Condicions climàtiques L’últim període vegetatiu –de l’1 d’abril fins el 3 de setembre– fou calorós i sec, en particular en els mesos d’abril, maig i juny. Per exemple, els dies 26 i 27 de juny les temperatures van arribar als 37,8ºC. Aquest temps tan càlid i assolellat provocà alguns danys. El mes de juliol fou fred, amb una pluviometria normal, mentre que el mes d’agost fou una mica més calorós i amb una pluviometria lleugerament superior a la mitjana (78 mm, mentre que la mitjana és de 64 mm). El mes de setembre fou càlid i sec, fet que ens va permetre veremar en unes condicions òptimes.

château cheval blanc

El cicle del cep La brostada va arribar força precoç: 26 de març pel merlot i el 29 de març pel cabernet franc. La floració fou extremadament primerenca, essent el 12 de maig pel merlot i el 17 pel cabernet franc, com a conseqüència de les altes temperatures durant els mesos d’abril i maig. La meitat del verol fou observat el 17 de juliol pel merlot i el 24 de juliol pel cabernet franc. Aquestes dates són les més precoces que es recorden a Cheval Blanc. El fred mes de juliol i el plujós agost van donar lloc a un relatiu procés gradual de maduració. Així, mentre que les dates de verema van ser força primerenques, aquestes van ser lleugerament més tardanes que en els anys 1997 i 2003. Les excel·lents condicions climàtiques durant el mes de setembre van permetre al raïm assolir una maduresa òptima en cada parcel·la. Per tant, es va poder esglaonar la verema durant més de tres setmanes, des del 6 al 28 de setembre. La precoç sequera provocà una rescissió en el creixement dels primers sarments de les vinyes plantades en terrenys de grava entre finals de juny i mitjan juliol. Als terrenys argilosos el creixement es va detenir a finals de juliol. El plujós mes d’agost va mantenir el creixement en els sòls arenosos fins a mitjan setembre. La pressió de malalties del cep com la podridura fou extremadament baixa fins el mes de juliol, veient-se lleugerament afectat al final de la temporada per culpa de les pluges d’agost. Les vinyes es van obrir generosament i van necessitar d’aclareig moltes de les parcel·les. El rendiment final fou lleugerament superior a la mitjana dels darrers deu anys. Composició dels raïms madurs El pes dels raïms madurs va ser lleugerament inferior a la mitjana, aquest és un factor de concentració que varia molt en funció dels tipus de sòls. El contingut de sucre a la maduresa eren més baixos que la mitjana durant el període 2004-2011 pel merlot. Va ocórrer un fet gairebé insòlit: els raïms de cabernet franc van tenir un major contingut de sucre a la maduresa que les de merlot. El cabernet franc és una varietat amb una maduració més tardana que la merlot i enguany fou capaç de treure el màxim profit de les condicions favorables de setembre. Els nivells de pH van ser relativament baixos en els merlot i més alts en els cabernet franc. El contingut d’àcid màlic era baix en ambdues varietats, signe d’una maduresa molt bona. En els sòls de grava i argila, els raïms eren més rics en compostos fenòlics que la mitjana dels anys 2004-2011, la qual cosa és lògica donat el baix pes dels raïms. Als sòls arenosos, els valors van estar a prop de la mitjana dels darrers anys però per sota dels valors rècord del 2010. château cheval blanc La qualitat de l'anyada Diferents factors han contribuït a la qualitat de l’anyada 2011. El temps calorós va conduir a la completa maduresa dels raïms. L’estrès hídric provocà un creixement més ràpid i limità la mida dels raïms en sòls amb reserves d’aigua baixa i mitjana (grava i argila). Les pluges d’agost van penalitzar una mica el potencial de la collita, sobretot en els sòls arenosos on encara no estaven en situació d’estrès hídric. El cabernet franc, més tardà que el merlot, s’ha vist menys penalitzat per aquest mes d’agost i fou capaç d’assolir un ple potencial amb el bon temps del mes de setembre. Un cas excepcional fou el fet de que els raïms de cabernet franc tenien més concentració de sucre, menys acidesa i més contingut en compostos fenòlics totals que les baies de merlot.