2011 ha estat una anyada molt precoç

En relació a la mitjana dels darrers 60 anys a Pauillac, comprovem:

  • -  9 dies d’avançament sobre la brostada
  • -  15 dies d’avançament sobre la floració
  • -  18 dies d’avançament sobre el verol
  Una gran complexitat vitícola: La pluviometria de gener, febrer i març fou relativament baixa. La d’abril fou històricament deficient. Les rosades matutines unides a una baixa humitat i a altes temperatures van afavorir el desenvolupament de l’oïdi, inusual a la zona bordelesa. En canvi, el míldiu, que acostuma a ser molt freqüent es va manifestar poc. El món al revés! Fou necessari estar molt atent perquè aquestes malalties tenen una extraordinària capacitat per a sorprendre, inclús als millors viticultors. El mes d’agost i principis de setembre van ser inusualment humits, amb notables diferències entre Pomerol, Sauternes i Pauillac. L’1 de setembre, la data d’inici de verema de la verema a Rieussec sota un sol radiant, una trucada de telèfon des de Lafite ens informa d’una catàstrofe: una pedregada gegant al límit nord de Pauillac i Saint Estèphe. Vam prendre ràpidament la decisió de veremar el cabernet sauvignon de Caillava el 3 de setembre (que estava planejada pel 5 de setembre). A partir d’aquest moment, amb un risc gens mensypreable de botritis, vam veremar en els diferents llocs, en un ordre força sorprenent, els fruits que la Mare Natura va voler ajudar-nos a madurar... però sense perdre gaire temps! Tan sols la vinya de Rieussec, després d’un període molt intens cap a finals de setembre, es va beneficia de l’estiuet de San Martín i deixà raïms daurats amb botritis noble fins el 2 de novembre. I així s’acaba un any vitícola difícil. Paradoxalment, els primers vins que vam tastar són molt prometedors... amb belles expressions de fruita, sostinguts per bons nivells d’acidesa, i amb menys alcohol que en collites precedents.

Veremes

Rieussec:

De l’1 de setembre al 2 de novembre – vàrem haver de passar entre 3 i 7 vegades per parcel·la.

Evangile:

Merlot: 6 i 7 de setembre, i del 13 al 21 de setembre

Cabernet franc: del 19 al 21 de setembre

Duhart-Milon:

Merlot: del 5 al 13 de setembre

Cabernet sauvignon: del 13 al 21 de setembre

Lafite:

Merlot: del 5 al 13 de setembre

Cabernet sauvignon: el 3 i del 13 al 21 de setembre

Cabernet franc: 17 i 19 de setembre

Petit verdot: 19 i 20 de setembre