Telmo Rodríguez

Telmo Rodríguez

La Compañía de Vinos Telmo Rodríguez va néixer el 1994 quan Pau Eguzkiza i Telmo Rodríguez juntament amb un tercer enòleg van elaborar un vi amb garnatxa de velles vinyes de Navarra. El vi es va anomenar Alma. D'aquesta manera va arrencar el projecte, que en un primer moment es va anomenar Compañía de Vinos de La Granja. Un nom en el qual quedava clar que la Compañía faria més vins i que es retia un clar homenatge a La Granja, la famosa fàbrica de vidres de San Ildefonso (Segovia).

Encara que el seu primer vi va ser tot un èxit, la pujada de preus del raïm que va tenir lloc durant els anys 90 unida a la manca de compromís de les cooperatives, van obligar a la Compañía a abandonar la zona per endinsar-se en altres projectes, convertint-se Rueda en la seva segona zona explorada.
Els inicis de la Compañía no van ser fàcils i l'escassetat de mitjans els va obligar a continuar el seu projecte en zones de vinyes poc conegudes amb preus de raïm més assequibles. A la compra de raïm se li van anar afegint els primers arrendaments de vinyes, així com l'adquisició de vinyes i terrenys en propietat. Avui dia la Compañía té les seves pròpies vinyes a Rioja, Ribera del Duero, Málaga, Cebreros i Valdeorras i arrenda vinyes a Toro, mentre que a Rueda, Alacant i Cigales compren el vi i també el raïm.
Des del seu naixement, l'argument fonamental de la Compañía ha estat la utilització únicament de varietats autòctones de zones originals, així com la recuperació de vinyes oblidades. Una filosofia que contrasta amb el que estem veient en els últims anys, durant els quals la implantació de varietats foranes s'està convertint en la pràctica habitual.
Els protagonistes:
Pau Eguzkiza, deixeble de Jean Claude Berruet (Petrus, Magdelaine, Dominus ...), ha treballat a la Rioja (Barón de Oña i Remelluri) després de ser el responsable de la collita 1989 a Dominus Napa Valley i de realitzar treballs d'investigació per Château Petrus.
Telmo Rodríguez, també enòleg format a Bordeus, va treballar tres anys amb Bruno Prats a Château Cos d'Estournel i Château Petit Village. Després de la seva experiència bordelesa, se'n va anar al Rhône a vinificar als cellers Chave i Trevallon. Amics com Perrin i Clape li van ensenyar a vinificar varietats com la garnatxa, tinta i blanca, i la syrah. Després de treballar 10 anys a Remelluri, el seu celler familiar, es dedica de ple a aquest apassionant projecte.
ALACANT
Aquesta antiga vinya mediterrani d'influència marina amb grans terrasses planes i ordenades va donar origen a una de les varietats més importants del nostre país: la monastrell. Alacant va ser un port molt important de la Mediterrània, la seva vocació comercial va marcar la indústria vitícola. Els vins a dojo enviats en vaixells a molts mercats per millorar altres vins va evitar, en certa manera, que aquesta zona i, el seu raïm de prestigi, aconseguís tenir nom propi. Només els clàssics "fondillones" destacaven entre els entesos.

A la Compañía han volgut elaborar un vi basat únicament en la varietat monastrell. No podem oblidar que un caràcter marcadament comercial també és capaç de reivindicar aquesta vocació de la zona.