmetre la vinya a un escàs vigor i una producció de manera natural, s’obté un fruit de gran qualitat amb el que s’elabora el vi La Nieta._x000D_
_x000D_
Les vinyes tenen una edat mitjana de 30 anys plantades en espatllera i la verema es realitza de forma totalment manual selectiva, en dos taules de selecció. El raïm procedent de la finca La Nieta es desrapa a mà i es realitza una exhaustiva selecció gra a gra per a continuació realitzar el trepitjat tradicional._x000D_
_x000D_
La fermentació dels caldos procedents de La Nieta es realitza en petites tines noves de roure francès, mentre que els de El Puntido es fermenten en dipòsits d’acer inoxidable, a més de passar per uns processos de maceració prefermentativa i postfermentativa. Amb la finalitat de crear vins amb personalitat pròpia i amb un gust i una suavitat única, el celler treballa amb diferents boters de prestigi, analitzant constantment l’evolució del vi en fusta.